Δέλβινο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 39°57′17″N 20°05′56″E / 39.95472°N 20.09889°E / 39.95472; 20.09889

Δέλβινο
Άποψη του Δέλβινου
Άποψη του Δέλβινου
Δέλβινο στον χάρτη: Αλβανία
Δέλβινο
Θέση στην Αλβανία
Βασικές πληροφορίες
Χώρα Αλβανία
Νομός Αυλώνας
Επαρχία Δέλβινου
Πληθυσμός 6.475 κάτοικοι (2001)
Ταχυδρομικός κώδικας 9704

Το Δέλβινο (αλβανικά: Delvina) είναι μικρή πόλη της νότιας Αλβανίας. Αποτελεί το εμπορικό κέντρο μεγάλης και κλειστής λεκάνης (πεδιάδας) που διαρρέεται από τον ποταμό Βιστρίτσα και χωρίζεται από το Ιόνιο πέλαγος από παράκτια λοφοσειρά που εκτείνεται απέναντι και βόρεια της Κέρκυρας.

Το Δέλβινο συνίσταται από μια μεγάλη κεντρική αγορά γύρω από την οποία και αναπτύχθηκαν διάφοροι οικισμοί που αποτελούν σήμερα τις 10 συνοικίες του. Περίπου οι μισοί κάτοικοί της πόλης είναι μουσουλμάνοι.[εκκρεμεί παραπομπή] Επίνειο του Δέλβινου είναι οι Άγιοι Σαράντα που απέχουν περί τα 15 χλμ. Η πεδιάδα του Δέλβινου ελάχιστα ήταν καλλιεργημένη λόγω του ελώδους πυρετού που εμφανίζονταν παλαιότερα κατ΄ έτος. Το χειμώνα χρησίμευε περισσότερο για διαχείμαση αιγοπροβάτων. Στο νότιο μέρος της πεδιάδας τρέφονταν αγέλες ίππων και εξαιρετικά είδη βοοειδών.

Στην αρχαιότητα μέχρι και τους βυζαντινούς χρόνους φαίνεται πως η περιοχή ήταν πολυκατοικημένη όπως αποδεικνύουν τα διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα και ερείπια. ΝΑ. του Δέλβινου ήταν η πόλη Φοινίκη καθώς και άλλες μικρότερες. Αξιόλογα ερείπια βρίσκονται επίσης νοτιότερα του Δέλβινου κοντά στη Μονή του Μεσοποτάμου.

Τον Ιούλιο του 1914 συνήλθε στο Δέλβινο Πανειπηρωτική Συνδιάσκεψη των αντιπροσώπων της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Βορείας Ηπείρου, η οποία ενέκρινε τους όρους του Πρωτόκολλου της Κέρκυρας σχετικά με την αυτονομία της Βόρειας Ηπείρου εντός του εδάφους της νεοσύστατης Αλβανίας.

Ορθόδοξη εκκλησία στο Δέλβινο