Μίλαν Γ΄ Ομπρένοβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μίλαν Α' Ομπρένοβιτς
KraljMilanObrenovic.jpg
Γέννηση
Mărășești
Θάνατος
Βιέννη
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Πριγκιπάτο της Σερβίας και Βασίλειο της Σερβίας
Σχολές φοίτησης Λύκειο Λουί-λε-Γκραν
Ιδιότητα Βασιλιάς
Σύζυγος Natalie of Serbia
Τέκνα Alexander I of Serbia και George Obrenovic
Γονείς Μίλος Ομπρένοβιτς και Marija Obrenović
Υπογραφή
Kralj milan potpis.jpg
Commons page Πολυμέσα

Ο Μίλαν Α' Οβρένοβιτς (Milan I. Obrenović) (22 Αυγούστου 1854 - 11 Φεβρουαρίου 1901), Μίλαν Γ΄σαν ηγεμόνας του πριγκιπάτου της Σερβίας κι Μίλαν Α΄ σαν βασιλιάς της Σερβίας, ήταν πρώτα Δούκας και αργότερα Μονάρχης της Σερβίας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πατέρας του ήταν ο Μίλος Ομπρένοβιτς, ανιψιός του ομώνυμου Δούκα. Πολέμησε ως μισθοφόρος στον στρατό της Ρουμανίας και έπεσε το 1861 στο Βουκουρέστι στην μάχη εναντίον των Τούρκων. Μητέρα του ήταν η Έλενα Μαρία Καταργίου, ευγενικής καταγωγής από την Ρουμανία.

Ο μικρός Μίλαν κηδεμονεύτηκε από τον θείο του και εγκαταστάθηκε σε νεαρή ηλικία στο Κραγκούγιεβατς, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε στο Λύκειο Louis-le-Grand στο Παρίσι. Παντρεύτηκε την Ναταλία Κέσκο, με την οποία όμως χώρισε το 1888.

Μετά την δολοφονία του θείου του το 1868, ο μικρός Μίλαν διαδέχτηκε τον θείο του. Μέχρι την ενηλικίωσή του το 1872 διοίκησε ο Γιόβαν Ρίστιτς (Jovan Ristić), Πρωθυπουργός και αρχηγός του φιλελεύθερου κόμματος της Σερβίας.

Επί της βασιλείας του Μίλαν σχηματίστηκαν τα πρώτα πολιτικά κόμματα της Σερβίας. Τα σχέδια του Μίλαν περί αφοπλισμού των υπηκόων του οδήγησαν στα αιματηρά επεισόδια και την Εξέγερση του Τίμοκ.