Αλέξιος Ε΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο Αλέξιος Ε΄

Ο Αλέξιος Ε΄ ο επιλεγόμενος Μούρτζουφλος ήταν ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου για ένα σύντομο χρονικό διάστημα το 1204. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Σταυροφόρων οι οποίοι ίδρυσαν την Λατινική Αυτοκρατορία της Κωνσταντινούπολης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλέξιος Ε΄ Δούκας, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, ήταν μέγας δομέστικος τον οποίο ο λαός αποκαλούσε Μούρτζουφλο επειδή είχε σμιχτά φρύδια. Ανήκε σε παλαιά αυτοκρατορική οικογένεια και ήταν γενναίος άνθρωπος αλλά αδύναμης ηθικής. Πλούσιος, πονηρός, αγαπητός στον λαό και κατέχων το αξίωμα του πρωτοβεστιάριου επέμενε για πόλεμο εναντίον των Λατίνων και ανέλαβε τον αγώνα για την αντιμετώπιση των ληστρικών επιδρομών των σταυροφόρων. Η ευκαιρία να ανέβει στον θρόνο που εποφθαλμιούσε παρουσιάστηκε με την εξέγερση της αντιλατινικής παράταξης.

Αφού εγκατέλειψε τη νόμιμη σύζυγό του, παντρεύτηκε την Ευδοκία, την μικρότερη από τις κόρες του Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αλέξιου Γ΄ Αγγέλου, ώστε να μπορεί να διεκδικήσει το θρόνο. Κατόπιν πρωτοστάτησε στις εξεγέρσεις εναντίον του φιλολατίνου αυτοκράτορα Αλεξίου Δ΄ και κατόρθωσε, με τη βοήθεια των Βαράγγων, να ανεβεί στο θρόνο και να στεφθεί αυτοκράτορας με το όνομα Αλέξιος Ε΄. Μερικές μέρες αργότερα δολοφόνησε τον προηγούμενο αυτοκράτορα Αλέξιο Δ΄ Άγγελο, αλλά και τον διεκδικητή του θρόνου Νικόλαο Κανναβό.

Μόλις ανέβηκε στο θρόνο, ο Αλέξιος Ε΄ άρχισε να οργανώνει την άμυνα της Κωνσταντινούπολης, γιατί προαισθανόταν τη θανάσιμη σύγκρουση με τους Σταυροφόρους. Πραγματικά τον Απρίλιο του 1204 οι Σταυροφόροι έκαναν την πρώτη έφοδο εναντίον της πόλης, αλλά απέτυχαν. Στη δεύτερη όμως έφοδο, στις 12 Απριλίου, και παρά την ηρωική άμυνα των πολιορκουμένων, κατόρθωσαν να καταλάβουν την Κωνσταντινούπολη, η οποία ποτέ μέχρι τότε δεν είχε πέσει στα χέρια ξένων. Μέσα στη σύγχυση και το σκοτάδι ο Μούρτζουφλος κατόρθωσε να διαφύγει και το πρωί οι Σταυροφόροι μπήκαν στην πόλη με τις νικηφόρες φάλαγγές τους και επιδόθηκαν σε ένα πρωτοφανές όργιο σφαγών, λεηλασιών και άλλων κακουργημάτων.

Όταν έμαθε ο Αλέξιος Ε΄ πως ο πεθερός του, ο πρώην βασιλιάς Αλέξιος Γ΄, διέμενε στη Μοσυνούπολη, κατευθύνθηκε προς αυτόν μαζί με την γυναίκα του -και κόρη του Αλέξιου Γ΄- Ευδοκία. Ο Αλέξιος Γ΄, όμως, τον αποστρεφόταν. Υποδυόμενος λοιπόν το ρόλο του πεθερού υποδέχθηκε τον Αλέξιο Ε΄ κι αφού βόλεψε το χώρο των λουτρών, τον προέτρεψε να λουστεί μαζί με την κόρη του. Μόλις ο Αλέξιος Ε΄ βρέθηκε μέσα στο λουτρό, όρμησαν όλοι μαζί εναντίον του οι υπηρέτες του Αλεξίου Γ΄ και του έβγαλαν τα μάτια. Η Ευδοκία όρθια, δίπλα στην πόρτα των λουτρών, έβριζε τον πατέρα της κι αυτός την προπηλάκιζε για τον αδιάντροπο και λάγνο έρωτά της. Όντας πλέον τυφλός ο Αλέξιος Ε΄ περιπλανιόταν στην περιοχή της Μοσυνούπολης σαν αλήτης. Όταν όμως οι Σταυροφόροι πραγματοποίησαν εξόρμηση από την Κωνσταντινούπολη και πέρασαν από τα μέρη της Μοσυνούπολης, ανακαλύπτοντας εκεί τον Αλέξιο Ε΄, τον έσυραν μαζί τους στην Κωνσταντινούπολη και, αφού τον βασάνισαν, τον καταδίκασαν σε θάνατο, γκρεμίζοντάς τον από τον κίονα του Θεοδοσίου.