Βιβλιοθήκη Θετικών Επιστημών - Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η βιβλιοθήκη της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών[1] καλύπτει όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου (εκπαιδευτικό προσωπικό, φοιτητές κ.λπ.) καθώς και τους υπόλοιπους ερευνητές (εξωτερικοί χρήστες) που την επισκέπτονται λόγω των ενδιαφερόντων τους στις Θετικές Επιστήμες. Κύριος σκοπός της και αποστολή της είναι να προβάλει το έργο του Πανεπιστημίου και να υποστηρίζει τις εκπαιδευτικές διαδικασίες και τις πληροφοριακές ανάγκες των χρηστών της, μέσω υπηρεσιών και πηγών πληροφόρησης που παρέχει.

Το γνωστικό αντικείμενο της συλλογής εστιάζεται σε θέματα των μαθημάτων που διδάσκονται στη Σχολή, βάσει των προγραμμάτων σπουδών όπως Βιολογία, Γεωλογία, Μαθηματικά, Πληροφορική, Φυσική, Χημεία κ.ά. Η συλλογή είναι ανοικτής πρόσβασης στην αίθουσα του βιβλιοστασίου, μπορούν δηλαδή οι χρήστες να αναζητήσουν μόνοι τους το υλικό που τους ενδιαφέρει και αποτελείται από βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, οπτικοακουστικό υλικό, γκρίζα βιβλιογραφία (διδακτορικές διατριβές, διπλωματικές και πτυχιακές εργασίες), ανάτυπα εργασιών, σημειώσεις μαθημάτων, λεξικά, εγκυκλοπαίδειες και χάρτες. Επιπρόσθετα, περιλαμβάνει συλλογή κλειστή πρόσβασης, όπου οι χρήστες έχουν πρόσβαση έπειτα από συνεννόηση με το προσωπικό της βιβλιοθήκης και αποτελείται από σπάνιο και πολύτιμο υλικό που βρίσκεται σε μία ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα. Η βιβλιοθήκη απασχολεί εκπαιδευμένο προσωπικό το οποίο καθοδηγεί και πληροφορεί τον χρήστη, πραγματοποιεί τη βιβλιογραφική επεξεργασία του υλικού, είναι υπεύθυνο για τη διαφύλαξη των συλλογών καθώς και για τον έλεγχο των υπηρεσιών της.

Υπηρεσίες της βιβλιοθήκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη διαθέτει τις εξής υπηρεσίες για την πληροφοριακή εξυπηρέτηση των χρηστών της:

  • Δανεισμός. Τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που έχουν εκδώσει την κάρτα δανεισμού μπορούν να δανειστούν υλικό βάσει της κατηγορίας χρηστών στην οποία ανήκουν. Τα διδασκόμενα βιβλία, οι χάρτες και το οπτικοακουστικό υλικό διατίθενται για περιορισμένο δανεισμό μεταξύ 18:00 - 19:30 και η επιστροφή πρέπει να γίνεται την επόμενη ημέρα κατά την έναρξη λειτουργίας της Βιβλιοθήκης, ενώ το πληροφοριακό υλικό (λεξικά, εγκυκλοπαίδειες , κ.λπ.), τα περιοδικά, οι εφημερίδες, το σπάνιο υλικό, οι διδακτορικές διατριβές καθώς και οι μεταπτυχιακές και πτυχιακές εργασίες (όσες έχουν εκπονηθεί τα τρία τελευταία χρόνια), δε δανείζονται παρά μόνο για επιτόπια χρήση.
  • Ανανέωση – Κράτηση. Οι χρήστες κάθε κατηγορίας έχουν το δικαίωμα να ανανεώσουν το δανεισμένο υλικό έως και δύο φορές και επιπλέον, να προχωρήσουν σε κράτηση για υλικό το οποίο είναι ήδη δανεισμένο.
  • Διαδανεισμός. Μέσω αυτής της υπηρεσίας, τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας μπορούν να παραγγέλλουν βιβλιογραφία και άρθρα περιοδικών από άλλες βιβλιοθήκες εφόσον τα χρειάζονται για την έρευνά τους και δεν τα διαθέτει η ίδια.
  • Ομαδική μελέτη. Διαθέτει 4 χώρους ομαδικής μελέτης και εργασίας των 6 ατόμων.
  • Φωτοτύπηση. Παρέχεται η δυνατότητα φωτοτύπησης με την καταβολή αντίτιμου.
  • Εκπαιδευτικά σεμινάρια. Οργανώνει σεμινάρια εκπαίδευσης χρηστών κάθε Δευτέρα 10:00 - 12:00, σχετικά με τη χρήση των υπηρεσιών της.
  • Νησίδα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τα μέλη που κατέχουν κάρτα, έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τους Η/Υ που διαθέτει η βιβλιοθήκη, με δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο για αναζήτηση πληροφοριών σε διαθέσιμες πηγές πληροφόρησης (βάσεις δεδομένων, επιστημονικά περιοδικά κ.ά.). Κάθε χρήστης μπορεί να καθίσει για μία ώρα σε θέση εργασίας και αποκλειστικά για εκπαιδευτικό και ερευνητικό σκοπό.
  • Δημόσιος κατάλογος της βιβλιοθήκης (OPAC)[2]. Πρόκειται για έναν αυτοματοποιημένο κατάλογο, μέσω του οποίου ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει στο υλικό της βιβλιοθήκης. Διατίθεται στην ηλεκτρονική .

Ωράριο λειτουργίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 - 20:00 και Σάββατο 09:00 - 15:00. Η εξυπηρέτηση των χρηστών γίνεται από Δευτέρα έως Παρασκευή 08:30 - 19:30 και Σάββατο 09:30-14:30. Η γραμματεία λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 - 15:00. Το Γραφείο Διαδανεισμού λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 08:30 - 14:30. Το αναγνωστήριο λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 08:30 - 19:30 και Σάββατο 09:30 - 14:30. Κατά τις επίσημες αργίες, η βιβλιοθήκη δε λειτουργεί, ενώ κατά τη διάρκεια των διακοπών το ωράριο αλλάζει.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  2. «Κατάλογος OPAC». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2012. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]