Προστατευόμενη ονομασία προέλευσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) νοείται το όνομα μιας περιοχής, που χρησιμοποιείται στην περιγραφή ενός αγροτικού ή κτηνοτροφικού προϊόντος που παράγεται σε αυτήν και η ποιότητα του ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο γεωγραφικό περιβάλλον. Το καθεστώς για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1992 με τον κανονισμό 2081/92[1]

Ονομασία προέλευσης οίνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τους οίνους μιας περιοχής οι όροι καθορίζουν:

  • Τη ζώνη παραγωγής του οίνου
  • Τη ποικιλιακή σύνθεση του αμπελώνα
  • Τις καλλιεργητικές τεχνικές
  • Τις μεθόδους οινοποίησης
  • Τον ελάχιστο αλκοολικό τίτλο
  • Τη στρεμματική απόδοση

Οι οίνοι ονομασίας προέλευσης αποτελούνται από τους οίνους Ελεγχόμενης Ονομασίας Προέλευσης και από τους οίνους Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (O.Π.Α.Π). Οι παραπάνω όροι διαφέρουν για κάθε μία κατηγορία.


Τα προγράμματα που είναι σε ισχύ σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κανονισμός 3/2008 για ενέργειες ενημέρωσης & προώθησης γεωργικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά και τις τρίτες χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) συγχρηματοδοτεί ολοκληρωμένα Προγράμματα ενημέρωσης και προώθησης γεωργικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά και τις τρίτες χώρες. Τα προγράμματα αναφέρονται στην προώθηση των παρακάτω προϊόντων:

νωπά οπωροκηπευτικά,μεταποιημένα οπωροκηπευτικά,ζώντα φυτά, άνθη και καλλωπιστικά φυτά,ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές, σπορέλαια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας νωπό, διατηρημένο με απλή ψύξη ή κατεψυγμένο, που έχει παραχθεί σύμφωνα με κοινοτικό ή εθνικό καθεστώς ποιότητας, σήμανση των αυγών που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο, μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα, οίνοι ποιότητας παραγόμενοι σε καθορισμένες περιοχές (v.q.p.r.d.), επιτραπέζιοι οίνοι με γεωγραφική ένδειξη, γραφικό σύμβολο των άκρως απομακρυσμένων περιφερειών, όπως ορίζεται στη γεωργική νομοθεσία, ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) ή εγγυημένο παραδοσιακό ιδιότυπο προϊόν (ΕΠΙΠ), βιολογικές καλλιέργειες, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2092/91 του Συμβουλίου (3), και προϊόντα καταχωρισμένα σύμφωνα με τον εν λόγω κανονισμό, κρέας πουλερικών.

Η χρηματοδότηση είναι μέχρι 50% κοινοτική συμμετοχή, 20% εθνική συμμετοχή και 30% ίδια συμμετοχή των προτεινουσών οργανώσεων (φορέων). Η διάρκεια των προγραμμάτων είναι από ένα μέχρι τρία έτη.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]