Doctor Octopus

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Doctor Octopus
Πρώτη εμφάνισηThe Amazing Spider-Man #3 (Ιούλιος 1963)
Δημιουργήθηκε απόΣταν Λι, Στιβ Ντίτκο
Πληροφορίες χαρακτήρα
Alter egoΔρ. Ότο Γκάνθερ Οκτέιβιους

Ο Doctor Octopus (ελληνική μεταφορά: Δρ. Χταπόδι, πραγματικό όνομα: Δρ. Ότο Γκάνθερ Οκτέιβιους), γνωστός και ως Doc Ock για συντομία, είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας που εμφανίζεται σε αμερικανικά κόμικς που εκδίδονται από την Marvel Comics. Ο χαρακτήρας δημιουργήθηκε από τους Σταν Λι και Στιβ Ντίτκο και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο The Amazing Spider-Man #3 (Ιούλιος 1963). Είναι ένας πολύ έξυπνος, μυωπικός και κάπως κοντόχοντρος τρελός επιστήμονας που έχει τέσσερα δυνατά και ανθεκτικά εξαρτήματα που μοιάζουν με πλοκάμια χταποδιού, τα οποία εκτείνονται από το πίσω μέρος του σώματός του και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς. Αφού η μηχανική του ζώνη συγχωνεύθηκε μόνιμα με το σώμα του κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος στο εργαστήριο, στράφηκε στη ζωή του εγκλήματος και ήρθε σε σύγκρουση με τον υπερήρωα Spider-Man . Έχει αντέξει ως ένας από τους πιο εξέχοντες κακούς του Spider-Man και θεωρείται ως ένας από τους τρεις βασικότερους εχθρούς του του, μαζί με τους Green Goblin και Venom. Είναι ο ιδρυτής και ο ηγέτης των Sinister Six, της πρώτης ομάδας υπερκακών που εναντιώθηκε στον Spider-Man.

Ενώ συνήθως απεικονίζεται ως υπερ-κακός, ο Doctor Octopus έχει επίσης περιστασιακά απεικονιστεί ως αντιήρωας και σύμμαχος του Spider-Man. Μετά τον θάνατο του Spider-Man στην ιστορία του 2012 " Dying Wish ", που είδε έναν ετοιμοθάνατο Οκτέιβιους να ανταλλάσσει σώματα με τον ήρωα και να τον αφήνει να πεθάνει στο αρχικό του σώμα, ο Οκτέιβιους είχε κίνητρο να αποδείξει ότι θα μπορούσε να είναι καλύτερος Spider-Man. Ως εκ τούτου, υιοθέτησε το ψευδώνυμο Superior Spider-Man, το οποίο εισήχθη στο Avenging Spider-Man #15.1 μετά από ένα καμέο στο Daredevil vol. 3 #21 (και τα δύο Δεκέμβριος 2012). Ο Superior Spider-Man διαθέτει όλες τις αυθεντικές ικανότητες, τις μνήμες και τον εξοπλισμό του Spider-Man, μαζί με πρόσθετα gadgets που δημιουργήθηκαν από τον Οκτέιβιους, αν και συχνά αγωνίζεται να ανταποκριθεί στην κληρονομιά του προκατόχου του και να αλλάξει τη ζωή του αφού ήταν κακός για χρόνια . Το 2013, η Marvel κυκλοφόρησε μια σειρά κόμικ The Superior Spider-Man με 45 τεύχη, με επίκεντρο τη λύτρωση και την καριέρα υπερήρωα του χαρακτήρα. Ο αρχικός Spider-Man έχει από τότε αναστηθεί μετά τον θάνατο του Ότο Οκτέιβιους. Μετά το Spider-Verse, ένα αντίγραφο της συνείδησής του έγινε κακός, αν και ο δεύτερος τόμος του The Superior Spider-Man που κυκλοφόρησε το 2018 είδε το αντίγραφο να παίρνει τον μανδύα πριν επιστρέψει στον μανδύα του Doctor Octopus ως αντιήρωας .

Ο δημοσιογράφος και ιστορικός των κόμικς Μάικ Κόνροϊ γράφει για τον χαρακτήρα: «Δημιουργημένος από Σταν Λι και τον καλλιτέχνη Στιβ Ντίτκο, ο Doc Ock, όπως έγινε γνωστός, έχει γίνει ένας από τους πιο επίμονους, ανθεκτικούς και επικίνδυνους εχθρούς του web-slinger».[1] Ένας αγαπημένος χαρακτήρας των θαυμαστών και γνωστή φιγούρα στη λαϊκή κουλτούρα, ο Doctor Octopus έχει παρουσιαστεί σε διάφορες προσαρμογές μέσων του Spider-Man όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων ταινιών μεγάλου μήκους, τηλεοπτικών σειρών και βιντεοπαιχνιδιών. Ο Άλφρεντ Μολίνα υποδύθηκε τον χαρακτήρα στις ταινίες Spider-Man 2 (2004) και Spider-Man: No Way Home (2021), ενώ η Κάθριν Χαν ερμήνευσε μια γυναικεία εκδοχή του Doctor Octopus που ονομάζεται Olivia Octavius στην ταινία κινουμένων σχεδίων Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν (2018). Ο Γουίλιαμ Σάλιερς εκφράζει τη φωνή του χαρακτήρα στη σειρά βιντεοπαιχνιδιών Spider-Man της Marvel και στο Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order (2019).

Το 2009, το IGN κατέταξε τον Doctor Octopus στην 28η θέση στους 100 κορυφαίους κακούς των κόμικ όλων των εποχών[2] και το 2014 τον κατέταξε ως τον μεγαλύτερο εχθρό του Spider-Man.[3]

Ιστορικό δημοσίευσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Doctor Octopus εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο The Amazing Spider-Man #3 (Ιούλιος 1963), που δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα Σταν Λι και τον καλλιτέχνη Στιβ Ντίτκο.[4][5][6][7] Ο Λι είπε: «Συνήθως όταν δημιουργούσα έναν κακό, το πρώτο πράγμα που σκεφτόμουν ήταν ένα όνομα και μετά προσπαθούσα να σκεφτώ: «Λοιπόν, τώρα που έχω το όνομα, ποιος θα είναι ο χαρακτήρας και τι θα κάνει; Για κάποιο λόγο σκέφτηκα ένα χταπόδι. Σκέφτηκα, «Θέλω να φωνάξω κάποιον Χταπόδι. Και θέλω να έχει δύο επιπλέον μπράτσα για πλάκα». Έπρεπε όμως να καταλάβω πώς να το κάνω αυτό»[8] Ο χαρακτήρας εμφανίστηκε ξανά στο The Amazing Spider-Man #11-12 και μετά ξανά στο #31-33.

Ο Doctor Octopus θεωρείται ένας από τους πιο διαβόητους εχθρούς του Spider-Man. Έχει αναφερθεί ως ο άνθρωπος που θα μπορούσε να γίνει ο Πίτερ αν δεν είχε ανατραφεί με αίσθημα ευθύνης.[6][9][10] Είναι διαβόητος επειδή νίκησε τον Spider-Man την πρώτη φορά στη μάχη και ότι σχεδόν παντρεύτηκε την θεία του Πίτερ, Μέι. Είναι επίσης ο ιδρυτής και ο βασικός ηγέτης των Sinister Six, και έχει αναφερθεί ως ο "Master Planner". (" Αν αυτό είναι το πεπρωμένο μου. . .! " )[9][11] Μεταγενέστερες απεικονίσεις τον αποκάλυψαν στο σώμα του Πίτερ Πάρκερ όπου ήταν ο τίτλος του χαρακτήρα από το 2013 έως το 2014.[10] Το 2018, επέστρεψε ως ο Superior Spider-Man σε μια σειρά που έγραψε ο Χρήστος Κέιτζ και εικονογραφήθηκε από τον Μάικ Χόθορν.[12]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Conroy, Mike. 500 Comicbook Villains, p.44-45, Collins & Brown, 2004.
  2. «Top 100 Comic Book Villains of All Time». IGN. 
  3. «Top 25 Spider-Man Villains». IGN. 16 Απριλίου 2014. 
  4. Manning, Matthew K.· Gilbert, Laura, ed. (2012). «1960s». Spider-Man Chronicle Celebrating 50 Years of Web-Slinging. Dorling Kindersley. σελ. 19. ISBN 978-0756692360. One of Spider-Man's most recognizable foes burst onto the scene in this epic tale of the origin of Doctor Octopus. CS1 maint: Extra text: authors list (link)
  5. Siegel, Lucas. «The 10 Greatest Spider-Man Villains of All Time!». Newsarama. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2014. 
  6. 6,0 6,1 DeFalco "1960s" in Gilbert (2008), p. 93: "Dr. Octopus shared many traits with Peter Parker. They were both shy, both interested in science, and both had trouble relating to women ... Otto Octavius even looked like a grown up Peter Parker. Lee and Ditko intended Otto to be the man Peter might have become if he hadn't been raised with a sense of responsibility.
  7. The Amazing Spider-Man #3. Marvel Comics.
  8. Thomas, Roy (August 2011). «Stan Lee's Amazing Marvel Interview!». Alter Ego (104): 3–45. 
  9. 9,0 9,1 «Doctor Octopus is number 28 on greatest comic book villain of all time». IGN. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2014. 
  10. 10,0 10,1 Hanks, Henry (26 Δεκεμβρίου 2012). «Events in landmark 'Spider-Man' issue have fans in a frenzy». CNN. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2014. 
  11. Cronin, Brian (Μαΐου 2012). «50 Greatest Friends and Foes of Spider-Man: Villains #1-3». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2014. 
  12. «Superior Spider-Man Returns in New Marvel Comics Series». 7 Σεπτεμβρίου 2018.