Κατάλογος ποδοσφαιριστών ανδρών με 500 ή περισσότερα γκολ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στην ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου 56 παίκτες σημείωσαν 500 ή περισσότερα γκολ κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, σύμφωνα με την έρευνα της Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF). Η κατάταξη που ακολουθεί λαμβάνει υπόψη τα τέρματα που σημειώθηκαν σε επίσημους αγώνες που διεξήχθησαν με εθνικές ομάδες σε όλα τα επίπεδα ηλικίας και σε ομάδες ανδρών σε όλες τις διοργανώσεις.[1]

Κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κλειδί = † Απεβίωσε

Τα μη επαληθευμένα δεδομένα εξαιρούνται από τα αριθμητικά σύνολα των παικτών. Το άθροισμα των γκολ και των αγώνων σε ορισμένους μπορεί να είναι υψηλότερο και δηλώνεται με το πρόσημο (+). Ως βάση λαμβάνεται η τελευταία ανακοίνωση της RSSSF.[1] Οι παίκτες με έντονους χαρακτήρες είναι επί του παρόντος ενεργοί. Τα δεδομένα είναι ακριβή έως 18 Οκτωβρίου 2021.

Θέση Ποδοσφαιριστής Τέρματα Συμμετοχές Αναλογία Περίοδοι
1 Flag of Germany.svg Έρβιν Χέλμχεν 982+ 575 1.71 1924–1951
2 Flag of Austria.svg/Flag of the Czech Republic.svg Γιόζεφ Μπίτσαν 948+ 621 1.53 1931–1957
3 Flag of England.svg Ρόνι Ρουκ 886+ 955+ 0.93 1930–1961
4 Flag of Portugal.svg Κριστιάνο Ρονάλντο 812 1.120 0.73 2001–σήμερα [1]
5 Flag of Hungary.svg/Flag of Spain.svg Φέρεντς Πούσκας 806 793 1.02 1943–1967
6 Flag of Hungary.svg Φέρεντς Ντέακ 795+ 511+ 1.56 1939–1959
7 Flag of Argentina.svg Λιονέλ Μέσι 782 996 0.79 2003–σήμερα [2]
8 Flag of Brazil.svg Ρομάριο 780 1.000 0.78 1984–2009
9 Flag of the Netherlands.svg Άμπε Λένστρα 775+ 826+ 0.94 1936–1965
10 Flag of Brazil.svg Πελέ 775 840 0.92 1956–1977
11 Flag of England.svg Τόμι Λότον 736+ 820 0.9 1933–1957
12 Flag of Germany.svg Γκερντ Μίλερ 735 793 0.93 1963–1981
13 Ulster banner.svg Τζο Μπάμπρικ 678+ 565 1.2 1925–1943
14 Ulster banner.svg Τζίμι Τζόουνς 674+ 637 1.06 1946–1965
15

Flag of Poland.svg/Flag of Germany.svg Ερνστ Βιλιμόφσκι

663+ 474 1.4 1932–1957
16 Flag of Hungary.svg Φέρεντς Μπένε 630 946 0.67 1959–1985
17 Flag of Hungary.svg Γκιούλα Ζέγκελερ 611 641 0.95 1931–1953
18 Flag of Portugal.svg Φερνάντο Πεϊρότεο 597 369 1.62 1937–1949
19 Flag of Portugal.svg Εουσέμπιο 591+ 631 0.94 1957–1980
20 Flag of Germany.svg Ούβε Ζέελερ 582 686 0.85 1946–1978
21 Ulster banner.svg Ντέιβιντ «Μπόι» Μάρτιν 581+ 504 1.15 1930–1947
22 Flag of Poland.svg Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι 581 849 0.68 2004–σήμερα
23 Flag of Brazil.svg Τούλιο «Μαραβίλια» 576 839 0.69 1987–2019
24 Flag of Germany.svg Φριτς Βάλτερ 574+ 572 1 1938–1959
25 Flag of Sweden.svg Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς 574 968 0.59 1999–σήμερα [3]
26 Flag of Austria.svg Φραντς Μπίντερ 569+ 430 1.32 1927–1949
27

Flag of Hungary.svg Ίμρε Σλόσσερ-Λάκατος

569+ 458 1.24 1905–1928
28 Flag of England.svg Τζίμι Γκριβς 568 813 0.7 1955–1980
29

Flag of Scotland.svg Χιούι Γκάλαχερ

565+ 712 0.79 1920–1940
30 Ulster banner.svg Γκλεν Φέργκιουσον 563 1.058 0.53 1987–2011
31 Flag of Mexico.svg Ούγκο Σάντσες 562 956 0.59 1972–1997
32 Flag of Portugal.svg Ζοζέ Τόρες 561 615 0.91 1953–1980
33

Flag of Hungary.svg Σάντορ Κότσις

556 537 1.04 1945–1966
34 Ulster banner.svg Φρέντερικ Ρόμπερτς 554+ 427 1.3 1923–1937
35 Flag of Ireland.svg Τζον Όλντριτζ 551+ 981 0.56 1976–1998
36 Flag of Scotland.svg Τζίμι ΜακΓκρόρι 549 545 1.01 1918–1938
37 Flag of Brazil.svg Ζίκο 545 797 0.68 1960–1994
38 Flag of Hungary.svg Φέρεντς Σούσα 544 598 0.91 1940–1961
39 Flag of Hungary.svg Γιόζεφ Τάκατς 539 526 1.02 1920–1942
40

Flag of Scotland.svg Τζοκ Ντοντς

538 604 0.89 1932–1950
41 Ulster banner.svg Τζίμι Κέλι 538+ 951 0.57 1926–1956
42 Flag of Spain.svg Ισίδρο Λάνγκαρα 534+ 433 1.23 1930–1948
43

Flag of England.svg Γουίλιαμ «Ντίξι» Ντιν

531 577 0.92 1923–1940
44 Flag of Hungary.svg Νάντορ Χιντεγκούτι 526 678 0.78 1938–1958
45 Flag of Austria.svg Χανς Κρανκλ 518 725 0.71 1970–1989
46

Flag of Brazil.svg Ρομπέρτο Ντιναμίτε

517 852 0.61 1971–1992
47 Flag of Uruguay.svg Λουίς Σουάρες 515 834 0.62 2005–σήμερα
48 Flag of Argentina.svg/Flag of Spain.svg Αλφρέδο Ντι Στέφανο 513 703 0.73 1944–1966
49 Flag of Sweden.svg Γκούναρ Νόρνταλ 510+ 587 0.87 1936–1961
50 Flag of Belgium.svg Γιόζεφ Μέρμανς 509 634 0.8 1937–1960
51

Flag of Hungary.svg Γκιόργκι Σάροσι

507 592 0.86 1929–1949
52

Flag of England.svg Στιβ Μπλούμερ

507+ 756 0.67 1890–1914
53

Flag of the Netherlands.svg Βίλι φαν ντερ Κάουλεν

504 805 0.63 1962–1983
54 Flag of Cameroon.svg Ροζέ Μιλά 503+ 905 0.56 1967–1996
55

Flag of England.svg Άρθουρ Ρόλι

502+ 729+ 0.69 1941–1967
56 Flag of Hungary.svg Λάγιος Τίχι 500 610 0.82 1952–1971

Σημειώσεις:

1) Δε συμπεριλαμβάνονται τα τέρματα του Εουσέμπιο στη Μοζαμβίκη από την RSSSF καθώς δεν είναι διευκρινισμένο αν όλα όσα είναι καταγεγραμμένα είναι τέρματα συλλόγου σε ομάδα ανδρών.

2) Σύμφωνα με τις σημειώσεις της λίστας της RSSSF, και ο Γκάντφρι Τσιτάλου της Ζάμπιας έχει σκοράρει πάνω από 500 τέρματα, αλλά δεν έχει συμπεριληφθεί στη λίστα ακόμα γιατί δεν έχει γίνει αξιόπιστη καταγραφή των δεδομένων των τερμάτων και αγώνων του.[1]

Nogomet Maribor - Varteks 1961 (4).jpg

Οι κορυφαίοι σκόρερ στην ιστορία του ποδοσφαίρου με πάνω από 1.000 γκολ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία εκτός από τους επίσημους αγώνες καταγράφονται και οι φιλικοί, οι οποίοι ήταν σαφώς περισσότεροι τον 20ό αιώνα μέχρι την καθιέρωση πολλαπλών επίσημων διοργανώσεων. Η λίστα των ποδοσφαιριστών στην ιστορία που ξεπέρασαν τα 1.000 συνολικά τέρματα σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της RSSSF[1] και τελευταία ενημέρωση 11 Οκτωβρίου 2021 έχει ως εξής:

Κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Ποδοσφαιριστής Τέρματα Συμμετοχές Αναλογία
1

Flag of Hungary.svg Λάγιος Τίχι

1.912+ 1.301+ 1.47
2 Flag of Austria.svg/Flag of the Czech Republic.svg Γιόζεφ Μπίτσαν 1.812+ 1.089+ 1.66
3 Flag of Germany.svg Έρβιν Χέλμχεν 1.610+ 936+ 1.72
4 Flag of Hungary.svg/Flag of Spain.svg Φέρεντς Πούσκας 1.571+ 1.271+ 1.24
5 Flag of Germany.svg Γκερντ Μίλερ 1.483 1.228 1.21
6

Flag of Hungary.svg Φέρεντς Μπένε

1.412+ 1.448+ 0.98
7

Flag of Hungary.svg Φέρεντς Ντέακ

1.370+ 830+ 1.65
8 Flag of Brazil.svg Πελέ 1.303 1.392 0.94
9

Flag of Austria.svg Φραντς Μπίντερ

1.202+ 831+ 1.45
10 Flag of Hungary.svg Γιόζεφ Τάκατς 1.201+ 936+ 1.28
11 Flag of Hungary.svg Σάντορ Κότσις 1.183+ 904+ 1.31
12 Flag of Hungary.svg Φέρεντς Σούσα 1.132+ 1.008+ 1.12
13 Flag of Hungary.svg Γκιούλα Σιλάγκι 1.114+ 919+ 1.21
14 Flag of Poland.svg/Flag of Germany.svg Ερνστ Βιλιμόφσκι 1.076+ 685+ 1.57
15 Flag of Hungary.svg Γκιούλα Ζέγκελερ 1.069+ 947+ 1.13
16 Flag of Hungary.svg Ίμρε Σλόσσερ-Λάκατος 1.017+ 797+ 1.28
17 Flag of Hungary.svg Φλόριαν Άλμπερτ 1.017+ 1.093+ 0.93
18

Flag of the Netherlands.svg Άμπε Λένστρα

1.004+ 1.033+ 0.97
19 Flag of Hungary.svg Νάντορ Χιντεγκούτι 1.003+ 1.044+ 0.96
20 Flag of Brazil.svg Ρομάριο 1.002 1.209 0.83

Σημείωση : Δε συμπεριλαμβάνεται ο Αρτούρ Φριντενράιχ για τον οποίο η FIFA έχει αναγνωρίσει 1.329 τέρματα σε όλους τους αγώνες του χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα στατιστικά στοιχεία.

Ποδοσφαιριστές με πάνω από 1.000 γκολ συνολικά στο υψηλότερο επίπεδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο προσδιορισμός αυτός περιλαμβάνει ποδοσφαιριστές που έχουν σημειώσει πάνω από 1.000 τέρματα σε επίσημους και φιλικούς αγώνες στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτός ο τρόπος ταξινόμησης της RSSSF δεν αναγνωρίζεται από τη FIFA. Μόνο τρεις ποδοσφαιριστές στην ιστορία έχουν πετύχει κάτι τέτοιο.[1]

Κατάταξη

Θέση Ποδοσφαιριστής Επίσημοι αγώνες Διεθνείς φιλικοί αγώνες Εγχώριοι φιλικοί αγώνες Σύνολο
1

Flag of Brazil.svg Πελέ

769 391 96 1.256
2 Flag of Austria.svg/Flag of the Czech Republic.svg Γιόζεφ Μπίτσαν 743 195 143 1.081
3

Flag of Hungary.svg/Flag of Spain.svg Φέρεντς Πούσκας

761 179 71 1.011
Ο Γιόζεφ Μπίτσαν είναι ένας από τους τρεις μόνο ποδοσφαιριστές που βρίσκονται σε όλες τις λίστες με τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών έχοντας τις υψηλότερες κατά μέσο όρο θέσεις στις κατατάξεις
Ο Φέρεντς Πούσκας είναι ένας από τους τρεις μόνο ποδοσφαιριστές που βρίσκονται σε όλες τις λίστες με τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών
Ο Πελέ είναι ένας από τους τρεις μόνο ποδοσφαιριστές που βρίσκονται σε όλες τις λίστες με τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών

Ποδοσφαιριστές με 500 ή περισσότερα γκολ στο υψηλότερο επίπεδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) δημοσίευσε λίστα με τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που σημείωσαν πάνω από 500 τέρματα σε επίσημους αγώνες και σε κορυφαίες μόνο διοργανώσεις ομάδων ανδρών. Ο προσδιορισμός αυτός δεν αναγνωρίζεται από τη FIFA. Δε συμπεριλαμβάνονται τέρματα σε ερασιτεχνικό επίπεδο, τέρματα σε χαμηλότερες κατηγορίες πλην της πρώτης (ή αντίστοιχου επιπέδου σύμφωνα με τη διοργάνωση του εθνικού πρωταθλήματος) ή σε δεύτερες εθνικές ομάδες ή μικτές ομάδες. Ως εκ τούτου δε συμπεριλαμβάνει όλη την επαγγελματική καριέρα των ποδοσφαιριστών. Σε μικρότερη έκταση ανάλογα ποιοτικά στοιχεία έχει ανακοινώσει και η RSSSF χωρίς όμως ανάλογα στατιστικά αποτελέσματα.[2] Ως βάση λαμβάνεται η ανακοίνωση της IFFHS της 1ης Μαρτίου 2021[3] και οι μετέπειτα ενημερώσεις.[4] Τα στοιχεία είναι ακριβή έως 18 Οκτωβρίου 2021.

Κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Ποδοσφαιριστής Τέρματα
1

Flag of Portugal.svg Κριστιάνο Ρονάλντο

794
2 Flag of Brazil.svg Πελέ 765
3 Flag of Brazil.svg Ρομάριο 753
Flag of Argentina.svg Λιονέλ Μέσι
5 Flag of Hungary.svg/Flag of Spain.svg Φέρεντς Πούσκας 729
6 Flag of Austria.svg/Flag of the Czech Republic.svg Γιόζεφ Μπίτσαν 720
7 Ulster banner.svg Τζίμι Τζόουνς 647
8 Flag of Germany.svg Γκερντ Μίλερ 634
9 Flag of Portugal.svg Εουσέμπιο 622
10 Ulster banner.svg Τζο Μπάμπρικ 616
11 Ulster banner.svg Γκλεν Φέργκιουσον 562
12 Flag of Sweden.svg Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς 553
13 Flag of Portugal.svg Φερνάντο Πεϊρότεο 552
14 Flag of Germany.svg Ούβε Ζέελερ 551
15 Flag of Scotland.svg Τζίμι ΜακΓκρόρι 550
16

Flag of Argentina.svg/Flag of Spain.svg Αλφρέδο Ντι Στέφανο

530
17 Flag of Hungary.svg Γκιόργκι Σάροσι 526
18 Flag of Poland.svg Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι 525
19 Flag of Brazil.svg Ρομπέρτο Ντιναμίτε 511
20 Flag of Uruguay.svg Λουίς Σουάρες 509
21 Flag of Mexico.svg Ούγκο Σάντσες 507
22 Flag of Hungary.svg Ίμρε Σλόσσερ-Λάκατος 504
23 Flag of Austria.svg Φραντς Μπίντερ 502


Σημείωση: Οι ανωτέρω λίστες βασίζονται μόνο στα στοιχεία των στατιστικών υπηρεσιών και έρχονται σε ορισμένες περιπτώσεις σε αντίθεση με τις αναγνωρίσεις της FIFA. Η ανώτατη ποδοσφαιρική αρχή αναγνωρίζει ως κορυφαίο σκόρερ το Γιόζεφ Μπίτσαν με 805 τέρματα σε επίσημους αγώνες και συμπεριλαμβανομένων και των φιλικών 1.468.[5]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 «RSSSF : Prolific Scorers Data» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2021. 
  2. «Best Goalscorers All-Time (Official Matches - Top level)» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2021. 
  3. «IFFHS ALL TIME WORLD'S BEST GOAL SCORER RANKING» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2021. 
  4. «ROBERT LEWANDOWSKI : 502 GOALS !» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2021. 
  5. «FIFA : BICAN, ATTAQUANT QUI MARQUE... À VIE» (στα Γαλλικά). 25 Σεπτεμβρίου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2020.