Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανδρέας Γκίζι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανδρέας Γκίζι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12ος αιώνας
Βενετία
Θάνατος13ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΒενετική Δημοκρατία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΤέκναΒαρθολομαίος Α΄ Γκίζι
ΑδέλφιαΙερεμίας Γκίζι
ΟικογένειαΟικογένεια Γκίζι

Ο Ανδρέας Γκίζι (Ιταλικά : Andrea Ghisi, πέθανε στις 19 Μαρτίου 1277) Βενετός ευγενής από την Οικογένεια Γκίζι ήταν ο πρώτος κύριος της Τήνου και της Μυκόνου.

Κατάκτηση νησιών του Αιγαίου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν υπάρχουν ιστορικές πηγές για τον ίδιο μέχρι τη χρονιά που ο Μάρκος Α΄ Σανούδος οργάνωσε εκστρατεία για την κατάκτηση των Ελληνικών νησιών (1207). Η Κωνσταντινούπολη είχε πέσει στους Φράγκους που συμμετείχαν στην Δ΄ Σταυροφορία (1204), αλλά τρία χρόνια αργότερα δεν είχαν κατακτηθεί τα νησιά του Αιγαίου. Ο Ανδρέας και ο αδελφός του Ιερεμίας Γκίζι κατέλαβαν την Τήνο, τη Μύκονο, τη Σκύρο, τη Σκόπελο και τη Σκιάθο, μετά τη διανομή τους ο Ανδρέας ανέλαβε τη διοίκηση της Τήνου και της Μυκόνου (1207). Τα δυο αδέλφια ήταν υποτελείς του Μάρκου Σανούδου που κυβερνούσε το Δουκάτο της Νάξου και εκείνος με τη σειρά του ήταν υποτελής στη Λατινική Αυτοκρατορία. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι πολύ πιθανό τα δυο αδέλφια να κατέκτησαν τα νησιά πριν την εκστρατεία του Μάρκου Σανούδου.[1]

Κατάληψη της Άνδρου και σύγκρουση με τη Βενετία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ανδρέας και ο αδελφός του Ιερεμίας βρέθηκαν από το 1243 σε σκληρή διαμάχη με τη Δημοκρατία της Βενετίας. Η Άνδρος ειχε ανατεθεί στον Μαρίνο Ντάντολο αλλά ο Ιερεμίας την κατέλαβε με τη βία (1238), ο Ντάντολο κλήθηκε να αναφέρει το γεγονός στη Βενετία αλλά πέθανε αμέσως μετά. Ο θάνατος του Ντάντολο δεν εμπόδισε της Βενετίας της Βενετίας να κάνει κατάσχεση της περιουσίας των αδελφών Γκίζι και να ζητήσει από τον δόγη Γιάκοπο Τιέπολο να τους πιέσει να παραδώσουν το νησί (11 Αυγούστου 1243). Τα δυο αδέλφια μετά την εξορία και την κατάσχεση της περιουσίας τους κλήθηκαν να απολογηθούν στον δόγη και να δηλώσουν την υποταγή τους στην απόφαση της κυβέρνησης (29 Ιουνίου 1244). Τα αδέλφια Γκίζι εξακολουθούσαν να κατέχουν την Άνδρο αφού τα κέρδη τους από το νησί ήταν πολύ μεγάλα παρά τις κυρώσεις. Ο Ιερεμίας πέθανε λίγο μετά τον Αύγουστο του 1243 με τον Ανδρέα χωρίς περιουσία και εξόριστο.

Συμφωνία με τη Βενετία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δυο αντίπαλες πλευρές προσπάθησαν μετά το 1251 να συμφιλιωθούν, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας ο Ανδρέας έπρεπε να παραδώσει την Άνδρο που παραχωρήθηκε σε έναν υποτελή του δουκάτου της Νάξου. Μετά την υποταγή του ακυρώθηκε η εξορία του αλλά η επιστροφή της περιουσίας χρειάστηκε πολύ προσπάθεια και χρόνο να επανέλθει στην οικογένεια, τρία χρόνια μετά τον θάνατο του (1280) μεγάλο μέρος της περιουσίας του δεν είχε επανέλθει στους κληρονόμους του. Η τελευταία πληροφορία για τον Ανδρέα προέρχεται από ένα διάταγμα το 1266 που εμφανίζεται το όνομα του.

Ο Ανδρέας πέθανε την ίδια ημερομηνία που ο γιος του Βαρθολομαίος Α΄ Γκίζι εμφανίζεται λόρδος της Τήνου και της Μυκόνου (19 Μαρτίου 1277).[2] Ο Ανδρέας Γκίζι είχε εκτός από τον Βαρθολομαίο άλλους έξι γιους από τους οποίους μόνο ο Μαρτίνο επέζησε και μια κόρη την Ανφελίζα που παντρεύτηκε τον Πιέτρο Κουερίνι.

  1. Saint-Guillain 2006, p. 182.
  2. Loenertz 1975, p. 43.
  • Guillaume Saint-Guillain, « Les Conquérants de l'Archipel. L'Empire latin de Constantinople, Venise et les premiers seigneurs des Cyclades », dans Gherardo Ortali, Giorgio Ravegnani et Peter Schreiner (dir.), Quarta Crociata. Venezia - Bisanzio - Impero Latino, Venise, Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti, 2006
  • Ravegnano, Giorgio (2000). "GHISI, Andrea"
  • R.-J. Loenertz, Les Ghisi : dynastes vénitiens dans l'Archipel (1207-1390), Florence, Olschki, 1975
Ανδρέας Γκίζι
 Θάνατος: 19 Μαρτίου 1277
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Κατάκτηση της Τήνου και της Μυκόνου με τη Λατινική Αυτοκρατορία
Κύριος της Τήνου και της Μυκόνου

1207 - 1277
Διάδοχος
Βαρθολομαίος Α΄ Γκίζι