Βρετανική Βασιλική Οικογένεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η Βρετανική Βασιλική Οικογένεια με σημαντικά μέλη της.

Η Bρετανική Bασιλική Oικογένεια είναι η οικογένεια και οι στενοί συγγενείς του μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν υπάρχει αυστηρός νομικός ή επίσημος ορισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο για το ποιος είναι ή δεν είναι μέλος της βασιλικής οικογένειας, αν και εκείνοι που φέρουν τον τιμητικό τίτλο Αυτού Μεγαλειότητα (ΑΜ) ή Αυτού Βασιλική Υψηλότητα (ΑΒΥ) θεωρούνται μέλη της. Με βάση λοιπόν αυτό το κριτήριο, η βασιλική οικογένεια θα περιλαμβάνει συνήθως το μονάρχη, το ή την σύζυγο του μονάρχη, τους χήρους και τις χήρες των προηγούμενων μοναρχών, τα παιδιά και τα εγγόνια του μονάρχη, καθώς και τα παιδιά και τα εγγόνια των προηγούμενων μοναρχών. Μέλη της οικογένειας θεωρούνται και οι σύζυγοι των παιδιών και των εγγονών του μονάρχη ή των προηγούμενων μοναρχών.

Διαφορετικοί ορισμοί μπορεί να εφαρμοστούν σε ίδια ή παρόμοια ομάδα συγγενών του μονάρχη στο ρόλο του ως αρχηγό οποιουδήποτε άλλου βασιλείου της Κοινοπολιτείας. Για παράδειγμα στον Καναδά η οικογένεια είναι γνωστή ως Καναδική Βασιλική Οικογένεια.

Μετά το 1917, όταν ο Bασιλιάς Γεώργιος Ε΄ άλλαξε το όνομα του βασιλικού οίκου από Σαξονίας-Κόμπουρκ & Γκότα, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας ανήκουν, είτε με τη γέννηση τους είτε με το γάμο τους, στον Οίκο του Ουίνδσορ. Ανώτερα σε τίτλο μέλη της βασιλικής οικογένειας δεν χρησιμοποιούν συνήθως επώνυμο, αν και από το 1960 ο νόμος προβλέπει τη χρήση του ονόματος Μαουντμπάντεν-Ουίνδσορ ως προαιρετικό επώνυμο των απογόνων της Ελισάβετ Β΄ οι οποίοι δεν έχουν κάποιο βασιλικό τίτλο ή κάποιο τίτλο ευγενείας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιείται όταν απαιτείται και για εκείνους που έχουν τέτοιους τίτλους.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα σημερινά μέλη της Βασιλικής Οικογένειας της Βρετανίας είναι τα εξής:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η Δούκισσα της Κορνουάλης είναι νομικά και Πριγκίπισσα της Ουαλίας, όμως δεν χρησιμοποιεί αυτόν τον τίτλο λόγω της ισχυρής σύνδεσής του με την Νταϊάνα, Πριγκίπισσα της Ουαλίας

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]