Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Ο Ναπολέων Ζέρβας μαζί με άλλα 3 ηγετικά στελέχη του ΕΔΕΣ

Ο Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος (ΕΔΕΣ) ήταν μια ελληνική αντιστασιακή οργάνωση κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ελλάδας από τις δυνάμεις του άξονα.

Ιδεολογικά ανήκε στο φιλελεύθερο δημοκρατικό στρατόπεδο και ιδρύθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1941 και είχε ως πολιτικό αρχηγό τον Κομνηνό Πυρομάγλου ενώ στρατιωτικός του αρχηγός ήταν ο αξιωματικός Ναπολέων Ζέρβας, ο οποίος είχε αποταχθεί από το στράτευμα λόγω της συμμετοχής του στο βενιζελικό κίνημα του 1935.

Μετά την συμμετοχή τους στην επιτυχή ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, μια επιχείρηση η οποία οργανώθηκε από 12 Άγγλους πράκτορες και στην οποία έλαβαν μέρος 60 αντιστασιακοί άνδρες του ΕΔΕΣ και 150 αντάρτες του ΕΛΑΣ, το ΕΑΜ και το στρατιωτικό του σκέλος, ο ΕΛΑΣ ήρθε σε σύγκρουση με τον ΕΔΕΣ διότι το ΕΑΜ υποστήριζε ότι μέρος του ΕΔΕΣ συνεργαζόταν με τον κατακτητή. Από την πλευρά του ο ΕΔΕΣ θεωρούσε ότι η πραγματική αίτια της σύγκρουσης ήταν η προσπάθεια του ΕΑΜ να μονοπωλήσει την Εθνική Αντίσταση και να καταλάβει την εξουσία μετά την αποχώρηση των Γερμανών εγκαθιδρύοντας καθεστώς σοβιετικού τύπου.

Ο ΕΔΕΣ στα τέλη της κατοχής κυριαρχούσε στη Δυτική Ελλάδα ενώ εκκαθάρισε και την Θεσπρωτία από τις ένοπλες δυνάμεις Γερμανών και Τσάμηδων. Έδωσε περισσότερες από 100 μάχες εναντίον των Ιταλών, Γερμανών, Αλβανών τσάμηδων (συνεργατών των Χιτλερικών) και των ανταρτών του ΕΛΑΣ.

Όσον αφορά τον ΕΔΕΣ Αθήνας, το 1943 η οργάνωση διασπάστηκε και δημιουργήθηκαν δύο ΕΔΕΣ, ο ένας εκ των οποίων συνεργάζονταν ανοιχτά με τον Ράλλη και τους κατακτητές και πρωτοστάτησε στην δημιουργία των Ταγμάτων Ασφαλείας.[1]

Κατά τα Δεκεμβριανά, στην αρχή του Εμφυλίου, ο ΕΔΕΣ τάχθηκε στο πλευρό της κυβέρνησης Παπανδρέου και των Άγγλων και ενάντια στον ΕΑΜ/ΕΛΑΣ. Δεχόμενος ισχυρή επίθεση από τον ΕΛΑΣ, αναγκάστηκε να εκκενώσει την Ήπειρο και να περάσει στην Κέρκυρα.

Σημαντικές μάχες και αντικατοχικές ενέργειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 25 Νοεμβρίου 1942:Συμμετοχή στην καταστροφή της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

1943

Το διάστημα ανάμεσα στα τέλη του 1943 και καλοκαίρι του 1944 αυτό ο ΕΔΕΣ είχε προβεί σε συμφωνία κυρίων με τους ΝΑΖΙ.

1944

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • περιοδικό Ιστορικές Σελίδες, τεύχος 30 (08/08), σελ 73-83]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τζούκας, Ευάγγελος. «Οι οπλαρχηγοί του ΕΔΕΣ στην Ήπειρο: τοπικότητα και πολιτική ένταξη». Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Τμήμα Κοινωνιολογίας, 2003[1]


Wikisource logo
Στη Βικιθήκη υπάρχει υλικό που έχει σχέση με το θέμα: