Χρήστης:Τζερόνυμο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

«οἴμοι· τί δ’ οἴμοι; θνητά τοι πεπόνθαμεν» («Αλίμονο! Τι αλίμονο; Πάθαμε ότι οι θνητοί»)

«Σε μια εποχή ψεύδους, το να γράφεις επαληθευσιμα γεγονότα, απόψεις, ιδεές, ισχυρισμους, είναι μια πράξη εγκυκλοπαιδική.»

«Κάθε κοινωνία έχει τους Βικιπαιδιστές που της αξίζουν»

«Είμαστε αυτό που κάνουμε για να αλλάξουμε αυτό που είμαστε»

«Εάν πάρεις τον πιο ένθερμο επαναστάτη και του δώσεις απόλυτη εξουσία, μέσα σε έναν χρόνο θα είναι χειρότερος και από τον ίδιο τον Τσάρο»

«When things get serious it’s time to lie» (My favorite Junker quote)

«Οι επεξεργασίες ήταν όλες μια ψευτιά/ μα ακούγονταν ευχάριστα στ’ αυτί μας/ γιατί έμοιαζε μ’ αλήθεια η κάθε του ψευτιά/ κι ακούγοντάς τον ησύχαζε η ψυχή μας»

«Everybody lies...every day, every hour, awake, asleep, in his dreams, in his joy, in his mourning. If he keeps his tongue still his hands, his feet, his eyes, his attitude will convey deception»

«Η βικιπαίδεια είναι ένα συνονθύλευμα παραπλάνησης, εξαπάτησης, χειραγώγησης, συγκρούσεων και αλληλοαναίρεσης διαφόρων χρηστών -κερδίζει ο πιο επίμονος- που θέλουν να γράψουν την εκδοχή τους. Υπό αυτή την σκοπιά, θυμίζει Ιερό Βιβλίο»

Οσον δε δια τους εχθρούς μου εκείνους που δεν με ήθελαν βασιλέα των, φέρετέ τους εδώ και κατασφάξατέ τους εμπρός μου (Λουκ. 19,27 αγαπημένοι στίχοι)

Βικιπαιδιστές δράττονται τον καρπό της γνώσης απο έγκυρα δευτερογενή κλαδιά (Camille Pissarro, Apple Harvest, 1888)

Λίγα Λόγια για Μένα

Λίγα Λόγια για μένα.......δεν θα πω. Τι σχέση έχει ποιός είμαι, που μένω, τι χρώμα είναι τα μάτια μου, που πίνω τον καφέ μου; Καμία απολύτως.

Θα πω μόνο ότι όσα γράφω, τα γράφω για το καλό των επόμενων γενιών- δικαιούνται να έχουν πρόσβαση στην αξιόπιστη γνώση.

Παρουσιάζω τα λήμματα που έχω γράψει ή επεξεργαστεί έστω και λίγο, κυρίως για να ευκολύνω όσους έχουν αντίθετη οπτική από εμένα, και επιθυμούν να ελέγξουν αν είναι σωστά - με εγκυκλοπαιδικά κριτήρια- τα λήμματα μου. Μόνο μέσα απο τον έλεγχο μπορούν να βελτιωθούν τα λήμματα.

Έχω συγγράψει διάφορα λήμματα, άλλα ολόκληρα απο την αρχή, άλλα άλλαξα πλήρως το περιεχόμενο (100%) και σε άλλα πρόσθεσα μικρά ή μεγάλα κομμάτια. Τα καλύτερα μου λήμματα θεωρώ πως είναι ο Αθεϊσμός, η Ιστορία της Κύπρου, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα του 1974 στην Κύπρο και η Τούρκικη εισβολή στην Κύπρο.

Οι επεξεργασίες μου παίζει να είναι από τις πιο ελεγμένες από την κοινότητα των Βικιπαιδιστών (θεμιτό) για διάφορους λόγους, και εγώ ο πλέον εύκολος στόχος για να βρίσει κάποιος, να υποτιμήσει, να ειρωνευτεί, να το παίξει μάγκας ... It's open season! που λένε στο χωριό μου (αλλά...εδώ που τα λέμε, αν ήταν πραγματικά μάγκες όλοι αυτοί, δεν θα τα έλεγαν σε μένα, αλλά σε κάποιον διαχειριστή. Εκεί, να τους πάει, σούζα.)

Αθεϊσμός και θρησκείες.

Έχω γράψει το λήμμα του Αθεϊσμού. Το λήμμα ήτανε στα μαύρα του τα χάλια όταν το πρωτοαντίκρυσα. Την σημερινή του μορφή την έχω διαμορφώσει κατά 99%, με μετάφραση από την αγγλική ΒΠ, από λήμματα της αγγλικής ΒΠ (αθεϊσμος στην αρχαιοτητα/ισλαμ) και από άλλες έγκυρες δευτερογενείς πηγές. Θυμάμαι είχα ανοικτή την Internet Encyclopedia of Philosophy (IEP) και την Stanford Encyclopedia of Philosophy.Το λήμμα νομίζω πρέπει να είναι προβαλλόμενο αλλά αντιλαμβάνομαι ότι ίσως ορισμένοι απεύχονται αυτό το ενδεχόμενο.

Έγραψα 3 λήμματα πέριξ του Αθεϊσμου, το Νέος Αθεϊσμός, το Ανθρωπισμός και το Τελεολογικό Επιχείρημα. Αυτά τα έγραψα εκ του μηδενός. Στο λήμμα Χριστιανισμός, πρόσθεσα την ενότητα Ιστορία και την Κριτική. Ξεκινησα το λήμμα Κριτική Σκέψη, το οποίο πάντως εξακολουθεί και ειναι ανεπαρκές. Δημιούργησα το λήμμα Σαμ Χάρρις και επέκτεινα το Ντάνιελ Ντένετ

Δημιούργησα το λήμμα Σχέση θρησκείας επιστήμης, με μπόλικη αντιγραφή από την SEP και την en.WP

Στο λήμμα Κέλσος, αφαίρεσα POV κριτική χωρίς παραπομπές.

Στο λήμμα Θρησκεία στην Ελλάδα πρόσθεσα την ιστορία μετάβασης στον Χριστιανισμό, καθώς και οτι η εκκλησία ηταν φορολογικος μηχανισμος των Οθωμανών. Και κοιταζε το ποιμνιο της να μην εξεγείρεται. Στο λήμμα Θρησκεία έφτιαξα τον ορισμο να ανταποκρίνεται σε εγκυκλοπαιδικά επίπεδα.

Δημιούργησα το λήμμα Χριστιανικό σύμπλεγμα δίωξης, στο οποίο μπορει οι πηγές να ειναι αγγλοσαξωνικές, ομως εμφανίζεται νομιζω και στα μέρη μας. Συνάντησε μπόλικες αντιδράσεις το λήμμα,(Βικιπαίδεια:Αγορά#Ξενόγλωσσοι νεολογισμοί και μετάφραση και Συζήτηση:Χριστιανικό σύμπλεγμα δίωξης) ομως νομίζω έχει θεση στηληνική Συζήτηση:Χριστιανικό σύμπλεγμα δίωξηςΠάντως τελικά, το λήμμα αφαιρέθηκε σκανδαλωδώς, με την πίεση της πλειοψηφίας που είχε επικαλεσθεί το επιχείρημα πως είναι πρωτότυπη έρευνα. Ωστόσο, τίποτα εξ όσων έγραφε το λήμμα δεν ήταν Πρωτότυπη έρευνα, αλλά πηγάζανε από ακαδημαϊκές ή αλλες αξιόπιστες αρχές. Είναι λυπηρή η διαγραφή και δείχνει το επίπεδο μη ανεκτικότητας προς την αντίθετη άποψη της ελληνικής ΒΠ, και πως οι κανόνες της ΒΠ γίνονται λάστιχο, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί το λαϊκό αίσθημα. Θυμίζει λιγάκι την αντιμετώπιση της διδασκαλίας της θεωρίας του δαρβίνου στο bible belt, που απαγορευόταν, για να μην θιγούν τα ήθη της κοινότητας. Ενα μικρό δείγμα κοινωνικής υστέρησης το οποίο ελπίζω να ξεπεράσουμε σύντομα, όταν θα ξαναγράψω το λήμμα.]] ΒΠ.

ΒΠ. Μετά από αλεπάλληλες επεξεργασιες στο λήμμα σχετικα με ενα βιβλίο, δημιούργησα το λήμμα Ο μύθος των διώξεων (βιβλίο) της Καντιτα Μος, από μετάφραση του αντίστοιχου αγγλικού. Και αυτό το λήμμα συνάντησε, θυελλώδεις αντιδράσεις.

Βιβλία: Πέραν από τον "μύθο των διώξεων", έφτιαξα το λήμματα για κλασσικά βιβλία όπως: Ο Θεός Δεν Είναι Μεγάλος (βιβλίο), για το Πίστη εναντίον Δεδομένων: Γιατί η Επιστήμη και η Θρησκεία είναι Ασυμβίβαστες (βιβλίο) για το Επιστολή προς ένα χριστιανικό έθνος και το αγαπημένο: Η ουσία του Χριστιανισμού του Λούντβιχ Φόιερμπαχ. Επίσης αγαπημένο, Ο Αντίχριστος (βιβλίο), του Φρίντριχ Νίτσε. Ναι, η αλήθεια είναι ότι δείχνω μια προτίμηση στους κλασσικούς άθεους συγγραφείς παρά στους "νέους άθεους". Α! δημιούργησα και το λήμμα Θεός και Κράτος για το βιβλίο του Μπακούνιν. Είναι πολιτικό ή θρησκευτικό έργο; Χμ....

Επέκτεινα κατά πολύ το λήμμα Πορφύριος, όπου σε ξεχωριστή ενότητα αναπτύσσεται το έργο του Κατά Χριστιανών.

Αφαίρεσα fake news γύρω από το Ισλάμ που μιλούσαν για γκετοποιήσεις με σκοπό την ισλαμοφοβία. Τοποθέτησα σήμανση στο λήμμα Άγιο Πνεύμα, γιατί είναι υπέρ ορθόδοξων θέσεων.

Θέλω πάντως να ξεκαθαρίσω πως δεν βλέπω αυτά τα λήμματα ως επίθεση στην θρησκεία, την οποία σέβομαι ως κοινωνικό φαινόμενο. Από τις μονοθεϊστικές αβρααμικές θρησκειες ως τα ξόρκια και τα ταμ-ταμ, χιλιάδες τόσοι θεοί, αποτελούν δημιούργημα και πολιτιστική κληρονομιά της Ανθρωπότητας. Τα λήμματα αυτά λοιπόν, τα βλέπω ως υπεράσπιση και διάδοση της αθροισμένης ανθρώπινης διανόησης.

Κληρικοί και εκκλησιαστικά

Μητροπολίτης Σάμου: Πρόσθεσα την επιστολή του, κατά των προσφύγων.

Μητροπολίτης Χίου: Πρόσθεσα την ρητορική μίσους

Μητροπολίτης Καλαβρυτών Αμβρόσιος: Πρόσθεσα τις σχέσεις του με την ΧΑ και τις χυδαίες υρβεις εναντίον των ομοφυλοφίλων. Ξεκαθάρισα τι εγινε με το ΚΚΕ (γιατί υπήρχε μια μικρή διαστρεύλωση όπως ηταν το λεκτικο, παρουσιάζοντας τον αμβρόσσιο ως λογικό). Εγραψα τι ειπε για τους μετανάστες. Πρεπει νομίζω, η ΒΠ να αναφέρει, οταν πληρουν τα εγκυκλοπαιδικά κριτήρια, όλες τις υβρεις των κληρικων κατά των μεταναστων και υπερ των νεοναζί, για να κατανοεί ευκολα ο αναγνώστης τι εστι η "Χριστιανική Αγάπη".

Μητροπολίτης Σπάρτης Ευσέβιος: Πρόσθεσα την στήριξη του στην Χρυσή Αυγή.

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β': Πρόσθεσα την κριτική.

Πρόσθεσα στο λήμμα Χρυσή Αυγή τους εκκλησιαστικους που υποστηρίζουν την συγκεκριμένη οργάνωση

Αδελφότητα "η Χρυσοπηγή": Εφτιαξα το λήμμα, αλλά θελει πολύ δουλεια. Πρέπει να προσθέσω την ιδεολογια και τα σκάνδαλα της. Στο to do list. Ισως και μια κατηγορια για τους μητροπολίτες που είναι μέλη της χρυσοπηγής.

Μονή Χιλανδαρίου: Αφαίρεσα το απίθανο σχόλιο για το κλήμα της μονής "...οι καρποί του οποίου έχουν λύσει τη στειρότητα πολλών γυναικών..."

Δημιούργησα το λήμμα Phylax (άγαλμα) δημιουργησα το λήμμα, με τις αντιδράσεις από χριστιανούς, τελικά διεγράφη ως "μη εγκυκλοπαιδικό", μια άποψη με την οποία διαφωνώ. Δείτε εδώ και εδώ. Με το ίδιο σκεπτικό έφτιαξα το Επεισόδια στο Χυτήριο για την παράσταση Corpus Cristi

Ιστορία

Με ενδιαφέρει η Ιστορία διότι ειναι παραποιημένη και χαλκευμένη στον δημόσιο διάλογο.

Ιστορία της Κύπρου

Έγραψα το λήμμα Ιστορία της Κύπρου, ένα μεγαλο λήμμα το οποίο καταπιάνεται από την αρχή της δημιουργίας της Κύπρου.

Για τον αγώνα της ΕΟΚΑ: Έγραψα το λήμμα Ενωτικό Δημοψήφισμα και το λήμμα ΕΟΚΑ. Δημιούργησα το λήμμα για την δολοφονοία του Σάββα Μένοικου

Για τα χρόνια 1960-1974: Έγραψα το λήμμα για διακοινοτικές ταραχές του 1963, το λήμμα Σχέδιο Ακρίτας, το λήμμα Ζήτημα της Κοφίνου.

Για το 1974 εως σήμερα: Έγραψα το Πραξικόπημα του 1974 στην Κύπρο, στις 30 Μαϊου 2017 και το Τούρκικη εισβολή στην Κύπρο. Δημιούργησα το λήμμα Σφαγή της Τόχνης, το λήμμα σφαγή στην Μαράθα, Σανταλάρα και Αλόα και το λήμμα Συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

Ξαναέγραψα το λήμμα Μανώλης Μπικάκης για να ανταποκρίνεται στις επαληθεύσιμες πηγές.

Στο λήμμα Γεώργιος Γρίβας πρόσθεσα την δράση του Γρίβα επι της Κατοχής (διάφορες αναφορές). Νομίζω οτι είναι φανερό πως ο Γρίβας συνεργάστηκε τόσο με τους Γερμανούς, όσο και με τους Εγγλέζους στο τέλος. Δλδ με όλους εκτός τους έλληνες. Επίσης πρόσθεσα οτι η εοκα β΄ ηταν τρομοκρατική οργάνωση.

Εκανα διάφορες αλλαγές στο λήμμα ΕΟΚΑ Β'. Έγραψα τις εμφύλιες συρράξεις και τον θανατο του Γρίβα, τον ρόλο της εοκα β στο πραξικοπημα, στην εισβολή, στις σφαγες στην Τοχνη και Σανταλάρη, την χρηματοδότηση της και τις δολοφονίες αριστερών απο συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση.

Ιστορία της Ελλάδας.

Στο λήμμα Θρύλος της Αγίας Λαύρας έγραψα για τις αποτρόπαιες ενέργειες των Ελλήνων όταν καταλάβανε τα Καλάβρυτα (δολοφονία αιχμαλώτων, σκλαβοποίηση, πλιατσικο)

Στο λήμμα για την Σφαγή της τριπολιτσάς μετα απο παρεμβάσεις μου αλλαξε το λεκτικο που προσπαθούσε να δικαιολογήσει τις δολοφονίες αμάχων, γυναικοπαιδων, εγγύων, μωρων. Ας είναι.

Οργάνωση Χ, υπενθύμιση της συνεργασίας τους με τους Γερμανους

Διάφορα

Υγεία

Δημιούργησα τα λήμματα Ανθρώπινη μύτη, Τραχεία και αυτόνομο νευρικό σύστημα. Έφτιαξα το μικρό λήμμα Βαρθολίνειοι αδένες Στο λήμμα Εμβολιασμός, πρόσθεσα την ενότητα για την μη συνδεση εμβολιασμού-αυτισμού. To λήμμα έχει τα χάλια δυστυχώς και θέλει μπόλικη δουλειά για να φτιάξει. Στο to-do list.

Πρόσθεσα την ενότητα "πυρετός στα παιδια" στο λήμμα Πυρετός.

Τρολ: Πρόσθεσα το προφιλ του τρολ το οποίο σχετίζεται με ψυχιατρική και ψυχολογία.

Ατομικά Δικαιώματα

Δημιούργησα το Δυσφορία φύλλου, το λήμμα Υοθεσία παιδιών από ΛΟΑΤ και μετάφρασα το λήμμα για την τρανς ελληνογερμανίδα Κιμ Πέτρας.

Δημιούργησα το λήμμα πρωκτολειχία.

Πρόσθεσα στο λημμα έκτρωση 70χιλ bytes απο μετάφραση της αγγλικης ΒΠ.

Στο λήμμα Τρίτο Κύμα Φεμινισμού: Εφτιαξα τον τίτλο (από "φεμινισμός τρίτου κύμματος") και έγραψα τον πρόλογο (με πηγές britannica και en.WP). Πάλι από την αγγλική ΒΠ, έφτιαξα το λήμμα τοξική αρρενωπότητα

Δημιούργησα το λήμμα για την υπόθεση της Ηριάννας Β.Λ.

Δημιούργησα το λήμμα για την Σεβγκιούλ Ουλουντάγ.

Πολιτική

Στην ασαφή ενότητα "Πολιτική", εντάσσονται τα λημματα που δημιούργησα : Σταύρος Μαλάς, Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, Πολιτιστικός Μαρξισμός και Κωστής Αχνιώτης. Επίσης, πρόσθεσα την Κριτική στο λήμμα Εθνικισμός. Αφαίρεσα την φράση "Ελληνικός Εθνικισμός" από το infobox της Χρυσής Αυγής καθώς δεν υπάρχει τέτοια ιδεολογία. Ένας εθνικισμός υπάρχει και είναι ίδιος στην Ελλάδα, Τουρκία, Αλβανία κτλ. Πρόσθεσα ενα μεγαλούτσικο κείμενο στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο. Εφτιαξα το λήμμα για τις Κυπριακες Προεδρικές εκλογές του 2018.

Είναι εύκολο η ΒΠ να γίνει βάθρο αντιτουρκισμού μιας και κάθε εγχείρημα ανοικτό για επεξεργασία από το κοινό, εξαρτάται- και αντανακλά εν πολλοίς- τα αισθήματα αυτού λαού. Χρέος του καλού ΒΠαιδιστή είναι να μεταφέρονται τεκμηριωμένες απόψεις και γνώσεις, χωρίς όμως να έχει σκοπό να λειάνει γωνιές ή να αποκρύψει στοιχεία. Αυτό είχα στο μυαλό οταν έγραφα τα λήμματα της Ιστορίας της Κύπρου. Ο αντιτουρκισμός είναι διάχυτος πάντως. Στο λήμμα Εθνικισμός στην Τουρκία, άλλαξα την φρασεολογια, και τον τίτλο, ο οποίος ήτανε Τουρκικος Εθνικισμός, λες και ο τουρκικος εθνικισμός ειναι διαφορετικος απο καποιον άλλο εθνικισμό. Ωστόσο οι ενστάσεις μου δεν έγιναν δεκτές και το λήμμα ξανα-ονομάστηκε Τούρκικος εθνικισμός. Αργότερα έγραψα την ιστορία του βασιζόμενος κυρίως σε ακαδημαϊκές πηγές. Στο λήμμα Γενοκτονία των Αρμενίων, πρόσθεσα την άποψη της Τουρκίας, ενώ στο λήμμα Γενοκτονία των Ασσυρίων πρόσθεσα το ιστορικό πλαίσιο (την αναδυση του εθνικισμού στην τουρκία).

Στο λήμμα Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών εμπόδισα να το μετατρέψουν σε λήμμα εναντίον της Τουρκίας με υπερμεγένθυνση των σχετικων με την ελλάδα αποφάσεων του.Στο λήμμα για το Ισλαμικό Κράτος, έφυγα το κομμάτι που έλεγε πως η Τουρκια χρηματοδοτει το ΙΣΙΣ και το ξαναέγραψα την ενότητα της χρηματοδότησης του.

Δημιούργησα το λήμμα για την οργάνωση Κρυπτεία, αν και δεν είμαι σίγουργος που πρέπει να ταξινομηθεί.

Δημιούργησα το λήμμα Ρόμπερτ-Πολ Βολφ και το λήμμα για το βιβλίο του "προς υπεράσπιση του Αναρχισμού".

Δημιούργησα το λήμμα Αντίφα.

Στο λήμμα Η μαύρη βίβλος του κομμουνισμού, πρόσθεσα κομμάτια κριτικής από την αγγλική ΒΠ.

Δημιούργησα το λήμμα Αχέντ Ταμίμι.

Μικρές Παρεμβάσεις

Σώτη Τριανταφύλλου, αφαίρεσα μη εγκυκλοπεδικα λόγια θαυμαστών.

Γλύξμπουργκ: Πρόσθεσα την καταγωγή του και την λέξη Γλύξμπουργκ στον πρόλογο. Κάτι παρόμοιο και εδώ: Αλέξανδρος Καραγεώργεβιτς.

Νικόλας Παπαδόπουλος : Πρόσθεσα την αριστοκρατική του καταγωγή.

Γη: Πρόσθεσα τις απόψεις της εκκλησίας περί της επιπεδης γης.

Νικόλαος Β΄ της Ρωσίας & Μεγάλη Δούκισσα Όλγα Νικολάγιεβνα της Ρωσίας: Οι δυο αυτοί δεν δολοφονήθηκαν, όπως αναγραφόταν στον πρόλογο, αλλά εκτελέστηκαν. Διορθώθηκε.

Αράπης: πρόσθεσα την προσβλητική σημασία της λέξης

Ρουβίκωνας: ξαναέγραψα τον πρόλογο

Αναρχισμός: πρόσθεσα εξωτερικους συνδέσμους και ενα "δείτε επίσης". Πάντως, νομίζω το λήμμα θέλει ξαναγράψιμο.

Κυριάκος Μάτσης, πρόσθεσα γνωστές του φράσεις

Νικόλαος Πλαστήρας: πρόσθεσα την κριτική του ΚΚΕ.

Νίκος Λυγερός: Αφαίρεσα μη τεκμηριωμένο υλικό.

Φράγκος Φραγκούλης: Πρόσθεσα ότι είπε τους γείτονες "γυφτοσκοπιανούς" στο συλλαλητήριο της Θεσ/νικης.

Δημήτρης Κουφοντίνας: Πρόσθεσα πηγές, βιβλία και έκανα μια μίνι επιμέλεια.

Συζητήσεις

Αρχαίοι συγγραφείως ως πρωτογενείς η δευτερογενείς πηγές

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το τί είναι πρωτογενείς και τι δευτερογενείς πηγές, στην Αγορά. Η άποψη μου είναι πως οι πηγές...μιας ηλικίας και μετά, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως δευτερογενείς πηγές. Σκεφτείτε αυτό το ανέκδοτο: Το 100 χιλιαδες πΚΕ, ένα παιδάκι, ο Θου Κυς, έσπασε τα πόδια του σαν κυνηγούσε μαμούθ με την φυλή του. Αναγκάστηκε να μεινει στην σπηλιά, και ολη μέρα εκει μέσα, επινόησε ενα συστημα γραφής/ζωγραφικής, στο οποίο έκρινε τις διάφορες τακτικές κυνηγιού μαμουθ, τοσο τις δικής του φυλής, όσο και μακρυνών φυλών -γιατί είχε εν τω μεταξύ γίνει ξακουστός σοφός. Ολη η σπηλιά του λοιπόν, έιχαν ζωγραφιές ανάλυσης τακτικών κυνηγιού. Σκεφτείτε τωρα, το 3 χιλιάδες ΚΕ, σε 1000 χρονια από τώρα, αρχαιολόγοι να ανακαλύψουν την σπηλιά. Βγάζουν φωτογραφίες, τις ανεβάζουν στους υπολογιστές τους και αμέσως αποκωδικοποιούν τι έγραφε ο Θου Κυς πριν 103 χιλιαδες χρόνια. Αυτά η Βικιπαίδεια πρέπει να τα αντιμετωπίσει ως πρωτογενή ή δευτερογενή πηγή;

Σύμφωνα με την συνηθισμένη παρερμηνεία του λεκτικού στο Βικιπαίδεια: Όχι πρωτότυπη έρευνα #Πρωτογενείς, δευτερογενείς και τριτογενείς πηγές, είναι δευτερογενείς! Πάντως συμφωνα με En.WP:Primary Source: "In some instances, the reason for identifying a text as the "primary source" may devolve from the fact that no copy of the original source material exists, or that it is the oldest extant source for the information cited."

Τι είναι οι Αξιοπιστες πηγές

Μια συζήτηση για το τι ειναι αξιοπιστη πηγή, εδω. Πιστεύω οτι μπλογκς τα οποία μασκαρεύονται τις ειδησιογραφικές σελίδες, δεν μπορεί να είναι αξιοπιστα. Αλλωστε, στην οδηγία ΒΠ Οχι πρωτοτυπη έρευνα, αναφέρεται: "όσο περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με τον έλεγχο των γεγονότων, αναλύουν νομικά ζητήματα, καθώς και ελέγχουν την γραφή, τόσο πιο αξιόπιστη είναι η δημοσίευση".

Οδηγία της ΒΠ: Βικιπαίδεια:Αξιόπιστες πηγές

Εγκυκλοπαιδικότητα

Ενδιαφέρουσα ιδέα για εγκυκλοπαιδικότητα: Τα likes που μαζεύει ένα άρθρο μπορούν να καταστήσουν όσους ενδεχομένως αναφέρει το άρθρο, εγκυκλοπαιδικούς! Ο λόγος είναι πως τα likes δείχνουν δημοφιλία και η δημοφιλία σχετίζεται αμυδρά με την εγκυκλοπαιδικότητα. Αυτά είναι αυτονόητα μάλιστα! Και όλα ισχύουν εκτός αν αποδειχτεί το αντίθετο. Συζήτηση:Παναγιώτης Διαμαντής/Πρόταση διαγραφής. Για αυτό είναι ωραίες οι συζητήσεις στην ΒΠ, κάθε μέρα ακούς και άλλο ένα απίθανο επιχείρημα.

Επανεκλογή ή όχι των Διαχειριστών

Εκλογές θα γίνουν στην Κούβα τον Απρίλιο του 2018. Άρα, οι αιρετοί σε αυτό τον κόσμο παραμένουν οι Αθάνατοι της Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Κιμ της Β. Κορέας και οι Διαχειριστές μας. Δείτε ένα ατελείωτο filibustering: «Το "διαχειρίζειν" είναι ισόβιο πόστο;».

Φραγή για διακρίσεις εις βάρος Χριστιανών και Ελλήνων

Στις 27/12/2017 είχα υποστεί φραγή για "διακρίσεις εις βάρος Χριστιανών και Ελλήνων". Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι σέβομαι κάθε θρησκεία όπως και κάθε συναίσθημα (θρησκευτικό ή εθνοτικό ή ο,τι άλλο) του κάθε ανθρώπου.Επίσης θέλω να ξεκαθαρίσω πως η κριτική του Χριστιανισμού ή των πράξεων ορισμένων, δεν είναι ούτε αντιχριστιανική, ούτε ανθελληνισμός. (Τελικά η άρθηκε η φραγή)

To do list

Μισογυνισμός στην Βίβλο, Σχέδια επίλυσης Κυπριακού (από την διασκεπτική ως σήμερα), Εμβόλια, Πνεύμονας, Γυναικεία Αναπαραγωγικό Σύστημα και.... όποιος θέλει βοηθάει.

Μουσικόν Υστερόγραφον

Καλοι είναι αυτή,αυτός, αυτό, αυτοί και αυτοί πέστε μου όμως, έχετε ακούσει πιο γλυκιες φωνές από αυτές;

Flag of Cyprus.svg
Αυτός ο χρήστης συμμετέχει στη Βικιεπιχείρηση Κύπρος.
Atom of Atheism-Zanaq.svg Αυτός ο χρήστης είναι Άθεος
Anarchism template.svg Αυτός ο χρήστης είναι Άναρχικός