Αρσενικό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Για το χημικό στοιχείο, δείτε: Αρσενικό (χημικό στοιχείο).
Το σύμβολο του αρσενικού φύλου.

Αρσενικός οργανισμός στη φυσιολογία είναι το βιολογικό φύλο που παράγει σπέρμα. Κάθε σπερματοζωάριο μπορεί να συγχωνευτεί με ένα μεγαλύτερο θηλυκό γαμέτη, ή ωάριο, στη διαδικασία της γονιμοποίησης. Ένα αρσενικό δεν μπορεί να αναπαραχθεί σεξουαλικά χωρίς την πρόσβαση σε τουλάχιστον ένα ωάριο ενός θηλυκού, όμως κάποιοι οργανισμοί μπορούν να αναπαραχθούν και σεξουαλικά και μη σεξουαλικά. Τα περισσότερα αρσενικά θηλαστικά, ανάμεσά τους και ο άνθρωπος, έχουν χρωμόσωμα Υ, το οποίο κρυπτογραφούν για να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες τεστοστερόνης για την ανάπτυξη των αρσενικών γεννητικών οργάνων.

Δεν μοιράζονται όλα τα είδη κοινό σύστημα προσδιορισμού του βιολογικού φύλου. Στα περισσότερα ζώα και στον άνθρωπο, το βιολογικό φύλο (σε αντίθεση με το ψυχολογικό φύλο) προσδιορίζεται γενετικά, ωστόσο σε κάποια είδη προσδιορίζεται με βάση κοινωνικούς ή παράγοντες του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, το Cymothoa exigua αλλάζει φύλο ανάλογα με τον αριθμό των θηλυκών που γειτνιάζουν. [1]

Κάποιες φορές στους ανθρώπους, αρσενικά μπορούν να είναι οι ιντερσέξ άντρες που γεννήθηκαν με χαρακτηριστικά και από τα δύο βιολογικά φύλα, και οι τρανς άνδρες που τους αποδόθηκε το θηλυκό φύλο κατά τη γέννηση αλλά το ψυχολογικό τους φύλο/η ταυτότητα φύλου τους είναι αρσενικό αντί για θηλυκό.

Ένα κοινό σύμβολο που χρησιμοποιείται για την εκπροσώπηση του αρσενικού φύλου είναι το σύμβολο του Θεού Άρη - ένας κύκλος με ένα βέλος που δείχνει Βορειοανατολικά.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Creighton, Jolene. «Meet The Sex-Changing, Tongue-Eating Parasite:». From Quarks to Quasars. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2014. Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Male της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).