Αρσενικό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Για το χημικό στοιχείο, δείτε: Αρσενικό (χημικό στοιχείο).
Το σύμβολο του αρσενικού φύλου.

Αρσενικός οργανισμός στη φυσιολογία είναι το φύλο που παράγει σπέρμα. Κάθε σπερματοζωάριο μπορεί να συγχωνευτεί με ένα μεγαλύτερο θηλυκό γαμέτη, ή ωάριο, στη διαδικασία της γονιμοποίησης. Ένα αρσενικό δεν μπορεί να αναπαραχθεί σεξουαλικά χωρίς την πρόσβαση σε τουλάχιστον ένα ωάριο ενός θηλυκού, όμως κάποιοι οργανισμοί μπορούν να αναπαραχθούν και σεξουαλικά και μη σεξουαλικά. Τα περισσότερα αρσενικά θηλαστικά, ανάμεσά τους και ο άνθρωπος, έχουν χρωμόσωμα Υ, το οποίο κρυπτογραφούν για να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες τεστοστερόνης για την ανάπτυξη των αρσενικών γεννητικών οργάνων.

Δεν μοιράζονται όλα τα είδη κοινό σύστημα προσδιορισμού του φύλου. Στα περισσότερα ζώα και στον άνθρωπο, το φύλο (σε αντίθεση με το κοινωνικό φύλο) προσδιορίζεται γενετικά, ωστόσο σε κάποια είδη προσδιορίζεται με βάση κοινωνικούς ή παράγοντες του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, το Cymothoa exigua αλλάζει φύλο ανάλογα με τον αριθμό των θηλυκών που γειτνιάζουν. [1]

Ένα κοινό σύμβολο που χρησιμοποιείται για την εκπροσώπηση του αρσενικού φύλου είναι το σύμβολο του Θεού Άρη - ένας κύκλος με ένα βέλος που δείχνει Βορειοανατολικά.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Creighton, Jolene. «Meet The Sex-Changing, Tongue-Eating Parasite:». From Quarks to Quasars. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2014.