Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η ΠΕΑΝ (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων) ήταν αντιστασιακή οργάνωση την περίοδο της κατοχής. Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1941 από τον αξιωματικό της αεροπορίας Κώστα Περρίκο με κεντρώο πολιτικό προσανατολισμό. Στην ιδρυτική ομάδα συμμετείχαν επίσης οι Ι. Κατεβάτης, Γ. Αλεξιάδης, Δ. Παπαβασιλόπουλος.

Αν και δεν έγινε ποτέ μαζική οργάνωση κατόρθωσε να οργανώσει μια από τις σπουδαιότερες αντιστασιακές ενέργειες που έγιναν στην Αθήνα, την ανατίναξη της εθνικοσοσιαλιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ στις 20 Σεπτεμβρίου 1942, που στρατολογούσε Ελληνες για λογαριασμό του πολυεθνικού τμήματος των Waffen SS. Στην ανατίναξη συμμετείχαν εκτός από τον Περρίκο και οι Α. Μυτιληναίος, Τ. Μιχαηλίδης, Ν. Μούρτος, Ν. Λάζαρης, Σ. Στανωτάς, Σ. Γαλάτης και η Ι. Μπίμπα. Μετά την ανατίναξη η ΕΣΠΟ έπαψε να υπάρχει. Ο Κώστας Περρίκος συνελήφθη από τους Γερμανούς και εκτελέστηκε. Η ΠΕΑΝ ήλθε σε ρήξη με τον μέντορά της Παναγιώτη Κανελλόπουλο όταν προέτρεψε από το Κάιρο τα μέλη της να προσχωρήσουν στο ΕΑΜ. Ήλθε σε ρήξη με το ΕΑΜ και πολέμησε εναντίον του κατά τα Δεκεμβριανά. Εξέδιδε τακτικά την παράνομη εφημερίδα "Δόξα" ενώ πολλά μέλη της είχανε ενταχθεί στον ΕΔΕΣ. Μέλη της ΠΕΑΝ που μεταγενέστερα έγιναν γνωστοί ήταν οι Γ-Α Μαγκάκης, Β. Φίλιας, Α. Πεπονής.

Επιχειρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στις 15 Αυγούστου 1942 η οργάνωση έβαλε βόμβα στο κτιρίου του Γερμανικού Αναμορφωτηρίου, επί των οδών Πατησίων και Βασιλέως Ηρακλείου,
  • Στις 21 Αυγούστου 1942 η οργάνωση έβαλε βόμβα στα γραφεία της ΟΕΔΕ, στην οδό Κατακουζηνού 7, κοντά στην Ομόνοια,
  • Στις 20 Σεπτεμβρίου 1942 η οργάνωση έβαλε βόμβα στα γραφεία της ΕΣΠΟ στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος.[1]

Περαιτέρω μελέτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ευάνθης Χατζηβασιλείου (2005). «Το Ιδρυτικό Στάδιο». ΠΕΑΝ (1941-1945) Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων. Σύλλογος Προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων. ISBN 960-8351-05-7. http://www.sov.gr/%CF%80%CE%B5%CE%B1%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%82-%E1%BC%95%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B9%CF%82-%E1%BC%80%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%B6%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CE%BD. 

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]