Κατάλογος μετρό του κόσμου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το Μετρό ή Μητροπολιτικός Σιδηρόδρομος είναι ένα σιδηροδρομικό σύστημα μαζικής μεταφοράς των μεγαλουπόλεων. Η λέξη είναι ελληνικής προέλευσης (αντιδάνειο: μετρό <γαλλ. métro < chemin de fer métropolitain < ελλ. μητροπολιτικός σιδηρόδρομος) και χρησιμοποιήθηκε το 1900 στο Παρίσι για πρώτη φορά σε σχέση με σιδηρόδρομο (Métro de Paris).

Εδώ βρίσκεται ο κατάλογος διαφόρων μετρό στον κόσμο:

Αμερική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώρα Πόλη Γραμμές Σταθμοί Μήκος

(χλμ.)

Εγκαίνια Κυρίως άρθρο
Flag of Argentina.svg Αργεντινή Μπουένος Άιρες 6 74 57,6 1913
Βενεζουέλα Βενεζουέλα Βαλένσια 1 7 7 2006
Καράκας 4 49 45 1983
Λος Τέκες 1 2 9,5 2006
Μαρακάιμπο 1 6 7 2006
Flag of Brazil.svg Βραζιλία Μπέλο Οριζόντε 1 19 28,2 1986
Μπραζίλια 2 24 42,4 2001 Μετρό Μπραζίλια
Πόρτο Αλέγκρε 1 19 38,7 1985
Ρεσίφε 2 28 39,5 1985
Ρίο ντε Τζανέιρο 2 35 41 1979
Σάο Πάολο 5 67 74,2 1974 Μετρό Σάο Πάολο
Τερεσίνα 1 9 13,5 1991
Φορταλέζα 4 16 24 2012
Δομινικανή Δημοκρατία Δομινικανή Δημοκρατία Σάντο Ντομίνγκο 1 16 14,5 2009
Flag of the United States.svg ΗΠΑ Ατλάντα 4 39 80 1979
Βαλτιμόρη 1 14 24,5 1983
Βοστώνη 3 53 59,1 1901
Κλίβελαντ 1 18 31 1955
Λος Άντζελες 3 36 58,9 1993
Μαϊάμι 2 23 39,3 1984
Νέα Υόρκη 25 468 337,8 1904 Μετρό Νέας Υόρκης
Ουάσινγκτον 5 89 170 1976
Σαν Φρανσίσκο 5 47 152 1972
Σικάγο 8 151 173 1892
Φιλαδέλφεια 3 66 65 1907
Καναδάς Καναδάς Βανκούβερ 3 47 68,7 1986
Μόντρεαλ 4 68 64 1966
Τορόντο 3 69 68,3 1954
Κολομβία Κολομβία Μεδεγίν 2 27 32 1995
Μεξικό Μεξικό Γουαδαλαχάρα 2 17 25 1989
Μοντερρέι 2 25 24 1991
Πόλη του Μεξικού 12 192 220 1969
Flag of Peru.svg Περού Λίμα 1 16 21 2001
Πουέρτο Ρίκο Πουέρτο Ρίκο Σαν Χουάν 1 16 17,2 2004
Χιλή Χιλή Βαλπαραΐσο 1 20 43 2005
Κονσεπσιόν 2 16 48 1999
Σαντιάγο 5 108 110 1975

Ασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώρα Πόλη Γραμμές Σταθμοί Μήκος

(χλμ.)

Εγκαίνια Κυρίως άρθρο
Αρμενία Αρμενία Γερεβάν 1 10 13,4 1981
Αζερμπαϊτζάν Αζερμπαϊτζάν Μπακού 2 23 34,6 1967
Γεωργία Γεωργία Τιφλίδα 2 22 26,4 1966
Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Ντουμπάι 2 44 74,6 2009 Μετρό Ντουμπάι
Ινδία Ινδία Δελχί 6 142 192,7 2002 Μετρό Δελχί
Καλκούτα 1 17 16,5 1984
Μπανγκαλόρ 1 6 6,2 2011
Ιράν Ιράν Τεχεράνη 4 80 140 2000
Ισραήλ Ισραήλ Χάιφα 1 6 2 1959
Ιαπωνία Ιαπωνία Γιοκοχάμα 3 49 57,6 1972
Καμακούρα 1 8 6,6 1970
Κιτακυούσου 1 13 8,8 1985
Κόμπε 2 26 30,6 1977
Κυότο 2 30 28,8 1981
Ναγκόγια 4 93 89 1957
Οσάκα 9 122 136 1933 Μετρό Οσάκα
Σαπόρο 3 49 48 1971
Σεντάι 1 17 14,8 1987
Τάμα 1 19 16 1998
Τόκιο 13 274 292,2 1927 Μετρό Τόκιο
Τσίμπα 2 18 15,5 1988
Φουκουόκα 3 35 30 1981
Χιροσίμα 1 21 18,4 1994
Καζακστάν Καζακστάν Αλμάτι 1 7 7,3 2011
Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας Κίνα Γουχάν 2 47 56,9 2004
Καντώνα 8 144 236 1997 Μετρό Κουανγκτσού
Ναντσίνγκ 2 55 87 2005
Νταλιάν 2 18 63,5 2003
Σι'αν 1 17 20,5 2011
Πεκίνο 17 227 456 1969 Μετρό Πεκίνου
Σανγκάη 12 289 439 1993 Μετρό Σανγκάης
Σενγιάνγκ 2 40 49,7 2009
Σενζέν 5 137 178,4 2004 Μετρό Σενζέν
Τιαντζίν 4 90 128,6 2004
Τσενγκντού 2 36 40,9 2010
Τσονγκίνγκ 2 35 67,7 2011
Χονγκ Κονγκ 10 84 174,7 1979 Μετρό Χονγκ Κονγκ
Βόρεια Κορέα Βόρεια Κορέα Πιονγιάνγκ 2 17 22 1973
Νότια Κορέα Νότια Κορέα Γκουαντζού 1 14 11 2004
Ιντσόν 1 29 29,4 1999
Νταεγού 2 56 54 1997
Νταετζόν 1 22 22,6 2006
Πουσάν 5 128 131,9 1985 Μετρό Πουσάν
Σεούλ 9 328 282,3 1974 Μετρό Σεούλ
Country flag Μαλαισία Κουάλα Λουμπούρ 2 49 64,6 1996
Ρωσία Ρωσία Αικατερινούπολη 1 9 12,6 1991
Νοβοσιμπίρσκ 2 13 16,4 1986
Σαουδική Αραβία Σαουδική Αραβία Μέκκα 1 9 18,1 2010 Μετρό Μέκκας
Σιγκαπούρη Σιγκαπούρη Σινγκαπούρη 4 102 148,9 1987 Μετρό Σινγκαπούρης
Ταϊβάν Ταϊβάν Καοσιούνγκ 2 38 42,7 2005
Ταϊπέι 7 64 74,5 1996 Μετρό Ταϊπέι
Ταϊλάνδη Ταϊλάνδη Μπανγκόκ 4 102 148,9 1987 Μετρό Μπανγκόκ
Flag of Turkey.svg Τουρκία Άγκυρα 4 45 55,1 1996 Μετρό Άγκυρας
Άδανα 1 13 13,5 2009
Προύσα 2 31 31,5 2002
Σμύρνη 1 15 16,9 2000 Μετρό Σμύρνης
Ουζμπεκιστάν Ουζμπεκιστάν Τασκένδη 3 29 39,1 1977
Φιλιππίνες Φιλιππίνες Μανίλα 3 44 69 1984

Αφρική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώρα Πόλη Γραμμές Σταθμοί Μήκος

(χλμ.)

Εγκαίνια Κυρίως άρθρο
Αίγυπτος Αίγυπτος Κάιρο 2 53 65,5 1987
Αλγερία Αλγερία Αλγέρι 1 10 9,2 2011

Ευρώπη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώρα Πόλη Γραμμές Σταθμοί Μήκος

(χλμ.)

Εγκαίνια Κυρίως άρθρο
Flag of Austria.svg Αυστρία Βιέννη 5 90 66 1976 Μετρό Βιέννης
Βέλγιο Βέλγιο Αμβέρσα 4 11 1975
Βρυξέλλες 4 76 40,5 1976 Μετρό Βρυξελλών
Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία Σόφια 2 27 31 1988
Flag of France.svg Γαλλία Λιλ 2 62 47 1983
Λυών 4 42 31 1978
Μασσαλία 2 26 20 1977
Παρίσι 16 374 200 1900 Μετρό Παρισιού
Ρεν 1 15 9 2002
Τουλούζη 2 37 37,5 1993
Γερμανία Γερμανία Αμβούργο 3 82 101 1912
Βερολίνο 9 153 146 1902 Μετρό Βερολίνου
Μόναχο 7 100 103,1 1971
Νυρεμβέργη 3 42 36 1972
Flag of Denmark.svg Δανία Κοπεγχάγη 2 29 16,8 2002 Μετρό Κοπεγχάγης
Ελβετία Ελβετία Λωζάνη 2 28 15,0 2008
Flag of Greece.svg Ελλάδα Αθήνα 3 60 79,6 1954 Μετρό Αθήνας
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Γλασκώβη 1 15 10,4 1896
Λονδίνο 11 270 402,1 1863 Μετρό Λονδίνου
Νιούκασλ 2 60 74,5 1980
Flag of Spain.svg Ισπανία Βαλένθια 3 117 139,2 1995
Βαρκελώνη 11 166 125,1 1924 Μετρό Βαρκελώνης
Μαδρίτη 13 284 286,3 1919 Μετρό Μαδρίτης
Μάλαγα 2 26 12 2014
Μπιλμπάο 2 40 43,3 1995
Πάλμα ντε Μαγιόρκα 2 15 15,5 2007
Σεβίλλη 1 22 18 2008
Flag of Italy.svg Ιταλία Γένοβα 1 8 8 1990
Κατάνια 1 6 3,8 1999
Μιλάνο 4 103 90,1 1964 Μετρό Μιλάνου
Μπρέσια 1 17 13,1 2013
Νάπολη 3 32 34,8 1993
Ρώμη 2 52 41,6 1955 Μετρό Ρώμης
Τορίνο 1 21 13,4 2006
Λευκορωσία Λευκορωσία Μινσκ 2 28 35,4 1984 Μετρό Μινσκ
Νορβηγία Νορβηγία Όσλο 5 77 62 1966 Μετρό Όσλο
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Άμστερνταμ 4 33 32,7 1977 Μετρό Άμστερνταμ
Ρόττερνταμ 2 38 47 1968 Μετρό Ρόττερνταμ
Flag of Hungary.svg Ουγγαρία Βουδαπέστη 3 42 33 1896 Μετρό Βουδαπέστης
Ουκρανία Ουκρανία Κίεβο 3 52 67,6 1960 Μετρό Κιέβου
Ντνιπροπετρόφσκ 1 6 7,1 1995
Χάρκοβο 3 29 37,4 1975
Flag of Poland.svg Πολωνία Βαρσοβία 1 21 22,6 1995 Μετρό Βαρσοβίας
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Λισαβόνα 4 55 44,3 1959 Μετρό Λισαβόνας
Ρουμανία Ρουμανία Βουκουρέστι 4 50 69,3 1979 Μετρό Βουκουρεστίου
Ρωσία Ρωσία Αγία Πετρούπολη 5 67 113,5 1955 Μετρό Αγίας Πετρούπολης
Καζάν 1 10 15,8 2005
Μόσχα 12 194 325,5 1935 Μετρό Μόσχας
Νίζνι Νόβγκοροντ 2 15 18,9 1985
Σαμάρα 1 9 10,2 1987
Σουηδία Σουηδία Στοκχόλμη 3 104 105,7 1950 Μετρό Στοκχόλμης
Τσεχία Τσεχία Πράγα 3 57 59,1 1974 Μετρό Πράγας
Flag of Turkey.svg Τουρκία Κωνσταντινούπολη 4 65 85,7 1989 Μετρό Κωνσταντινούπολης
Φινλανδία Φινλανδία Ελσίνκι 2 17 21 1982 Μετρό Ελσίνκι

Ωκεανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ωκεανία, δεν υπάρχουν δίκτυα μετρό, όμως υπάρχουν δίκτυα τραμ και προαστιακών σιδηροδρόμων.