Άγιος Βονιφάτιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Άγιος Βονιφάτιος
Saint Boniface by Cornelis Bloemaert.jpg
Γέννησηπερ. 675
Κρέντιτον, Αγγλία
Κοίμηση5 Ιουνίου 754
Ντόκουμ, Φρισία
Εορτασμός5 Ιουνίου
ΠολιούχοςΦούλντα
Ανδριάντας του Βονιφάτιου.

Ο Άγιος Βονιφάτιος (Saint Boniface, 6755 Ιουνίου 754) ήταν Αγγλοσάξονας ιεραπόστολος, ηγετική προσωπικότητα της αγγλοσαξονικής αποστολής στα γερμανικά τμήματα της Φραγκικής αυτοκρατορίας κατά τον 8ο αιώνα. Εγκαθίδρυσε τις πρώτες οργανωμένες χριστιανικές κοινότητες σε πολλά μέρη της Γερμανίας. Είναι ο άγιος προστάτης της Γερμανίας και αποκαλείται "Απόστολος των Γερμανών". Γεννήθηκε ως Γουίνφριντ (Winfrid, Wynfrith ή Wynfryth) στο βασίλειο του Ουέσσεξ, πιθανότατα στο Κρέντιτον.

Θεωρείται άγιος από την Λουθηρανική, την Αγγλικανική και την Καθολική εκκλησία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καταγόταν από εύπορη αριστοκρατική οικογένεια, εκπαιδεύτηκε θεολογικά από Βενεδικτίνους μοναχούς και σε ηλικία 30 ετών έγινε ιερέας. Το (716) στάλθηκε σε αποστολή στην Φρισία προκειμένου να εκχριστιανίσει τους κατοίκους, το οποίο έργο ήταν δύσκολο διότι έπρεπε να συνεννοηθεί μαζί τους με την παλιά Αγγλική τους διάλεκτο. Εκείνοι λάτρευαν την αιωνόβια βελανιδιά, ιερό δέντρο του θεού τους Θωρ, πάνω στην οποία έκαναν θυσίες. Θέλοντας να ορίσει στους κατοίκους το τέλος μιας εποχής άρχισε να την πριονίζει και τότε φύσηξε ένας δυνατός άνεμος που την ξερίζωσε. Αυτό οι Φρίσιοι το θεώρησαν σύμφωνα με τον γνωστό θρύλο ως θαύμα και μεταστράφηκαν ομαδικά στον χριστιανισμό. Στην θέση της αργότερα φύτρωσε ένα έλατο το οποίο οι χριστιανοί καθόρισαν ως το ευλογημένο δέντρο με αποτέλεσμα να το τιμούν στην εορτή γέννησης του Θεανθρώπου.

Πρώτος αρχιεπίσκοπος των Γερμανών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είχε την υποστήριξη όλων των Πεπινίδων και Καρολιδών βασιλέων ξεκινώντας από τον Κάρολο Μαρτέλο (723), οι οποίοι είχαν σκοπό ως Φράγκοι, να υποτάξουν όλους τους παγανιστές Σάξονες και να τους εκχριστιανίσουν. Ταξίδεψε στη Ρώμη (732) όπου ο πάπας Γρηγόριος Β’ τον όρισε αρχιεπίσκοπο ολόκληρης της Γερμανίας στην οποία επέστρεψε βαπτίζοντας χιλιάδες Γερμανούς, χριστιανούς. Ταξίδεψε ξανά στην Ρώμη όπου ο πάπας τον όρισε παπικό απεσταλμένο του στην Γερμανία. Στη συνέχεια ο Κάρολος Μαρτέλος ίδρυσε 4 επισκοπές στην Γερμανία ορίζοντας τον Βονιφάτιο αρχιεπίσκοπο με έδρα το Μετζ. Ο ίδιος έστεψε αργότερα (751) στο Σουασσόν τον γιό του Καρόλου Μαρτέλου, Πιπίνο τον βραχύ, βασιλιά των Φράγκων.

Σε μία από τις αποστολές του στη Φρισία συνελήφθη από εναπομείναντες Φρίσιους παγανιστές και θανατώθηκε με βασανιστήρια στο Ντόκκουμ. Από τα πολλά έργα του διασώθηκαν 40 επιστολές με ενδιαφέρουσες ιστορικές πληροφορίες για την εποχή του.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]