Γεράσιμος Σιάσος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεράσιμος Σιάσος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Γεράσιμος Σιάσος (Ελληνικά)
Γέννηση1979
Θεσσαλονίκη
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Αγγλικά
Γαλλικά
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών[1]
Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ
Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαρδιολόγος
καθηγητής πανεπιστημίου
ΕργοδότηςΤμήμα Ιατρικής ΕΚΠΑ[2]
Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ (2015–2023)[3]
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠρύτανης (από 2023)

Ο Γεράσιμος Σιάσος είναι Έλληνας Kαθηγητής Kαρδιολογίας και Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από την 1η Σεπτεμβρίου 2023. Χρημάτισε Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2021-2023) [4]. Έχει διατελέσει Επισκέπτης Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard (2015-2016), Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (2019-21) και Πρόεδρος των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο» (2019-2021). Είναι Αναπληρωτής Διευθυντής της Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία».

Σπουδές και Εργασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γεράσιμος Σιάσος γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ολοκλήρωσε την ειδίκευσή του στην Καρδιολογία στην Α’ Καρδιολογική Κλινική και Ομώνυμο (Α’ Καρδιολογικό-Αιμοδυναμικό) Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Κατέχει Δίπλωμα (M.Sc.) του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΚΠΑ «Μονάδες Εντατικής Θεραπείας - Καρδιολογική Νοσηλευτική» και Δίπλωμα (M.Sc.) του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου «Διοίκηση Μονάδων Υγείας». Έλαβε το διδακτορικό του από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ με βαθμό «Άριστα».

Ήταν επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s, Cardiovascular Division, Boston, MA (2015-2016) και επιστημονικός συνεργάτης στο Harvard-MIT Biomedical Engineering Center, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, MA (2015-2017). Έκτοτε, παραμένει επιστημονικός συνεργάτης του Vascular Profiling Research Group στο ίδιο νοσοκομείο (Brigham and Women’s Hospital, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard).

Διετέλεσε Πρόεδρος και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (2021-23 και 2019-21 αντίστοιχα) και Πρόεδρος των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο» το διάστημα 2019-2021.

Από το 2018 έως σήμερα διευθύνει τη Μονάδα Καρδιάς και Διαβήτη στην Ά Καρδιολογική Κλινική στο ΓΝΑ «Ιπποκράτειο» και στη Γ’ Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία»[5]. Από το 2017 συμμετείχε στην εγκατάσταση της Γ΄ Καρδιολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», έχοντας καθήκοντα Αναπληρωτή Διευθυντή.

Είναι Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας «Καρδιά και Διαβήτης» της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2023, είναι ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διαδεχόμενος τον Καθηγητή Θάνο Δημόπουλο.

Έρευνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έρευνα του Γεράσιμου Σιάσου επικεντρώνεται στην μοριακή καρδιολογία, στον σακχαρώδη διαβήτη, στην αγγειακή παθοφυσιολογία, στη μελέτη του ενδοθηλίου και στους μηχανισμούς της αθηρωμάτωσης.

Το βιογραφικό του[6]διαθέτει περισσότερες από 360 δημοσιεύσεις μετά από κρίση (peer-review) σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους όπως ενδεικτικά τα: Journal of American College of Cardiology, International Journal of Cardiology, Current Medicinal Chemistry. Είναι επί επτά έτη Section Editor για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Current Medicinal Chemistry (Impact factor: 4.740)[7]. Τα περιοδικά στα οποία έχει δημοσιευθεί το έργο του είχαν συνολικό δείκτη απήχησης (impact factor) μεγαλύτερο από 1.500, ενώ το δημοσιευμένο έργο του έχει λάβει περισσότερες από 13.000 αναφορές (citations) στη διεθνή βιβλιογραφία (h-index 56). Το συγγραφικό του έργο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την επιμέλεια και σύνταξη 20 βιβλίων και συγγραμμάτων καρδιολογίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. gerasimossiasos.gr.
  2. school-en.med.uoa.gr/school_of_medicine/administration/.
  3. 0000-0001-7601-8870. Ανακτήθηκε στις 27  Μαΐου 2020.
  4. Siasos, Gerasimos. «Προσωπική Ιστοσελίδα». Γεράσιμος Σιάσος. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2023. 
  5. «Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική - Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α. - ΕΚΠΑ - Βιοχημική, Ανοσολογική και Μοριακής Βιολογίας». cardiology.med.uoa.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2022. 
  6. «Βιογραφικό». gerasimossiasos.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2022. 
  7. «Current Medicinal Chemistry». http://benthamscience.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2022.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]