Βεατρίκη Α΄ της Βουργουνδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βεατρίκη Α΄ της Βουργουνδίας
BeatrixBarbarossy.jpg
Γέννηση1143, 1135
Ντολ και Château de Dole
Θάνατος15 Νοεμβρίου 1184, 15 Νοεμβρίου 1185
Jouhe και Σπάιερ
Επάγγελμα/
ιδιότητες
πολιτικός
Σύζυγος(οι)Φρειδερίκος Α΄ Βαρβαρόσσα (17  Ιουνίου 1156 και 1156, 15  Νοεμβρίου 1185)
ΤέκναΦρειδερίκος Ε΄ της Σουαβίας[1], Ερρίκος ΣΤ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας[2], Φίλιππος της Σουαβίας[2], Φρειδερίκος ΣΤ´, Όθων Α΄ της Βουργουνδίας, Κορράδος Β´[1] και Beatrice Schwäbische
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τoν συγγραφέα

Η Βεατρίκη της Βουργουνδίας (Beatrice Ire de Bourgogne, 114315 Νοεμβρίου 1184) ήταν αυτοκράτειρα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (1148 - 1184) ως δεύτερη σύζυγος του Γερμανού αυτοκράτορα Φρειδερίκου Α΄ Βαρβαρόσσα. Η Βεατρίκη της Βουργουνδίας ήταν μοναδικό παιδί και διάδοχος του Ρέτζιναλντ Γ΄ της Βουργουνδίας και της Αγκάθας της Λωρραίνης. Στέφτηκε αυτοκράτειρα από τον αντίπαπα Πασχάλη Γ΄ στην Ρώμη (1 Αυγούστου 1167) και βασίλισσα της Βουργουνδίας στην Βιέννη τον Αύγουστο του 1178. Με τον θάνατο του πατέρα της κληρονόμησε την απέραντη Κομητεία της Βουργουνδίας και πήρε τον τίτλο της Κόμισσας του Παλατινάτου.

Γάμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βεατρίκη της Βουργουνδίας έγινε μία από τις πιο περιζήτητες νύφες στην Γαλλία και έγινε πρόταση στον αυτοκράτορα Φρειδερίκο Βαρβαρόσσα να την παντρευτεί. Ο Φρειδερίκος Βαρβαρόσσα ήθελε τον γάμο επειδή η κομητεία της Βουργουνδίας του εξασφάλιζε το στενό πέρασμα του Μπρένερο που ήταν σημείο στρατηγικής σημασίας στους πολέμους που είχε στόχο να κάνει απέναντι στο Μιλάνο. Τα στρατεύματα των ιπποτών της Βουργουνδίας ήταν επιπλέον κάθε στιγμή ετοιμοπόλεμα.[3] Ο γάμος ανάμεσα στον Φρειδερίκο και την Βεατρίκη έγινε στο Βύρτσμπουργκ (9 Ιουνίου 1156), αμέσως μετά την τελετή ο επίσκοπος του Τριρ έστεψε την Βεατρίκη βασίλισσα.[4] Ένα ποίημα γραμμένο από τους οπαδούς του Φρειδερίκου Α΄ στην Λομβαρδία (1162) περιγράφει την Βεατρίκη με τα πιό κολακευτικά λόγια :

"Η Αφροδίτη δεν είχε την ομορφιά της Η Μινέρβα δεν είχε το μυαλό της Δεν συγκρίνεται με καμία άλλη εκτός από την μητέρα του Θεού Μαρία Και η Βεατρίκη είναι τόσο χαρούμενη που υπερέχει".

Αυτοκράτειρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο γάμος της Βεατρίκης Α΄ της Βουργουνδίας και του Φρειδερίκου Α΄ Βαρβαρόσσα, έργο του Τζανμπαττίστα Τιέπολο (1751).

Μετά τον γάμο τους ο Φρειδερίκος Βαρβαρόσσα έγινε συγκυβερνήτης - κόμης στην Βουργουνδία χάρη στα δικαιώματα της συζύγου του, η Βεατρίκη εξέδιδε τα διατάγματα μόνη της στην Βουργουνδία μέχρι το 1166 και στην συνέχεια μαζί με τον σύζυγο της.[5] Ο ρόλος της στην διακυβέρνηση της Βουργουνδίας είναι άγνωστος, το βέβαιο είναι ότι προτίμησε να ορίσει διάδοχο τον μικρότερο γιο της Κορράδο.[6] Οι σχέσεις ανάμεσα στην Βεατρίκη και τον σύζυγο της Φρειδερίκο περιγράφονται ως ευτυχείς, δεν έχει βρεθεί καμία ένδειξη ότι ο αυτοκράτορας της έδειξε απιστία.[7] Ο Άγγλος χρονικογράφος Ραλφ του Ντισέτο σημειώνει "Άν και ο Φρειδερίκος ήταν ευμετάβολος χαρακτήρας και ασταθής στις σχέσεις του προσπαθούσε με κάθε τρόπο να την ικανοποιήσει σε όλα".[8] Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την προίκα ή την οικονομική διαχείριση, το βέβαιο είναι ότι και η Βεατρίκη ήταν απαραίτητα αποδέκτης των αυτοκρατορικών δώρων μαζί με τον σύζυγο της, πολύτιμα δώρα από χρυσάφι και ασήμι δεχόταν τόσο ο αυτοκράτορας όσο και η αυτοκράτειρα.[9]

Η Βεατρίκη είχε μεγάλη αγάπη στον Φρειδερίκου, είχε σημαντική επίδραση πάνω του και ο ίδιος της είχε μεγάλη εμπιστοσύνη, οι επεμβάσεις της στην πολιτική ωστόσο ήταν σπάνιες με εξαίρεση μόνο μία φορά. Στην διάρκεια της αμφισβητούμενης εκλογής του επισκόπου του Καμπραί υποστήριξε τον Πέτρο του Καμπραί, εμπόδισε τον αρχιεπίσκοπο Φίλιππο να μεταφέρει την επισκοπή του Καμπραί από την Μητροπολιτική επαρχεία του Ρενς στην Κολωνία. Η Βεατρίκη είχε την στήριξη του αρχιεπισκόπου Χριστιανού του Μάιντς και του Ερρίκου του Λέοντα, ήταν η μοναδική σημαντική πολιτική της παρέμβαση.[10] Συνόδευσε τον σύζυγο της σε όλα τα ταξίδια και τις εκστρατείες του, έπαιξε σημαντικό ρόλο τον Ιούλιο του 1159 στην "πολιορκία της Κρέμας", εφοδίασε τον αυτοκράτορα με τις απαραίτητες ενισχύσεις από την κομητεία της στην Βουργουνδία. Οι απαιτούμενες ενισχύσεις για τον αυτοκρατορικό στρατό έφτασαν στην Κρέμα στις 20 Μαΐου με την συνοδεία του Ερρίκου του Λέοντα, του αρχιεπισκόπου Κορράδου του Άουγκσμπουργκ και 1.200 ιππότες.[11] Μετά την "Ειρήνη της Βενετίας" (1177) δεν αναφέρεται πλέον σαν αυτοκράτειρα, η στέψη της κρίθηκε άκυρη επειδή έγινε από έναν αντίπαπα.[12]

Κόμισσα του Παλατινάτου της Βουργουνδίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο γάμος της Βεατρίκης Α΄ της Βουργουνδίας και του Φρειδερίκου Α΄ Βαρβαρόσσα, έργο του Τζανμπαττίστα Τιέπολο (1751), λεπτομέρεια.

Ο Φρειδερίκος Βαρβαρόσσα στέφτηκε βασιλιάς της Βουργουνδίας στην Αρλ στην Προβηγκία (30 Ιουλίου 1178), η Βεατρίκη ήταν παρούσα αλλά δεν στέφτηκε μαζί του. Η στέψη της Βεατρίκης έγινε ξεχωριστά λίγο αργότερα στην Βιέννη (15 Αυγούστου 1178).[13] Ο λόγος που προτίμησε η Βεατρίκη την Βιέννη ήταν άγνωστος, μετά την "Ειρήνη της Βενετίας" δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον τίτλο της αυτοκράτειρας και ήθελε να ξεκινήσει μία νέα αρχή σαν Κόμισσα του Παλατινάτου της Βουργουνδίας. Μετά την στέψη της ασχολήθηκε αποκλειστικά με την διακυβέρνηση της Βουργουνδίας και σταμάτησε να ακολουθεί τον σύζυγο τις στις εκστρατείες του, δεν επέστρεψε μαζί του στην Γερμανία.[14] Η Βεατρίκη παρέμεινε στην Βουργουνδία και επισκέφτηκε στην συνέχεια την Γερμανία μόνο τρεις φορές : στην εορτή των Αγίων Πέτρου και Παύλου (1179) και στην Πεντηκοστή (1182, 1184).[15] Τα διατάγματα στην Βουργουνδία τα εξέδωσε όλα στο όνομα της, από το 1181 μέχρι τον θάνατο της καταγράφονται εννιά διατάγματα που αφορούσαν τις υποθέσεις της Βουργουνδίας.[16] Πολλά από τα διατάγματα υπέγραψε ο μικρότερος γιος της Κορράδος που τον προόριζε για διάδοχο και από τον δάσκαλο του που έμενε μαζί τους.[17] Το διάστημα αυτό πιθανότατα πέρασε κρίση η σχέση της με τον Φρειδερίκο Α΄, αυτό φαίνεται στα διατάγματα του Φρειδερίκου δεν την κατέγραφε σαν "Αυτοκράτειρα" σε αντίθεση με τα δικά της.[18] Η Βεατρίκη αρρώστησε και πέθανε αιφνίδια σε ηλικία 40 ετών (1184), η ταφή της έγινε στον Καθεδρικό ναό του Σπάιερ.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον γάμο της με τον Φρειδερίκο Α΄ Χοενστάουφεν (9 Ιουνίου 1156) απέκτησε :

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
 2. 2,0 2,1 «Kindred Britain»
 3. John Freed, Frederick Barbarossa: The Prince and the Myth
 4. Gislebertus (of Mons), Chronicle of Hainaut, transl. Laura Napran, (Boydell Press, 2005), σ. 55, Σημείωση 245
 5. John Freed, Frederick Barbarossa: The Prince and the Myth
 6. John Freed, Frederick Barbarossa: The Prince and the Myth
 7. John Freed, Frederick Barbarossa: The Prince and the Myth
 8. John Freed, Frederick Barbarossa: The Prince and the Myth
 9. John Freed, Frederick Barbarossa: The Prince and the Myth
 10. John Freed, Frederick Barbarossa: The Prince and the Myth
 11. John Freed, Frederick Barbarossa: The Prince and the Myth
 12. John Freed, Frederick Barbarossa: The Prince and the Myth
 13. John Freed, Frederick Barbarossa: The Prince and the Myth
 14. John Freed, Frederick Barbarossa: The Prince and the Myth
 15. John Freed, Frederick Barbarossa: The Prince and the Myth
 16. John Freed, Frederick Barbarossa: The Prince and the Myth
 17. John Freed, Frederick Barbarossa: The Prince and the Myth
 18. John Freed, Frederick Barbarossa: The Prince and the Myth
 19. Gislebertus (of Mons), Chronicle of Hainaut, transl. Laura Napran, (Boydell Press, 2005), σ. 55, Σημείωση 245
 20. Gislebertus (of Mons), Chronicle of Hainaut, transl. Laura Napran, (Boydell Press, 2005), σ. 55, Σημείωση 245
 21. Gislebertus (of Mons), Chronicle of Hainaut, transl. Laura Napran, (Boydell Press, 2005), σ. 55, Σημείωση 245
 22. Gislebertus (of Mons), Chronicle of Hainaut, transl. Laura Napran, (Boydell Press, 2005), σ. 55, Σημείωση 245
 23. Gislebertus (of Mons), Chronicle of Hainaut, transl. Laura Napran, (Boydell Press, 2005), σ. 55, Σημείωση 245
 24. Acercamiento Mutuo de Espana y Alemania, Jaime Ferreiro Alemparte, España y Europa, un pasado jurídico común, ed. Antonio Pérez Martín, (Cometa S.A., 1986), 181

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Acercamiento Mutuo de Espana y Alemania, Jaime Ferreiro Alemparte, España y Europa, un pasado jurídico común, ed. Antonio Pérez Martín, (Cometa S.A., 1986)
 • Gislebertus (of Mons), Chronicle of Hainaut, transl. Laura Napran, (Boydell Press, 2005)
 • John Freed, Frederick Barbarossa: The Prince and the Myth
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Beatrice I, Countess of Burgundy της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Βεατρίκη Α΄ της Βουργουνδίας
Γέννηση: 1143 Θάνατος: 15 Νοεμβρίου 1184
Προκάτοχος
Ρέτζιναλντ Γ΄
Κόμισσα του Παλατινάτου της Βουργουνδίας
Blason Bourgogne-comté ancien(aigle).svg
1148 - 1184
Με τον σύζυγο της Φρειδερίκο Βαρβαρόσσα
Διάδοχος
Φρειδερίκος Α΄ Βαρβαρόσσα