Σκόδρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 42°04′03″N 19°30′47″E / 42.0675°N 19.5131°E / 42.0675; 19.5131

Σκόδρα
Αεροφωτογραφία της Σκόδρας
Αεροφωτογραφία της Σκόδρας

Σκόδρα στον χάρτη: Αλβανία
Σκόδρα
Χώρα Flag of Albania.svg Αλβανία
Νομός Σκόδρας
Επαρχία Σκόδρας
Πληθυσμός 86.200 (2008)
Ταχυδρομικός κώδικας 4001-4007
Δήμαρχος Λόρεντς Λουκά (Lorenc Luka)
Δικτυακός τόπος www.shkodra.gov.al
Η οδός Κόλε Ιδρωμένο (Kolë Idromeno) στη Σκόδρα.

Η Σκόδρα είναι πόλη της Αλβανίας, κτισμένη πάνω στη συμβολή δυο ποταμών, του Μπογιάνα και του Δρίνου. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας, πολύ κοντά στη Λίμνη Σκόδρας και τα σύνορα με το Μαυροβούνιο.

Το όνομα της πόλης, προέρχεται από την λέξη Σκουτάριον που αναγραφόταν επάνω στα νομίσματα που κόπηκαν κατά την ελληνιστική περίοδο.[1] Κάποτε γνώρισε μεγάλη δόξα και περιλαμβανόταν στις πιο αναπτυγμένες οικονομικά πόλεις της περιοχής. Ήταν αρχικά πρωτεύουσα του ιλλυρικού βασιλείου, όμως δέχτηκε αλλεπάλληλες επιθέσεις από διάφορους κατακτητές, πράγμα που είχε σαν συνέπεια την εξασθένισή της. Την κυρίευσαν κατά καιρούς οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί, οι Σέρβοι, οι Βούλγαροι, οι Ενετοί, οι Τούρκοι και τέλος οι Μαυροβούνιοι το 1913. Μετά από αυτούς, η Σκόδρα πέρασε κάτω από διεθνή διοίκηση. Όταν η Αλβανία ανακηρυξε την ανεξαρτησία της, η Σκόδρα περιλήφθηκε στα σύνορά της.

Η οικονομική της ευημερία εξαρτάται από την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται, η οποία είναι πολύ εύφορη και παράγει καπνό, σιτηρά, ελιές. Έχει αναπτυγμένη βιομηχανία τσιμέντου και καπνού.

Αδελφοποιημένες πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Wilkes 1992, pp. 177-179
 LP  Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το αντίστοιχο λήμμα της Live-Pedia. (ιστορικό).

Η εισαγωγή του κειμένου της Livepedia στη Βικιπαίδεια έγινε πριν την 1η Νοεμβρίου 2008, συνεπώς ισχύει η διπλή αδειοδότηση υπό την άδεια CC-BY-SA 3.0 και την GFDL.