Συζήτηση προτύπου:Πληροφορίες προσώπου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Νομίζω το θρησκεία καλύτερα θα ήταν να μετατραπεί σε θρήσκευμα. Επίσης υπάρχει η σπάνια περίπτωση αλλαγής θρησκεύματος (Μοχάμεντ Άλι) που κάπως θα πρέπει να εμφανίζεται. --Xoristzatziki (συζήτηση) 04:53, 30 Ιουλίου 2013 (UTC)

Wikidata (μεταφορά από την Αγορά)[επεξεργασία κώδικα]

Παρακαλώ κάποιος να επαναφέρει στην τάξη τον ανώνυμο χρήστη 80.133.117.28 (συζήτηση • συνεισφορά) (ή όπως είναι επώνυμα γνωστός: Σταμάτης Φουρδελής (συζήτηση • συνεισφορά) ή Βασιλόν (συζήτηση • συνεισφορά)), ο οποίος, επειδή το Πρότυπο:Πληροφορίες προσώπου αντλεί τις πληροφορίες του από τα wikidata, θεωρεί πως πρέπει να αντικαταστήσει μαζικά όλα τα άλλα πρότυπα... Στην αρχή απλώς το πρόσθετε σε λήμματα όπου δεν υπήρχε infobox, πλέον πέρασε στην αντικατάσταση άλλων προτύπων πχ. το Πρότυπο:Πληροφορίες Αγίου, με κωμικοτραγικά οφείλω να πω αποτελέσματα... Προσωπικά, προσπάθησα να τον σταματήσω, ωστόσο η ασπίδα προστασίας που ύψωσε συγκεκριμένος διαχειριστής και τα προσβλητικά σε βάρος μου λόγια που χρησιμοποίησε, σε συνδυασμό με την μαζική αναίρεση των όποιον παρεμβάσεών μου, με έβγαλαν νοκ-άουτ... Ίσως κάποιος άλλος που έχει περισσότερο γερό στομάχι από μένα για να το αντέξει να φιλοτιμηθεί να κάνει κάτι προτού βρεθούμε να... πνιγόμαστε στα "Q" και στα (κωμικοτραγικά ομολογουμένως) ρομποτικά infoboxes που ούτε καλά καλά ξέρουμε τί θα περιέχουν προτού τα εισάγουμε... Ευχαριστώ... --Fleur de lys (or).svg Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 12:29, 30 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


Παρεμπιπόντως η λειτουργία του ((Στοιχεία προσώπου)) έχει καταργηθεί; Γιατί ανάμεσα στα άλλα αφαιρεί επισταμένα και το συγκεκριμένο πρότυπο, το οποίο σε δύο ή τρεις περιπτώσεις είδα πρόσφατα να τοποθετείται σε αγγλικά λήμματα. Αν όντως έχει καταργηθεί, τότε να βάλω bot να καθαρίσει τη ΒΠ, να μην ταλαιπωρείται και ο ανώνυμος. Κατά τα άλλα ο Montjoie-Saint-Denis !!! έχει δίκιο. Το πρότυπα που αντλούν στοιχεία από τα wikidata θέλουν δουλειά από μέρους μας για να είναι λειτουργικά για τον αναγνώστη. Για τον συγκεκριμένο διαχειριστή μη λες τίποτα, γιατί θα πει ότι τον κυνηγάς--Kalogeropoulos (συζήτηση) 12:41, 30 Νοεμβρίου 2015 (UTC)

Το ((Στοιχεία προσώπου)) είναι καταργημένο στην Αγγλική. Ωστόσο η σχετική συζήτηση κατέληξε στο [please do not modify] για λόγους που επεξηγούνται εκεί (π.χ. αυτοματοποιημένη εισαγωγή σχετικών κατηγοριών) και με εισήγηση πριν τη διαγραφή του να περνούνται στα Wikidata οι σχετικές πληροφορίες, αν δεν υπάρχουν ήδη. Οπότε ας το επιλύσουμε και εδώ με σχετική ειδοποίηση ή συζήτηση --Kalogeropoulos (συζήτηση) 12:56, 30 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


Το Στοιχεία προσώπου έχει ουσιαστικά καταργηθεί, αλλά θα πρέπει να αφαιρείται μόνο αν οι πληροφορίες που περιέχει έχουν περάσει στα Wikidata. Από όσο είδα στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό δεν γίνεται, οπότε αναστροφή σε αυτές τις επεξεργασίες. Θα έλεγα και αναστροφή σε όλες τις επεξεργασίες του χρήστη, καθώς με την αβέρτα ρομποτική τοποθέτηση του "πληροφορίες προσώπου" πετιούνται στον κάλαθο στοιχεία που τυχόν υπάρχουν στα παλαιότερα πρότυπα που αφαιρεί, οι εικόνες που έχουν επιλέξει οι χρήστες για τα άρθρα αντικαθίστανται με τις προεπιλεγμένες και συνήθως υποδεέστερες που έχει ορίσει άγνωστο ποιος στα Wikidata, και τα λοιπά. Συνεπώς η αρχική ενέργεια του Glorious σωστή ήταν, προτείνω μαζική αναστροφή - φραγή εάν συνεχίσει αφού του εξηγήσουμε αυτά στη συζήτησή του - Badseed απάντηση 00:24, 2 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)


Ωραία Badseed, ωστόσο επειδή εγώ προσωπικά κουράστηκα με την συγκεκριμένη περίπτωση να τρέχω ξωπίσω του να τον κυνηγάω και να βλέπω σε μία νύχτα τα πάντα να αναστρέφονται από τον FocalPoint (συζήτηση • συνεισφορά) και να βρίσκομαι, μάλιστα, να κατηγορούμαι και να δέχομαι επίθεση όπως συνέβη εδώ, καλό θα ήταν να τα βρείτε μεταξύ σας, ώστε μετά να μην λέμε για "τον κακό Glorious 93 ο οποίος κυνηγάει χρήστες και μικραίνει το εγχείρημα με τις, αντάξιες της Ιεράς Εξέτασης, σκοταδιστικές πρακτικές και συνεισφορές του"... Εγώ θα είμαι απλώς θεατής από εδώ και πέρα...--Fleur de lys (or).svg Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 00:37, 2 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)


Όντως τα στοιχεία προσώπου έχουν καταργηθεί και είχαμε πει να αφαιρείται όταν οι πληροφορίες περνούν στα Wikidata, αν και σε μια ματιά που έριξα νομίζω ότι στο 95% των περιπτώσεων υπάρχουν ήδη, αλλά και το ίδιο δεν εξυπηρετεί πλέον την αυτόματη μεταφορά. Συνεπώς μπορεί να αφαιρείται.

Από εκεί και πέρα είναι λάθος οι τυφλές αναστροφές από οποιαδήποτε πλευρά. Κοιτάζοντας τις παραπάνω συνεισφορές βλέπω ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο ανώνυμος δεν αφαιρεί προηγούμενα πρότυπα για να προσθέσει το Πληροφορίες προσώπου , και αντίθετα, φροντίζει να ενσωματώσει τυχούσες εικόνες που δεν υπάρχουν στα commons/wikidata. [1][2][3][4][5][6] Υπάρχει δηλαδή ένας μεγάλος αριθμός λημμάτων στα οποία η ενσωμάτωση του προτύπου εκεί όπου δεν υπήρχε τίποτε, αποτέλεσε προσθήκη ενός τυπικότατου infobox με περιεχόμενο χωρίς κανένα πρόβλημα, και η αναστροφή το αφαίρεσε.[7][8] Δεν συζητάω για τις λίγες περιπτώσεις όπου το πρότυπο δεν εμφάνιζε απολύτως τίποτε - αν και εκεί η δική μου αντιμετώπιση θα ήταν να προσθέσω τα δεδομένα αντί να αναστρέψω. Το κλειδί της διαμάχης νομίζω είναι το "μαζική αναστροφή", το οποίο είναι λάθος όταν χρησιμοποιείται είτε από τον Glorious_93, είτε τον FocalPoint, είτε προτείνεται από τον Badseed. -geraki (συζήτηση) 06:50, 2 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)

Ευχαριστώ για τις θεσεις σας και από τους μεν και από τους δε, και προτείνω συνοπτικά τα εξής συμφωνα με την παραπάνω συζήτηση:

 • το πρότυπο στοιχεία προσώπου να αφαιρείται για τους λόγους που υπέδειξε ο geraki, αν και εγώ έχω σταματήσει να το αφαιρώ. Είχα την ίδια άποψη με τον geraki, αλλά αφού υπάρχουν ενδοιασμοί, τους σέβομαι. Αν θέλει κάποιος ας βάλει ένα bot όπως πρότεινε ο Kalogeropoulοs για να μην ταλαιπωρούνται άλλοι χρήστες αλλά και για να μην υπάρχει το μήλο της έριδας μελλοντικά.
 • το τυπικότατο πρότυπο πληροφορίες προσώπου (ή επιστήμονα, καλλιτέχνη, κλπ. αντιστοίχως) να μην αφαιρείται διότι και λειψές να είναι οι πληροφορίες σήμερα, θα πληθαίνουν συνεχώς και σε ανύποπτο χρόνο χάρι στις συνσεισφορές της παγκόσμιας κοινότητας. Εξαίρεση να γίνεται μόνο όταν οι πληροφορίες λείπουν εντελώς, ή τα Q υπερτερούν ακαλαισθητα. Το πληροφορίες προσώπου είναι πολύ λειτουργικό σε πρώτη φάση, διότι λειτουργεί άριστα.
 • ποια οικόνα ή άλλα στοιχεία θα μπουν τοπικά ας συζητείται στη σελίδα συζμήτησης του εκάστοτε λήματος. Π.χ. σε χριστιανούς αγίους είδα, ότι η εικόνα που υπάρχει στα wikidata ίσως να μην καλύπτει τις ανάγκες ττης ανατολικής εκκλησίας, και να πρέπει τοπικά να αντικαταστείται με μια αγιογραφία. Αυτό ας μείνει στην επιλογή των χρηστών. Δεν είναι θέμα της γενικότερης συζήτησης. Το πρότυππο δίνει αρκετή ευχέρεια για ευελιξία.

Τα παραπάνω τα επαφίω στην κρίση της κοινότητας. Φιλικά.

Εκτιμώ καταρχάς το γεγονός ότι συζητάμε. Θα έλεγα να τοποθετείται το πρότυπο μόνο εκεί όπου μπορεί να προσθέσει περιεχόμενο (όχι να είναι μόνο κενό ή Q) και οποιαδήποτε πληροφορία υπάρχει ήδη στο λήμμα είτε να διατηρείται (π.χ. εικόνα) ή να μεταφέρεται στα WD (ημερομηνίες, ιδιότητες κλπ). Μόνο έτσι θεωρώ ότι γλυτώνουμε και την διπλή και τριπλή δουλειά (γιατί αν δεν είναι αναστροφή, θα είναι 3πλάσιος κόπος για την εξόρυξη της πληροφορίας που υπήρχε και τη μεταφορά της) και πιθανές ζημιές στα λήμματα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν όντως και περιπτώσεις όπου το πρότυπο προσθέτει στο λήμμα, όντως. Αν θες όμως να συνεχίσεις την προσθήκη του, θα έλεγα να ακολουθήσεις τις δυο πιο πάνω προτάσεις. Σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο οι μαζικές αναστροφές, εγώ συμπληρώνω ωστόσο λέγοντας ότι δεν είναι ό,τι καλύτερο το "μαζικό οτιδήποτε" αν γίνεται χωρίς σχεδιασμό ή σχεδόν αυτόματα, ανεξάρτητα από τις καλές προθέσεις. Φιλικά - Badseed απάντηση 00:49, 3 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)

Χαίρομαι που συμφωνούμε και καταλαβαινόμαστε. Η συζήτηση αυτή έδωσε την ευκαιρία σε όλους μας να εναρμονιστούμε στις παραπάνω δύο προτάσεις. Καθοδόν είδα επίσης με χαρά ότι το πρότυπο προστίθεται και από άλλους (συνδεδεμένους) χρήστες επιμελώς και με τον ίδιο τρόπο και σκεπτικό. Εφόσον συνάδουμε λοιπόν με τις δυο πιο πάνω προτάσεις ελπίζω πλέον να μην υπάρχει πρόβλημα, εάν και εφόσον υπήρξε ποτέ κάτι τέτοιο.


Ημερομηνία με ακρίβεια μήνα[επεξεργασία κώδικα]

Παράδειγμα στο Μιχαήλ Αξελός, έβαλα αυτό που λέει το λήμμα: ημερομηνία γέννησης: Ιούλιος 1877 και ημερομηνία θανάτου: Μάρτιος 1965.

Το αποτέλεσμα στο λήμμα είναι : Γέννηση: Ιουλίου 1877 και Θάνατος: Μαρτίου 1965

Ευχαριστώ για την προσοχή σας. --Focal Point 17:15, 30 Ιανουαρίου 2016 (UTC)


τόπος γέννησης/θανάτου και ημερομηνία[επεξεργασία κώδικα]

Όταν δεν υπάρχει ημερομηνία γέννησης/θανάτου, ο τόπος γέννησης δεν βγαίνει, ακόμη και αν υπάρχει στα Βικιδεδομένα. --Focal Point 09:01, 12 Μαρτίου 2016 (UTC)

αφού εδώ βγαίνουν ημερομηνία γέννησης και τόπος γέννησης στην ίδια γραμμή και με label Γέννηση δεν θα χε νόημα να είναι διαφορετικά. Προσωπικά προτιμώ να είναι σε μια γραμμή η ημερομηνία γέννησης και σε άλλη ο τόπος γέννησης ανεξάρτητα, ώστε να μην υπάρχει αυτό το θέμα. -- Spiros790 (συζήτηση) 09:22, 12 Μαρτίου 2016 (UTC)
 • Γέννηση: Λάρισα
 • Γέννηση: 1856
 • Γέννηση: 1856, Λάρισα

Και τα τρία στέκονται νομίζω. --Focal Point 09:41, 12 Μαρτίου 2016 (UTC)


Το Γέννηση: Λάρισα δεν στέκεται, τα άλλα δύο ναι. Η γέννηση αφορά πρώτα από όλα και πάνω από όλα την ημερομηνία, ο τόπος γέννησης είναι δευτερεύον στοιχείο. -- Spiros790 (συζήτηση) 09:43, 12 Μαρτίου 2016 (UTC)

ΟΚ, ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, γιατί το να πει κανείς ... γεννήθηκε στη Λάρισα .... εμένα μου στέκεται πολύ καλά, όπως και το πινακο-γραφικό Γέννηση: Λάρισα. Το θέμα όμως είναι στο πρότυπο ότι δεν βγαίνει ο τόπος, παρά μόνο όταν υπάρχει ημερομηνία. --Focal Point 13:09, 12 Μαρτίου 2016 (UTC)

ναι επίτηδες είναι έτσι, δες τον κώδικα. -- Spiros790 (συζήτηση) 13:16, 12 Μαρτίου 2016 (UTC)

Λεζάντα[επεξεργασία κώδικα]

Αν και συμπληρωμένη η λεζάντα, μετά την αποθήκευση (ούτε και στην προεπισκόπηση, φυσικά) δεν εμφανίζεται τίποτα στο λήμμα. Μπορεί κάποιος να επιλυθεί του θέματος; —Estrella roja.svg ΖῷονΠολιτικόν(παρακαλῶ...) 11:54, 18 Μαΐου 2016 (UTC)

Υ.Γ. Ούτε η ιστοσελίδα φαίνεται. —Estrella roja.svg ΖῷονΠολιτικόν(παρακαλῶ...) 12:24, 18 Μαΐου 2016 (UTC)


Μήνυμα σφάλματος σε περίπου 5.000 ενσωματώσεις του προτύπου[επεξεργασία κώδικα]

Το πρότυπο εμφανίζει κατά την προεικόνιση λήμματος στο οποίο ενσωματώνεται το μήνυμα "Η σελίδα υπερέβη το βάθος επέκτασης", όταν το πρότυπο περιέχει εικόνα. Επίσης προσθέτει το λήμμα στην κατηγορία Σελίδες υπέρβασης της επέκτασης σε βάθος. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι αφορά περίπου 5.000 λήμματα.
Αντιγόνη (συζήτηση) 08:14, 2 Οκτωβρίου 2016 (UTC)

Μάλλον έχει να κάνει με το {{Εικόνα}}, που καλείται από το {{WdΕικόνα}}. Κάνω μια δοκιμή P.a.a (συζήτηση) 12:40, 2 Οκτωβρίου 2016 (UTC)

Παράξενο, αντικαθιστώντας το {{WdΕικόνα}} με απευθείας κλήση του {{Wikidata}} αυξήθηκαν τα χτυπήματα P.a.a (συζήτηση) 12:56, 2 Οκτωβρίου 2016 (UTC)

Δεν είναι το μόνο πρότυπο. Το ίδιο πρόβλημα παρουσιάζεται και σε άλλα πρότυπα (πχ {{Πόλη}}). --IM-yb (συζήτηση) 13:59, 2 Οκτωβρίου 2016 (UTC)Προς υλοποίηση - to do list[επεξεργασία κώδικα]

Όταν ο χρόνος είναι άγνωστος, να εμφανίζεται στα ελληνικά «άγνωστος» και όχι unknown, παράδειγμα στο χρόνο γέννησης του Εμμανουήλ Ζαχαρία

Δεν αφορά μόνο το χρόνο αλλα γενικά όταν μία τιμή είναι άγνωστη. Πρόσθεσα τη μετάφραση άγνωστη τιμή αν και τη βρίσκω υπερβολικά τεχνική για εμφάνιση στον χρήστη. Κάτι πιο δόκιμο; P.a.a (συζήτηση) 13:12, 23 Οκτωβρίου 2016 (UTC)
να το κάνουμε «άγνωστος/η»; --Focal Point 13:49, 23 Οκτωβρίου 2016 (UTC)
Μήπως "άγνωστη ημερομηνία" ? Νομίζω πως δεν είναι και τόσο σπάνιο στην ελληνόφωνη βιβλιογραφία... Την ιστορική τουλάχιστον πχ. "γεννήθηκε/απεβίωσε σε άγνωστη ημερομηνία"... --Fleur de lys (or).svg Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 13:51, 23 Οκτωβρίου 2016 (UTC)

Glorious 93 το θέμα είναι πως αφορά τις συντεταγμένες μιας χαμένης αρχαίας πόλης, το υψόμετρο ενός θυθισμένου νησιού, την ηλικία του Μαθουσάλα, οτιδήποτε

FocalPoint, σκέφτηκα το αγνοείται αλλά μου φαίνεται δραματικό, και σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να είναι άκυρο, ας πούμε όταν μια τιμή είναι άγνωστη επειδή δεν μπορεί να υπολογιστεί.

Πάντως ειδικά για τις ημερομηνίες είναι εύκολο να γίνει ειδικός χειρισμός γιατί προδίδονται αμέσως από τα data type P.a.a (συζήτηση) 14:03, 23 Οκτωβρίου 2016 (UTC)

«δεν είναι γνωστό», «μη διαθέσιμη τιμή»,  ; ξέρω κι εγώ, κατεβάζω προτάσεις έτσι.... πράγματι το αγνοείται δεν πάει τόσο καλά. --Focal Point 14:11, 23 Οκτωβρίου 2016 (UTC)

άλλη μια πρόταση: «?» ή «;» . --Focal Point 14:12, 23 Οκτωβρίου 2016 (UTC)

Ουδέτερο, αναγκαστικά: άγνωστο, ακαθόριστο ή, ίσως πιο καλά, αδήλωτο.   ManosHacker 18:07, 23 Οκτωβρίου 2016 (UTC)

"Μη διαθέσιμο" ; --IM-yb (συζήτηση) 20:09, 23 Οκτωβρίου 2016 (UTC)

Στα αρχεία εύλογης χρήσης, στην περιγραφή, όταν κάτι είναι άγνωστο βάζω μ/δ (μη διαθέσιμο, κάτι αντίστοιχο του n/a). Μόλις είδα ότι το Διοργανικό εγχειρίδιο σύνταξης κειμένων το έχει ως "μ.δ.". --IM-yb (συζήτηση) 20:14, 23 Οκτωβρίου 2016 (UTC)

(Άλλο θέμα συμπληρώστε εδώ.)

Λεζάντα στην υπογραφή[επεξεργασία κώδικα]

Χρήστης:Xaris333, Χρήστης:ManosHacker, έφτιαξα το Πρότυπο:WdΛεζάνταΥπογραφής, σύμφωνα με το Πρότυπο:WdΛεζάνταΕικόνας και το Module:ΠληροφορίεςΥπογραφής ‎σύμφωνα με το Module:ΠληροφορίεςΕικόνας. Πως μπορούν αυτά να μπουν στο πρότυπο ώστε να φέρουν λεζάντα στην υπογραφή; --Focal Point 19:06, 4 Ιουνίου 2017 (UTC)

@FocalPoint: Έκανα μια δοκιμή [9]. Έχεις κάποιο λήμμα υπόψιν για να ελέγξω. Ίσως να έχει λάθος ή να υπάρχει καλύτερος τρόπος. Xaris333 (συζήτηση) 19:18, 4 Ιουνίου 2017 (UTC)

Φραγκίσκα Ατσαγιόλι --Focal Point 19:29, 4 Ιουνίου 2017 (UTC)

Φέρνει τη λεζάντα εικόνας στη λεζάντα υπογραφής. Δοκιμή στο Μάικλ Τζάκσον με αλλαγή από πληροφορίες καλλιτέχνη σε πληροφορίες προσώπου.   ManosHacker 20:36, 4 Ιουνίου 2017 (UTC)

Άρα το θέμα παραμένει ανοιχτό. --Focal Point 17:16, 11 Ιουνίου 2017 (UTC)

Επίτιμος πολίτης[επεξεργασία κώδικα]

Έβαλα και το χαρακτηριστικό για τους επίτιμους πολίτες, αλλά όπως το έβαλα βγάζει «και επίτιμος πολίτης (2006 και Παρίσι)» (δείτε Χάουα Ιμπραχίμ). Όποιος μπορεί ας βοηθήσει. --Focal Point 17:16, 11 Ιουνίου 2017 (UTC)

Μεταβολές προτύπου.[επεξεργασία κώδικα]

Γίνεται το πρότυπο να διατηρεί σταθερές αναλογίες; Για παράδειγμα σε αυτό εδώ το λήμμα, η παράμετρος Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης, έχει συμπιέσει όλες τις πληροφορίες προς τα δεξιά και εμφανισιακά "χτυπάει άσημα"... Μπορούμε να το διορθώσουμε; —Estrella roja.svg ΖῷονΠολιτικόν(παρακαλῶ...) 21:52, 23 Σεπτεμβρίου 2017 (UTC)

Ημερομηνίες γέννησης / θανάτου: νωρίτερη τιμή[επεξεργασία κώδικα]

Σε πρόσωπα όπου η ημερομηνία γέννησης / θανάτου δεν είναι γνωστή, αλλά υπάρχουν χρονικές στιγμές που μας επιτρέπουν να θέσουμε «νωρίτερη ημερομηνία» (ή «μετά από») ή «αργότερη ημερομηνία» («πριν από»), παράδειγμα: Μαρία Β΄ Ζαχαρία d:Q4965723, πρέπει με κάποιο τρόπο να φέρνουμε εδώ την τιμή. Υπάρχουν και σχετικοί βιβλιογραφικοί όροι για τους οποίους σίγουρα υπάρχουν λήμματα, αλλά μου διαφεύγουν αυτή τη στιγμή. --Focal Point 12:30, 5 Νοεμβρίου 2017 (UTC)

Τεκμηρίωση προτύπου[επεξεργασία κώδικα]

@FocalPoint: Αφού ασχολείσαι πολύ με το πρότυπο αυτό ρωτάω εσένα. Προσπαθώ να φτιάξω την τεκμηρίωση του. Θα βοηθήσει να ολοκληρωθεί η χρήση των wikidata για τις πλείστες παραμέτρους αλλά και να ξεδιαλύνει η χειροκίνητη χρήση του. Δες την τεκμηρίωση ως εκεί που έχω φτάσει (δημότης αρχαία Αθήνα), ειδικά εκείνα που είναι με έντονη γραφή. Έχω απορίες για ορισμένες παραμέτρους. Κοίταξε τα και τις επόμενες μέρες που θα είναι ολοκληρωμένη η τεκμηρίωση. Xaris333 (συζήτηση) 20:40, 24 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)

Θα δω. --Focal Point 21:02, 24 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)


Εάν...[επεξεργασία κώδικα]

...καλύπτουμε και ποδοσφαιριστές με το παρόν, ας έχει και θέση σε ομάδα (d:P413) . Παράδειγμα Μπάμπης Βεργίδης. --Focal Point 10:06, 26 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)

Υπάρχει πιο εξειδικευμένο πρότυπο. Δεν έχω ασχοληθεί ακόμη μαζί του. Έχει δύσκολες παραμέτρους. Αν απλά βάζουμε τις πληροφορίες προσώπου το μόνο ποδοσφαιρικό στοιχείο που θα δίνεται σωστά θα είναι η θέση του. Xaris333 (συζήτηση) 11:39, 26 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)

Άλλα πρότυπα, όπως το Πρότυπο:Πληροφορίες καλλιτέχνη, με την προσθήκη 5-6 παραμέτρων ακόμη, μπορεί να αντικατασταθούν πλήρως από το Πρότυπο:Πληροφορίες προσώπου, καθώς όλες οι άλλες παράμετροι είναι κοινές. Xaris333 (συζήτηση) 13:08, 26 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)

Ναι, παρακαλώ, αν σου είναι εύκολο, ας συγχωνευθούν. --Focal Point 17:53, 26 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)

Εις βάθος ανάλυση του προτύπου[επεξεργασία κώδικα]

Προσπάθησα να δημιουργήσω ολοκληρωμένη τεκμηρίωση του προτύπου και να το διαμορφώσω ώστε σχεδόν όλες οι παράμετροι να αντλούν δεδομένα από Wikidata. Δεδομένου ότι μιλάμε για πληροφορίες προσώπου λογικά πρέπει να υπάρχει τρόπος για όλες τις παραμέτρους.

Το πρότυπο αποτελεί μετάφραση του αντίστοιχου αγγλικού. Με κάποιες δικές μας προσθήκες υποθέτω. Ωστόσο, όταν δημιουργήθηκε το πρότυπο υπήρχαν άλλα δεδομένα και άλλα τώρα. Κάποιες παράμετροι ίσως να χρειάζονται διαφοροποίηση. Κάποιες τις χρησιμοποιούμε διαφορετικά από ότι λέει το αγγλικό. Φυσικά αυτό είναι δικαίωμα μας. Απλά θέλω να επιβεβαιώσω ότι ισχύουν αυτά που έγραψα. Παρακαλώ διαβάστε την τεκμηρίωση. Πιο κάτω αναφέρω μερικά από τα θέματα για τα οποία έχω αμφιβολία.

 • Αιτία θανάτου: Η αγγλική λέει "Η αιτία/οι αιτίες θανάτου του προσώπου. Πρέπει να είναι ξεκάθαρες και τεκμηριωμένες. Να χρησιμοποιείται σε περίπτωση που η αιτία θανάτου είχε σημαντικές επιπτώσεις στην εγκυκλοπαιδικότητα του ατόμου π.χ. Τζέιμς Ντιν, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Να μην χρησιμοποιείται για μη αξιοσημείωτους θανάτους όπως αυτούς που προέρχονται λόγω γηρατειών ή συνηθισμένες ασθένειες π.χ. Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄, Τζορτζ Ουάσινγκτον."

Εμείς ωστόσο δεν νομίζω να ακολουθούμε κάτι τέτοιο χειροκίνητα. Με τα wikidata γίνεται ακόμη πιο έντονο το πρόβλημα καθώς εκεί γράφονται όλες οι αιτίες θανάτου. Επίσης, ποια ιδιότητα είναι η πιο κατάλληλη; d:Property:P509 ή d:Property:P1196.

 • Τόπος ταφής και τόπος ανεύρεσης σωρού: στο πρότυπο υπάρχουν συντεταγμένες, πέραν από το σύνδεσμο της τοποθεσίας. Δεν βρήκα κάποιο αγγλικό λήμμα που να τις έχει συμπληρωμένες για να δω πως δουλεύουν. Χρειαζόμαστε να υπάρχουν ή αρκεί ο σύνδεσμος προς τον τόπο;
 • Κατοικία: Με έχει μπερδέψει η επιλογή {{#if:{{{death_date|{{{ημερομηνία θανάτου|}}}}}}{{{death_place|{{{τόπος θανάτου|}}}}}}||label}}. Γνωρίζει κάποιος ακριβώς πώς λειτουργεί αυτό;
 • Υπάρχει παράμετρος ψευδώνυμο. Στην αγγλική τοποθετούνται όλα εκεί: ψευδώνυμο, παρατσούκλι, πατρικό επίθετο, επίθετο που απέκτησε μετά το γάμο. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν ξεχωριστές παραμέτροι. Υπάρχουν αντικείμενα στα Wikidata για το καθένα.
 • Υπηκοότητα-εθνικότητα: Υπηκοότητα: Η χώρα νόμιμης υπηκοότητας (το κυρίαρχο κράτος ή πολιτεία που αναγνωρίζει το πρόσωπο ως πολίτη της: πολιτειότητα, ιθαγένεια), εάν διαφέρει από την εθνικότητα. Σπάνια χρησιμοποιείται. Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο αν διαφέρει από την παράμετρο εθνικότητα και αν δεν μπορεί να εξαχθεί από τη χώρα γέννησης. Να σημειωθεί ότι πολλές χώρες δεν εγγυώνται αυτόματα υπηκοότητα στα πρόσωπα που γεννιόνται εντός των συνόρων τους. Εθνικότητα: Η εθνικότητα του προσώπου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί της παραμέτρου υπηκοότητα ή το αντίθετο σε περιπτώσεις που μπορεί να δημιουργηθεί κάποιο μπέρδεμα. Οι δύο παράμετροι να χρησιμοποιούνται μαζί μόνο αν διαφέρουν.

Τώρα απλά γράφουμε και τα δύο. Με τα Wikidata θα εμφανίζονται και τα δύο.

 • Εκπαίδευση και φοίτησε σε: Νομίζω πρέπει να διαμορφωθούν διαφορετικά. Να αναγράφονται μαζί το πτυχίο, το εκπαιδευτικό ίδρυμα και το έτος αποφοίτησης. Κάποιος μπορεί να έχει πολλά πτυχία.
 • απασχόληση, χρονιές απασχόλησης και εποχή: Νομίζω ότι δίπλα από κάθε στοιχείο της απασχόλησης θα πρέπει να υπάρχει σε παρένθεση η περίοδος. Δεν χρειάζεται να έχουμε παράμετρο από κάτω. Τώρα έτσι εμφανίζεται.
 • οργανισμός: Δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι πρέπει να μπαίνει εδώ.
 • ύψος και βάρος: "Το ύψος του προσώπου, εάν είναι εγκυκλοπαιδικό για το ύψος του ή εάν χρειάζεται να αναφέρεται το ύψος του. Θα πρέπει να περιλαμβάνει το έτος μέτρησης εάν το πρόσωπο δεν είχε φθάσει την πλήρη ενηλικίωση όταν δημοσιεύθηκε το ύψος του." Με τα Wikidata θα εμφανίζεται το ύψος όλων. Το ίδιο και το βάρος. (Και φυσικά δεν έχω δει πουθενά να βάζουμε έτος μέτρησης, αν και εφόσον χρειάζεται).
 • Θρήσκευμα: Τώρα δεν υπάρχει στο αγγλικό. Δεν υπάρχει πρόβλημα αν το έχουμε. Το θέμα είναι γιατί να έχω ξεχωριστή παράμετρο για δόγμα, ομολογία, αίρεση; Θα έπρεπε να έχω μια παράμετρο που να τα δηλώνει όλα. Π.χ. Γιατί να έχω θρήσκευμα: Χριστιανισμός και δόγμα: Μονοφυσιτισμός. Αφού αν γράψω μόνο Μονοφυσιτισμός θα ξέρει ο αναγνώστης ότι πρόκειται για αίρεση του χριστιανισμού. Και αν δεν ξέρει, θα πατήσει πάνω και θα το διαβάσει. Εννοώ ότι ο Μονοφυσιτισμός από μόνος του δηλώνει και το θρήσκευμα.
 • βραβεία και τιμές: στο αγγλικό υπάρχει μόνο η παράμετρος awards. Και στα Wikidata μόνο μια ιδιότητα υπάρχει και για τα δύο. Γιατί το διαφοροποιήσαμε εμείς;
 • modules: 6 διαφορετικές παράμετροι. Αναφέρεται σε τρόπους επικοινωνίας με το άτομο. Ο καθένας μπορεί να γράψει ότι θέλει. Θεωρώ ότι είναι αχρείαστα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συγκεκριμένα τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες σελίδες (Facebook, twitter, Instagram, LinkedIn) και το YouTube (έτσι κι αλλιώς κάποιος μπορεί να τα γράψει και τώρα).
 • Οι 3 παράμετροι στο τέλος που αφορούν την περίοδο ακμής. Έβαλα και τις σχετικές ιδιότητες, μια παύλα λείπει, θα την βάλω. Δεν υπάρχουν στο αγγλικό. Είμαστε σίγουροι ότι έχουν κάποια πρακτική χρησιμότητα; Κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα που να φαίνεται έντονα;

Σημαντική είναι και η σειρά των πληροφοριών. Νομίζω χρειάζεται κάποια αναδιάταξη.

Παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά τα πιο πάνω και γενικά την τεκμηρίωση του προτύπου. Χρειάζεται πολλή προσοχή και σκέψη. Σίγουρα θα υπάρχουν και προβλήματα σε κάποια λήμματα. Θα εμφανίζονται σιγά-σιγά υποθέτω. Δεν μπορούμε με μιας να σκεφτούμε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Απλά απαντήστε μου με πρακτικό τρόπο και όχι με θεωρητικό-ηθικό τρόπο. Το θέλουμε έτσι γιατί..., δεν το θέλουμε έτσι γιατί... και όχι με γενικολογίες κτλ. Δεν βοηθάνε. Ευχαριστώ.

Xaris333 (συζήτηση) 12:47, 26 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)

Συγγνώμη δεν είδα ότι έγραφες εδώ, έχω κάνει ότι μπορούσα κατευθείαν πάνω στο κείμενο του προτύπου με ΚΕΦΑΛΑΙΑ. Θα δώσω και εδώ ότι απαντήσεις μπορέσω. --Focal Point 17:55, 26 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)

Απαντήσεις μετά το "/"

 • Αιτία θανάτου: Η αγγλική λέει "Η αιτία/οι αιτίες θανάτου του προσώπου. Πρέπει να είναι ξεκάθαρες και τεκμηριωμένες. Να χρησιμοποιείται σε περίπτωση που η αιτία θανάτου είχε σημαντικές επιπτώσεις στην εγκυκλοπαιδικότητα του ατόμου π.χ. Τζέιμς Ντιν, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Να μην χρησιμοποιείται για μη αξιοσημείωτους θανάτους όπως αυτούς που προέρχονται λόγω γηρατειών ή συνηθισμένες ασθένειες π.χ. Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄, Τζορτζ Ουάσινγκτον."

Εμείς ωστόσο δεν νομίζω να ακολουθούμε κάτι τέτοιο χειροκίνητα. Με τα wikidata γίνεται ακόμη πιο έντονο το πρόβλημα καθώς εκεί γράφονται όλες οι αιτίες θανάτου. Επίσης, ποια ιδιότητα είναι η πιο κατάλληλη; d:Property:P509 ή d:Property:P1196.

/ και τα δυο αναγκαία, όπως χρησιμοποιούνται στα Βικιδεδομένα και όπως έχω εξηγήσει στις οδηγίες (γενική αιτία - ειδική αιτία: αυτοκτονία - απαγχονισμός . Σε άλλη περίπτωση εκτέλεση - απαγχονισμός. Αλλού δολοφονία - απαγχονισμός.

 • Τόπος ταφής και τόπος ανεύρεσης σωρού: στο πρότυπο υπάρχουν συντεταγμένες, πέραν από το σύνδεσμο της τοποθεσίας. Δεν βρήκα κάποιο αγγλικό λήμμα που να τις έχει συμπληρωμένες για να δω πως δουλεύουν. Χρειαζόμαστε να υπάρχουν ή αρκεί ο σύνδεσμος προς τον τόπο;
 • Κατοικία: Με έχει μπερδέψει η επιλογή {{#if:{{{death_date|{{{ημερομηνία θανάτου|}}}}}}{{{death_place|{{{τόπος θανάτου|}}}}}}||label}}. Γνωρίζει κάποιος ακριβώς πώς λειτουργεί αυτό; / όχι δε γνωρίζω
 • Υπάρχει παράμετρος ψευδώνυμο. Στην αγγλική τοποθετούνται όλα εκεί: ψευδώνυμο, παρατσούκλι, πατρικό επίθετο, επίθετο που απέκτησε μετά το γάμο. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν ξεχωριστές παραμέτροι. Υπάρχουν αντικείμενα στα Wikidata για το καθένα. / ναι συμφωνώ.
 • Υπηκοότητα-εθνικότητα: Υπηκοότητα: Η χώρα νόμιμης υπηκοότητας (το κυρίαρχο κράτος ή πολιτεία που αναγνωρίζει το πρόσωπο ως πολίτη της: ιθαγένεια), εάν διαφέρει από την εθνικότητα. Σπάνια χρησιμοποιείται. Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο αν διαφέρει από την παράμετρο εθνικότητα και αν δεν μπορεί να εξαχθεί από τη χώρα γέννησης. Να σημειωθεί ότι πολλές χώρες δεν εγγυώνται αυτόματα υπηκοότητα στα πρόσωπα που γεννιόνται εντός των συνόρων τους. Εθνικότητα: Η εθνικότητα του προσώπου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί της παραμέτρου υπηκοότητα ή το αντίθετο σε περιπτώσεις που μπορεί να δημιουργηθεί κάποιο μπέρδεμα. Οι δύο παράμετροι να χρησιμοποιούνται μαζί μόνο αν διαφέρουν.

Τώρα απλά γράφουμε και τα δύο. Με τα Wikidata θα εμφανίζονται και τα δύο. / Αυτό είναι σωστό. Έχω αλλάξει τα κείμενα στις οδηγίες, σε συμφωνία με τα Βικιδεδομένα.

 • Εκπαίδευση και φοίτησε σε: Νομίζω πρέπει να διαμορφωθούν διαφορετικά. Να αναγράφονται μαζί το πτυχίο, το εκπαιδευτικό ίδρυμα και το έτος αποφοίτησης. Κάποιος μπορεί να έχει πολλά πτυχία. / Δεν έχει τόσο σημασία το τι πιστεύω εγώ ή εσύ, αλλά το πως χρησιμοποιείται στα Βικιδεδομένα. Πρέπει να το δούμε εκεί - δεν το κάνω τώρα - αν μπορείς κοίταξέ το.
 • απασχόληση, χρονιές απασχόλησης και εποχή: Νομίζω ότι δίπλα από κάθε στοιχείο της απασχόλησης θα πρέπει να υπάρχει σε παρένθεση η περίοδος. Δεν χρειάζεται να έχουμε παράμετρο από κάτω. Τώρα έτσι εμφανίζεται. / το εποχή άντε να το καταλάβω. Το χρονιές απασχόλησης είναι πράγματι δυσνόητο.
 • οργανισμός: Δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι πρέπει να μπαίνει εδώ. / ούτε εγώ, σβήστο.
 • ύψος και βάρος: "Το ύψος του προσώπου, εάν είναι εγκυκλοπαιδικό για το ύψος του ή εάν χρειάζεται να αναφέρεται το ύψος του. Θα πρέπει να περιλαμβάνει το έτος μέτρησης εάν το πρόσωπο δεν είχε φθάσει την πλήρη ενηλικίωση όταν δημοσιεύθηκε το ύψος του." Με τα Wikidata θα εμφανίζεται το ύψος όλων. Το ίδιο και το βάρος. (Και φυσικά δεν έχω δει πουθενά να βάζουμε έτος μέτρησης, αν και εφόσον χρειάζεται). / Ας φέρνει ότι υπάρχει στα Βικιδεδομένα.
 • Θρήσκευμα: Τώρα δεν υπάρχει στο αγγλικό. Δεν υπάρχει πρόβλημα αν το έχουμε. Το θέμα είναι γιατί να έχω ξεχωριστή παράμετρο για δόγμα, ομολογία, αίρεση; Θα έπρεπε να έχω μια παράμετρο που να τα δηλώνει όλα. Π.χ. Γιατί να έχω θρήσκευμα: Χριστιανισμός και δόγμα: Μονοφυσιτισμός. Αφού αν γράψω μόνο Μονοφυσιτισμός θα ξέρει ο αναγνώστης ότι πρόκειται για αίρεση του χριστιανισμού. Και αν δεν ξέρει, θα πατήσει πάνω και θα το διαβάσει. Εννοώ ότι ο Μονοφυσιτισμός από μόνος του δηλώνει και το θρήσκευμα. / Ναι μεν, αλλά αλλού τα Βικιδεδομένα έχουν μόνο Χριστιανισμό και αλλού και χριστιανισμό και μονοφυσιτισμό. Ας μείνουν, εφόσον υπάρχουν χωριστά πεδία στα Βικιδεδομένα.
 • βραβεία και τιμές: στο αγγλικό υπάρχει μόνο η παράμετρος awards. Και στα Wikidata μόνο μια ιδιότητα υπάρχει και για τα δύο. Γιατί το διαφοροποιήσαμε εμείς; / ιδέα δεν έχω, ίσως τότε το είχαν χωριστά στην αγγλική, αρκούν τα βραβεία
 • modules: 6 διαφορετικές παράμετροι. Αναφέρεται σε τρόπους επικοινωνίας με το άτομο. Ο καθένας μπορεί να γράψει ότι θέλει. Θεωρώ ότι είναι αχρείαστα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συγκεκριμένα τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες σελίδες (Facebook, twitter, Instagram, LinkedIn) και το YouTube (έτσι κι αλλιώς κάποιος μπορεί να τα γράψει και τώρα). / Ότι νομίζεις
 • Οι 3 παράμετροι που αφορούν την περίοδο ακμής. Είμαστε σίγουροι ότι έχουν κάποια πρακτική χρησιμότητα; Κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα που να φαίνεται έντονα; / Ναι, το έχω χρησιμοποιήσει πολλές φορές, αλλά και χρησιμοποιείται στα Βικιδεδομένα, Θεοφάνης ο Βυζάντιος, Αντόνιο Βαλέντε.
 • Σημαντική είναι και η σειρά των πληροφοριών: / Αφού νομίζεις ότι χρειάζεται κάποια αναδιάταξη, κάνε την. Αν δω κάτι που με ενοχλεί ιδιαίτερα θα σε ενημερώσω.

--Focal Point 18:21, 26 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)


 • χρονιές απασχόλησης: μάλλον έγινε λάθος μετάφραση. Περίοδος απασχόλησης θα ήταν καλύτερο. Το διόρθωσα. Αλλά νομίζω πρέπει χειροκίνητα να εμφανίζεται σε παρένθεση και όχι ως ξεχωριστή καταχώρηση). Τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα να αφαιρεθεί και ας γράψει ο καθένας σε παρένθεση την περίοδο. Δεν χρειάζεται ξεχωριστή παράμετρος.
 • θρήσκευμα: δεν υπάρχουν ξεχωριστές ιδιότητες στα wikidata. Δεν θα ήταν λάθος να εμφανίζει Χριστιανισμός και Μονοφυσιτισμός. Δίνεις και τις δύο πληροφορίες. Φυσικά και μόνο το μονοφυσιτισμός αρκεί. Το χριστιανισμός μόνο του είναι το πρόβλημα. Θεωρώ ότι είναι καλύτερα να μείνει μια παράμετρος. Και χειροκίνητα ας γράφει ο καθένας όλες τις λεπτομέρειες.
 • οικογένεια: στην τεκμηρίωση είχες προτείνει να αφαιρεθεί. Το επαναφέρω.
 • Υπάρχει ακόμη πρόβλημα με
  • τα σημαντικά έργα, πιστώσεις, έργα, όνομα επιγραφή Αν βάζαμε μόνο τα αξιοσημείωτα έργα; αξιοσημείωτο έργο
  • επηρέασε: υπάρχει κάποιο παράδειγμα για αυτό; Από τα Wikidata το διέγραψαν d:Wikidata:Requests for deletions/Archive/2015/Properties/1#no label (P738). Π.χ. σκεφτείτε πόσους έχει εγκυκλοπαιδικούς έχει επηρεάσει ο Ιησούς Χριστός...
  • τίτλος με τις σχετικές παραμέτρους
  • εκπαίδευση: υπάρχει το σπούδασε και το ακαδημαϊκός τίτλος. Το πρώτο αφορά όλα τα σχολεία/ιδρύματα που φοίτησε. Από νηπιαγωγείο μέχρι πανεπιστήμιο. Το δεύτερο αφορά τους ακαδημαϊκούς τίτλους. Μπορεί να έχει γενικά Bachelor of Arts ή όλο το συγκεκριμένο όνομα του τίτλου. Υπάρχει και το ακαδημαϊκό πεδίο.
 • αντίπαλοι και πολιτικός οργανισμός

Αν επιλυθούν και αυτά μένει η παύλα για την ολοκλήρωση του προτύπου.

Και ο κατάλογος ιδιοτήτων προσώπου d:Wikidata:Κατάλογος ιδιοτήτων/Πρόσωπο (δεν είμαι σίγουρος αν είναι ενημερωμένος) Xaris333 (συζήτηση) 18:48, 26 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)

Μοναστικό τάγμα[επεξεργασία κώδικα]

Θυμίζω από τη συζήτησή μου με τον Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση για ανάγκη να μπει το θρησκευτικό τάγμα (d:P611): Παράδειγμα ο Πάπας Φραγκίσκος έχει εκεί το τάγμα στο d:Q450675, Αδελφότητα του Ιησού. --Focal Point 18:29, 26 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)

Ας μη βιαζόμαστε. Να ολοκληρώσουμε το πρότυπο ως έχει και μετά να προσθέσουμε παραμέτρους από άλλα πρότυπα. Π.χ. από το {{Πληροφορίες Χριστιανού θρησκευτικού λειτουργού}}. Θα μπερδευτούμε αν προσθέτουμε πριν επιλύσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα. Xaris333 (συζήτηση) 18:54, 26 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)

Ή αντί για ΚΑΙ[επεξεργασία κώδικα]

Παράδειγμα: στο Γοδεφρείδος Β΄ της Προβηγκίας:
«Θάνατος: 13 Φεβρουαρίου 1067 και 1065 (περίπου)» να γίνει
«Θάνατος: 13 Φεβρουαρίου 1067 ή 1065 (περίπου)»

...αλλά να μην επηρεαστούν άλλα σημεία όπου το "και" είναι ορθά χρησιμοποιούμενο. --Focal Point 07:52, 30 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)

Σειρά παρουσίασης - προτάσεις[επεξεργασία κώδικα]

 • Ακμή: μετά τις ημερομηνίες γέννησης και θανάτου

--Focal Point 07:56, 30 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)

@FocalPoint: Χώρισα το πρότυπο σε ενότητες. Μπορείς να δεις μερικά παραδείγματα σε λήμματα που το χρησιμοποιούν. Οι ενότητες φαίνονται ξεκάθαρα και στην τεκμηρίωση. Δεν είναι τέλειο, σίγουρα θα χρειάζονται αλλαγές. Παραμένουν επίσης κάποιες παράμετροι που χρειάζονται διευκρίνηση. Η διευκρίνηση τους και ο χωρισμός του προτύπου σε ενότητες, θα βοηθήσουν να "ενταχθούν" σε αυτό και άλλα πρότυπα, καθώς -το πιθανότερο- θα απαιτείται μόνο η προσθήκη μερικών παραμέτρων ή και ενοτήτων. Xaris333 (συζήτηση) 20:31, 1 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

Xaris333, είναι ωραίο να υπάρχει μια λογική στην παρουσίαση των στοιχείων του προσώπου, αλλά διαφωνώ με την παρουσίασή τους με μπλε ταινίες. Αυτό που βλέπω είναι ότι οι (χωρίς δεδομένα) μπλε ταινίες μονοπωλούν οπτικά τα κουτιά πληροφοριών, ενώ τα δεδομένα λαμβάνουν δεύτερο ρόλο. Είναι θετική οι ομαδοποίηση των δεδομένων με μια λογική, αλλά δε χρειάζεται να φαίνεται στο κουτί πληροφοριών. Προτείνω να κρατήσουμε μεν τη δομή, χωρίς να υπάρχει ένδειξη μπλε ταινιών. Πιστεύω ότι αυτή η ομαδοποίηση πρέπει οπωσδήποτε να φαίνεται ξεκάθαρα στις οδηγίες. Τη θεωρώ λάθος να φαίνεται στο κουτί που φαίνεται στα λήμματα.. --Focal Point 20:54, 1 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

Σχόλιο Ο άχρωμος, χύμα, ατακτοποίητος κατάλογος, όμως, που υπήρχε μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν ιδιαίτερα κακός στο μάτι... Ειδικά για έναν αναγνώστη, πιστεύω, πως έδινε μια εντύπωση... "γιαπιού"... Εδώ τουλάχιστον έχουμε μια εμφάνιση προτύπου η οποία εύκολα μπορεί να ανταγωνιστεί και δεν έχει και τίποτα να ζηλέψει από τα ήδη υπάρχοντα χειροκίνητα... --Fleur de lys (or).svg Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 20:58, 1 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

Θα συμφωνήσω με τον Glorious. Σε άλλα πρότυπα φαίνεται η ομαδοποίηση στο κουτί. Δεν με κουράζει να την αφαιρέσω, απλή διαγραφή είναι. Αλλά γιατί κάνει κανό; Ποιο είναι το αρνητικό; Δεν θεωρώ ότι μονοπωλεί κάτι η έκφραση Προσωπικές πληροφορίες. Αντίθετα, ένας χρήστης μπορεί να οδηγηθεί απευθείας στις πληροφορίες που χρειάζεται. Και η εμφάνιση, όπως προείπε, είναι καλύτερη. Xaris333 (συζήτηση) 21:00, 1 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

Xaris333 διαφωνώ και όπως λες και εσύ μπορούμε να την διαγράψουμε εύκολα, αλλά το καταθέτω εδώ για συζήτηση. Ίσως, τουλάχιστο, να μην είναι bold, και να μην είναι τόσο έντονο το χρώμα της ταινίας. Επιπλέον, στο τέλος, βγαίνει πάντα το κουτί της ιστοσελίδας, χωρίς να υπάρχει ιστοσελίδα. Όπως είπα και παραπάνω, μου αρέσει ιδαίτερα η λογική, δε μου αρέσει η υλοποίηση. --Focal Point 21:26, 1 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

Αυτό με την ιστοσελίδα ήταν λάθος. Το διόρθωσα. Η εμφάνιση των ταινιών μπορεί να αλλάξει, να γίνει όπως τη θέλουμε εμείς. Ακούω προτάσεις. Xaris333 (συζήτηση) 21:31, 1 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

Να μην είναι bold, και να μην είναι τόσο έντονο το χρώμα της ταινίας. Σημαντικές είναι οι πληροφορίες, ή οι ταινίες; --Focal Point 21:34, 1 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

Σχόλιο Ένα παράδειγμα χρώματος το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί (όχι απαραίτητα το ίδιο, αλλά ως προς την απαλότητά του) είναι αυτό που υπάρχει στο λήμμα https://fr.wikipedia.org/wiki/Virgile_d%27Arles (πρώτο ή και δεύτερο, αν προτιμάτε, πρότυπο). Επίσης, ωραίο θα ήταν άμα μπορούσαμε να έχουμε το σύστημα με τα βέλη της γαλλόγλωσσης έκδοσης της ΒΠ που απλοποιεί αρκετά και προσθέτει στα κουτιά πληροφοριών αυτόματα τις διαδοχές, οι οποίες btw είναι ένα πράγμα που δεν συζητήθηκε, παρά το γεγονός πως σίγουρα ένας μεγάλος αριθμός λημμάτων αφορά πρόσωπα που τις χρειάζονται (πχ. ηγεμόνες, θρησκευτικοί ηγέτες, πολιτικοί κτλ.). --Fleur de lys (or).svg Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 21:39, 1 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

ΥΓ. Επίσης, υπάρχει το ζήτημα των θυρεών στα λήμματα, τουλάχιστον, των κοσμικών, αλλά και των θρησκευτικών ηγετών, καθώς οκ οι υπογραφές, αλλά υπήρχαν περίοδοι όπου όλα λειτουργούσαν με θυρεούς και όχι τόσο τις υπογραφές, ενώ ακόμη και σήμερα, τουλάχιστον, στην Καθολική και ίσως άλλες υπαγόμενες σε αυτήν εκκλησίες εξακολουθεί και υφίσταται ως έννοια και ως σύμβολο ο θυρεός του κάθε υψηλόβαθμου προσώπου πχ. επισκόπων, αρχιεπισκόπων, καρδιναλίων, πατριαρχών κτλ. --Fleur de lys (or).svg Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 21:43, 1 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

Αξιώματα και βραβεύσεις[επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν περιπτώσεις (και δεν πρέπει να είναι λίγες) που τα Αξιώματα και Βραβεύσεις του προσώπου είναι πολλά. Δείτε πχ το Έντουαρντ Χιθ τα πολλά αξιώματα τα οποία παρατίθενται πολύ αναλυτικά κάνουν το πρότυπο υπερβολικά μεγάλο, πολύ αναλυτικό και βαρετό θα έλεγα.

Κατά την γνώμη μου θα ήταν καλό στις περιπτώσεις που τα αξιώματα ή οι βραβεύσεις υπερβαίνουν ένα αριθμό (ίσως 5-6) να κρύβεται το Αξίωμα ή αντίστοιχα το Βραβεύσεις σε αναπτυσσόμενη λίστα και να πρέπει να κάνει κλικ κάποιος για να δει περισσότερα. Έτσι θα είχαμε περισσότερο συνεκτικό πρότυπο και με ένα κλικ θα μπορούσε κάποιος να δει περισσότερα χωρίς να φύγει από την ΒΠ.--Nikosguard συζήτηση 15:02, 5 Ιανουαρίου 2018 (UTC)


Λάθος αναγραφή αιώνα π.Χ. σε γεννήσεις/θανάτους/περίοδο ακμής[επεξεργασία κώδικα]

Στις περιπτώσεις που η ημερομηνία γέννησης / θανάτου ή η περίοδος ακμής προσδιορίζεται στα wikidata με ακρίβεια αιώνα, η προβαλλόμενη τιμή στο πρότυπο είναι κατά έναν αιώνα πίσω. Για παράδειγμα στο Πείσανδρος ο Λακεδαιμόνιος στα wikidata η ημερομηνία γέννησης καθορίζεται 5. century BCE, αλλά το πρότυπο προβάλλει 6ος αιώνας π.Χ. Το γεγονός ότι πέθανε νέος, κατά το κείμενο, το 394 π.Χ. (4ο π.Χ. αι.) κάνει εμφανέστατη την αστοχία! Automaton (συζήτηση) 10:44, 26 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

Αυτό πράγματι είναι πρόβλημα. Βοήθεια κανείς; --Focal Point 11:42, 3 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)

Το 500 π.Χ. σε ποιον αιώνα το μετράτε, στον πέμπτοέκτο ή στον τέταρτοπέμπτο; P.a.a (συζήτηση) 16:51, 3 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)

Η σύμβαση στα Βικιδεδομένα είναι ότι όταν γράφουμε -500 και μετά βάζουμε αιώνες, βγάζει 5ο αιώνα π.Χ. (σωστό ή λάθος έτσι δουλεύει). --Focal Point 16:57, 3 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)

Κάντε έναν έλεγχο, σε πριν και μετά Χριστό ημερομηνίες P.a.a (συζήτηση) 18:16, 3 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)

Κοιτάω το Φαρνάβαζος Β΄, στα Βικιδεδομένα γέννηση και θάνατος 5. century BCE, εδώ στο λήμμα 5ος αιώνας π.Χ. και 4ος αιώνας π.Χ. αντίστοιχα !!!

Διότι άλλο το νεκρικό φαίνεσθαι και άλλο το είναι νεκρικό είναι P.a.a (συζήτηση) 12:14, 4 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)

P.a.a δεν καταλαβαίνω τι δείχνεις στο πρόχειρο των Βικιδεδομένων. Σε κάθε περίπτωση, ευχαριστώ αν έχεις κάνει κάτι που θα ενεργοποιηθεί αργότερα. --Focal Point 12:48, 4 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)

Η ημερομηνία θανάτου είναι 460 π.Χ. με ακρϊβεισ αιώνα P.a.a (συζήτηση) 13:10, 4 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)

Δε θέλω να τρώω το χρόνο σου, αλλά ναι, συμφωνώ με την ουσία, ότι ο άνθρωπος πέθανε στον 4ο π.Χ. αιώνα, αλλά ακόμη δεν καταλαβαίνω. Που το βλέπεις το 460 π.Χ. στα Βικιδεδομένα; το πρόβλημα είναι - αν το καταλαβαίνω σωστά - ότι:

 • στα Βικιδεδομένα έχουμε γέννηση και θάνατος 5. century BCE, ενώ
 • στο λήμμα έρχεται αυτόματα 5ος αιώνας π.Χ. και 4ος αιώνας π.Χ. αντίστοιχα

Πως στο καλό γίνεται αυτό; --Focal Point 15:11, 4 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)

Στο λινκ παραπάνω αν πατήσεις το κουμπί Make request θα δεις τι ακριβώς είναι αποθηκευμένο, εν προκειμένω μας ενδιαφέρει μόνο η ημερομηνία θανάτου (P570)

{
  "claims": {
    "P570": [
      {
        "mainsnak": {
          "snaktype": "value",
          "property": "P570",
          "hash": "2001acf7a5fe744b3557032a2098f94e5029fa89",
          "datavalue": {
            "value": {
              "time": "-0460-00-00T00:00:00Z",
              "timezone": 0,
              "before": 0,
              "after": 0,
              "precision": 7,
              "calendarmodel": "http://www.wikidata.org/entity/Q1985727"
            },
            "type": "time"
          },
          "datatype": "time"
        },
        "type": "statement",
        "qualifiers": {
          "P1480": [
            {
              "snaktype": "value",
              "property": "P1480",
              "hash": "9818a0fd3fce9ef046b3fee90c6845026501322d",
              "datavalue": {
                "value": {
                  "entity-type": "item",
                  "numeric-id": 18122778,
                  "id": "Q18122778"
                },
                "type": "wikibase-entityid"
              },
              "datatype": "wikibase-item"
            }
          ]
        },
        "qualifiers-order": [
          "P1480"
        ],
        "id": "Q458256$B7E9EC03-CA53-45BE-BF3F-1130B8A712CB",
        "rank": "normal"
      }
    ]
  }
}

Όπως μπορείς να δεις η ημερομηνία θανάτου είναι το έτος 460 π.Χ. με ακρίβεια αιώνα.

Αυτό είναι το δεδομένο. Το τι εμφανίζει η μία ή η άλλη σελίδα είναι το αποτέλεσμα ερμηνείας του δεδομένου. Για μένα η απλούστερη ερμηνεία είναι πως το δεδομένο είναι μη έγκυρο.

Αν το θεωρήσεις έγκυρο με το ζόρι πρέπει να αποφασίσεις αν α) θα αγνοήσεις τα δύο δεξιότερα ψηφία του έτους και θα τα θεωρήσεις μηδενικά (άρα το 460 γίνεται 400), β) θα στογγυλεύψεις στο πλησιέστερο έτος που διαρείται ακριβώς με το 100 (άρα το 460 γίνεται 500, αλλά το 410 θα γίνει 400) ή τέλος αν θα στρογγυλέψεις στο πλησιέστερο μεγαλύτερο έτος που διαιρείται ακριβώς με το 100.

Αλλά έτσι απλώς καμουφλάρεις το πρόβλημα, και ταλαιπωρείς αφάνταστα όσους τρίτους (εκτός wikimedia) θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα wikidata P.a.a (συζήτηση) 21:30, 4 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)

Κάτι τέτοιο είχα φανταστεί, αλλά τώρα κατάλαβα τι εννοούσες γιατί όταν προσπαθούσα συμβατικά δεν έβλεπα τίποτα άλλο παρά το 500. Μόνο που... αδελφέ... που να το καταλάβαινα με το μυστήριο που μου είχες δώσει να λύσω; Είπαμε, καταλαβαίνω μερικά, λίγα, πράγματα, αλλά μην ξεχνάς ... εν οίδα ότι ουδέν οίδα ... Μετά από αυτό που μου έδειξες, όχι απλώς ουδέν, αλλά και λιγότερο ακόμη οίδα. Ευχαριστώ για την αναλυτική απάντηση. --Focal Point 23:16, 4 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)