Κατάλογος ποδοσφαιριστών ανδρών με 500 ή περισσότερα γκολ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στην ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου 51 παίκτες σημείωσαν 500 ή περισσότερα γκολ κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, σύμφωνα με την έρευνα της Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF). Η κατάταξη που ακολουθεί λαμβάνει υπόψη τα τέρματα που σημειώθηκαν σε επίσημους αγώνες που διεξήχθησαν με εθνικές ομάδες σε όλα τα επίπεδα ηλικίας και σε ομάδες ανδρών σε όλες τις διοργανώσεις.[1][2]

Κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κλειδί = † Απεβίωσε

Τα μη επαληθευμένα δεδομένα εξαιρούνται από τα δεδομένα των παικτών. Το άθροισμα των γκολ και των αγώνων σε ορισμένους μπορεί να είναι υψηλότερο και δηλώνεται με το πρόσημο (+). Ως βάση λαμβάνεται η τελευταία ανακοίνωση της RSSSF.[1] Οι παίκτες με έντονους χαρακτήρες είναι επί του παρόντος ενεργοί. Τα δεδομένα είναι ακριβή έως 13 Μαΐου 2021.

Θέση Ποδοσφαιριστής Τέρματα Συμμετοχές Αναλογία Περιόδοι
1 Flag of Germany.svg Έρβιν Χέλμχεν 982+ 575 1.71 1924–1951
2 Flag of Austria.svg/Flag of the Czech Republic.svg Γιόζεφ Μπίτσαν 948+ 621 1.53 1930–1957
3 Flag of Hungary.svg Φέρεντς Πούσκας 808 794 1.02 1943–1967
4 Flag of Hungary.svg Φέρεντς Ντέακ 794+ 510 1.56 1939–1959
5 Flag of Portugal.svg Κριστιάνο Ρονάλντο 794 1.101 0.72 2001–σήμερα [1]
6 Flag of Brazil.svg Ρομάριο 780 1.000 0.78 1984–2009
7 Flag of Brazil.svg Πελέ 775 840 0.92 1956–1977
8 Flag of Argentina.svg Λιονέλ Μέσι 771 976 0.79 2003–σήμερα [2]
9 Flag of Germany.svg Γκερντ Μίλερ 735 793 0.93 1963–1981
10 Flag of the Netherlands.svg Άμπε Λένστρα 710+ 752 0.94 1936–1963
11 Ulster banner.svg Τζο Μπάμπρικ 678+ 565 1.2 1925–1943
12 Ulster banner.svg Τζίμι Τζόουνς 673+ 635 1.06 1946–1965
13

Flag of Poland.svg/Flag of Germany.svg Ερνστ Βιλιμόφσκι

663+ 474 1.4 1932–1957
14 Flag of England.svg Τόμι Λότον 657+ 742 0.89 1933–1956
15 Flag of Hungary.svg Φέρεντς Μπένε 630 946 0.67 1959–1985
16 Flag of Hungary.svg Γκιούλα Ζέγκελερ 611 641 0.95 1931–1953
17 Flag of Portugal.svg Φερνάντο Πεϊρότεο 597 369 1.62 1937–1949
18 Flag of Portugal.svg Εουσέμπιο 591+ 631 0.94 1957–1980
19 Flag of Germany.svg Ούβε Ζέελερ 582 686 0.85 1946–1978
20 Flag of Brazil.svg Τούλιο «Μαραβίλια» 575 838 0.69 1987–2019
21 Flag of Germany.svg Φριτς Βάλτερ 574+ 572 1 1928–1959
22 Flag of Sweden.svg Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς 573 965 0.59 1999–σήμερα [3]
23 Flag of Austria.svg Φραντς Μπίντερ 569+ 430 1.32 1927–1949
24

Flag of Hungary.svg Ίμρε Σλόσσερ-Λάκατος

569+ 458 1.24 1905–1928
25 Flag of England.svg Τζίμι Γκριβς 567 812 0.7 1955–1980
26 Ulster banner.svg Γκλεν Φέργκιουσον 563 1.058 0.53 1987–2011
27 Flag of Mexico.svg Ούγκο Σάντσες 562 956 0.59 1972–1997
28 Flag of Portugal.svg Ζοζέ Τόρες 561 615 0.91 1953–1980
29

Flag of Hungary.svg Σάντορ Κότσις

556 537 1.04 1945–1966
30 Flag of Poland.svg Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι 556 826 0.67 2004–σήμερα
31 Ulster banner.svg Φρέντερικ Ρόμπερτς 554+ 427 1.3 1923–1937
32 Flag of Scotland.svg Τζίμι ΜακΓκρόρι 549 545 1.01 1918–1938
33 Flag of Brazil.svg Ζίκο 545 797 0.68 1960–1994
34 Ulster banner.svg Ντέιβιντ «Μπόι» Μάρτιν 541+ 479 1.13 1930–1947
35 Flag of Hungary.svg Φέρεντς Σούσα 541 594 0.91 1940–1961
36 Ulster banner.svg Τζίμι Κέλι 538+ 951 0.57 1926–1956
37 Flag of Spain.svg Ισίδρο Λάνγκαρα 534+ 433 1.23 1930–1948
38

Flag of England.svgΓουίλιαμ «Ντίξι» Ντιν

531 577 0.92 1923–1940
39 Flag of Hungary.svg Νάντορ Χιντεγκούτι 526 678 0.78 1938–1958
40 Flag of Hungary.svg Γιόζεφ Τάκατς 518 505 1.03 1920–1942
41 Flag of Austria.svg Χανς Κρανκλ 518 725 0.71 1970–1989
42

Flag of Brazil.svg Ρομπέρτο Ντιναμίτε

517 852 0.61 1971–1992
43 Flag of Argentina.svg/Flag of Spain.svg Αλφρέδο Ντι Στέφανο 513 703 0.73 1944–1966
44 Flag of Sweden.svg Γκούναρ Νόρνταλ 510+ 587 0.87 1936–1961
45 Flag of Belgium.svgΓιόζεφ Μέρμανς 509 634 0.8 1937–1960
46

Flag of Scotland.svg Χιούι Γκάλαχερ

507+ 657 0.77 1920–1940
47

Flag of Hungary.svg Γκιόργκι Σάροσι

507 592 0.86 1929–1949
48 Flag of Uruguay.svg Λουίς Σουάρες 506 812 0.62 2005–σήμερα
49

Flag of England.svgΣτιβ Μπλούμερ

505+ 753 0.67 1890–1914
50 Flag of Cameroon.svg Ροζέ Μιλά 503+ 905 0.56 1967–1996
51 Flag of Hungary.svg Λάγιος Τίσι 500 610 0.82 1952–1971

Σημειώσεις : 1) Για τους Φέρεντς Πούσκας και Πελέ ισχύει η ανακοίνωση της RSSSF με τα στοιχεία της 28 Ιανουαρίου 2021, όπου το σύνολο των τερμάτων και αγώνων έχουν ταξινομηθεί.[3] 2) Δε συμπεριλαμβάνονται τα τέρματα του Εουσέμπιο στη Μοζαμβίκη από την RSSSF καθώς δεν είναι διευκρινισμένο αν όλα όσα είναι καταγεγραμμένα είναι τέρματα συλλόγου σε ομάδα ανδρών.

Nogomet Maribor - Varteks 1961 (4).jpg

Οι κορυφαίοι σκόρερ στην ιστορία του ποδοσφαίρου με πάνω από 1.000 γκολ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία εκτός από τους επίσημους αγώνες καταγράφονται και οι φιλικοί, οι οποίοι ήταν σαφώς περισσότεροι τον 20ό αιώνα μέχρι την καθιέρωση πολλαπλών επίσημων διοργανώσεων. Η λίστα των καλύτερων σκόρερ στην ιστορία που ξεπέρασαν τα 1.000 συνολικά τέρματα σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της RSSSF [1] και τελευταία ενημέρωση 13 Μαΐου 2021 έχει ως εξής:

Κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Ποδοσφαιριστής Τέρματα Συμμετοχές Αναλογία
1

Flag of Hungary.svg Λάγιος Τίσι

1.912+ 1.301+ 1.47
2 Flag of Austria.svg/Flag of the Czech Republic.svg Γιόζεφ Μπίτσαν 1.812+ 1.089+ 1.66
3 Flag of Germany.svg Έρβιν Χέλμχεν 1.610+ 936+ 1.72
4 Flag of Hungary.svg Φέρεντς Πούσκας 1.567+ 1.270+ 1.23
5 Flag of Germany.svg Γκερντ Μίλερ 1.483 1.228 1.21
6

Flag of Hungary.svg Φέρεντς Μπένε

1.412+ 1.448+ 0.98
7

Flag of Hungary.svg Φέρεντς Ντέακ

1.369+ 828+ 1.65
8 Flag of Brazil.svg Πελέ 1.301 1.390 0.94
9

Flag of Austria.svg Φραντς Μπίντερ

1.202+ 831+ 1.45
10 Flag of Hungary.svg Σάντορ Κότσις 1.183+ 904+ 1.31
11 Flag of Hungary.svg Γκιούλα Σιλάγκι 1.102+ 911+ 1.21
12 Flag of Hungary.svg Φέρεντς Σούσα 1.100+ 983+ 1.12
13 Flag of Hungary.svg Γκιούλα Ζέγκελερ 1.069+ 947+ 1.13
14 Flag of Poland.svg/Flag of Germany.svg Ερνστ Βιλιμόφσκι 1.036+ 674+ 1.54
15 Flag of Hungary.svg Φλόριαν Άλμπερτ 1.017+ 1.093+ 0.93
16 Flag of Hungary.svg Ίμρε Σλόσσερ-Λάκατος 1.013+ 795+ 1.27
17 Flag of Brazil.svg Ρομάριο 1.002 1.209 0.83
18 Flag of Hungary.svgΝάντορ Χιντεγκούτι 1.001+ 1.043+ 0.96

Σημείωση : Δε συμπεριλαμβάνεται ο Αρτούρ Φριντενράιχ για τον οποίο η FIFA έχει αναγνωρίσει 1.329 τέρματα σε όλους τους αγώνες του χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα στατιστικά στοιχεία.

Λίστα ποδοσφαιριστών με 500 ή περισσότερα τέρματα στο υψηλότερο επίπεδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) δημοσίευσε λίστα με τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που σημείωσαν πάνω από 500 τέρματα σε επίσημους αγώνες και σε κορυφαίες μόνο διοργανώσεις ομάδων ανδρών. Ο προσδιορισμός αυτός δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένος από τη FIFA. Δε συμπεριλαμβάνονται τέρματα σε ερασιτεχνικό επίπεδο, τέρματα σε χαμηλότερες κατηγορίες πλην της πρώτης ή σε δεύτερες εθνικές ομάδες ή μικτές ομάδες σε ανεπίσημες διοργανώσεις. Ως εκ τούτου δε συμπεριλαμβάνει όλη την επαγγελματική καριέρα των ποδοσφαιριστών. Ως βάση λαμβάνεται η ανακοίνωση της IFFHS της 1ης Μαρτίου 2021 [4] και οι μετέπειτα ενημερώσεις.[5] Τα στοιχεία είναι ακριβή έως 13 Μαΐου 2021.

Κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Ποδοσφαιριστής Τέρματα
1

Flag of Portugal.svg Κριστιάνο Ρονάλντο

776
2 Flag of Brazil.svg Πελέ 765
3 Flag of Brazil.svg Ρομάριο 753
4 Flag of Argentina.svg Λιονέλ Μέσι 742
5 Flag of Hungary.svg Φέρεντς Πούσκας 729
6 Flag of Austria.svg/Flag of the Czech Republic.svg Γιόζεφ Μπίτσαν 720
7 Ulster banner.svg Τζίμι Τζόουνς 647
8 Flag of Germany.svg Γκερντ Μίλερ 634
9 Flag of Portugal.svg Εουσέμπιο 622
10 Ulster banner.svg Τζο Μπάμπρικ 616
11 Ulster banner.svg Γκλεν Φέργκιουσον 562
12 Flag of Portugal.svg Φερνάντο Πεϊρότεο 552
13 Flag of Sweden.svg Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς 552
14 Flag of Germany.svg Ούβε Ζέελερ 551
15 Flag of Scotland.svgΤζίμι ΜακΓκρόρι 550
16

Flag of Argentina.svg/Flag of Spain.svg Αλφρέδο Ντι Στέφανο

530
17 Flag of Hungary.svg Γκιόργκι Σάροσι 526
18 Flag of Brazil.svg Ρομπέρτο Ντιναμίτε 511
19 Flag of Mexico.svg Ούγκο Σάντσες 507
20 Flag of Hungary.svg Ίμρε Σλόσσερ-Λάκατος 504
21 Flag of Austria.svg Φραντς Μπίντερ 502
22

Flag of Poland.svg Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι

502
23 Flag of Uruguay.svg Λουίς Σουάρες 500


Σημείωση: Οι ανωτέρω λίστες βασίζονται μόνο στα στοιχεία των στατιστικών υπηρεσιών και έρχονται σε ορισμένες περιπτώσεις σε αντίθεση με τις αναγνωρίσεις της FIFA. Η ανώτατη ποδοσφαιρική αρχή αναγνωρίζει ως κορυφαίο σκόρερ το Γιόζεφ Μπίτσαν με 805 τέρματα σε επίσημους αγώνες και συμπεριλαμβανομένων και των φιλικών 1.468.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «RSSSF : Prolific Scorers Data» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2021. 
  2. «Classement meilleurs buteurs de tous les temps : où se trouvent Cristiano Ronaldo et Messi ?» (στα Γαλλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2021. 
  3. «RSSSF : Prolific Scorers Data (last updated 28 January 2021)» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2021. 
  4. «IFFHS ALL TIME WORLD'S BEST GOAL SCORER RANKING» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2021. 
  5. «ROBERT LEWANDOWSKI : 502 GOALS !» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2021. 
  6. «FIFA : Bican, attaquant qui marque... à vie» (στα Γαλλικά). 25 Σεπτεμβρίου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2020. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]