Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας (Αθήνα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά τη λεωφόρο στην Αθήνα. Για τη λεωφόρο στη Θεσσαλονίκη, δείτε: Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας (Θεσσαλονίκη).
Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας (Αθήνα)
Τραμ στη λεωφόρο
Μήκος525 μέτρα
Διασταύρωση μεΛεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας, Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου,
ΠεριοχήΑθήνα, Ζάππειο
ΕκκίνησηΛεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας
ΤέλοςΑρδηττού & Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου

Η Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας είναι κεντρική λεωφόρος της Αθήνας, η οποία συνδέει τη Λεωφόρο Αμαλίας με τη Λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου. Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της Βασίλισσας Όλγας. Εκατέρωθεν της λεωφόρου βρίσκονται ο Εθνικός Κήπος και οι στύλοι του Ολυμπίου Διός. Από τη μια λωρίδα της λεωφόρου διέρχεται το τραμ.

Η λεωφόρος το έτος 2020 μετατράπηκε άτυπα σε πεζόδρομο,[1] ενώ το 2023 υπεγράφη από το Δήμο Αθηναίων σύμβαση με την οποία πρόκειται να προχωρήσει ανάπλαση της λεωφόρου ώστε να μετατραπεί μόνιμα σε πεζόδρομο,[2] διατηρώντας τους δύο τροχιοδρόμους του Τραμ, από τους οποίους θα μπορούν να διέρχονται και τρόλεϊ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Πεζοδρόμηση Βασιλίσσης Όλγας: Τι θα αλλάξει στην κίνηση πεζών, οχημάτων και ΜΜΜ». ΕΘΝΟΣ. 30 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2023. 
  2. Γεωργιοπούλου, Τάνια (22 Φεβρουαρίου 2023). «Το μεγάλο στοίχημα της λεωφόρου Βασιλίσσης Ολγας». kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2023.