Συζήτηση κατηγορίας:Ελληνίδες συγγραφείς/Πρόταση διαγραφής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Κατηγορία:Ελληνίδες συγγραφείς[επεξεργασία κώδικα]

Η συζήτηση τελείωσε, το αποτέλεσμα ήταν: δεν προέκυψε συναίνεση ενώ παράλληλα έχουν δημιουργηθεί και νέες ανάλογες κατηγορίες. Πρέπει κάποια στιγμή να γίνει γενικότερη συζήτηση. --MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 12:31, 10 Φεβρουαρίου 2019 (UTC) (διαγραφή)
Κατηγορία:Ελληνίδες συγγραφείς ([[Συζήτηση::Κατηγορία:Ελληνίδες συγγραφείς|συζήτηση]] · ιστορικό · σύνδεσμοι · παρακολ. · μητρώο)


Η κατηγορία είχε δημιουργηθεί 12 Φεβρουαρίου 2018 και είχαν μετακινηθεί σε αυτή λήμματα από την Κατηγορία:Έλληνες συγγραφείς. Τέτοιος διαχωρισμός είναι σεξιστικός σε ιδιότητες όπου το φύλο δεν έχει σημασία (όπως αντίθετα μπορεί να έχει στον αθλητισμό, όπου αγωνίζονται ξεχωριστά). Νομίζω είναι κατανοητό ότι θα ήταν ατόπημα και χωρίς λογική το να κάνουμε τέτοιο διαχωρισμό, π.χ. να χωρίσουμε και την Κατηγορία:Νεοέλληνες λογοτέχνες σε Κατηγορία:Νεοελληνίδες λογοτέχνιδες και Κατηγορία:Νεοέλληνες άνδρες λογοτέχνες; - geraki (συζήτηση) 15:38, 17 Απριλίου 2018 (UTC)


Υπάρχουν βραβεία για γυναίκες συγγραφείς en:List of organizations for women writers και σχετικά δημοσιεύματα με βραβεία για γυναίκες [1] [2]. Δηλαδή δημιουργείται η ανάγκη για τη διοργάνωση τέτοιων βραβεύσεων σε έναν ανδροκρατούμενο παραδοσιακά χώρο, όπου το δικαίωμα στη μόρφωση των γυναικών είναι επίκαιρο ακόμα και στο 21ο αιώνα, με τη Μπόκο Χαράμ, τους Ταλιμπάν, και το Ισλαμικό Κράτος να επιδιώκουν να απαγορέψουν την μόρφωση των γυναικών και μια σειρά από άλλα δικαιώματα. Θεωρώ ότι η εισαγωγή γυναικείων κατηγοριών ενισχύει την εκπροσώπηση γυναικείων βιογραφικών λημμάτων στη Βικιπαίδεια, άλλωστε τα δύο τελευταία χρόνια υπάρχουν πρωτοβουλίες λημματογραφίας για γυναίκες.--Vagrand (συζήτηση) 15:35, 17 Απριλίου 2018 (UTC)

Προφανώς βραβευμένες με τέτοια βραβεία θα ήταν σε κατηγορία για βραβευθείσες με τα συγκεκριμένα βραβεία και όχι γενικά. Επί της ουσίας αυτού του είδους η ταξινόμηση εντείνει και δεν αμβλύνει την σύγκλιση των φύλων, τοποθετώντας τις γυναίκες σε υποκατηγορία της κύριας κατηγορίας. Οι γυναίκες δεν είναι «υπό-». Είναι και πρέπει να είναι ανάμεσά μας σε ίσο επίπεδο με τους άντρες. Η κατηγορία Ελληνίδες συγγραφείς είναι ένα επίπεδο κάτω από τους άντρες. Δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό. -- geraki (συζήτηση) 16:09, 17 Απριλίου 2018 (UTC)
Δεν θεωρώ ότι η κατηγορία en:Category:American women writers υποτιμά τις γυναίκες, άλλωστε η κατηγορία δεν ανήκει (-υπό) στους άνδρες συγγραφείς και η εξέλιξη στις κατηγορίες είναι να υπάρχουν κατηγορίες ανά γένος, όπως στους ηθοποιούς, Κατηγορία:Έλληνες άνδρες ηθοποιοί και Κατηγορία:Ελληνίδες ηθοποιοί.--Vagrand (συζήτηση) 16:16, 17 Απριλίου 2018 (UTC)
Πως δεν είναι υπό-, αν οι άντρες μπαίνουν χωρίς προσδιορισμό φύλου στην κύρια κατηγορία και οι γυναίκες σε υποκατηγορία; Ήδη έχω γράψει ότι σε ορισμένους τομείς έχει νόημα, όπως στον αθλητισμό. Και στον κινηματογράφο υπάρχουν ανδρικοί και γυναικείοι ρόλοι, γι'αυτό και δεν είναι παράταιρο. Άλλωστε η διάκριση εκεί είναι ισότιμη, σε υποκατηγορία είναι και οι άνδρες. Στην περίπτωση των συγγραφέων, δεν υπάρχουν ουσιαστικές διακρίσεις φύλου (π.χ. να ξεχωρίζεις τους άνδρες). - geraki (συζήτηση) 17:20, 17 Απριλίου 2018 (UTC)
αν είναι έτσι, geraki (συζήτηση) αναβάθμισε και τις γυναίκες σε κατηγορία.(Dor-astra (συζήτηση) 13:47, 19 Απριλίου 2018 (UTC))


Διατήρηση

πρώτα απ'όλα, δεν έπρεπε πρώτα να γίνει η αφαίρεση όλων των λημμάτων από την εν λόγω κατηγορία, και κατόπιν να γίνει η πρόταση διαγραφής. Αυτό εξυπηρετεί μόνο στο να μη ξανατοποθετηθούν τα λήμματα αυτά στην κατηγορία που αφαιρέθηκαν, όχι το αν θα έπρεπε ποτέ να αφαιρεθούν εξαρχής. Εάν αποφασιστεί διατήρηση κάποιος αναγκαστικά θα πρέπει να πάει να τα βάλει ένα ένα πίσω πάλι.

Σχετικά με το σκεπτικό της πρότασης:

 1. Τι το σεξιστικό υπάρχει στην κατηγοριοποίηση ανά φύλο για συγγραφείς; Είναι κάτι που υποτιμά τις γυναίκες ή μεροληπτεί εις βάρος τους;
  • Αναφέρθηκε πιο πάνω -εν μέσω του διαλόγου- πως οι γυναίκες είναι σε υπο-κατηγορία άρα αντιμετωπίζονται ως υπο-δεέστερες από τους άντρες. Δεν βλέπω κάτι το λογικό σε αυτό το επιχείρημα, καθώς το βάθος κατηγοριών υπάρχει για πιο συγκεκριμένη ταξινόμηση, όχι για πιο απαξιωτική ταξινόμηση, έτσι αν υποστηρίζεται πως συγκεκριμένα για τις γυναίκες το να βρίσκονται κάτω από μια συγκεκριμένη κατηγορία, άρα υπό-κατηγορία, άρα υπό οι γυναίκες γενικότερα, μου φαίνεται περισσότερο ως επιφανειακό λεξιπαίγνιο παίρνοντας το υπό από την υποκατηγορία και τοποθετώντας το κάπου που δεν έχει θέση ως υπό-γυναίκες, όση σχέση έχει το car με το carpet.
  • Αλλά οκ, εφόσον πράγματι αυτός είναι ο κύριος λόγος για την πρόταση εδώ και τον λεγόμενο σεξισμό, τότε η λύση είναι απλή, [[Κατηγορία:Συγγραφείς ανά φύλο]] εντός της οποίας θα βρίσκεται το [[Κατηγορία:Έλληνες συγγραφείς]] και [[Κατηγορία:Ελληνίδες συγγραφείς]] (τρόποι υπάρχουν και άλλοι). Απλό, δημιουργικό, και γρήγορο, όχι η πυρηνική βόμβα να αφαιρεθούν όλες οι καταχωρήσεις της κατηγορίας και η κατηγορία να προταθεί για διαγραφή.
 2. Δίνεται επιπλέον ένα επιχείρημα πως αν κάνουμε αυτό εδώ (=γυναίκες και άντρες συγγραφείς με αντίστοιχες κατηγορίες), τότε θα πρέπει πάνω κάτω να κάνουμε το ίδιο παντού (=Νεοέλληνες/Νεοελληνίδες λογοτέχνες κτλ κτλ).
  • Ξανά τρόποι υπάρχουν πολλοί, αρκεί να υπάρχει η θέληση να βρεθούν λύσεις, έναντι της διαγραφής ως λύσης. Έτσι, όχι, δεν χρειάζεται να γίνει και αλλού, π.χ. για την Χ συγγραφέα είναι δυνατό να είναι παράλληλα [[Κατηγορία:Ελληνίδες συγγραφείς]], και [[Κατηγορία:Συγγραφείς μυστηρίου]] και [[Κατηγορία:Συγγραφείς του ρεύματος τάδε]]. Αν η συγγραφέας είναι σύγχρονη (=Νεοελληνίδα), τότε τοποθετείται και κατηγορία με χρονικό προσδιορισμό στο λήμμα, π.χ. [[Κατηγορία:Συγγραφείς του 19ου αιώνα]]. Ή και πιο λεπτομερή και αναλυτικά, όπου όποια κατηγορία έχει σχέση με φύλο μπαίνει στο [[Κατηγορία:Συγγραφείς ανά φύλο]] (=π.χ. [[Κατηγορία:<εθνικότητα> <φύλο> συγγραφείς]] που με τη σειρά της περιέχει [[Κατηγορία:<εθνικότητα> <φύλο> <τύπος> συγγραφείς]]). Ή κάτι άλλο που μπορεί να σκεφτεί κάποιος πως θα εξυπηρετήσει καλύτερα.
  • Αυτό που θέλω να πω με την εδώ υποενότητα, είναι πως οι κατηγορίες δεν είναι απαραίτητα αλληλοαναιρούμενες ή πλεονάζουσες, μπορούν να γίνουν πολλοί συνδυασμοί τους με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και λύσεις υπάρχουν, δεν είναι ανάγκη να ανάγουμε σε αδιέξοδα προβλήματα που μπορούν να λυθούν.
 3. Αναφέρεται επίσης πως είναι περιττή η κατηγοριοποίηση (=ως το φύλο δεν έχει σημασία)
  • η κατηγοριοποίηση αυτή υπάρχει σε 10 άλλες Βικιπαίδειες, σε βικιπαιδικό επίπεδο σαφώς υπάρχει εργασία και ενδιαφέρον συντακτών και πέρα από την ελληνόγλωσση
  • εκτός ΒΚ αυτό φαίνεται και από τα [3], [4], [5], [6] (υπάρχουν πολλά περισσότερα), υπάρχει σαφής ενασχόληση με το κατά πόσο και πως διαφέρουν οι άντρες με τις γυναίκες συγγραφείς στα γενικότερα πλαίσια
  • Επιχειρήσεις γυναικών συγγραφέων, βραβεύσεις συγγραφέων για γυναίκες όπως επισημάνθηκε από άλλον συντάκτη (το παράδειγμα αφορά συγγραφικά βραβεία ειδικά για γυναίκες, δεν αφορά ή περιορίζεται στο αν κάποια θα πρέπει να βρίσκεται και σε κατηγορία βραβευμένων γενικώς συγγραφέων)
 4. Γενικότερα, σε μια Βικιπαίδεια του μεγέθους αυτής στην ελληνική γλώσσα, η πρωτοβουλία δημιουργίας και η εξεύρεση λύσεων πρέπει να ενθαρρύνεται, όχι να γίνεται το ακριβώς αντίθετο κατά την επιχειρηματολόγηση στην σχετική ανάρτηση της Αγοράς.

Gts-tg (συζήτηση) 18:56, 17 Απριλίου 2018 (UTC)

Οι κατηγορίες δεν είναι το φόρτε μου γι'αυτό και στις σχετικές συζητήσεις προτιμώ είτε να απέχω είτε να λαμβάνω σοβαρά υπόψη μου την γνώμη χρηστών που ασχολούνται αρκετά με αυτές. Παρ'ολα αυτά η συγκεκριμένη συζήτηση ξεφεύγει λίγο από τα τεχνοκρατικα αυτά όρια:

 1. Αν και αντιλαμβάνομαι απόλυτα τα επιχειρήματα του Geraki, και δεν θεωρώ ότι οι προβληματισμοί του περί σεξισμού είναι παράλογοι, με βρίσκει περισσότερο σύμφωνο το σκεπτικό του Gts-tg χωρις, όμως, την υιοθέτηση της, χωρίς λόγο, διατυπωμένης αμφιβολίας σχετικά με τον λόγο που προτάθηκε για διαγραφή η σχετική κατηγορία (εφόσον πράγματι αυτός είναι ο κύριος λόγος). Νομίζω ότι είναι απλά διαφορετικές σχολές σκέψης στην συγκεκριμένη περίπτωση.
 2. Οι κατηγορίες όντως δεν είναι απαραίτητα αλληλοαναιρούμενες ή πλεονάζουσες και μπορούν να γίνουν πολλοί συνδυασμοί τους με πολλούς διαφορετικούς τρόπους ενώ, όπως λίγο πολύ αναφέρει και ο Vagrand οι συγκεκριμένες κατηγορίες μπορούν να ειδωθούν ως κίνητρο για την δημιουργία λημμάτων που αφορούν γυναίκες.
 3. Αυτό βέβαια απέχει από το να υποστηρίζουμε ότι όποιος δεν συμφωνεί με την ύπαρξη της εν λόγω κατηγορίας δεν ενθαρρύνει και την δημιουργία αντίστοιχων λημμάτων (μιλώ για την σύνδεση που γίνεται παραπάνω με τον αριθμό λημμάτων της ελληνόφωνης βικιπαίδειας).
 4. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημάνθηκε παραπάνω, δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε ακρότητες όπως η δημιουργία κατηγορίας "Νεολληνιδες συγγραφείς".
 5. Καλό θα ήταν, επίσης, να δοθεί μια γενικότερη λύση και κατεύθυνση, αν δηλαδή θα ακολουθηθει η λογική της διχοτόμησης της κατηγορίας ανά φύλο (ή όχι) και αν αυτό θα εφαρμοστεί σε άλλες κατηγορίες (που πιθανόν να μην έχει νόημα).--Diu (συζήτηση) 22:43, 17 Απριλίου 2018 (UTC)

Σχόλιο Σύμφωνα με την Κατηγοριοποίηση οι σελίδες που απαρτίζουν μια κατηγορία θα πρέπει να μοιράζονται κάποιο καθοριστικό χαρακτηριστικό του θέματος που πραγματεύονται. Αυτό είναι το κριτήριο, και όχι η προσδοκία ότι θα προαχθεί κάποιος ευγενής σκοπός με μια δεδομένη διάταξη των κατηγοριών.

Είναι το φύλο καθοριστικό σε ότι αφορά τη συγγραφική δραστηριότητα; Κατά τη γνώμη μου, κάποιες φορές είναι και κάποιες δεν είναι. Αλλά ας θεωρήσουμε πως είναι πάντα, για ποιο φύλο μιλάμε, το βιολογικό ή το κοινωνικό; Επίσης, αν μία συγγραφέας απορρίπτει την ιδέα ότι το φύλο της καθορίζει το έργο της, και η κριτική συμφωνεί μαζί της, πως θα κατηγοριοποιηθεί;

Θεωρώ πως περισσότερο ουσιαστική θα ήαν μια κατηγορία με συγγραφείς των οποίων το έργο έχει αξιολογηθεί σαν σημαντικό στη μελέτη των φύλων P.a.a (συζήτηση) 17:12, 18 Απριλίου 2018 (UTC)

Διαγραφή οι έννοιες άντρας-γυναίκα είναι ασαφείς και αναχρονιστικές. Κομβικής σημασία το σχόλιο του P.a.a και η ερώτηση του: «Είναι το φύλο καθοριστικό σε ότι αφορά τη συγγραφική δραστηριότητα;» υγ-η παρούσα διπολική κατηγοριοποίηση βασίζεται στο κοινωνικό ή στο βιολογικό φύλο; Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 21:00, 18 Απριλίου 2018 (UTC)

Διατήρηση αν το φύλο δεν είναι καθοριστικό και είναι ασαφές και αναχρονιστικό (!!!!!!!!!!!), να διατηρηθεί η κατηγορία Ελληνίδες συγγρα φείς και να μεταφερθούν εκεί και τα λήμματα για τους άντρες. . Αυτό που θες να αποφύγεις σαν σεξιστικό Geraki, το ξανα-δημιουργείς. Ευτυχώς η ελληνική γλώσσα έχει καταλήξεις, και δεν γίνονται όλα αχταρμάς. (Dor-astra (συζήτηση) 13:44, 19 Απριλίου 2018 (UTC))

Διατήρηση. Αρχικά σκέφτηκα να πω ότι είναι κάπως άδικο να συζητήσουμε το θέμα μαζεμένοι εδώ, όλοι οι άρρενες χρήστες και ότι θα είμασταν, έτσι κι αλλιώς εκτός θέματος και άδικοι αν κρίναμε μόνοι μας το ζήτημα. Έκανα όμως υπομονή. Και δικαιώθηκα γι' αυτό: Η αλήθεια είναι ότι περίμενα με αγωνία να τοποθετηθεί τουλάχιστον μια γυναίκα - χρήστρια επί του θέματος. Ήλπιζα σε περισσότερες συμμετοχές, αλλά ούτως ή άλλως «ουκ εν τω πολλώ» κ.λπ. Το μήνυμα ελήφθη. SConfident.gif Συνεπώς, συμφωνώ με την εκδοχή της αγαπητής Dor-astra. Geoandrios (συζήτηση) 14:56, 19 Απριλίου 2018 (UTC)

Δεν κατάλαβα, συμφωνείς με την άποψη της Dor-astra γιατί πρέπει να αποφασίσουν για το θέμα γυναίκες; ή απλά είχες την ίδια άποψη έτσι και αλλιως; Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 15:31, 19 Απριλίου 2018 (UTC)
Τίποτα από τα δύο αγαπητέ Τζερόνυμο. Απλά προσπαθώ, πριν αποφασίσω για το όποιο ζήτημα να το βλέπω, από όλες τις πλευρές του. Θα έλεγα καλύτερα μάλιστα ότι προσπαθώ να το βλέπω σφαιρικά, λειαίνοντας, όπου μπορώ και αν μπορώ, τις αιχμές - γωνίες. Σαν να βλέπω μια κρυστάλλινη σφαίρα, κάπως ή στο περίπου δηλαδή μιας προβλεψιμότητας των πραγμάτων. SConfident.gif Ξαναδιαβάζοντας, επίσης τη βάση της εξελιγκτικής κατεύθυνσης, το λήμμα για τα φύλα και τα περί της πορείας των πραγμάτων στο παρόν & το μέλλον, αναρωτιέμαι πως ο οποιοσδήποτε χρήστης ή χρήστρια, ή ότι άλλο είναι ή θέλει να είναι ή είναι για τους άλλους, θα βοηθηθεί - υποστηριχθεί ουσιαστικά στο να αναγνωρισθούν περισσότερες κατηγορίες για το όποιο από τα βιολογικά ή κοινωνικά φύλα, όταν ταυτόχρονα κάποιοι άλλοι άρρενες χρήστες, στην σημερινή εποχή, σωτήριο έτος 2018, δεν αναγνωρίζουν καν τα υπόλοιπα βιολογικά αναφερόμενα φύλα, όπως το Θηλυκό ή το Ίντερσεξ, πλην του δικού τους Αρσενικού ή επιμένουν να αποφασίζουν μόνοι τους χωρίς την άποψη από τα υπόλοιπα φύλα. Geoandrios (συζήτηση) 21:06, 19 Απριλίου 2018 (UTC)
Ευχαριστώ για την απάντηση σου Geoandrios, αλλά εξ όσων κατάλαβα, ουτε ο Geraki καταργεί τα φύλα, ούτε εγω, όπως επίσης δεν αναγνωρίζουμε άλλα φύλα πλην του δικού μας. Ίσως μάλλον δεν κατάλαβες καλά την θέση μας. Το οτι επιχειρηματολογούμε πως δεν υπάρχει ανάγκη ταξινόμησης σε διαφορετικες κατηγορίες, δεν σημαίνει πως δεν αναγνωρίζουμε τα φύλα. Για παράδειγμα, το οτι δεν χωρίζω τους συγγραφείς σε κοκκινομάλλιδες ή ξανθούς, δεν σημαίνει οτι δεν αναγνωρίζω τα χρωματα. Ge(Μιλώ για το πως κατάλαβα την επιχειρηματολογια του Geraki, εγώ όντως δεν αναγνωρίζω τα φύλα αλλά και πάλι παραποίησες την θέση μου ότι αναγνωρίζω μόνο το αρσενικό) Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 21:24, 19 Απριλίου 2018 (UTC)
Μα δεν απευθύνομαι προσωπικά σε κανέναν/μια χρήστη/ρια, στην πιο πάνω, άποψή μου. Πολύ περισσότερο σε σένα αγαπητέ Τζερόνυμο ή τον αγαπητό Geraki. Αναφέρομαι εντελώς γενικά (αν δεν έγινε αυτό κατανοητό ζητώ ταπεινά συγγνώμη) και η κριτική μου αφορά τη γενικότερη καθεστηκυία αντίληψη πολλών εκ του ανδρικού φύλου. Geoandrios (συζήτηση) 21:42, 19 Απριλίου 2018 (UTC)
Οκ, ισως δεν διάβασα καλά, είναι αργά και πρέπει να πάω για υπνο! Καληνύχτα. ;) Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 21:52, 19 Απριλίου 2018 (UTC)
 • Σχόλιο Σωστότερο, με την έννοια της εναρμόνισης του χαοτικού και άναρχου δένδρου των κατηγoριών σε όλες τις ΒΠ (είχα αναφερθεί σε αυτό, στη συζήτηση για τις χρονικές κατηγορίες) με τα subjects που χρησιμοποιούν οι μεγάλες βιβλιοθήκες του κόσμου στην καταλογράφησή τους, θα ήταν "Γυναίκες συγγραφείς από [την] Ελλάδα", ως συνδυασμός του "Γυναίκες συγγραφείς" και του "Συγγραφείς από Ελλάδα". Αντίστοιχα θα έπρεπε να προσαρμοστούν και άλλες κατηγορίες που περιέχουν φύλο και εθνότητα. Τέτοιου τύπου κατηγοριοποίηση -τουλάχιστον ως προς την εθνότητα- έχω δει στα commons, πχ Category:Physicians from Greece, Category:Academics from Greece. ——Chalk19 (συζήτηση) 05:40, 20 Απριλίου 2018 (UTC)
Αγαπητέ Chalk19 μια ταξινόμηση π.χ. ως "Κατηγορία:Συγγραφείς από Ελλάδα" και "Κατηγορία:Συγγραφείς από Κύπρο", εκτιμώ ότι θα μπορούσε να γίνει φυσικά, με την λογική όμως περισσότερο των υποκατηγοριών, αλλά όχι ως κεντρική κατηγορία. Αν συνέβαινε αυτό, αυτομάτως θα άφηνε απέξω όλους/ες τους Έλληνες - Ελληνίδες συγγραφείς, που προέρχονται από τη Διασπορά. Όταν έχουμε μόνο τους μισούς/ες περίπου Έλληνες/Ελληνίδες στις 2 αυτές χώρες και τους υπόλοιπους/ες εκτός Ελλάδας - Κύπρου, σε ολόκληρο τον υπόλοιπο τον πλανήτη, αυτή είναι μια εντελώς περιττή/αχρείαστη κίνηση. Θα έλεγα ότι θα μου άρεσε περισσότερο να υπάρχει ως κεντρική κατηγορία κάτι παραπλήσιο σαν αυτό: Κατηγορία:Ελληνίδες & Έλληνες συγγραφείς με ανακατεύθυνση το: Κατηγορία:Έλληνες & Ελληνίδες συγγραφείς και σε αυτήν να ταξινομηθούν τα υπόλοιπα, ως υποκατηγορίες. Μια άλλη ίσως εναλλακτική επιλογή θα μπορούσε να είναι π.χ. και το: "Κατηγορία:Συγγραφείς ελληνικής εθνότητας", αλλά αυτό ίσως απέκλειε συγγραφείς που έχουν μεν ελληνική υπηκοότητα, αλλά προέρχονται από διαφορετική εθνότητα. Geoandrios (συζήτηση) 10:10, 20 Απριλίου 2018 (UTC)

Διατήρηση Ξεκάθαρα, σύμφωνα με την αιτιολόγηση της Dor-astra. --Focal Point 16:09, 21 Απριλίου 2018 (UTC)

Διαγραφή Σχετικά με το σχόλιο: αν το φύλο δεν είναι καθοριστικό και είναι ασαφές και αναχρονιστικό (!!!!!!!!!!!), να διατηρηθεί η κατηγορία Ελληνίδες συγγραφείς και να μεταφερθούν εκεί και τα λήμματα για τους άντρες. . Αυτό που θες να αποφύγεις σαν σεξιστικό Geraki, το ξαναδημιουργείς. Ευτυχώς η ελληνική γλώσσα έχει καταλήξεις, και δεν γίνονται όλα αχταρμάς.

Στην ελληνική γλώσσα υπερισχύει το αρσενικό έναντι του θηλυκού στον πληθυντικό. Δεν ξέρω αν το γράφω και καλά. Δηλαδή, αν έχουμε μια ομάδα από άνδρες χρησιμοποιούμε το "αυτοί", αν είναι γυναίκες το "αυτές". Αν είναι όμως ομάδα με άνδρες και γυναίκες πάλι το "αυτοί" χρησιμοποιούμε. Ομοίως, αν έχουμε μια ομάδα μόνο από άντρες τραγουδιστές λέμε τραγουδιστές. Αν είναι μόνο γυναίκες, λέμε τραγουδίστριες. Αν έχει και από τα δύο φύλα, υπερτερεί το αρσενικό τραγουδιστές. Ομοίως με τη λέξη δάσκαλος. Λέμε δάσκαλοι για ομάδα ανδρών, δασκάλες για ομάδα γυναικών και δάσκαλοι αν έχει και από τα δύο φύλα. Για την εθνότητα, αν πούμε Γάλλοι μπορεί να είναι μια ομάδα ανδρών ή να εννοούμε όλο το γαλλικό λαό. Αν πούμε Γαλλίδες εννοούμε μόνο γυναίκες. Το ίδιο ισχύει για τους Έλληνες-Ελληνίδες. Υπάρχει και η επιλογή Κατηγορία:Έλληνες και Ελληνίδες συγγραφείς αλλά θεωρώ ότι η ελληνική γλώσσα έχει αποφασίσει τη χρήση του αρσενικού για ανάμικτες ομάδες.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει σελ. 25. Αναφέρει το πιο πάνω φαινόμενο και λέει ότι υπάρχει τάσης της χρήσης του διπλού τύπου. Xaris333 (συζήτηση) 12:39, 22 Απριλίου 2018 (UTC)

Xaris333 (συζήτηση) 12:28, 22 Απριλίου 2018 (UTC)

Αγαπητέ Xaris333 το ότι υπερισχύει το αρσενικό στις ανάμικτες ομαδοποιήσεις είναι ένα ακόμα δείγμα σεξισμού στην γλώσσα μας. Ωστόσο, ξέρω οτι είναι κάτι που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, αλλά τουλάχιστον όπου είναι δυνατόν, μπορούμε να το αποφεύγουμε. (Dor-astra (συζήτηση) 13:21, 23 Απριλίου 2018 (UTC))

Επίσης, συμφωνώ με τον χρήστη Υπάρχω, δεν έχουμε τίποτα καλύτερο να κάνουμε;;; (Dor-astra (συζήτηση) 13:21, 23 Απριλίου 2018 (UTC))

Αγαπητή Dor-astra ο καθένας επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο θέλει να συνεισφέρει χωρίς κανένα περιορισμό. Άλλοι γράφουν σε συζητήσεις λημμάτων, άλλοι προσθετουν κόμματα, τόνους κλπ. Δεν είναι δουλειά μας να κρίνουμε το πώς θα επιλέξουν οι υπόλοιποι χρήστες να συνεισφέρουν, οπότε θα σε παρακαλούσα, όπως και τον χρήστη παρακάτω, να επικεντρωθείτε στα επιχειρήματα επι του θέματος και οχι στο πως επιλέγουν οι χρήστες να συνεισφέρουν.--Diu (συζήτηση) 13:27, 23 Απριλίου 2018 (UTC)

Διατήρηση άλλη μια πρόταση μόνο και μόνο για να βάλει κάποιος το μποτάκι του να τρέξει. --Υπάρχω (συζήτηση) 13:25, 22 Απριλίου 2018 (UTC)

Η κατηγορία είναι άδεια, άρα δεν χρειάζεται «να τρέξει μποτάκι». Από την άλλη, το «επιχείρημα» θα μπορούσε να αντιστραφεί λέγοντας ότι αυτή η κατηγορία όπως και πολλές άλλες αντίστοιχες δημιουργήθηκε απλά για να βρει χρήση το HotCat (αφού έχουμε σφυρί αν βρούμε καρφιά). Δεν το είπε κανείς όμως. 😚 -- geraki (συζήτηση) 14:10, 23 Απριλίου 2018 (UTC)

Διαγραφή Με το ενδεχόμενο ότι στο μέλλον θα ζητηθεί και η αναφορά σε ένα σωρό άλλους σεξουαλικούς προσανατολισμούς (για να το πω ευρπεπώς). Ίσως καλύτερα να μετακινηθεί η σελίδα Έλληνες συγγραφείς, σε Έλληνες/Ελληνίδες συγγραφείς για να έχουμε ισότητα φύλων, με το 1ο συστατικό να είναι ανάλογα με τον αριθμό των συγγραφέων (αν είναι περισσότερες οι Ελληνίδες τότε Ελληνίδες/Έλληνες). jarlaxll (συζήτηση) 13:00, 01 05 2018


Σχόλιο: Για όσους τοποθετηθούν μελλοντικά, καλό είναι να έχουν υπόψη τους πως το geraki άδειασε πρώτα την Κατηγορία από τα 100+ λήμματα που είχε, και μετά έκανε την πρόταση διαγραφής. Αυτό το λέω γιατί πιο πάνω σε άλλο χρήστη απαντά με το επιχείρημα πως Η κατηγορία είναι άδεια, άρα δεν χρειάζεται «να τρέξει μποτάκι» (ναι γιατί έτρεξε ήδη). Έτσι, όχι η κατηγορία δεν είναι άδεια, αν η κατηγορία διατηρηθεί τότε η κατηγορία θα πρέπει να ξαναπροστεθεί στα λήμματα και τότε η κατηγορία θα είναι γεμάτη. Παρομοίως και το όποιο πιθανό επιχείρημα τύπου να διαγραφεί αφού είναι ήδη άδεια/δεν χρησιμοποιείται θα πρέπει να λάβει υπόψη του το παραπάνω. Gts-tg (συζήτηση) 18:11, 3 Σεπτεμβρίου 2018 (UTC)


Θα ήταν δόκιμο το σχόλιο αν το παραπάνω είχε τεθεί ως επιχείρημα. Δεν τέθηκε όμως ως επιχείρημα αλλά ως κατάρριψη του «επιχειρήματος» τρίτου ότι είναι «άλλη μια πρόταση μόνο και μόνο για να βάλει κάποιος το μποτάκι του να τρέξει» (που δεν μιλάει καν για την κατηγορία αλλά για το χρήστη). Η μετακίνηση των λημμάτων από την μία κατηγορία στην άλλη έγινε με το ίδιο δικαίωμα που είχε ο χρήστης να τα μετακινήσει από την βασική κατηγορία στην άλλη. Επίσης δεν περιείχε «100+ λήμματα» αλλά αν θυμάμαι καλά 50+. - geraki (συζήτηση) 06:58, 4 Σεπτεμβρίου 2018 (UTC)

Διατήρηση Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για διαγραφή της κατηγορίας. Δεν καταλαβαίνω τα κριτήριά της διαγραφής.--μή μου άπτου (συζήτηση) 18:42, 21 Σεπτεμβρίου 2018 (UTC)