Μάρκος Α΄ Σανούδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μάρκος Σανούδος)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μάρκος Α΄
Armoiries Naxos.svg
Το οικόσημο των Σανούδων, δουκών της Νάξου
Περίοδος 1207 - 1227
Προκάτοχος Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Διάδοχος Άγγελος
Θάνατος 1227
Σύζυγος Ντάντολο
(ανιψιά του δόγη Ενρίκο Ντάντολο)
Επίγονοι Άγγελος Α΄ Σανούδος
Οίκος Οίκος των Σανούδων
Θρησκεία Καθολικός Χριστιανός
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Μάρκος Α' Σανούδος (Marco I Sanudo, 2 Δεκεμβρίου 1153 - 12 Μαΐου 1227) ήταν Ενετός σταυροφόρος ο οποίος πήρε μέρος στην Δ΄ Σταυροφορία (1204) και το 1207 ίδρυσε το Δουκάτο του Αιγαίου, επί του οποίου υπήρξε γενάρχης και ιδρυτής δυναστείας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ανιψιός του Δόγη Ερρίκου Δάνδολου της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας. Μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους, σύμφωνα με τη συνθήκη Partitio Terrarum Imperii Romaniae, η Βενετία πήρε τα 3/8 των εκτάσεων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και οι Σταυροφόροι τα υπόλοιπα 5/8. Μέρος των 5/8 ήταν και οι Κυκλάδες που κατέλαβε ο Μάρκος.

Το 1207 ο Μάρκος Σανούδος μαζί με άλλους Σταυροφόρους, κυρίως βενετσιάνικης καταγωγής, κατέλαβε τη Νάξο και στη συνέχεια τα νησιά Πάρο, Αντίπαρο, Μήλο, Ίο, Κύθνο, Αμοργό, Κίμωλο, Σίφνο, Σίκινο, Σύρο, Φολέγανδρο, Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Κέα, Σέριφο, νησιά των Βόρειων Σποράδων όπως τη Σκύρο, μέρος της Εύβοιας, τη Σαντορίνη και την Ανάφη.

Με έδρα τη Νάξο ίδρυσε το Δουκάτο του Αιγαίου, μοίρασε αρκετά από τα νησιά που κατέκτησε στους ευγενείς που τον ακολουθούσαν και το 1210 αποδέχτηκε την εξουσία του Βαλδουίνου της Φλάνδρας, Λατίνου αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης.

Κυβέρνησε το Δουκάτο μέχρι το θάνατό του το 1227. Τον διαδέχτηκε ο γιος του Άγγελος Α΄.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Marco Sanudo της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Marco Sanudo της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).