Χρήστης:Cinadon36

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Χρήστης:Τζερόνυμο)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
 • Είστε άθεος της Αρχαιότητας, του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης, του Διαφωτισμού και θέλετε λήμμα στην Βικιπαίδεια; Είστε αγνωστικιστής, αμφισβητίας, σκεπτικιστής, έχετε ταλαιπωρηθεί από την κυρίαρχη τοπική εκκλησία (κάψιμο,στραγγαλισμός); Ή έστω μάγισσα; Αφήστε μου μήνυμα και θα φτιάξω το λήμμα σας! Δέχομαι και παραγγελίες από τρίτους!

«οἴμοι· τί δ’ οἴμοι; θνητά τοι πεπόνθαμεν» («Αλίμονο! Τι αλίμονο; Πάθαμε ότι οι θνητοί»)

«Σε μια εποχή ψεύδους, το να γράφεις επαληθευσιμα γεγονότα, απόψεις, ιδεές, ισχυρισμους, είναι μια πράξη εγκυκλοπαιδική.»

«Κάθε κοινωνία έχει τους Βικιπαιδιστές που της αξίζουν»

«Είμαστε αυτό που κάνουμε για να αλλάξουμε αυτό που είμαστε»

«Εάν πάρεις τον πιο ένθερμο επαναστάτη και του δώσεις απόλυτη εξουσία, μέσα σε έναν χρόνο θα είναι χειρότερος και από τον ίδιο τον Τσάρο»

«When things get serious it’s time to lie» (My favorite Junker quote)

«Οι επεξεργασίες ήταν όλες μια ψευτιά/ μα ακούγονταν ευχάριστα στ’ αυτί μας/ γιατί έμοιαζε μ’ αλήθεια η κάθε του ψευτιά/ κι ακούγοντάς τον ησύχαζε η ψυχή μας»

«Everybody lies...every day, every hour, awake, asleep, in his dreams, in his joy, in his mourning. If he keeps his tongue still his hands, his feet, his eyes, his attitude will convey deception»

«Η βικιπαίδεια είναι ένα συνονθύλευμα παραπλάνησης, εξαπάτησης, χειραγώγησης, συγκρούσεων και αλληλοαναίρεσης διαφόρων χρηστών -κερδίζει ο πιο επίμονος- που θέλουν να γράψουν την εκδοχή τους. Υπό αυτή την σκοπιά, θυμίζει Ιερό Βιβλίο»

«Άπαξ γαρ εξουσία, ισχύν λαβούσα, ουδέν του οικείου συμφέροντος κρίνει λυσιτελέστερον». Μένανδρος, 4ος αιών π.Χ.

«Οσον δε δια τους εχθρούς μου εκείνους που δεν με ήθελαν βασιλέα των, φέρετέ τους εδώ και κατασφάξατέ τους εμπρός μου» (Λουκ. 19,27 αγαπημένοι στίχοι)

«...το αίσθημα της συλλογικής ευθύνης που διαπότιζε την κοινωνική ύπαρξη των Οτεντότων της Αφρικής, στη γη των οποίων θεωρούνταν σκάνδαλο “να φας προτού φωνάξεις τρεις φορές για να διαπιστώσεις αν υπάρχει κάποιος που θέλει να μοιραστεί το γεύμα σου"...»

Βικιπαιδιστές δράττονται τον καρπό της γνώσης απο έγκυρα δευτερογενή κλαδιά (Camille Pissarro, Apple Harvest, 1888)

Πίνακας περιεχομένων

Λίγα Λόγια για Μένα και τι κάνω στην ΒΠ

Λίγα Λόγια για μένα.......δεν θα πω. Τι σχέση έχει ποιός είμαι, που μένω, τι χρώμα είναι τα μάτια μου, που πίνω τον καφέ μου; Καμία απολύτως.

Θα πω μόνο ότι όσα γράφω, τα γράφω για το καλό των επόμενων γενιών- δικαιούνται να έχουν πρόσβαση στην αξιόπιστη γνώση. Δικαιούνται να έχουν εύκολη και δωρεάν πρόσβαση στο απαύγασμα της ανθρώπινης διανόησης.

Έχω συγγράψει διάφορα λήμματα, άλλα ολόκληρα απο την αρχή, άλλα άλλαξα πλήρως το περιεχόμενο (100%) και σε άλλα πρόσθεσα μικρά ή μεγάλα κομμάτια. Πάρακάτω παρουσιάζω τα λήμματα που έχω γράψει ή επεξεργαστεί έστω και λίγο, κυρίως για να ευκολύνω όσους έχουν αντίθετη οπτική από εμένα, και επιθυμούν να ελέγξουν αν είναι σωστά - με εγκυκλοπαιδικά κριτήρια- τα λήμματα μου. Μόνο μέσα απο τον έλεγχο μπορούν να βελτιωθούν τα λήμματα.

Αθεϊσμός και θρησκείες

Αθεϊσμός και άλλα κινήματα

Έφτιαξα το πρότυπο {{Αθεϊσμός}}

Αθεϊσμός και παραφράσεις

Έχω γράψει το λήμμα του Αθεϊσμού. Το λήμμα ήτανε στα μαύρα του τα χάλια όταν το πρωτοαντίκρυσα. Την σημερινή του μορφή την έχω διαμορφώσει κατά 99%, με μετάφραση από την αγγλική ΒΠ, από λήμματα της αγγλικής ΒΠ (αθεϊσμος στην αρχαιοτητα/ισλαμ) και από άλλες έγκυρες δευτερογενείς πηγές. Θυμάμαι είχα ανοικτή την Internet Encyclopedia of Philosophy (IEP) και την Stanford Encyclopedia of Philosophy.Το λήμμα νομίζω πρέπει να είναι προβαλλόμενο αλλά αντιλαμβάνομαι ότι ίσως ορισμένοι απεύχονται αυτό το ενδεχόμενο.

Έγραψα 3 λήμματα πέριξ του Αθεϊσμου, το Νέος Αθεϊσμός, το Ανθρωπισμός, το Τελεολογικό επιχείρημα και το κοσμολογικό επιχείρημα. Αυτά τα έγραψα εκ του μηδενός. Στο λήμμα Χριστιανισμός, πρόσθεσα την ενότητα Ιστορία την Κριτική. Επίσης, έφτιαξα το λήμμα Αντιθεϊσμός.

Δημιούργησα το λήμμα Σχέση θρησκείας επιστήμης, με μπόλικη αντιγραφή από την SEP και την en.WP. Στο λήμμα Θρησκεία έφτιαξα τον ορισμο να ανταποκρίνεται σε εγκυκλοπαιδικά επίπεδα. Ξεκινησα το λήμμα Κριτική Σκέψη, το οποίο πάντως εξακολουθεί και ειναι ανεπαρκές.

Επίσης, έφτιαξα τα λήμματα: Θεολογική αγνωσία, Αγνωστικιστικός αθεϊσμός, Μη θεϊσμός, Σαφής και ασαφής αθεϊσμός, απαθεϊσμός, Θετικός και αρνητικός αθεϊσμός και Αθεϊστικός φεμινισμός. Ελπίζω να δημιουργηθεί σιγά σιγά ένα πλέγμα λημμάτων που να καλύπτουν όσο περισσότερο φάσμα γίνεται από την σύγχρονη αθεϊστική σκέψη και να φωτίσουν τις διάφορες λεπτομέρειες και διαφορές νοημάτων που υπάρχουν ανάμεσα στους άφθονους πλέον αθεϊστικούς όρους. Εφτιαξα και το ιετσισμός, παρόλο που δεν έχει αθεϊστικό περιεχόμενο, αλλά ταιριάζει περισσότερο στην αθρησκία.

Ιστορία του Αθεϊσμού

Επίσης τα Ιστορία του αθεϊσμού και Αθεϊσμός στην Αρχαία Ελλάδα

Αθεϊσμός και ηθική

Πόση λάσπη έπεσε για τους άθεους από τα αρχαία χρόνια; Έφτιαξα το Επιχείρημα από την ηθική και το Κοσμική ηθική΄

Άθεοι

Άθεοι από την Αρχαιότητα ως τον 20 αιώνα

Στο λήμμα Κέλσος, αφαίρεσα POV κριτική χωρίς παραπομπές. Επέκτεινα κατά πολύ το λήμμα Πορφύριος, όπου σε ξεχωριστή ενότητα αναπτύσσεται το έργο του Κατά Χριστιανών.Δημιούργησα λήμμα για τον Ιμπν αλ-Ραουαντί, Αμπού Μπακρ αλ-Ραζί και Αμπού Ισά αλ-Ουαρράκ. Δημιούργησα το Ετιέν Ντολέ και λήμμα για τον Καζίμιες Ουιστσίνσκι. Τι φρικιαστικά βασανηστήρια είπε ο άνθρωπος, και πόσο οξύνους ήταν! Κρίμα που χάθηκε για πάντα το βιβλίο του. Έφτιαξα λήμμα για τον Βαρόνος του Χόλμπαχ και το βιβλίο του Το σύστημα της Φύσης. Επίσης Φρανσουά Ζαν Λεφεβρ ντε λα Μπαρέ, Ζυλιέν Οφρέ ντε Λα Μετρί, Ματίας Κνούτσεν,George Holyoake, Jacques-André Naigeon, Ντέιβιντ Στράους

Πρότεινα το λήμμα Κάρολος Δαρβίνος, για προβαλλόμενο. Είναι αρκετά καλό, πληρεί τα κριτήρια και είναι ήδη προβαλλόμενο στην αγγλική ΒΠ. Για τέτοια λήμματα όμως, τα κριτήρια της ελληνικής ΒΠ είναι πιο ψηλά. Επειδή πάντως δεν υπήρχαν παραπομπές στην ελληνική έκδοση, τις μετάφερα από την αγγλική. Δυστυχώς δεν ήταν απλή μετάφραση, αλλά ελεύθερη, ενώ αλλάχτηκε και η δομή του λήμματος, οπόταν η μεταφορά των παραπομπών ήταν δύσκολή. Έφτιαξα και ένα μικρό λήμμα για το HMS Beagle, υποστηρικτικό του λήμματος του Δαρβίνου.

Σύγχρονοι άθεοι

Δημιούργησα το λήμμα Σαμ Χάρρις και επέκτεινα το Ντάνιελ Ντένετ. Δημιούργησα το λήμμα για την Φραντζέσκα Σταυρακοπούλου, την Καντίτα Μος και τον σπουδαίο Άλφρεντ Άυερ. Επίσης J. L. Mackie. Paul Draper‎, William L. Rowe, Quentin Smith, Theodore Drage και Μάικλ Μάρτιν. Επίσης για Victor J. Stenger, John Niemeyer Findlay, J. J. C. Smart


Έφτιαξα λήμματα για τους άθεους ακτιβιστές Madalyn Murray O'Hair, Annie Laurie Gaylor, Anne Nicol Gaylor

Επίσης για τον ανθρωπιστή Γκρεγκ Έπστιν, John Dewey και Ρόμπερτ Μπάκμαν

Οργανώσεις

Secular Student Alliance, Freedom From Religion Foundation, American Atheists, Humanists UK, Διεθνής Ανθρωπιστική και Ηθική Ένωση

Βιβλίογραφία

Κλασσικά βιβλία

Ο Θεός Δεν Είναι Μεγάλος (βιβλίο), το Η περί θεού Αυταπάτη, το Πίστη εναντίον Δεδομένων: Γιατί η Επιστήμη και η Θρησκεία είναι Ασυμβίβαστες (βιβλίο) για το Επιστολή προς ένα χριστιανικό έθνος και το αγαπημένο: Η ουσία του Χριστιανισμού του Λούντβιχ Φόιερμπαχ. Επίσης αγαπημένο, Ο Αντίχριστος (βιβλίο), του Φρίντριχ Νίτσε. Και το Διάλογοι για τη φυσική θρησκεία του Νεϊβιντ Χιούμ.

Στο λήμμα για τον Ζαν Μεσλιέ, πρόσθεσα την πραγματεία του, την Διαθήκη. Εκπληκτικό έργο.

Ναι, η αλήθεια είναι ότι δείχνω μια προτίμηση στους κλασσικούς άθεους συγγραφείς παρά στους "νέους άθεους". Α! δημιούργησα και το λήμμα Θεός και Κράτος για το βιβλίο του Μπακούνιν. Είναι πολιτικό ή θρησκευτικό έργο; Χμ....

Σύγχρονα βιβλία

Δημιούργησα το λήμμα Ο μύθος των διώξεων (βιβλίο) της Καντιτα Μος, από μετάφραση του αντίστοιχου αγγλικού. Και αυτό το λήμμα συνάντησε, θυελλώδεις αντιδράσεις. Δημιουργησα το The impossibility of God]], το The Improbability of God, το The Cambridge Companion to Atheism. Επίσης τα The Moral Landscape ‎ και το The Science of Good and Evil

Βιβλιογραφία στο διαδίκτυο

Επίσης, έφτιαξα το λήμμα για τους φοβερούς και τρομερούς Internet Infidels. Επίσης, παρότι δεν σχετίζονται άμεσα με τον αθεϊσμό, ωστόσο τα θεωρώ πολύ βοηθητικές ιστοσελίδες, έφτιαξα λήμμα για το Internet Encyclopedia of Philosophy και το Stanford Encyclopedia of Philosophy‎

Επιχειρήματα

Θα ήθελα να καταγράψω στην Βικιπαίδεια, κάθε αθεϊστικό επιχείρημα που υπάρχει. Ωστόσο είναι πάρα πολλά. Έκανα μια προσπάθεια να τα τοποθετήσω όλα στο λήμμα του αθεϊσμού (δείτε τα επιχειρήματα σε αυτή την έκδοση. Δεν χωράνε δυστυχώς. Αφαίρεσα λοιπόν όλο αυτό το κείμενο, πρόσθεσα ένα άλλο σαφέστατα πιο μικρό και θα γράψω τα επιχειρήματα ένα-ένα σε καινούργια λήμματα. Θα συνδέονται μέσω του προτύπου αθεϊσμού. Έχουμε και λέμε: Στοίχημα του Πασκάλ και Στοίχημα του άθεου. Έγραψα ουσιαστικά από την αρχή το λήμμα πρόβλημα του κακού. Έφτιαξα το Επιχείρημα της ελεύθερης βούλησης, το Επιχείρημα της θρησκευτικής ποικιλομορφίας και το Eπιχείρημα από την μη πίστη

Σχετικά με τις θρησκείες

Θρησκευτική Ιστορία:Δημιούργησα το λήμμα Διώξεις παγανιστών στην ύστερη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία.Στο λήμμα Θρησκεία στην Ελλάδα πρόσθεσα την ιστορία μετάβασης στον Χριστιανισμό, καθώς και οτι η εκκλησία ηταν φορολογικος μηχανισμος των Οθωμανών. Και κοιταζε το ποιμνιο της να μην εξεγείρεται.

Άλλα:Αφαίρεσα fake news γύρω από το Ισλάμ που μιλούσαν για γκετοποιήσεις με σκοπό την ισλαμοφοβία. Τοποθέτησα σήμανση στο λήμμα Άγιο Πνεύμα, γιατί είναι υπέρ ορθόδοξων θέσεων.

Χριστιανικό Σύμπλεγμα Δίωξης:Δημιούργησα το λήμμα Χριστιανικό σύμπλεγμα δίωξης, στο οποίο μπορει οι πηγές να ειναι αγγλοσαξωνικές, ομως εμφανίζεται νομιζω και στα μέρη μας. Το λήμμα είχε ταραχώδη πορεία και τώρα βρίσκεται αγκυροβολημένο στο απάνεμο λιμάνι της αγγλικής ΒΠ [1] Στην ελ.ΒΠ, όπου φυσούν βοριάδες συνάντησε μπόλικες αντιδράσεις: Δείτε για παράδειγμα το α)Αγορά, Δεκέμβριος 2017 Ξενόγλωσσοι νεολογισμοί και μετάφραση και β)Συζήτηση:Χριστιανικό σύμπλεγμα δίωξης. Τελικά, το λήμμα διαγράφηκε, με την πίεση της πλειοψηφίας που είχε επικαλεσθεί το επιχείρημα πως είναι πρωτότυπη έρευνα. Ωστόσο, τίποτα εξ όσων έγραφε το λήμμα δεν ήταν Πρωτότυπη έρευνα, καθώς τα πάντα στο περιεχόμενο ήταν ήδη δημοσιευμένο σε ακαδημαϊκές ή αλλες αξιόπιστες πηγές. Είναι λυπηρή η διαγραφή και δείχνει το επίπεδο μη ανεκτικότητας προς την αντίθετη άποψη της ελληνικής ΒΠ, και πως οι κανόνες της ΒΠ γίνονται λάστιχο, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί το «λαϊκό αίσθημα». Θυμίζει λιγάκι την αντιμετώπιση της διδασκαλίας της θεωρίας του Δαρβίνου στο bible belt, που απαγορευόταν για να μην θιγούν τα ήθη της κοινότητας. Ένα μικρό δείγμα κοινωνικής υστέρησης το οποίο ελπίζω να ξεπεράσουμε σύντομα, όταν θα ξαναγράψω το λήμμα. Ενδιαφέρον όμως είναι, πως η αγγλική έκδοση του λήμματος, την οποία μετάφρασα στα αγγλικά, πάει μια χαρά, και παρόλο που έγινε πρόταση για διαγραφή, πήρε κολακευτικά σχόλια. [2]

Άλλα

Σχετικό είναι και τα stub λήμματα που έφτιαξα Δίλημμα του Ευθύφρονα, Λογικός θετικισμός και Αναλυτική φιλοσοφία

Κληρικοί και εκκλησιαστικά

Μητροπολίτης Σάμου: Πρόσθεσα την επιστολή του, κατά των προσφύγων.

Μητροπολίτης Χίου: Πρόσθεσα την ρητορική μίσους

Μητροπολίτης Καλαβρυτών Αμβρόσιος: Πρόσθεσα τις σχέσεις του με την ΧΑ και τις χυδαίες υρβεις εναντίον των ομοφυλοφίλων. Ξεκαθάρισα τι εγινε με το ΚΚΕ (γιατί υπήρχε μια μικρή διαστρεύλωση όπως ηταν το λεκτικο, παρουσιάζοντας τον αμβρόσσιο ως λογικό). Εγραψα τι ειπε για τους μετανάστες. Πρεπει νομίζω, η ΒΠ να αναφέρει, οταν πληρουν τα εγκυκλοπαιδικά κριτήρια, όλες τις υβρεις των κληρικων κατά των μεταναστων και υπερ των νεοναζί, για να κατανοεί ευκολα ο αναγνώστης τι εστι η "Χριστιανική Αγάπη".

Μητροπολίτης Σπάρτης Ευσέβιος: Πρόσθεσα την στήριξη του στην Χρυσή Αυγή.

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β': Πρόσθεσα την κριτική.

Πρόσθεσα στο λήμμα Χρυσή Αυγή τους εκκλησιαστικους που υποστηρίζουν την συγκεκριμένη οργάνωση

Αδελφότητα "η Χρυσοπηγή": Εφτιαξα το λήμμα, αλλά θελει πολύ δουλεια. Πρέπει να προσθέσω την ιδεολογια και τα σκάνδαλα της. Στο to do list. Ισως και μια κατηγορια για τους μητροπολίτες που είναι μέλη της χρυσοπηγής.

Μονή Χιλανδαρίου: Αφαίρεσα το απίθανο σχόλιο για το κλήμα της μονής "...οι καρποί του οποίου έχουν λύσει τη στειρότητα πολλών γυναικών..."

Δημιούργησα το λήμμα Phylax (άγαλμα) δημιουργησα το λήμμα, με τις αντιδράσεις από χριστιανούς, τελικά διεγράφη ως "μη εγκυκλοπαιδικό", μια άποψη με την οποία διαφωνώ. Δείτε εδώ και εδώ. Με το ίδιο σκεπτικό έφτιαξα το Επεισόδια στο Χυτήριο για την παράσταση Corpus Cristi

Πρόσθεσα λίγες απόψεις για το Άγιο Φως. Έφτιαξα και ένα stub λήμμα, το Μητροπολίτης Πέτρας Κορνήλιος, επειδή αρνήθηκε την ύπαρξη θαύματος για το Άγιο Φως

Διευκρίνιση

Θέλω πάντως να ξεκαθαρίσω πως δεν βλέπω αυτά τα λήμματα ως επίθεση στην θρησκεία, την οποία σέβομαι ως κοινωνικό φαινόμενο. Από τις μονοθεϊστικές αβρααμικές θρησκείες ως τα ξόρκια και τα ταμ-ταμ, χιλιάδες τόσοι θεοί, αποτελούν δημιούργημα και πολιτιστική κληρονομιά της Ανθρωπότητας. Τα λήμματα αυτά λοιπόν, τα βλέπω ως υπεράσπιση και διάδοση της αθροισμένης ανθρώπινης διανόησης.

Ιστορία

Με ενδιαφέρει η Ιστορία διότι ειναι παραποιημένη και χαλκευμένη στον δημόσιο διάλογο.

Ιστορία της Κύπρου

Έγραψα το λήμμα Ιστορία της Κύπρου, ένα μεγαλο λήμμα το οποίο καταπιάνεται από την αρχή της δημιουργίας της Κύπρου. Πρόσθεσα μεγάλο κείμενο (μετάφραση από την αγγλική ΒΠ) στο λήμμα Τουρκοκύπριοι[3]. Έφτιαξα το πρότυππ {{Νεότερη Ιστορία της Κύπρου}}. Ξανάγραψα το λήμμα Ένωσις.

Αγγλοκρατία

Έφτιαξα από το μηδέν σχεδόν το λήμμα Αγγλοκρατία στην Κύπρο (1878-1960). Επίσης τα Οθωμανικό δάνειο και το Βρετανοί κυβερνήτες της Κύπρου. Επίσης και το λήμμα για την Διασκεπτική συνέλευση και το Ενωτικό Δημοψήφισμα

1955-59

Έγραψα το λήμμα ΕΟΚΑ και το ΕΟΚΑ και αριστερά/ Δημιούργησα το λήμμα για την δολοφονοία του Σάββα Μένοικου, για τον Τζων Χάρντινγκ και τον Χιου Φουτ. Επίσης, το μάχη στα Σπήλια και ανασκεύασα το λήμμα Πετράκης Γιάλλουρος

1960-73

Έγραψα το λήμμα για διακοινοτικές ταραχές του 1963, το λήμμα Σχέδιο Ακρίτας, το λήμμα Ζήτημα της Κοφίνου. Πρόσθεσα στο λήμμα ΕΟΚΑ Β'. Έγραψα τις εμφύλιες συρράξεις και τον θανατο του Γρίβα, τον ρόλο της εοκα β στο πραξικοπημα, στην εισβολή, στις σφαγες στην Τοχνη και Σανταλάρη, την χρηματοδότηση της και τις δολοφονίες αριστερών απο συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση. Έχω φτιάξει τα stub λήμματα Φώτης Παπαφώτης και Ριζά Βουρουσκάν, την ίδια μέρα, την ίδια ώρα.

1974

Έγραψα το Πραξικόπημα του 1974 στην Κύπρο, στις 30 Μαϊου 2017 και το Τούρκικη εισβολή στην Κύπρο. Δημιούργησα το λήμμα Σφαγή της Τόχνης, το λήμμα σφαγή στην Μαράθα, Σανταλάρα και Αλόα. Ξανάγραψα το λήμμα Αγνοούμενοι στην Κύπρο

Σχέδια λύσης Κυπριακού

Έφτιαξα το λήμματα για τα σχέδια, απόπειρες ή προτάσεις λύσης του κυπριακού: Διασκεπτική συνέλευση, Σχέδιο Ράντκλιφ, Σχέδιο Μακμίλαν, Σχέδιο Άτσεσον, Πλαίσιο ABC, Δείκτες ντε Κουεγιάρ, Δέσμη ιδεών Γκάλι, ξαναέγραψα το Σχέδιο Ανάν και δημιούργησα το λήμμα Συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού. Επίσης το Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006

Πρόσωπα σχετικά με Κύπρο

Στο λήμμα Γεώργιος Γρίβας πρόσθεσα την δράση του Γρίβα επι της Κατοχής (διάφορες αναφορές). Νομίζω οτι είναι φανερό πως ο Γρίβας συνεργάστηκε τόσο με τους Γερμανούς, όσο και με τους Εγγλέζους στο τέλος. Δλδ με όλους εκτός τους έλληνες. Επίσης πρόσθεσα οτι η εοκα β΄ ηταν τρομοκρατική οργάνωση. Ξαναέγραψα το λήμμα Μανώλης Μπικάκης για να ανταποκρίνεται στις επαληθεύσιμες πηγές. Έφτιαξα το λήμμα για τον ιστορικό Χάιντς Ρίχτερ. Για τον τουρκοκύπριο Ιχσάν Αλή. Επίσης τα Ανδρέας Ζιαρτίδης, Ανδρέας Φάντης και Φίφης Ιωάννου. Και το λήμμα για τον Αδάμ Αδάμαντο. Πρόσθεσα στο λήμμα Τεύκρος Ανθίας και στο Ντερβίς Καβάζογλου. Ενα μικρό stub, το Ρολάνδος Κατσιαούνης

Τουρκοκυπριακά κόμματα

Κατάλογος πολιτικών κομμάτων της Κύπρου(νησί) (δείτε και συζήτηση εδώ), Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΤΔΒΚ), Ρεπουπλικανικό Τούρκικο Κόμμα (ΤΔΒΚ).

Διάφορα

Εφτιαξα και το λήμμα Τζαμί του Μπαϊρακτάρη το οποίο σχετίζεται με την δράση της ΤΜΤ. Επίσης τα λήμματα Τούρκοι έποικοι στην Bόρεια Κύπρο και λήμματα για τα χωριά Σανταλάρης, Αλόδα και Μαράθα

Ξαναέγραψα το λήμμα για την έκρηξη στο Μαρί, με πληροφορίες από ακαδημαϊκή βιβλιογραφία και το λήμμα Κώστας Παπακώστας

Ιστορία της Ελλάδας.

Στο λήμμα Θρύλος της Αγίας Λαύρας έγραψα για τις αποτρόπαιες ενέργειες των Ελλήνων όταν καταλάβανε τα Καλάβρυτα (δολοφονία αιχμαλώτων, σκλαβοποίηση, πλιατσικο)

Στο λήμμα για την Σφαγή της τριπολιτσάς μετα απο παρεμβάσεις μου αλλαξε το λεκτικο που προσπαθούσε να δικαιολογήσει τις δολοφονίες αμάχων, γυναικοπαιδων, εγγύων, μωρων. Ας είναι.

Οργάνωση Χ, υπενθύμιση της συνεργασίας τους με τους Γερμανούς.

Βελτίωσα το λήμμα της Κρυπτείας, με παραπομπές σε Britanicca και άλλες αξιόλογες πηγές. Πρόσθεσα και ποιοι την επικαλούνται σήμερα, για να μην ξεχνιώμαστε.

Το Δημήτρης Ψαρράς

Διάφορα

Υγεία

Δημιούργησα τα λήμματα Ανθρώπινη μύτη, Τραχεία και αυτόνομο νευρικό σύστημα. Έφτιαξα το μικρό λήμμα Βαρθολίνειοι αδένες Στο λήμμα Εμβολιασμός, πρόσθεσα την ενότητα για την μη συνδεση εμβολιασμού-αυτισμού. To λήμμα έχει τα χάλια δυστυχώς και θέλει μπόλικη δουλειά για να φτιάξει. Στο to-do list. Πρόσθεσα στο Διάφραγμα (μυς) την ανατομία του ανθρώπινου. Πρόσθεσα στοιχεία ιστολογίας και ανατομίας για τον ανθρώπινο Πνεύμονα.

Πρόσθεσα την ενότητα "πυρετός στα παιδια" στο λήμμα Πυρετός.

Τρολ: Πρόσθεσα το προφιλ του τρολ το οποίο σχετίζεται με ψυχιατρική και ψυχολογία.

Ατομικά Δικαιώματα

Δημιούργησα το Δυσφορία φύλλου, το λήμμα Υοθεσία παιδιών από ΛΟΑΤ και μετάφρασα το λήμμα για την τρανς ελληνογερμανίδα Κιμ Πέτρας.

Δημιούργησα το λήμμα πρωκτολειχία.

Πρόσθεσα στο λημμα έκτρωση 70χιλ bytes απο μετάφραση της αγγλικης ΒΠ.

Στο λήμμα Τρίτο Κύμα Φεμινισμού: Εφτιαξα τον τίτλο (από "φεμινισμός τρίτου κύμματος") και έγραψα τον πρόλογο (με πηγές britannica και en.WP). Πάλι από την αγγλική ΒΠ, έφτιαξα το λήμμα τοξική αρρενωπότητα

Δημιούργησα το λήμμα για την υπόθεση της Ηριάννας Β.Λ.

Δημιούργησα το λήμμα για την Σεβγκιούλ Ουλουντάγ.

Δημιούργησα το λήμμα Χομαγιούν και Βακάρ.

Και το Θάλεια Δραγώνα

Ξανάγραψα το λήμμα Τζένη Χειλουδάκη

To Jason Αντιγόνη. To λήμμα διαγράφηκε μετά από αρκετή en:Wikipedia:I just don't like it κριτική που συγκέντρωσε, και κανονικά δεν έπρεπε να ληφθεί υπόψιν από τον διαχειριστή που έκλεισε την συζήτηση. Ο οποίος αιτιολόγησε την απόφαση του στις ειδησιογραφικές αναφορές που υπήρχαν στο λήμμα, ενώ δεν είναι κριτήριο διαγραφής να υπάρχουν ειδησιογραφικές αναφορές (εν τω μεταξύ, δεν υπήρχαν μονο ειδησιογραφικές πηγές). Πάντως, αν κάποιος ενδιαφέρεται να διαβάσει το λήμμα, ιδού στην Αγγλική ΒΠ,en:Jason-Antigone Dane, όπου μόλις γράφτηκε, άλλοι χρήστες συνείσέφεραν θετικά και δημιουργηκά, χωρίς να ξεκινήσουν να λένε για "δεν μου αρέσει, δεν ειναι σοβαρό, κατεβάστε το". Ίσως για αυτό η αγγλική ΒΠ να κατέλειξε να θεωρείται μια αξιόπιστη εγκυκλοπαίδια, σε αντίθεση με την ελ.ΒΠ.

Πολιτική

Στην ασαφή ενότητα "Πολιτική", εντάσσονται τα λημματα που δημιούργησα : Σταύρος Μαλάς, Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, Πολιτιστικός Μαρξισμός και Κωστής Αχνιώτης. Επίσης, πρόσθεσα την Κριτική στο λήμμα Εθνικισμός. Αφαίρεσα την φράση "Ελληνικός Εθνικισμός" από το infobox της Χρυσής Αυγής καθώς δεν υπάρχει τέτοια ιδεολογία. Ένας εθνικισμός υπάρχει και είναι ίδιος στην Ελλάδα, Τουρκία, Αλβανία κτλ. Πρόσθεσα ενα μεγαλούτσικο κείμενο στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο. Εφτιαξα το λήμμα για τις Κυπριακες Προεδρικές εκλογές του 2018.

Είναι εύκολο η ΒΠ να γίνει βάθρο αντιτουρκισμού μιας και κάθε εγχείρημα ανοικτό για επεξεργασία από το κοινό, εξαρτάται- και αντανακλά εν πολλοίς- τα αισθήματα αυτού λαού. Χρέος του καλού ΒΠαιδιστή είναι να μεταφέρονται τεκμηριωμένες απόψεις και γνώσεις, χωρίς όμως να έχει σκοπό να λειάνει γωνιές ή να αποκρύψει στοιχεία. Αυτό είχα στο μυαλό οταν έγραφα τα λήμματα της Ιστορίας της Κύπρου. Ο αντιτουρκισμός είναι διάχυτος πάντως. Στο λήμμα Εθνικισμός στην Τουρκία, άλλαξα την φρασεολογια, και τον τίτλο, ο οποίος ήτανε Τουρκικος Εθνικισμός, λες και ο τουρκικος εθνικισμός ειναι διαφορετικος απο καποιον άλλο εθνικισμό. Ωστόσο οι ενστάσεις μου δεν έγιναν δεκτές και το λήμμα ξανα-ονομάστηκε Τούρκικος εθνικισμός. Αργότερα έγραψα την ιστορία του βασιζόμενος κυρίως σε ακαδημαϊκές πηγές. Στο λήμμα Γενοκτονία των Αρμενίων, πρόσθεσα την άποψη της Τουρκίας, ενώ στο λήμμα Γενοκτονία των Ασσυρίων πρόσθεσα το ιστορικό πλαίσιο (την αναδυση του εθνικισμού στην τουρκία). Πρόσθεσα την τούρκικη θέση στα Ιμια.

Στο λήμμα Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών εμπόδισα να το μετατρέψουν σε λήμμα εναντίον της Τουρκίας με υπερμεγένθυνση των σχετικων με την ελλάδα αποφάσεων του.Στο λήμμα για το Ισλαμικό Κράτος, έφυγα το κομμάτι που έλεγε πως η Τουρκια χρηματοδοτει το ΙΣΙΣ και το ξαναέγραψα την ενότητα της χρηματοδότησης του.

Δημιούργησα το λήμμα για την οργάνωση Κρυπτεία, αν και δεν είμαι σίγουργος που πρέπει να ταξινομηθεί. Τελικά το λήμμα διαγράφτηκε παρόλο που κατ' εμέ πληρούσε τα κριτήρια. Η συζήτηση διαγραφής. Τελικά, το πρόσθεσα στο λήμμα για την Κρυπτεία.

Δημιούργησα το λήμμα Ρόμπερτ-Πολ Βολφ και το λήμμα για το βιβλίο του "προς υπεράσπιση του Αναρχισμού".

Δημιούργησα το λήμμα Αντίφα.

Στο λήμμα Η μαύρη βίβλος του κομμουνισμού, πρόσθεσα κομμάτια κριτικής από την αγγλική ΒΠ.

Δημιούργησα το λήμμα Αχέντ Ταμίμι.

Πρόσθεσα στην κριτική του Δημήτρη Ψαρρά για την εφημερίδα «Δημοκρατία»

Δημιουργησα το λήμμα Νέα Τάξη Πραγμάτων (θεωρία συνωμοσίας)

Εφτιαξα το Αλβανικός αετός (χειρονομία)

Μικρές Παρεμβάσεις

Σώτη Τριανταφύλλου, αφαίρεσα μη εγκυκλοπεδικα λόγια θαυμαστών.

Γλύξμπουργκ: Πρόσθεσα την καταγωγή του και την λέξη Γλύξμπουργκ στον πρόλογο. Κάτι παρόμοιο και εδώ: Αλέξανδρος Καραγεώργεβιτς.

Νικόλας Παπαδόπουλος : Πρόσθεσα την αριστοκρατική του καταγωγή.

Γη: Πρόσθεσα τις απόψεις της εκκλησίας περί της επιπεδης γης.

Νικόλαος Β΄ της Ρωσίας & Μεγάλη Δούκισσα Όλγα Νικολάγιεβνα της Ρωσίας: Οι δυο αυτοί δεν δολοφονήθηκαν, όπως αναγραφόταν στον πρόλογο, αλλά εκτελέστηκαν. Διορθώθηκε.

Αράπης: πρόσθεσα την προσβλητική σημασία της λέξης

Ρουβίκωνας: ξαναέγραψα τον πρόλογο

Αναρχισμός: πρόσθεσα εξωτερικους συνδέσμους και ενα "δείτε επίσης". Πάντως, νομίζω το λήμμα θέλει ξαναγράψιμο.

Κυριάκος Μάτσης, πρόσθεσα γνωστές του φράσεις

Νικόλαος Πλαστήρας: πρόσθεσα την κριτική του ΚΚΕ.

Νίκος Λυγερός: Αφαίρεσα μη τεκμηριωμένο υλικό.

Φράγκος Φραγκούλης: Πρόσθεσα ότι είπε τους γείτονες "γυφτοσκοπιανούς" στο συλλαλητήριο της Θεσ/νικης.

Δημήτρης Κουφοντίνας: Πρόσθεσα πηγές, βιβλία και έκανα μια μίνι επιμέλεια.

Παναγιώτης Διαμαντής: Πρότεινα την διαγραφή του στην ελ.ΒΠ, όμως, για κάποιο λόγο δεν διαγράφηκε. Πολλοί υποστήριξαν πως είναι εγκυκλοπαιδικός, αλλά δεν κατανόησα την επιχειρηματολογία τους. Πάντως, πρότεινα για διαγραφή και το αγγλικό λήμμα, και εκεί διαγράφηκε μετά από μια σύντομη διαδικασία, ομόφωνα. [4]

Πέτρος Γαϊτάνος: Πρόσθεσα τις δηλώσεις του υπέρ της ΧΑ.

Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την ιστορία του επι ιωάννη μεταξά

Συζητήσεις

Αρχαίοι συγγραφείως ως πρωτογενείς η δευτερογενείς πηγές

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το τί είναι πρωτογενείς και τι δευτερογενείς πηγές, στην Αγορά. Η άποψη μου είναι πως οι πηγές...μιας ηλικίας και μετά, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως δευτερογενείς πηγές. Σκεφτείτε αυτό το ανέκδοτο: Το 100 χιλιαδες πΚΕ, ένα παιδάκι, ο Θου Κυς, έσπασε τα πόδια του σαν κυνηγούσε μαμούθ με την φυλή του. Αναγκάστηκε να μεινει στην σπηλιά, και ολη μέρα εκει μέσα, επινόησε ενα συστημα γραφής/ζωγραφικής, στο οποίο έκρινε τις διάφορες τακτικές κυνηγιού μαμουθ, τοσο τις δικής του φυλής, όσο και μακρυνών φυλών -γιατί είχε εν τω μεταξύ γίνει ξακουστός σοφός. Ολη η σπηλιά του λοιπόν, έιχαν ζωγραφιές ανάλυσης τακτικών κυνηγιού. Σκεφτείτε τωρα, το 3 χιλιάδες ΚΕ, σε 1000 χρονια από τώρα, αρχαιολόγοι να ανακαλύψουν την σπηλιά. Βγάζουν φωτογραφίες, τις ανεβάζουν στους υπολογιστές τους και αμέσως αποκωδικοποιούν τι έγραφε ο Θου Κυς πριν 103 χιλιαδες χρόνια. Αυτά η Βικιπαίδεια πρέπει να τα αντιμετωπίσει ως πρωτογενή ή δευτερογενή πηγή;

Σύμφωνα με την συνηθισμένη παρερμηνεία του λεκτικού στο Βικιπαίδεια: Όχι πρωτότυπη έρευνα #Πρωτογενείς, δευτερογενείς και τριτογενείς πηγές, είναι δευτερογενείς! Πάντως συμφωνα με En.WP:Primary Source: "In some instances, the reason for identifying a text as the "primary source" may devolve from the fact that no copy of the original source material exists, or that it is the oldest extant source for the information cited."

Τι είναι οι Αξιοπιστες πηγές

Μια συζήτηση για το τι ειναι αξιοπιστη πηγή, εδω. Πιστεύω οτι μπλογκς τα οποία μασκαρεύονται τις ειδησιογραφικές σελίδες, δεν μπορεί να είναι αξιοπιστα. Αλλωστε, στην οδηγία ΒΠ Οχι πρωτοτυπη έρευνα, αναφέρεται: "όσο περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με τον έλεγχο των γεγονότων, αναλύουν νομικά ζητήματα, καθώς και ελέγχουν την γραφή, τόσο πιο αξιόπιστη είναι η δημοσίευση".

Οδηγία της ΒΠ: Βικιπαίδεια:Αξιόπιστες πηγές

Εγκυκλοπαιδικότητα

Ενδιαφέρουσα ιδέα για εγκυκλοπαιδικότητα: Τα likes που μαζεύει ένα άρθρο μπορούν να καταστήσουν όσους ενδεχομένως αναφέρει το άρθρο, εγκυκλοπαιδικούς! Ο λόγος είναι πως τα likes δείχνουν δημοφιλία και η δημοφιλία σχετίζεται αμυδρά με την εγκυκλοπαιδικότητα. Αυτά είναι αυτονόητα μάλιστα! Και όλα ισχύουν εκτός αν αποδειχτεί το αντίθετο. Συζήτηση:Παναγιώτης Διαμαντής/Πρόταση διαγραφής. Για αυτό είναι ωραίες οι συζητήσεις στην ΒΠ, κάθε μέρα ακούς και άλλο ένα απίθανο επιχείρημα.

Επανεκλογή ή όχι των Διαχειριστών

Εκλογές θα γίνουν στην Κούβα τον Απρίλιο του 2018. Άρα, οι αιρετοί σε αυτό τον κόσμο παραμένουν οι Αθάνατοι της Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Κιμ της Β. Κορέας και οι Διαχειριστές μας. Δείτε ένα ατελείωτο filibustering: «Το "διαχειρίζειν" είναι ισόβιο πόστο;».

Φραγή για διακρίσεις εις βάρος Χριστιανών και Ελλήνων

Στις 27/12/2017 είχα υποστεί φραγή για "διακρίσεις εις βάρος Χριστιανών και Ελλήνων". Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι σέβομαι κάθε θρησκεία όπως και κάθε συναίσθημα (θρησκευτικό ή εθνοτικό ή ο,τι άλλο) του κάθε ανθρώπου.Επίσης θέλω να ξεκαθαρίσω πως η κριτική του Χριστιανισμού ή των πράξεων ορισμένων, δεν είναι ούτε αντιχριστιανική, ούτε ανθελληνισμός. (Τελικά η άρθηκε η φραγή)

Όχι Κομμουνιστάς στην ΒΠ

Αφαιρέθηκε ο Γ.Κουκουμάς ως πηγή,επειδή δήθεν δεν είναι ουδέτερος. Η Πολιτική της ΒΠ σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ρητή πολιτική της ΒΠ: «Οι πηγές οι ίδιες δεν χρειάζεται να διατηρούν μια ουδέτερη άποψη· πράγματι πολλές αξιόπιστες πηγές, δεν είναι ουδέτερες. Η δουλειά μας ως συντάκτες είναι απλά να παρουσιάσουμε ό,τι λένε οι αξιόπιστες πηγές» Δείτε συζήτηση στο λήμμα και συζήτηση στο ΣΔ (Απρ 2018)

Φραγή για τι πράγμα ακριβώς;

Αν κατάλαβε κανείς για ποιό λόγο είχα υποστεί φραγή, παρακαλώ να με ενημερώσει στην σελίδα συζήτησης μου. Αναζητούνται τα diffs με τα οποία κάνω υποτίθεται ψηφοθηρία και «αναστάτωση» της ΒΠ. Υπόψιν ότι «αναστάτωση» πάει να πει πως κάνει κάποιος προτάσεις τις οποίες δεν πιστεύει. Ο ευρών αμειφθήσεται!

Παραθέτω τον πίνακα, με βάση τον οποίο υποστήριξα την θέση μου και τον διάλογο στην σελ συζήτησης μου.

Λήμμα Ακαδημαϊκοί που έγραψαν

για το θέμα του λήμματος

αξιόπιστες, δημοσιευμένες πηγές

πέραν των Ακαδημαϊκών για το θέμα

του λήμματος

αποτέλεσμα στην Ελληνική ΒΠ αποτέλεσμα στην αγγλική ΒΠ
Χριστιανικό σύμπλεγμα δίωξης Διαγραφή[5] Διατήρηση[6]
Παναγιώτης Διαμαντής 0 0 Διατήρηση[7][8] Διαγραφή[9]
ΠΕΕΜΠΙΠ 0 0 Διατήρηση[10] Δεν υπάρχει το λήμμα (ακόμα)

Ίσως να θεωρήθηκε πως ο πίνακας εξέθετε την ανεπαρκή κρίση ορισμένων ή τα μικροπαιχνίδια που παίζονται στην ΒΠ. Φαίνεται πως ορισμένοι μαθαίνουν δημοκρατία από τον Ερντογάν. Ή η εξουσία διδάσκει ...ανοχή στην κριτική, από την εποχή της αρχαίας Αιγύπτου και εντεύθεν.

Μουσικόν Υστερόγραφον

Ενώστε τις τελίτσες και δείτε τι εμφανίζεται!...

 • [11] «...την εντεκάτη εντολή την ξέρουν μόνο οι τρελλοί και όλης της γης οι σκλάβοι..»
 • [12] «..Θες ν' αγγίξεις την αλήθεια/ για βγες απ' όξω απ' τη συνήθεια...»
 • [13] Ζ
 • [14] «...With your drums and guns and drums and guns hurroo, hurroo...»
 • [15] «...Makhnovtchina, Makhnovtchina ,Les drapeaux sont noirs dans le vent...'»]
 • [16] έχετε ακούσει πιο γλυκές φωνές;
 • [17] «...Ελλάδα χώρα της ντροπής- και γι άλλους κρύο σπίτι, ξέχασες που είναι ιερό το βλέμμα του ικέτη. Η ξενιτειά είναι θάνατος και άμα δεν βγάζεις άκρη, ρώτα τα τραγούδια σου, εκείνα της Καρπάθου, και εκείνα τα Ηπειρώτικα που φέρνουνε το δάκρυ...»
 • [18] «...δεν μπορώ να σ αγαπήσω Φραντζ, κάποια μέρα πέρασαν τα τανκς, σα λουλούδι κομματιάσαν χάμω , μες το γκέτο τη μικρή καρδιά μου/Ήμουνα εφτά χρονών, του λέει, στο μεγάλο τον βομβαρδισμό Ήμουνα εννιά χρονών, της λέει, σαν και σένα έκλαιγα κι εγώ...»
 • [19] «...Πορνογραφία σημαίνει συνουσία, συνωμοσία στο φως των αστεριών. Για την Ευρώπη μα και για την Ασία πορνογραφούμε στα μάτια των παιδιών...»
 • [20] Asturias
Flag of Cyprus.svg
Αυτός ο χρήστης συμμετέχει στη Βικιεπιχείρηση Κύπρος.
Atom of Atheism-Zanaq.svg Αυτός ο χρήστης είναι Άθεος
Anarchism template.svg Αυτός ο χρήστης είναι Άναρχικός