Χαναάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Με το όνομα Χαναάν φέρονται ένα βιβλικό πρόσωπο, ο Χαναάν (ο γιος του Χαμ), καθώς επίσης και η γη Χαναάν
Χάρτης της Καναάν

Χαναάν ή Καναάν ή Κναναάν (αραβικά کنعان, εβραϊκά כְּנַעַן) είναι ο αρχαίος όρος για μια περιοχή που αντιστοιχεί περίπου στο σημερινό Ισραήλ/Παλαιστίνη και περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη, τη δυτική Ιορδανία, τη νότια Συρία και τον Λίβανο έως τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας.

Έχουν ανασκαφεί διάφορες αρχαιολογικές θέσεις της Καναάν, με περισσότερο γνωστή την Καναανιτική πόλη Ουγγαρίτ, που επανανακαλύφθηκε το 1928. Ένα μεγάλο μέρος της γνώσης μας για τους Καναανίτες προέρχεται από τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Η περιοχή ήταν γνωστή στο παρελθόν ως η γη της Επαγγελίας, καθώς ήταν το μέρος που υποσχέθηκε ο Θεός στον Αβραάμ και στον Μωυσή για να μεταφέρουν τους Ισραηλίτες και να εγκατασταθούν με ασφάλεια.[1]

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα Χαναάν εμφανίζεται σε ιερογλυφικά ως k3nˁnˁ  στη Στήλη Μερνεπτά τον 13ο αιώνα π.Χ.

Σε ό,τι αφορά στο γλωσσολογικό εννοιολογικό πλαίσιο, η λέξη Καναανιτικός/ή/ό αναφέρεται στον κοινό πρόγονο των συσχετιζόμενων φοινικικών γλωσσών (σημιτικές), ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται η Εβραϊκή γλώσσα και η Ουγκαριτική. Ήταν η πρώτη γλώσσα που χρησιμοποίησε το φοινικικό αλφάβητο, από το οποίο άντλησαν άλλες γλώσσες τη γραπτή τους έκφραση.

Το όνομα Καναάν είναι αμφίβολης προέλευσης αλλά είναι εξαιρετικά αρχαία. Οι πρώτες αναφορές εμφανίζονται κατά την 3η χιλιετία π.Χ.. Η βιβλική ερμηνεία ότι προέρχεται από τον Καναάν, τον γιο του Χαμ και εγγονό του Νώε, η γενιά του οποίου αντιστοιχεί στα ονόματα των καναανιτικών φυλών στην Γεν. 10. Στα ελληνικά, εμφανίζεται για πρώτη φορά στα γραπτά του Εκαταίου ως «Χνᾶ».[2]

Σήμερα η λέξη Καναανίτης ή Καναανιτικός/ή/ό περιγράφει οτιδήποτε ανήκει στην Καναάν, ιδιαίτερα τον πολιτισμό της, τις γλώσσες και τους κατοίκους της.

Φοινικική Καναάν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από πολύ νωρίς οι Καναανίτες απέκτησαν σημαντική φήμη ως έμποροι σε μια μεγάλη περιοχή της Εγγύς Ανατολής. Υπάρχουν περιπτώσεις στην Βίβλο όπου το όνομα 'Χαναναίοι' χρησιμοποιείται ως συνώνυμο του 'έμπορος'. Υποδεικνύει πιθανώς τη συγκεκριμένη όψη του Καναανιτικού πολιτισμού καθώς οι ίδιοι οι έμποροι περιέγραφαν τον εαυτό τους ως Καναανίτες.

Βιβλικοί Καναανίτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

βλ. κύριο λήμμα: Χαναναίοι

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ΧΑΝΑΑΝ». users.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2020. 
  2. Asheri, David· Lloyd, Alan· Corcella, Aldo (2007). A Commentary on Herodotus, Books 1–4. Oxford University Press. σελ. 75. ISBN 978-0198149569. 

Περαιτέρω βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]