Φρούσκα Γκόρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φρούσκα Γκόρα
Fruska Gora Smith.jpg
Ύψος 539 m
Χώρες Σερβία και Κροατία
Commons page Πολυμέσα
Τα όρη Φρούσκα από τα νότια

Τα Όρη Φρούσκα (σερβικά : Фрушка гора) είναι οροσειρά στην κεντρική Σερβία κι εθνικό πάρκο της Σερβίας. Επεκτείνει σε μήκος περίπου 75 χλμ και πλάτος από 12 έως 15 χιλιόμετρα και καλύπτει μια έκταση 255 τετραγωνικά χλμ. Τα όρη Φρούσκα το 1960 ανακηρύχθηκαν εθνικός δρυμός, και ήταν το πρώτο εθνικό πάρκο στη Σερβία. Η ψηλότερη κορυφή του είναι ο Ερυθρός Κοτ με 539 μέτρα. Το πιο σημαντικό μνημείο είναι τα 16 μοναστήρια της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που είναι χτισμένα σε όλο το βουνό αλλά και πολλά κάστρα ή οχυρά.

Το όνομα του σημαίνει "βουνά των Φράγκων", το φρούσκα στα παλιά σερβικά είναι συνώνυμο των Φράγκων. Οι κοιλάδες και οι πλαγιές του Φρούσκα καλύπτονται με λιβάδια, βοσκοτόπια και καλλιέργειες καλαμποκιού, στις πλαγιές έχει πολλά περιβόλια και αμπέλια από τα πιο διάσημα κελάρια κρασιού της Σερβίας, τμήματα άνω των 300 μέτρων καλύπτονται με πυκνά δάση φυλλοβόλων δασών. Περίπου 700 είδη φαρμακευτικών βοτάνων φύονται στο βουνό. Μερικά από τα πολλά είδη ζώων είναι τα ζαρκάδια, ελάφια, νυφίτσες, αγριογούρουνα, Κούνα, αγριόγατα, τσακάλι, κουνέλι, κλπ..

Στο Φρούσκα Γκόρα υπάρχουν 14 τεχνητές λίμνες και πολλές μεγάλες πόλεις στους πρόποδες της.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
  • Мала енциклопедија Просвета, Треће издање (1985); Београд: „Просвета“; ISBN 86-07-00001-2
  • Јован Ђ. Марковић (1990): Енциклопедијски географски лексикон Југославије Сарајево: „Свјетлост“; ISBN 86-01-02651-6
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Фрушка гора της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).