Άγιοι Σαράντα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 39°52′33″N 20°00′40″E / 39.8758°N 20.0111°E / 39.8758; 20.0111

Άγιοι Σαράντα
Η παραλία των Αγίων Σαράντα.
Η παραλία των Αγίων Σαράντα.
Άγιοι Σαράντα στον χάρτη: Αλβανία
Άγιοι Σαράντα
Θέση στην Αλβανία
Βασικές πληροφορίες
Χώρα Αλβανία
Νομός Αυλώνα
Επαρχία Αγίων Σαράντα
Πληθυσμός 32.000 κάτοικοι (2008)
Υψόμετρο 0
Ταχυδρομικός κώδικας 9701-9703
Πολιτική
Δήμαρχος Stefan Çipa

Οι Άγιοι Σαράντα (αλβ. Saranda) είναι μια παραλιακή πόλη της Αλβανίας, απέναντι από την Κέρκυρα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης του Ογχησμού, που άκμασε στους ρωμαϊκούς χρόνους καθώς ήταν εμπορικός σταθμός για το εμπόριο μεταξύ Ηπείρου και Ιταλίας. Καταστράφηκε το 552 μ.Χ. μετά από αλλεπάλληλες επιδρομές των Γότθων.

Η σημερινή ονομασία προέρχεται από τον βυζαντινό ναό των Αγίων Σαράντα, του οποίου τα ερείπια σώζονται στον λόφο πάνω από την πόλη. Ο ναός, πρωτοβυζαντινής εποχής, έχει δύο σειρές κολόνες στο εσωτερικό του και αψίδες σε όλο το μήκος των πλευρών του. Στον περίβολο του ναού λέγεται ότι υπήρχαν 40 εκκλησίες, μία για κάθε μάρτυρα της Σεβαστείας. Ο κεντρικός ναός περιγράφεται από τους ιστορικούς ως πρωτοβυζαντινής τεχνοτροπίας με δύο σειρές κολόνες στο εσωτερικό και αψίδες σε κάθε πλευρά.

Η σύγχρονη πόλη ιδρύθηκε την εποχή της τουρκοκρατίας. Στην διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων, ο ελληνικός στρατός κατέλαβε την πόλη στις 18 Φεβρουάριου του 1913 και την εγκατέλειψε τον Δεκέμβρη του 1916.

Το λιμάνι της πόλης ήταν το προπύργιο των Ιταλών, καθώς το 1939 αποβιβάστηκαν εκεί και κατέλαβαν όλη την Αλβανία. Κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο που ακολούθησε, ο ελληνικός στρατός την κατέλαβε ξανά για σύντομο χρονικό διάστημα στις 6 Δεκεμβρίου του 1940, πριν τελικά αποχωρήσει λόγω της γερμανικής εισβολής.

Σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει Ελληνική κοινότητα στην πόλη, αν και μικρότερη. Βέβαια, συνεχίζουν να λειτουργούν τα Ελληνικά σχολεία, καθώς επίσης και οι εκκλησίες.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

http://www.visitsaranda.com/


Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]