Νοσηλευτική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
US Navy 031027-N-0000W-001 Family Nurse Practitioner Lt. Cmdr. Michael Service cares for a young girl at the U.S. Naval Hospital (USNH) Yokosuka.jpg

Νοσηλευτική είναι η τέχνη και επιστήμη υγείας που ασχολείται με την καθημερινή και λεπτομερή φροντίδα των ατόμων, της οικογένειας και της κοινότητας για τη πρόληψη, διατήρηση και αποκατάσταση της υγείας σε όλο το φάσμα των φυσιολογικών βιοψυχοκοινωνικών λειτουργιών της. Ο νοσηλευτής ή η νοσηλεύτρια συνεργάζεται στενά με τον ιατρό και εφαρμόζει στη πράξη τις ιατρικές οδηγίες. Ο νοσηλευτής μπορεί να ασχολείται με: αιμοληψίες, ενέσεις, αλλαγές τραυμάτων, περιποίηση κατάκλισης, καθαρισμό και περιποίηση σώματος του ασθενούς, μέτρηση ζωτικών σημείων και χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, συνοδεία ασθενούς, έως και παροχή βοήθειας στον ιατρό κατά την αντιμετώπιση σοβαρών τραυμάτων ή χειρουργικών επεμβάσεων. Η στολή που φοράει ο Νοσηλευτής/τρια αποτελείται από μπλούζα με παντελόνι και είναι χρώματος άσπρο όπου μπορεί να συνδυαστεί ζακέτα χρώματος μπλέ σκούρα κυρίως για τις γυναίκες Νοσηλεύτριες.

Indonesian nurse examines patient.JPG

Νοσηλευτική Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την απονομή του τίτλου Νοσηλευτή θα πρέπει (στην Ελλάδα) ο ενδιαφερόμενος να δώσει Πανελλήνιες εξετάσεις, να εισαχθεί και να αποφοιτήσει σε ένα από τα Τμήματα Νοσηλευτικής των Α.Ε.Ι. και των Α.Τ.Ε.Ι.ή στην Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ). Οι Σπουδές διαρκούν 4 χρόνια και απονέμεται ο Τίτλος Πτυχιούχος ή Διπλωματούχος Νοσηλευτής. Οι Πτυχιούχοι Νοσηλευτές (Από Α.Ε.Ι) έχουν δυνατότητα για Μεταπτυχιακές Σπουδές (MSc in Nursing) και Διδακτορικές Σπουδές (PhD in Nursing) σε Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού (Μετά από ανάλογη διαδικασία ισοτιμίας πτυχίου). Στην Ελλάδα σύμφωνα με την ΑΔιΠ και τις διεθνείς αξιολογήσεις[1] το κορυφαίο τμήμα Νοσηλευτικής Α.Ε.Ι. αποτελεί το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ενώ άλλα Τμήματα Νοσηλευτικής Α.Ε.Ι, αποτελούν τα Τμήματα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5§2 Α του Νόμου 1579/1985, από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου καθιερώνεται ο επαγγελματικός τίτλος του Νοσηλευτή και Νοσηλεύτριας στους πτυχιούχους ή διπλωματούχους των:

 • Τμημάτων Νοσηλευτικής Α.Ε.Ι.
 • Τμημάτων Νοσηλευτικής Τ.Ε.Ι.
 • Τέως ανώτερων σχολών αδελφών νοσοκόμων επισκεπτριών αδελφών νοσοκόμων, αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κ.Α.Τ.Ε.Ε.
 • Ισότιμων σχολών αλλοδαπής των αντίστοιχων σχολών α, β, γ.
 • Επίσης Νοσηλευτική μπορείς να σπουδάσεις και από (Τ.Ε.Ε ,Ε.Π.Α.Λ, Ι.Ε.Κ, Ο.Α.Ε.Δ, Μ.Τ.Ε.Ν.Σ) ως Βοηθός Νοσηλευτής Η Συνολική διάρκεια φοίτησης είναι 3 χρόνια.

Στους πτυχιούχους Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι., χορηγείται άδεια άσκησης επαγγέλματος από τη Νομαρχία.

Στην Ελλάδα ο Νοσηλευτής/ρια μπορεί να κάνει και εξειδίκευση, όπως ορίζει ο νόμος 1579/1985 στο Άρθρο 5, σε μια από τις εξής ειδικότητες: Παθολογική Νοσηλευτική, Χειρουργική Νοσηλευτική, Παιδιατρική Νοσηλευτική, Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας, Μαιευτική / Γυναικολογική Νοσηλευτική.

Ο Πτυχιούχος Νοσηλευτής/ρια μπορεί να συνεργαστεί και με άλλους επιστήμονες του χώρου π.χ. (Μαίες)

Ο Νοσηλευτής μπορεί να εργαστεί και ως Σχολικός/κή Νοσηλευτής/ρια Ειδικής Αγωγής: στη Πρωτοβάθμια εκπαίδευση - Ιδιωτικά Σχολεία Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση - Τ.Ε.Ε. Δημόσια και Ιδιωτικά Μονάδες Ειδικής Αγωγής - Ειδικά Δημοτικά Σχολεία, Ειδικά Γυμνάσια και Λύκεια, - Τ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής και Ε.Ε.Ε.Κ - Παιδικούς Σταθμούς.

Νοσηλευτικές Θεωρίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η θεωρία σε μια επιστήμη εξασφαλίζει την επαγγελματική αυτονομία κατευθύνοντας την εκπαίδευση, την άσκηση και την έρευνα σε κάθε επάγγελμα. Το φαινόμενο που μελετά η Νοσηλευτική Επιστήμη είναι η νοσηλευτική πράξη, ο άνθρωπος, το περιβάλλον και η υγεία. Οι νοσηλευτικές θεωρίες περιλαμβάνουν διάφορες διαστάσεις σε θέματα όπως: 1) Ο ορισμός του ατόμου, της νοσηλευτικής, της υγείας, του περιβάλλοντος και τις σχέσεις μεταξύ τους, 2) Περιγράφουν τις νοσηλευτικές δραστηριότητες, 3) Κατανόηση της μοναδικότητας του ατόμου και των αντιδράσεών του προς το στρες και την ασθένεια, και 4) Βασικές επιστημονικές αρχές ως αφετηρία για την διατύπωση των νοσηλευτικών αρχών.

Αντιπροσωπευτικές Νοσηλευτικές Θεωρίες είναι:

 • Θεωρία του περιβάλλοντος της Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ (1859)
 • Ψυχοδυναμική Θεωρία της H. Peplau (1952)
 • Τυπολογία νοσηλευτικών προβλημάτων της F. Abdellah (1960)
 • Θεωρία των ατομικών αναγκών της V. Henderson (1964)
 • Διαπροσωπική θεωρία της J. Travelbee (1966)
 • Συστηματική συμπεριφορά της D. Johnson (1968)
 • Αμοιβαιότητα ανθρώπου περιβάλλοντος της M. Rogers (1970)
 • Διαπροσωπικά συστήματα της I. King (1971)
 • Θεωρία ελλείμματος αυτοφροντίδας της D. Orem (1971)
 • Διατήρηση ενέργειας και ακεραιότητας της M. Levine (1973)
 • Θεωρία της προσαρμογής της C. Roy (1976)

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο νοσηλευτής μπορεί να εργαστεί στο σχεδιασμό της πολιτικής για την υγεία, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (διδασκαλία και έρευνα), ως στέλεχος νοσηλευτικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, επίσης σε νοσοκομεία, κλινικές, κέντρα υγείας κ.λπ., ως στέλεχος σε δημόσιες υπηρεσίες ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στους διεθνείς οργανισμούς, ως ελεύθερος επαγγελματίας, στην Αγωγή Υγείας σε σχολεία και σε κέντρα υγείας. Οι προοπτικές του επαγγέλματος είναι πολύ θετικές, ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται στον κλάδο προβλέπεται να αυξηθεί στο μέλλον σημαντικά λόγω της αντίστοιχης αύξησης της ζήτησης στην αγορά εργασίας.

Τίτλοι Σπουδών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1.Νοσηλευτική πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Α.Ε.Ι)

2. Νοσηλευτική τεχνολογικής εκπαίδευσης (Τ.Ε.Ι)

3. Νοσηλευτική δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης:

 • Πτυχίο ή δίπλωμα Νοσηλευτικής Α.Ε.Ι ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) ΑΕΙ Νοσηλευτικής Σχολής (ΜΤΕΝΣ) ή ειδικοτήτων Βοηθών Νοσηλευτών ή Βοηθών Νοσοκόμων ή Νοσηλευτικής ή Νοσηλευτικής Τραυματολογίας ή Βοηθός Τραυματολογίας ορθοπεδικής ή Νοσηλευτικής Χειρουργείου ή Νοσηλευτικής Ογκολογικών Παθήσεων ή Ειδικής Νοσηλευτικής ή Νοσηλευτικής Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ή Νοσηλευτικής Ατόμων με Ψυχικές Παθήσεις ή Βοηθός Νοσηλευτικής Μαιευτικής ή Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας ή Βοηθός Νοσηλευτικής Τραυματολογίας ή Βοηθός Νοσηλευτικής Χειρουργείου ή Βοηθός Νοσηλευτικής Ογκολογικών παθήσεων ή Βοηθός Νοσηλευτικής Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ή Βοηθός Νοσηλευτικής Ατόμων με Ειδικές παθήσεις ή Βοηθών Γενικής Νοσηλείας ή Βοηθός Νοσηλευτή ή αντίστοιχο πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος των παρακάτω σχολικών μονάδων: ΙΕΚ ή Επαγγελματικού Λυκείου ή Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου Α΄ ή Β΄ κύκλου σπουδών ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου ή Επαγγελματικής Σχολής ή Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή σχολής μαθητείας του ΟΑΕΔ.

Επαγγελματικές οργανώσεις: Συλλογικός φορέας των νοσηλευτών είναι η ΕΝΕ.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Αφροδίτη Χρ. Ραγιά. Βασική Νοσηλευτική: Θεωρητικές και Δεοντολογικές Αρχές, Αθήνα 2000, ISBN 960-90031-0-9

2. ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων [1]