Κατάλογος ποδοσφαιριστών ανδρών με 500 ή περισσότερα γκολ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στην ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου 63 παίκτες έχουν σημειώσει 500 ή περισσότερα γκολ κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, σύμφωνα με την έρευνα της Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF). Η κατάταξη που ακολουθεί λαμβάνει υπόψη τα τέρματα που σημειώθηκαν σε επίσημους αγώνες που διεξήχθησαν με εθνικές ομάδες σε όλα τα επίπεδα ηλικίας και σε ομάδες ανδρών σε όλες τις διοργανώσεις.[1]

Κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κλειδί = † Απεβίωσε

Τα μη επαληθευμένα δεδομένα εξαιρούνται από τα αριθμητικά σύνολα των παικτών. Το άθροισμα των γκολ και των αγώνων σε ορισμένους μπορεί να είναι υψηλότερο και δηλώνεται με το σύμβολο (+). Ως βάση λαμβάνεται η τελευταία ανακοίνωση της RSSSF.[1][2] Οι παίκτες με έντονους χαρακτήρες είναι επί του παρόντος ενεργοί. Τα δεδομένα είναι ακριβή έως 18 Αυγούστου 2022.

Θέση Ποδοσφαιριστής Τέρματα Συμμετοχές Αναλογία Περίοδοι
1 Flag of Germany.svg Έρβιν Χέλμχεν 987+ 578 1.71 1924–1951
2 Flag of Austria.svg Flag of Czechoslovakia.svg Γιόζεφ Μπίτσαν 950+ 624 1.52 1931–1957
3 Flag of England.svg Ρόνι Ρουκ 931+ 1.029 0.9 1929–1961
4 Flag of Portugal.svg Κριστιάνο Ρονάλντο 833 1.159 0.72 2001–σήμερα [1]
5 Ulster banner.svg Τζίμι Τζόουνς 833+ 751 1.11 1944–1965
6 Flag of Hungary.svg Flag of Spain.svg Φέρεντς Πούσκας 806 793 1.02 1943–1967
7 Flag of Argentina.svg Λιονέλ Μέσι 801 1.034 0.77 2003–σήμερα
8 Flag of Hungary.svg Φέρεντς Ντέακ 795+ 511+ 1.56 1939–1959
9 Flag of Brazil.svg Ρομάριο 784 1.002 0.78 1984–2009
10 Flag of the Netherlands.svg Άμπε Λένστρα 783+ 843 0.93 1936–1965
11 Flag of Brazil.svg Πελέ 778 846 0.92 1956–1977
12 Flag of England.svg Τόμι Λότον 741+ 824 0.9 1933–1957
13 Flag of Germany.svg Γκερντ Μίλερ 735 793 0.93 1963–1981
14 Ulster banner.svg Τζο Μπάμπρικ 690+ 578 1.19 1925–1943
15

Flag of Poland.svg Flag of Germany.svg Ερνστ Βιλιμόφσκι

683+ 484 1.41 1932–1957
16

Ulster banner.svg Σάμι Χιουζ

650+ 694 0.94 1943–1963
17 Flag of Hungary.svg Φέρεντς Μπένε 632 955 0.66 1959–1985
18 Flag of Poland.svg Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι 612 881 0.69 2004–σήμερα
19 Ulster banner.svg Ντέιβιντ «Μπόι» Μάρτιν 611+ 527 1.16 1930–1947
20 Flag of Hungary.svg Γκιούλα Ζέγκελερ 611 642 0.95 1931–1953
21 Ulster banner.svg Φρέντερικ Ρόμπερτς 604+ 466 1.3 1922–1937
22 Flag of Portugal.svg Φερνάντο Πεϊρότεο 598 369 1.62 1937–1949
23 Flag of Portugal.svg Εουσέμπιο 591+ 631 0.94 1957–1980
24 Flag of England.svg Τζίμι Γκριβς 589 841 0.7 1955–1980
25 Flag of Germany.svg Ούβε Ζέελερ 582 686 0.85 1946–1978
26 Flag of Sweden.svg Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς 581 996 0.58 1999–σήμερα [2]
27 Flag of Brazil.svg Τούλιο «Μαραβίλια» 576 839 0.69 1987–2019
28

Flag of Hungary.svg Ίμρε Σλόσσερ-Λάκατος

575+ 463 1.24 1905–1928
29 Flag of Germany.svg Φριτς Βάλτερ 574+ 572 1 1938–1959
30 Flag of Austria.svg Φραντς Μπίντερ 569+ 430 1.32 1927–1949
31 Ulster banner.svg Γκλεν Φέργκιουσον 569 1.084 0.52 1987–2011
32

Flag of England.svg Γουίλιαμ «Ντίξι» Ντιν

568 612 0.93 1923–1940
33

Flag of Scotland.svg Χιούι Γκάλαχερ

565+ 712 0.79 1920–1940
34 Flag of England.svg Τζο Σμιθ 562 841 0.67 1908–1931
35 Flag of Mexico.svg Ούγκο Σάντσες 562 956 0.59 1972–1997
36 Flag of Portugal.svg Ζοζέ Τόρες 561 615 0.91 1953–1980
37 Flag of England.svg Σταν Μόρτενσεν 561+ 742 0.76 1938–1962
38

Flag of Hungary.svg Σάντορ Κότσις

556 537 1.04 1945–1966
39 Flag of Spain.svg Ισίδρο Λάνγκαρα 553+ 444 1.25 1930–1948
40 Ulster banner.svg Τζίμι Κέλι 552+ 975 0.57 1926–1956
41 Flag of Ireland.svg Τζον Όλντριτζ 551+ 981 0.56 1976–1998
42 Flag of Scotland.svg Τζίμι ΜακΓκρόρι 549 545 1.01 1918–1938
43

Ulster banner.svg Τόμι Ντίκσον

546+ 780 0.7 1946–1966
44 Flag of Brazil.svg Ζίκο 546 798 0.68 1960–1994
45 Flag of Hungary.svg Φέρεντς Σούσα 544 598 0.91 1940–1961
46 Flag of Hungary.svg Γιόζεφ Τάκατς 539 526 1.02 1920–1942
47

Flag of Scotland.svg Τζοκ Ντοντς

539 605 0.89 1932–1950
48

Flag of Scotland.svg Ντέιβ Χάλιντεϊ

535+ 636 0.84 1920–1938
49 Flag of Uruguay.svg Λουίς Σουάρες 527 879 0.6 2005–σήμερα
50 Flag of Hungary.svg Νάντορ Χιντεγκούτι 524 677 0.77 1938–1958
51

Flag of Brazil.svg Ρομπέρτο Ντιναμίτε

519 869 0.6 1971–1992
52 Flag of Austria.svg Χανς Κρανκλ 518 725 0.71 1970–1989
53 Flag of Argentina.svg Flag of Spain.svg Αλφρέδο Ντι Στέφανο 515 704 0.73 1944–1966
54 Flag of Belgium.svg Γιόζεφ Μέρμανς 514 638 0.81 1937–1960
55 Ulster banner.svg Ντες Ντίκσον 511+ 704 0.73 1964–1983
56 Flag of Sweden.svg Γκούναρ Νόρνταλ 510+ 587 0.87 1936–1961
57

Ulster banner.svg Τρέβορ Τόμσον

509+ 580 0.88 1955–1969
58

Flag of England.svg Στιβ Μπλούμερ

509+ 760 0.67 1890–1914
59

Flag of Hungary.svg Γκιόργκι Σάροσι

507 592 0.86 1929–1949
60

Flag of the Netherlands.svg Βίλι φαν ντερ Κάουλεν

504 805 0.63 1962–1983
61 Flag of Cameroon.svg Ροζέ Μιλά 503+ 905 0.56 1967–1996
62

Flag of England.svg Άρθουρ Ρόλι

502+ 729+ 0.69 1941–1967
63 Flag of Hungary.svg Λάγιος Τίχι 500 610 0.82 1952–1971

Σημειώσεις:

1) Δε συμπεριλαμβάνονται τα τέρματα του Εουσέμπιο στη Μοζαμβίκη από την RSSSF καθώς δεν είναι διευκρινισμένο αν όλα όσα είναι καταγεγραμμένα είναι τέρματα συλλόγου σε ομάδα ανδρών.

2) Σύμφωνα με τις σημειώσεις της λίστας της RSSSF, και ο Γκόντφρι Τσιτάλου της Ζάμπιας έχει σημειώσει πάνω από 500 τέρματα, αλλά δεν έχει συμπεριληφθεί στη λίστα ακόμα γιατί δεν έχει γίνει αξιόπιστη καταγραφή των δεδομένων των τερμάτων και αγώνων του.[1]

Nogomet Maribor - Varteks 1961 (4).jpg

Οι κορυφαίοι σκόρερ στην ιστορία του ποδοσφαίρου με πάνω από 1.000 γκολ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία εκτός από τους επίσημους αγώνες καταγράφονται και οι φιλικοί, οι οποίοι ήταν σαφώς περισσότεροι τον 20ό αιώνα μέχρι την καθιέρωση πολλαπλών επίσημων διοργανώσεων. Η λίστα των ποδοσφαιριστών στην ιστορία που ξεπέρασαν τα 1.000 συνολικά τέρματα σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της RSSSF[1][3] και τελευταία ενημέρωση 1 Ιουλίου 2022 έχει ως εξής:

Κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Ποδοσφαιριστής Τέρματα Συμμετοχές Αναλογία
1

Flag of Hungary.svg Λάγιος Τίχι

1.912+ 1.301+ 1.47
2 Flag of Austria.svg Flag of the Czech Republic.svg Γιόζεφ Μπίτσαν 1.813+ 1.089+ 1.66
3 Flag of Germany.svg Έρβιν Χέλμχεν 1.610+ 936+ 1.72
4 Flag of Hungary.svg Flag of Spain.svg Φέρεντς Πούσκας 1.571+ 1.271+ 1.24
5 Flag of Germany.svg Γκερντ Μίλερ 1.483 1.228 1.21
6

Flag of Hungary.svg Φέρεντς Μπένε

1.414+ 1.460+ 0.97
7

Flag of Hungary.svg Φέρεντς Ντέακ

1.370+ 830+ 1.65
8 Flag of Brazil.svg Πελέ 1.303 1.392 0.94
9 Flag of Hungary.svg Γιόζεφ Τάκατς 1.208+ 936+ 1.29
10

Flag of Austria.svg Φραντς Μπίντερ

1.202+ 831+ 1.45
11 Flag of Hungary.svg Σάντορ Κότσις 1.183+ 904+ 1.31
12 Flag of Hungary.svg Φέρεντς Σούσα 1.132+ 1.008+ 1.12
13 Flag of Hungary.svg Γκιούλα Σιλάγκι 1.114+ 919+ 1.21
14 Flag of Poland.svg Flag of Germany.svg Ερνστ Βιλιμόφσκι 1.077+ 688+ 1.57
15 Flag of Hungary.svg Γκιούλα Ζέγκελερ 1.069+ 947+ 1.13
16 Flag of England.svg Ρόνι Ρουκ 1.028+ 1.104+ 0.93
17

Flag of the Netherlands.svg Άμπε Λένστρα

1.019+ 1.077+ 0.95
18 Flag of Hungary.svg Ίμρε Σλόσσερ-Λάκατος 1.017+ 797+ 1.28
19 Flag of Hungary.svg Φλόριαν Άλμπερτ 1.017+ 1.093+ 0.93
20 Flag of Hungary.svg Νάντορ Χιντεγκούτι 1.003+ 1.044+ 0.96
21 Flag of Brazil.svg Ρομάριο 1.002 1.209 0.83

Σημείωση : Δε συμπεριλαμβάνεται ο Αρτούρ Φριντενράιχ για τον οποίο η FIFA έχει αναγνωρίσει 1.329 τέρματα σε όλους τους αγώνες του[4] χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα στατιστικά στοιχεία.

Ποδοσφαιριστές με πάνω από 1.000 γκολ συνολικά «στο υψηλότερο επίπεδο»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο προσδιορισμός αυτός περιλαμβάνει ποδοσφαιριστές που έχουν σημειώσει πάνω από 1.000 τέρματα σε επίσημους και φιλικούς αγώνες στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτός ο τρόπος ταξινόμησης της RSSSF δεν αναγνωρίζεται από τη FIFA.[5] Μόνο τρεις ποδοσφαιριστές στην ιστορία έχουν πετύχει κάτι τέτοιο.[1]

Κατάταξη

Θέση Ποδοσφαιριστής Επίσημοι αγώνες Διεθνείς φιλικοί αγώνες Εγχώριοι φιλικοί αγώνες Σύνολο
1

Flag of Brazil.svg Πελέ

769 391 96 1.256
2 Flag of Austria.svg Flag of the Czech Republic.svg Γιόζεφ Μπίτσαν 743 195 143 1.081
3

Flag of Hungary.svg Flag of Spain.svg Φέρεντς Πούσκας

761 179 71 1.011
Ο Γιόζεφ Μπίτσαν είναι ένας από τους τρεις μόνο ποδοσφαιριστές που βρίσκονται σε όλες τις λίστες με τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών έχοντας τις υψηλότερες κατά μέσο όρο θέσεις στις κατατάξεις
Ο Φέρεντς Πούσκας είναι ένας από τους τρεις μόνο ποδοσφαιριστές που βρίσκονται σε όλες τις λίστες με τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών
Ο Πελέ είναι ένας από τους τρεις μόνο ποδοσφαιριστές που βρίσκονται σε όλες τις λίστες με τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών

Ποδοσφαιριστές με 500 ή περισσότερα γκολ «στο υψηλότερο επίπεδο»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) δημοσίευσε λίστα με τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που σημείωσαν πάνω από 500 τέρματα σε επίσημους αγώνες και σε κορυφαίες μόνο διοργανώσεις ομάδων ανδρών. Ο προσδιορισμός αυτός της IFFHS δεν αναγνωρίζεται από τη FIFA.[5] Δε συμπεριλαμβάνονται τέρματα σε ερασιτεχνικό επίπεδο, τέρματα σε χαμηλότερες κατηγορίες πλην της πρώτης (ή αντίστοιχου επιπέδου σύμφωνα με τη διοργάνωση του εθνικού πρωταθλήματος) ή σε δεύτερες εθνικές ομάδες ή μικτές ομάδες. Ως εκ τούτου δε συμπεριλαμβάνει όλη την επαγγελματική καριέρα των ποδοσφαιριστών. Σε αντίστοιχη έκταση ανάλογα ποιοτικά στοιχεία έχει ανακοινώσει και η RSSSF, χωρίς όμως όμοια στατιστικά αποτελέσματα.[6] Ως βάση λαμβάνεται η ανακοίνωση της IFFHS της 20ής Οκτωβρίου 2021[7] και οι μετέπειτα ενημερώσεις.[8] Τα στοιχεία είναι ακριβή έως 18 Αυγούστου 2022.

Κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Ποδοσφαιριστής Τέρματα
1

Flag of Portugal.svg Κριστιάνο Ρονάλντο

815
2 Flag of Argentina.svg Λιονέλ Μέσι 772
3 Flag of Brazil.svg Πελέ 762
4 Flag of Brazil.svg Ρομάριο 755
5 Flag of Hungary.svg Flag of Spain.svg Φέρεντς Πούσκας 729
6 Flag of Austria.svg Flag of the Czech Republic.svg Γιόζεφ Μπίτσαν 720
7 Ulster banner.svg Τζίμι Τζόουνς 647
8 Flag of Germany.svg Γκερντ Μίλερ 634
9 Flag of Portugal.svg Εουσέμπιο 619
10 Ulster banner.svg Τζο Μπάμπρικ 616
11 Flag of Poland.svg Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι 564
12 Ulster banner.svg Γκλεν Φέργκιουσον 562
13 Flag of Sweden.svg Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς 560
14 Flag of Portugal.svg Φερνάντο Πεϊρότεο 553
15 Flag of Scotland.svg Τζίμι ΜακΓκρόρι 552
16 Flag of Germany.svg Ούβε Ζέελερ 551
17

Flag of Argentina.svg Flag of Spain.svg Αλφρέδο Ντι Στέφανο

530
18 Flag of Hungary.svg Γκιόργκι Σάροσι 526
19 Flag of Uruguay.svg Λουίς Σουάρες 521
20 Flag of Brazil.svg Ρομπέρτο Ντιναμίτε 511
21 Flag of Mexico.svg Ούγκο Σάντσες 507
22 Flag of Hungary.svg Ίμρε Σλόσσερ-Λάκατος 504
23 Flag of Austria.svg Φραντς Μπίντερ 502

Σημείωση: Οι ανωτέρω λίστες βασίζονται μόνο στα στοιχεία των στατιστικών υπηρεσιών και έρχονται σε ορισμένες περιπτώσεις σε αντίθεση με τις αναγνωρίσεις της FIFA. Η ανώτατη ποδοσφαιρική αρχή αναγνωρίζει ως κορυφαίο σκόρερ το Γιόζεφ Μπίτσαν με 805 τέρματα σε επίσημους αγώνες και συμπεριλαμβανομένων και των φιλικών 1.468.[5]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 «RSSSF : Prolific Scorers Data» (στα Αγγλικά). 30 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2022. 
  2. «Prolific Scorers Data - Erwin Helmchen - Additional Data» (στα Αγγλικά). 6 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2022. 
  3. «Who scored the most goals in history?» (στα Αγγλικά). 21 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2021. 
  4. «FIFA : São Paulo - Artur Friedenreich» (στα Γερμανικά). 23 Απριλίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2020. 
  5. 5,0 5,1 5,2 «FIFA : The master of marksmen» (στα Αγγλικά). 25 Σεπτεμβρίου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουνίου 2021. 
  6. «Best Goalscorers All-Time (Official Matches - Top level)» (στα Αγγλικά). 16 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2022. 
  7. «IFFHS STATISTICS - ALL TIME GOAL SCORER RANKING» (στα Αγγλικά). 20 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2021. 
  8. «IFFHS STATISTICS - LIONEL MESSI SECOND !» (στα Αγγλικά). 5 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2022.