Κατάλογος ποδοσφαιριστών που σημείωσαν ρεκόρ με χατ-τρικ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το πρώτο χατ-τρικ σε διεθνή αγώνα καταγράφηκε στις 2 Μαρτίου 1878, με τον Τζον Μακ Ντούγκαλ να σκοράρει τρεις φορές για τη Σκωτία στη νίκη με 7–2 με αντίπαλο την Αγγλία.[1][2] Από τότε, αναρίθμητοι παίκτες έχουν σημειώσει τρία ή περισσότερα γκολ σε έναν αγώνα, είτε σε συλλογικό είτε σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα χατ-τρικ έχουν σημειωθεί για τη νικήτρια ομάδα, αλλά έχουν υπάρξει περιπτώσεις που η ομάδα του σκόρερ είτε έφερε ισοπαλία είτε ηττήθηκε.

Με βάση τα στοιχεία της RSSSF (Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation), το ρεκόρ ανήκει στο Γερμανό Έρβιν Χέλμχεν με τουλάχιστον 141 χατ-τρικ. Να σημειωθεί ότι δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των χατ-τρικ του Γιόζεφ Μπίτσαν.[2] Ο Πελέ κατέχει το ρεκόρ του νεότερου παίκτη που έχει σκοράρει τρεις φορές σε αγώνα τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου (απέναντι στη Γαλλία το 1958), ενώ ο Ντίνος Ποντίκας κρατάει το αντίστοιχο του νεότερου σκόρερ χατ-τρικ από το 1996. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έγινε ο πρώτος που πέτυχε 10 χατ-τρικ σε επίπεδο εθνικών ομάδων, στις 12 Οκτωβρίου 2021, και έχει σημειώσει συνολικά 58 - περισσότερα από οποιονδήποτε ενεργό παίκτη. Ο Δανός Σόφους Νίλσεν σημείωσε 10 γκολ σε αγώνα του Ολυμπιακού τουρνουά του 1908, το οποίο ισοφαρίστηκε στην επόμενη διοργάνωση από τον Γκότφριντ Φουκς, ήταν ρεκόρ για συνάντηση εθνικών ομάδων μέχρι το 2001 αλλά εξακολουθεί να παραμένει ρεκόρ για Ολυμπιακά τουρνουά ποδοσφαίρου.[3]

Όσον αφορά τις ηπειρωτικές διοργανώσεις, ο Μισέλ Πλατινί είναι ο μόνος ποδοσφαιριστής που έχει σημειώσει δύο χατ-τρικ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ενώ ο Φέρεντς Πούσκας είναι ο μόνος που έχει πετύχει δύο χατ-τρικ σε τελικό διεθνούς διοργάνωσης συλλόγων (1960 και 1962 για τη Ρεάλ Μαδρίτης).[4]

Οι παρακάτω κατάλογοι περιλαμβάνουν ποδοσφαιριστές σε ομάδες ανδρών που κατείχαν ή κατέχουν ρεκόρ με χατ-τρικ, συμπεριλαμβανομένων επαγγελματιών, ημιεπαγγελματιών, σε οποιοδήποτε πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, κύπελλο, ή άλλη επίσημη διοργάνωση σε όλο τον κόσμο.

Παγκόσμια ρεκόρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παίκτες με έντονους χαρακτήρες είναι ακόμα ενεργοί. Τα δεδομένα είναι ακριβή έως τις 10 Δεκεμβρίου 2021

Ποδοσφαιριστές με τα περισσότερα χατ-τρικ στην ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστής Χρονική περίοδος Αριθμός χατ-τρικ Λεπτομέρειες
Flag of Germany.svg Έρβιν Χέλμχεν 1924–1951 141+ Σύμφωνα με την RSSSF, ο Χέλμχεν, ο μεγαλύτερος σκόρερ στην ιστορία, σημείωσε τουλάχιστον 141 χατ-τρικ σε επίσημους αγώνες, συμπεριλαμβανομένων 8 γκολ σε 2 περιπτώσεις, 7 γκολ σε τρεις, 6 γκολ δέκα φορές και 5 γκολ 15 φορές.[5]
Flag of Hungary.svg Φέρεντς Ντέακ 1939–1959 100+
Ferenc Deák (cropped).jpg
[6]
Flag of Brazil.svg Πελέ 1956–1977 88
Pelé Mar del Plata 1965.PNG
[7][8]
Flag of Portugal.svg

Φερνάντο Πεϊρότεο

1936–1949 74
Fernando Peyroteo.jpg
[9]
Flag of Hungary.svg Φέρεντς Πούσκας 1943–1966 61
Ferenc Puskas en 1965.jpg
[10]

Ενεργοί παίκτες με τα περισσότερα χατ-τρικ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστής Χρονική περίοδος Αριθμός χατ-τρικ Λεπτομέρειες
Flag of Portugal.svg Κριστιάνο Ρονάλντο 2008–2021 58 Κατέχει το ρεκόρ του ενεργού παίκτη με τα περισσότερα χατ-τρικ.[11]
Flag of Argentina.svg Λιονέλ Μέσι 2006–2021 55 Έχει σημειώσει 55 χατ-τρικ στην καριέρα του με την Μπαρτσελόνα και την Αργεντινή.[12]

Ποδοσφαιριστές που σημείωσαν τα περισσότερα χατ-τρικ για εθνική ομάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστής Χρονική περίοδος Αριθμός χατ-τρικ Λεπτομέρειες
Flag of Portugal.svg Κριστιάνο Ρονάλντο 2013–2021 10 Έγινε ο πρώτος παίκτης που σημείωσε 10 χατ-τρικ για εθνική ομάδα στις 12 Οκτωβρίου 2021 στη νίκη της Πορτογαλίας με 5–0 εναντίον της Λουξεμβούργου, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Σβεν Ρίντελ.[13]
Flag of Sweden.svg Σβεν Ριντέλ 1924–1932 9 Σημείωσε το 9ο χατ-τρικ του στις 16 Μαΐου 1932 στη νίκη της Σουηδίας με 7–1 επί της Φινλανδίας. Το ρεκόρ του κράτησε για 89 χρόνια.[14][15]
Flag of Denmark.svg Πόουλ Νίλσεν 1910–1925 8 (9) Σημείωσε το τελευταίο χατ-τρικ του στις 2 Οκτωβρίου 1921 στη νίκη της Δανίας με 3–1 επί της Νορβηγίας.[16][17]

Ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα συνεχόμενα χατ-τρικ στην ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστής Έτος του ρεκόρ Αριθμός χατ-τρικ Λεπτομέρειες
Flag of Croatia.svg Στιέπαν Λούτσιανιτς 2016 5 Σημείωσε το πέμπτο συνεχόμενο χατ-τρικ του στη Ντράγκιτσε επί της NK Ζρίνσκι στην έβδομη κατηγορία της Κροατίας στις 9 Νοεμβρίου 2016, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Μασάσι Νακαγιάμα. Ο Λούτσιανιτς είχε πετύχει 20 γκολ σε αυτούς τους 5 αγώνες.[18][19]
Flag of Japan.svg Μασάσι Νακαγιάμα 1998 4 Τελείωσε την καριέρα του σε ηλικία 53 ετών και κράτησε το ρεκόρ για 18 χρόνια αφού σημείωσε 4 συνεχόμενα χατ-τρικ και 16 γκολ συνολικά στην Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Ιαπωνίας μεταξύ 15 και 29 Απριλίου 1998.[20]

Περισσότερα τέρματα σε επίσημο αγώνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστής Έτος του ρεκόρ Σκορ Στόχοι Λεπτομέρειες
Flag of Sweden.svg Γιανίκ Ντζουζί Μανζιζιλά 2014 Κονγκό Γιουνάιτεντ - Μπάλρογκ Μποτκίρκα Σοντερτέλιε 30–0 21 Σημείωσε 21 γκολ για τη Κονγκό Γιουνάιτεντ στην έβδομη κατηγορία του σουηδικού πρωταθλήματος στις 11 Αυγούστου 2014.[21][22][23]
Flag of Ecuador.svg Ρόνι Μεδίνα 2016 Παλιλέο ΣΚ - Ίντι Νατίβε

44–1

18 Σημείωσε 18 γκολ σε αγώνα της δεύτερης κατηγορίας του Εκουαδόρ στις 22 Μαΐου 2016.[24][25][26]
Flag of France.svg Στεφάν Ντεμπικί (Στεφάν Στάνις) 1942 ΡΚ Λανς - Ομπί Αστουρί 32–0 16 Σημείωσε 16 γκολ σε ένα προκριματικό αγώνα Κυπέλλου στις 11 Δεκεμβρίου 1942 και κράτησε το ρεκόρ, αποκλειστικά, μέχρι το 2007.[27][28]
Flag of Cyprus.svg Παναγιώτης Ποντικός 2007 Όλυμπος Ξυλοφάγου - ΣΕΚ Αγίου Αθανασίου 24–3 16 Ισοφάρισε το ρεκόρ του Στεφάν Ντεμπικί με 16 γκολ σε αγώνα της Τρίτης Κατηγορίας Κύπρου 2006– 07 στις 7 Μαΐου 2007.[29][30]

Νεότεροι παίκτες στην ιστορία που σημείωσαν χατ-τρικ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστής Έτος του ρεκόρ Ηλικία Σκορ Στόχοι Λεπτομέρειες
Flag of Greece.svg Ντίνος Ποντίκας 1996 14 χρόνια και 198 ημέρες Αμπελόκηποι - Χαραυγή 4–3 3 Στο ντεμπούτο του στις 28 Σεπτεμβρίου 1996, σημείωσε και τα 3 εκτός έδρας γκολ της ομάδας του στην πέμπτη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Πελέ από το 1957.[31]
Flag of Brazil.svg Πελέ 1957 16 χρόνια και 197 ημέρες Σάντος - Φαμπρίλ Ντε Λάβρας 7–2 4 Σημείωσε το πρώτο του χατ-τρικ στην καριέρα του σε φιλική αναμέτρηση με τον Φαμπρίλ ντε Λάβρας στις 9 Ιουνίου 1957 και έγινε ο νεότερος παίκτης που πέτυχε κάτι τέτοιο.[2][32]

Νεότερος παίκτης που σημείωσε χατ-τρικ για εθνική ομάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστής Έτος του ρεκόρ Ηλικία Σκορ Στόχοι Λεπτομέρειες
Flag of China.svg Λι Γουάι Τονγκ 1923 17 χρόνια και 212 ημέρες Κίνα - Ιαπωνία 5–1 3 Το ρεκόρ του Λι Γουάι Τονγκ εξακολουθεί να παραμένει και μόνο ο Πελέ έφτασε πιο κοντά στο να καταρρίψει (17 χρόνια και 241 ημέρες). Θεωρείται ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία του κινεζικού ποδοσφαίρου και σημείωσε το χατ-τρικ στις 24 Μαΐου 1923, στον τελευταίο αγώνα των Αγώνων Άπω Ανατολής του 1923 στην Οσάκα.[33]

Παίκτες με τα περισσότερα χατ-τρικ στο Παγκόσμιο Κύπελλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστής Έτος (η) του ρεκόρ Σκορ Αριθμός χατ-τρικ Λεπτομέρειες
Flag of Argentina.svg Γκαμπριέλ Μπατιστούτα 1994 και 1998 Αργεντινή - Ελλάδα 4–0

Αργεντινή - Τζαμάικα 5–0

2 Σημείωσε 3 γκολ εναντίον της Ελλάδας στις 21 Ιουνίου 1994 στη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1994 και 3 γκολ εναντίον της Τζαμάικα στις 21 Ιουνίου 1994 στη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1994.[34]
Flag of Hungary.svg Σάντορ Κότσις 1954 Ουγγαρία - Νότια Κορέα 9–0

Ουγγαρία - Δυτική Γερμανία 8–3

2 Σημείωσε 3 γκολ εναντίον της Νότιας Κορέας στις 17 Ιουνίου 1954 και 4 γκολ εναντίον της Δυτικής Γερμανίας τρεις ημέρες αργότερα, στη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1954. Ήταν ο πρώτος που πέτυχε το ρεκόρ και έκτοτε δεν έχει ξεπεραστεί.[35]
Flag of France.svg Ζυστ Φονταίν 1958 Γαλλία - Παραγουάη 7–3

Γαλλία - Δυτική Γερμανία 6–3

2 Σημείωσε 3 γκολ επί της Παραγουάης στις 8 Ιουνίου 1958 στη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1954 και 4 γκολ με αντίπαλο τη Δυτικής Γερμανίας στις 28 Ιουνίου στον αγώνα για την 3η θέση.[35]
Flag of Germany.svg Γκερντ Μίλερ 1970 Δυτική Γερμανία - Βουλγαρία 5–2

Δυτική Γερμανία - Περού 3–1

2 Σημείωσε 3 γκολ εναντίον της Βουλγαρίας στις 7 Ιουνίου 1970 (ένα με πέναλτι) και 3 γκολ με αντίπαλο το Περού στις 10 Ιουνίου στη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1970.[34]

Παίκτης με τα περισσότερα χατ-τρικ στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστής Έτος(η) του ρεκόρ Σκορ Αριθμός χατ-τρικ Λεπτομέρειες
Flag of Spain.svg Φερνάντο Τόρες 2009 και 2013 Ισπανία - Νέα Ζηλανδία 5–0

Ισπανία - Ταϊτή 10–0

2 Σημείωσε 3 γκολ εναντίον της Νέας Ζηλανδίας στις 14 Ιουνίου 2009 στη φάση των ομίλων του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών 2009 και 4 γκολ με αντίπαλο την Ταϊτή στις 20 Ιουνίου 2013 στη φάση των ομίλων του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών 2013.[36]

Ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα γκολ σε αγώνα τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστής Έτος του ρεκόρ Σκορ Γκολ Λεπτομέριες
Flag of Russian Federation.svg Ολέγκ Σαλένκο 1994 Ρωσία - Καμερούν 6–1 5 Σημείωσε τα πέντε από τα έξι γκολ της Εθνικής Ρωσίας στον τελευταίο αγώνα του Β' Ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1994 στις 28 Ιουνίου 1994.[37]

Νεότερος σκόρερ χατ-τρικ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστής Έτος του ρεκόρ Ηλικία Σκορ Στόχοι Λεπτομέρειες
Flag of Brazil.svg Πελέ 1958 17 χρόνια και 244 ημέρες Βραζιλία - Γαλλία 5–2 3 Σημείωσε το ρεκόρ στις 24 Ιουνίου 1958, επιτυγχάνοντας τα τρία από τα πέντε γκολ της Βραζιλίας στον ημιτελικό αγώνα με αντίπαλο τη Γαλλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958. Ο Πελέ πέτυχε όλα του τα γκολ στο δεύτερο ημίχρονο.[38]

Μεγαλύτερος σε ηλικία σκόρερ χατ-τρικ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστής Έτος του ρεκόρ Ηλικία Σκορ Στόχοι Λεπτομέρειες
Flag of Portugal.svg Κριστιάνο Ρονάλντο 2018 36 χρόνια και 250 ημέρες Πορτογαλία - Ισπανία 3–3 3 Σημείωσε και τα 3 γκολ για την Πορτογαλία σε αγώνα της φάσης των ομίλων στις 25 Ιουνίου 2018 στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018.[39]

Ποδοσφαιριστής που σημείωσε χατ-τρικ σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστής Έτος του ρεκόρ Σκορ Γκολ Λεπτομέρειες
Flag of England.svg Τζεφ Χερστ 1966 Αγγλία - Δυτική Γερμανία 2–2, παρατ. 4–2 3 Σημείωσε χατ-τρικ στις 30 Ιουλίου 1966 στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966, συμπεριλαμβανομένων 2 γκολ στην παράταση.[34][40]

Ποδοσφαιριστές με τα περισσότερα γκολ σε αγώνα Ολυμπιακού τουρνουά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστής Έτος του ρεκόρ Σκορ Γκολ Λεπτομέρειες
Flag of Denmark.svg Σόφους Νίλσεν 1908 Δανία - Γαλλία 17–1 10
Football at the 1912 Summer Olympics - Denmark squad (Nielsen).JPG
Σημείωσε 10 γκολ εναντίον της Γαλλίας στον ημιτελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του 1908 στις 22 Οκτωβρίου 1908.[41]
Flag of Germany.svg Γκότφριντ Φουκς 1912 Γερμανία - Ρωσία 16–0 10
Gottfried Fuchs.jpg
Σημείωσε 10 γκολ εναντίον της Ρωσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912 στις 1 Αυγούστου 1912.[42]

Παίκτες με τους περισσότερους αγώνες με χατ-τρικ στους Ολυμπιακούς Αγώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστής Έτος του ρεκόρ Σκορ Αριθμός χατ-τρικ Λεπτομέρειες
Flag of Argentina.svg Ντομίνγκο Ταρασκόνι 1928 Αργεντινή - ΗΠΑ 11–2

Αργεντινή - Βέλγιο 6–3

Αργεντινή - Αίγυπτος 6–0

3 Σημείωσε 4 γκολ εναντίον των ΗΠΑ στις 29 Μαΐου 1928 στον πρώτο γύρο, 4 γκολ εναντίον της Νορβηγίας στις 2 Ιουνίου στους προημιτελικούς και 3 με αντίπαλο την Αίγυπτο στον ημιτελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του 1928.[43]
Flag of Czechoslovakia.svg Αντονίν Γιάντα 1920 Αργεντινή - ΗΠΑ 7–0

Τσεχοσλοβακία - Νορβηγία 4–0

2 Σημείωσε 3 γκολ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας στις 28 Αυγούστου 1920 στον πρώτο γύρο και 3 γκολ εναντίον της Νορβηγίας στις 29 Αυγούστου στους προημιτελικούς των Ολυμπιακών Αγώνων του 1920.[44]
Flag of Hungary.svg Φέρεντς Μπένε 1964 Ουγγαρία - Μαρόκο 6–0

Ουγγαρία - Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία 6–0

2 Σημείωσε και τα 6 γκολ της Ουγγαρίας εναντίον του Μαρόκου στις 11 Οκτωβρίου 1964 στη φάση των ομίλων και 4 γκολ εναντίον της Νορβηγίας στις 20 Οκτωβρίου στους ημιτελικούς των Ολυμπιακών Αγώνων του 1964.[45]

Παίκτες που σημείωσαν τα πιο γρήγορα χατ-τρικ στην ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστής Έτος του ρεκόρ Σκορ Διάρκεια Λεπτομέρειες
Flag of Sweden.svg Μάγκνους Άρβιντσον 1995 Χάσλεχολμς ΙΦ - Λαντσκρόνα ΜοΙΣ 5–3 89 δευτερόλεπτα Πέτυχε χατ-τρικ σε 89 δευτερόλεπτα σε αγώνα στην τέταρτη κατηγορία Σουηδίας και κατέρριψε το ρεκόρ του Τόμι Ρος του 1964 για μόλις ένα δευτερόλεπτο.[46]
Flag of Scotland.svg Τόμι Ρος 1964 Ρος Κάουντι - Νερν 8–1 90 δευτερόλεπτα Σημείωσε χατ-τρικ σε 90 δευτερόλεπτα για τη Ρος Κάουντι εναντίον της Νερν στην πέμπτη κατηγορία Σκωτίας στις 28 Νοεμβρίου 1964 και κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ για 31 χρόνια.[47][48]
Flag of England.svg Ουίλι Χολ 1938 Αγγλία - Βόρεια Ιρλανδία 7–0 3 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα Σκόραρε 3 γκολ σε τρεισήμισι λεπτά κατά τη διάρκεια φιλικού αγώνα της Αγγλίας με τη Βόρεια Ιρλανδία στις 16 Νοεμβρίου 1938, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Λι Γουάι Τονγκ και αυτό παραμένει παγκόσμιο ρεκόρ σε διεθνές επίπεδο.[46]
Flag of China.svg Λι Γουάι Τονγκ 1923 Κίνα - Ιαπωνία 5–1 5 λεπτά Ο 17χρονος παίκτης πέτυχε το ρεκόρ του ποδοσφαιριστή που σημείωσε το ταχύτερο χατ-τρικ στις 24 Μαΐου 1923 στην τελευταία συνάντηση των Αγώνων Άπω Ανατολής του 1923.[49]

Τερματοφύλακες που πέτυχαν χατ-τρικ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστής Έτος του ρεκόρ Σκορ Στόχοι Λεπτομέρειες
Flag of SFR Yugoslavia.svg Ίλιγια Πάντελιτς 1963 ΝΚ Τρέσνιεβκα - Βοϊβοντίνα Νόβι Σαντ 0–3 3
Pantelic 1976 (cropped).png
Ήταν ο πρώτος τερματοφύλακας που σημείωσε χατ-τρικ (όλα με πέναλτι) στις 24 Νοεμβρίου 1963 στην Πρώτη Κατηγορία της Γιουγκοσλαβίας 1963–64.[50]
Flag of Paraguay.svg Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ 1999 Βέλες Σάρσφιλντ - Φέρρο Καρρίλ Οέστε 6–1 3
Chilavert sanlorenzo.jpg
Σημείωσε χατ-τρικ με πέναλτι για τη Βέλες Σάρσφιλντ στις 28 Νοεμβρίου 1999 στο Πρωτάθλημα Αργεντινής[51][52]

Παίκτες που πέτυχαν χατ-τρικ με φάουλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστής Έτος του ρεκόρ Σκορ Στόχοι Λεπτομέρειες
Flag of Italy.svg Τζουζέπε Σινιόρι 1994 Λάτσιο - Αταλάντα 3–1 3 Ο αρχηγός της Λάτσιο σημείωσε και τα 3 γκολ της ομάδας του με ελεύθερα λακτίσματα στις 10 Απριλίου 1994 στο Ολυμπιακό Στάδιο Ρώμης, στη Σέριε Α 1993–94.[53]
Flag of Brazil.svg Μάρκος Ασουνσάο 1998 Μπαΐα - Σάντος 3–3 3 Σημείωσε εκτός έδρας χατ-τρικ με ελεύθερα λακτίσματα για τη Σάντος εναντίον της Μπαΐα 2ης κατηγορίας την 1η Μαρτίου 1998, στον πρώτο αγώνα του δεύτερου γύρου του Κυπέλλου Βραζιλίας 1998.[54]
Flag of Scotland.svg Ρέι ΜακΚίνον 1997 Κιλμάρνοκ - Νταντί Γιουνάιτεντ 2–3 3 Σημείωσε και τα 3 εκτός έδρας γκολ της Νταντί Γιουνάιτεντ με ελεύθερα λακτίσματα στις 22 Φεβρουαρίου 1997 στην Πρέμιερ Κατηγορία Σκωτίας 1996–97.[55]
Flag of Greece.svg Κώστας Φραντζέσκος 1997 ΠΑΟΚ - Καστοριά 6–0 3 Σημείωσε 3 φάουλ για τον ΠΑΟΚ την τελευταία αγωνιστική της Α΄ Εθνικής Ελλάδας 1996–97, στις 25 Μαΐου 1997.[56][57]
Flag of SFR Yugoslavia.svg Σίνισα Μιχάιλοβιτς 1998 Λάτσιο - Σαμπντόρια 5–2 3 Σημείωσε χατ-τρικ με φάουλ στις 13 Δεκεμβρίου 1998 με αντίπαλο την πρώην ομάδα του στο Ολυμπιακό Στάδιο Ρώμης στη Σέριε Α 1999–2000.[58]
Flag of Brazil.svg Κριστιάνο ντα Σίλβα 2015 Βεγκάλτα Σένταϊ - Κασίβα Ρεϊσόλ 3–3, πεν. 3–5 3 Σημείωσε όλα τα γκολ της Ρεϊσόλ με ελεύθερα λακτίσματα στους προημιτελικούς του Κυπέλλου Ιαπωνίας 2015, στις 26 Δεκεμβρίου 2015.[59]
Flag of Brazil.svg Τζάκσον 2021 Νασάου Εσπόρτε Κανοϊνιας-Ατλέτικο Καταρινένσε 3–2 3 Σημείωσε και τα 3 γκολ της Νασάου με φάουλ ανατρέποντας το σε βάρος της 2–0 και να κερδίσει τον αγώνα, στη 2η κατηγορία του πρωταθλήματος Καταρινένσε στις 11 Αυγούστου 2021.[60]

Ρεκόρ ηπειρωτικών διοργανώσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παίκτες με έντονους χαρακτήρες είναι ακόμα ενεργοί.

Ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα χατ-τρικ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστής Έτος του ρεκόρ Σκορ Αριθμός χατ-τρικ Λεπτομέρειες
Flag of France.svg Μισέλ Πλατινί 1984 Γαλλία - Βέλγιο 5–0

Γαλλία - Γιουγκοσλαβία 3–2

2
Michel Platini en 1978, 'Argentina 78', Panini figurina n°90.jpg
Είναι ο μόνος παίκτης που έχει σημειώσει 2 χατ-τρικ στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Το πρώτο χατ-τρικ καταγράφηκε εναντίον του Βελγίου στις 16 Ιουνίου 1984 στη φάση των ομίλων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1984 και το δεύτερο 3 ημέρες αργότερα εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.[61]

Ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα χατ-τρικ στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστής Έτος του ρεκόρ Σκορ Αριθμός χατ-τρικ Λεπτομέρειες
Flag of Egypt.svg Χασάν Ελ Σαζλί 1963 και 1970 Αίγυπτος - Νιγηρία 6–3

Αίγυπτος - Ακτή Ελεφαντοστού 3–1

2 Είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει σημειώσει 2 χατ-τρικ στην ιστορία του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Σκόραρε 3 φορές εναντίον της Νιγηρίας στις 24 Νοεμβρίου 1963 στη φάση των ομίλων του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής του 1963 και 3 φορές στον αγώνα τρίτης θέσης του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής του 1970 στις 16 Φεβρουαρίου.[62][63]

Παίκτης με τα περισσότερα χατ-τρικ στο Κύπελλο Εθνών Ωκεανίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστής Έτος του ρεκόρ Σκορ Αριθμός χατ-τρικ Λεπτομέρειες
Flag of Australia.svg Κρις Τραγιανόφσκι 1996 (2) και 1998 Αυστραλία - Ταϊτή 6–0

Αυστραλία - Ταϊτή 5–0

Αυστραλία - Νήσοι Κουκ 16–0

3 Είναι ο πρώτος παίκτης που σημείωσε 3 χατ-τρικ στην ιστορία του Κυπέλλου Εθνών Ωκεανίας.[64]
Flag of Australia.svg Ντέιμιαν Μόρι 1998 Αυστραλία - Φίτζι 3–1

Αυστραλία - Νήσοι Κουκ 16–0

Αυστραλία - Ταϊτή 4–1

3 Είναι ο μόνος παίκτης που έχει σημειώσει 3 χατ-τρικ σε μία μόνο διοργάνωση Κυπέλλου Εθνών Ωκεανίας, σημειώνοντας 10 γκολ σε αυτούς τους τρεις αγώνες στο Κύπελλο Εθνών Ωκεανίας του 1998.[64]

Παίκτες με τα περισσότερα χατ-τρικ στο ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστής Χρόνια Αριθμός χατ-τρικ Λεπτομέρειες
Flag of Argentina.svg Λιονέλ Μέσι 2010–2018 8 Σημείωσε 8 χατ-τρικ για την Μπαρτσελόνα, όλα σε νίκες εντός έδρας (24 γκολ σε 8 αγώνες).[65]
Flag of Portugal.svg Κριστιάνο Ρονάλντο 2012–2019 8 Σημείωσε 7 χατ-τρικ για τη Ρεάλ Μαδρίτης και ένα για τη Γιουβέντους. Όλα σημειώθηκαν εντός έδρας. Ο Πορτογάλος κατέχει επίσης το ρεκόρ περισσότερων χατ-τρικ σε μία σεζόν (3 το 2015–16).[65]

Παίκτες με τα περισσότερα χατ-τρικ στο Κόπα Λιμπερταδόρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστής Χρόνια Αριθμός χατ-τρικ Λεπτομέρειες
Flag of Argentina.svg Ντανιέλ Ονέγα 1966–1970 3 Σημείωσε 3 χατ-τρικ για την Ατλέτικο Ρίβερ Πλέιτ, όλα σε νίκες εντός έδρας (9 γκολ σε 3 αγώνες).[66]
Flag of Argentina.svg Λουίς Αρτίμε 1968–1972 3 Σημείωσε ένα χατ-τρικ για την Ατλέτικο Ιντεπεντιέντε και 2 για τη Νασιονάλ ντε Μοντεβιδέο. Πέτυχε 3 γκολ σε εκτός έδρας νίκη και 6 σε εντός έδρας νίκες.[67]
Flag of Uruguay.svg Φερνάντο Μορένα 1974–1979 3 Σημείωσε 3 χατ-τρικ για την Πενιαρόλ, δύο σε εντός έδρας νίκες και ένα σε εκτός έδρας νίκη (10 γκολ σε 3 αγώνες).[68]

Ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα χατ-τρικ στο ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστής Χρονιά Αριθμός χατ-τρικ Λεπτομέρειες
Flag of Colombia.svg Ραδαμέλ Φαλκάο 2010–2011 3 Σημείωσε 3 χατ-τρικ για την Πόρτο σε όλες τις εντός έδρας νίκες (9 γκολ σε 3 αγώνες).[69]

Παίκτες με τα περισσότερα χατ-τρικ στο Τσάμπιονς Λιγκ Ασίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστής Έτη Αριθμός χατ-τρικ Λεπτομέρειες
Flag of Brazil.svg Ρικάρντο Γκουλάρ 2015–2018 3 Σημείωσε 3 χατ-τρικ για την Κουανγκτσόου Έβεργκραντ σε εντός έδρας νίκες (10 γκολ σε 3 αγώνες).
Flag of Brazil.svg Αντριάνο 2016–2018 3 Σημείωση 2 χατ-τρικ για την ΦΚ Σεούλ και ένα για την Τσόνμπουκ Χιουντάι Μότορς σε εντός έδρας νίκες (10 γκολ σε 3 αγώνες).

Νεότερος σκόρερ χατ-τρικ στο ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστής Έτος του ρεκόρ Ηλικία Σκορ Στόχοι Λεπτομέρειες
Flag of Spain.svg Ραούλ 1995 18 ετών και 114 ημερών Ρεάλ Μαδρίτης - Φερεντσβάρος 6–1 3 Σημείωσε το ρεκόρ του στις 18 Οκτωβρίου 1995, αφού σημείωσε χατ-τρικ στη φάση των ομίλων.[70]

Μεγαλύτερος σε ηλικία σκόρερ χατ-τρικ στο ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστής Έτος του ρεκόρ Ηλικία Σκορ Στόχοι Λεπτομέρειες
Flag of France.svg Ολιβιέ Ζιρού 2020 34 ετών και 63 ημερών Σεβίλλη - Τσέλσι 0–4 3 Έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία σκόρερ χατ-τρικ στην ιστορία της διοργάνωσης αφού σημείωσε 3 γκολ σε αγώνα της φάσης των ομίλων στις 2 Δεκεμβρίου 2020.[71]

Παίκτες που σημείωσαν χατ-τρικ σε τελικό διεθνούς διασυλλογικής διοργάνωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστής Έτος του ρεκόρ Σκορ Αριθμός χατ-τρικ Λεπτομέρειες
Flag of Hungary.svg Φέρεντς Πούσκας 1960 και 1962 Ρεάλ Μαδρίτης - Άιντραχτ Φρανκφούρτης 7–3, Μπενφίκα - Ρεάλ Μαδρίτης 5–3 2 Σημείωσε 4 γκολ για τη Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1960 (ένα με πέναλτι) και 3 στον χαμένο τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1962.[72][73][74]
Flag of Argentina.svg Αλφρέδο Ντι Στέφανο 1960 Ρεάλ Μαδρίτης - Άιντραχτ Φραγκφούρτης 7–3 1 Σημείωσε 3 γκολ για τη Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1960 στο Χάμπντεν Παρκ της Γλασκόβης.[72]
Flag of Brazil.svg Τιάγκο Νέβες 2008 Φλουμινένσε - Λίγκα Ντεπορτίβα Ουνιβερσιτάρια ντε Κίτο 3–1 1 Είναι ο μόνος παίκτης που σημείωσε χατ-τρικ σε τελικό του. Κόπα Λιμπερταδόρες καθώς βρήκε δίχτυα 3 φορές στον δεύτερο αγώνα των τελικών του Κόπα Λιμπερταδόρες του 2008, στις 2 Ιουλίου 2008.[75]
Flag of Brazil.svg Σέρζιο Ρικάρντο 2000 Αλ Χιλάλ ΦΚ - Τζούμπιλο Ιβάτα 2–2, παράτ. 3–2 1 Σημείωσε και τα 3 γκολ της Χιλάλ, συμπεριλαμβανομένου του νικητήριου στην παράταση στον τελικό του Ασιατικού Πρωταθλήματος Συλλόγων 1999–2000 στις 22 Απριλίου 2000.[75]
Flag of Egypt.svg Χάλεντ Μπέμπο 2001 Αλ Αχλί ΣΚ - Μαμελόντι Σάνταουνς ΦΚ 3–0 1 Σημείωσε και τα 3 γκολ στον τελικό του 2001 Τσάμπιονς Λιγκ Αφρικής στις 21 Δεκεμβρίου 2001.[76]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Scotland 7 England 2» (στα Αγγλικά). England Football Online. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2021. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «The magical feeling of a hat-trick» (στα Αγγλικά). 90soccer. 21 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2021. 
  3. «Five highest goalscorers in men's football at the Olympics of all-time». khelnow.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2021. 
  4. «Ferenc Puskas: The most beautiful Mighty Magyar of them all». taleoftwohalves (στα Αγγλικά). 31 Ιανουαρίου 2019. 
  5. «Prolific Scorers Data - Erwin Helmchen - Additional Data». www.rsssf.com (στα Αγγλικά). 18 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2021. 
  6. «Prolific Scorers Data - Ferenc Deak - Additional Data». www.rsssf.com (στα Αγγλικά). 22 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2021. 
  7. «PELÉ: RAIO-X DOS 1286 GOLS» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2021. 
  8. «PELÉ - TODOS OS JOGOS E GOLS "LISTAGEM COMPLETA"». campeoesdofutebol.com.br (στα Πορτογαλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2021. 
  9. «FERNANDO PEYROTEO» (στα Πορτογαλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2020. 
  10. «Puskás Ferenc». Puskas.com (στα Ουγγρικά). Ανακτήθηκε στις 28 Μαρτίου 2021. 
  11. «Ronaldo Leads Messi With 58 Career Hat-tricks». goal.com (στα Αγγλικά). 16 Οκτωβρίου 2021. 
  12. «Top five players with most hat-tricks in international football». khelnow.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2021. 
  13. «Ronaldo becomes the first men's player». goal.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2021. 
  14. «Sven Rydell - Goals in International Matches». rsssf (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2021. 
  15. «Cristiano Ronaldo has now scored more hat-tricks than any player in men's international soccer history». insider (στα Αγγλικά). 13 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2021. 
  16. «Poul "Tist" Nielsen - Goals in International Matches». rsssf (στα Αγγλικά). 26 Μαΐου 2001. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2021. 
  17. «International footballers». e-football.info (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2021. 
  18. «A Croatian 7th Division Player Just Broke The Record For Consecutive Hat Tricks». The18.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2021. 
  19. «Les 15 meilleurs records mondiaux de l'histoire du football» (στα Γαλλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2021. 
  20. «The most remarkable world soccer records». 90soccer (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021. 
  21. «Striker scores 21 goals in one game». ESPN.com (στα Αγγλικά). 12 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2021. 
  22. «A soccer player in Sweden scored 21 goals in a game». Sports Illustrated (στα Αγγλικά). 12 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2021. 
  23. «Han sköt 21 mål – slog 60 år gammalt rekord». aftonbladet (στα Σουηδικά). 11 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2021. 
  24. «Τα έχουμε δει όλα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αλλά 45 γκολ σε ένα αγώνα με τον νικητή να βάζει τα 44 ποτέ!». 23 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2021. 
  25. «Pelileo SC Beat Indi Native 44-1 In Ecuadorian Third Division Match». Vice (στα Αγγλικά). 23 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2021. 
  26. «Insólito resultado: 44-1 en un partido de la segunda categoría en Ecuador» (στα Ισπανικά). El Comercio. 23 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2021. 
  27. «Tales from the Coupe de France». frenchfootballweekly.com (στα Αγγλικά). 23 Ιανουαρίου 2018. 
  28. «Stanis force 16». L'Équipe (στα Γαλλικά). 17 Μαΐου 2009. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2021. 
  29. «Soccer-Roundup-Cypriot striker bags 16 goals in one game». reuters. com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021. 
  30. «Most goals in a match (Football)». guinnessworldrecords.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021. 
  31. «Ntinos Pontikas, the Greek Freddy Adu». 90soccer (στα Αγγλικά). 5 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2021. 
  32. «Pelé está fazendo 70 anos, e quando tinha 17, jogou em Lavras contra o Fabril» (στα Πορτογαλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2021. 
  33. «Lee Wai Tong: "The King of Football"». 90soccer.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2015. 
  34. 34,0 34,1 34,2 «7 of the Greatest FIFA World Cup Hat-tricks of All Time». 90min (στα Αγγλικά). 18 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2021. 
  35. 35,0 35,1 «Most football (soccer) FIFA World Cup hat-tricks by a player». guinnessworldrecords.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2021. 
  36. «List of Hat-Tricks in FIFA Confederations Cup». sportsmirchi (στα Αγγλικά). 11 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2021. 
  37. «Oleg Salenko, the striker who made history at World Cup '94». futbolretro.es (στα Ισπανικά). Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021. 
  38. «Meet the youngest (17 year) player to score hat-trick in the FIFA World Cup». ng.opera.news (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021. 
  39. «Ronaldo becomes oldest player to score a World Cup hat-trick». besoccer (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021. 
  40. «Χατ-τρικ με το εθνόσημο». gazzetta. 14 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2021. 
  41. «Olympic Football Tournament London 1908». FIFA.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021. 
  42. «Olympic Football Tournament Stockholm 1912». FIFA.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2021. 
  43. «IX. Olympiad Amsterdam 1928 Football Tournament». rsssf (στα Αγγλικά). 7 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021. 
  44. «VII. Olympiad Antwerp 1920 Football Tournament». rsssf (στα Αγγλικά). 21 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021. 
  45. «Hungary's Resurgence: The unspoken success of Hungarian football after the 1956 uprising». medium.com (στα Αγγλικά). 30 Ιουνίου 2020. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021. 
  46. 46,0 46,1 «Fastest hat-tricks». eurosport (στα Αγγλικά). 14 Ιουνίου 2015. 
  47. «Ross County's world record-breaking hat-trick hero dies». ross-shirejournal.co.uk (στα Αγγλικά). 28 Μαΐου 2017. 
  48. «Fastest time to score a hat-trick, Football». guinnessworldrecords (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2021. 
  49. «Lee Wai-tong: 'King of Asian Football' mentioned with Pele and Ferenc Puskas» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021. 
  50. «Голман који је давао голове». politika.rs (στα Σερβικά). Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2021. 
  51. «In ' 99, Chilavert scored a hat-trick. Small feet and the rule that successful people do not doubt themselves helped him to score». show sport (στα Αγγλικά). 28 Απριλίου 2020. 
  52. «A 20 años de un hecho histórico: los tres goles de Chilavert | Fútbol». La Voz del Interior (στα Ισπανικά). 27 Νοεμβρίου 2019. 
  53. «Players who scored a hat-trick of free-kicks». The Guardian (στα Αγγλικά). 20 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2021. 
  54. «Marcos Assunção scored a hat-trick of free-kicks in 1998». ocuriosodofutebol.com (στα Πορτογαλικά). 7 Ιανουαρίου 2017. 
  55. «Top 5 free kick hat tricks in history». daydaynews (στα Αγγλικά). 18 Ιανουαρίου 2020. 
  56. «ΠΑΟΚ – Καστοριά 6-0, χατ τρικ με φάουλ από τον Φρατζέσκο». novasports.com. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021. 
  57. «Free Kicks». liquisearch. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2021. 
  58. «Players who scored a hat-trick of free-kicks». The Guardian (στα Αγγλικά). 20 Νοεμβρίου 2019. 
  59. «Cristiano scores a hat-trick of free-kicks». bleacher report (στα Αγγλικά). 27 Δεκεμβρίου 2015. 
  60. «Jogador do Nação Canoinhas entra para a história do futebol». correiodonorte.com (στα Πορτογαλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2021. 
  61. «EURO ICONS - 1984: Michel Platini's one-man demolition job». eurosport.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021. 
  62. «African Nations Cup 1963». rsssf (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021. 
  63. «African Nations Cup 1970». rsssf (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021. 
  64. 64,0 64,1 «Oceanian Nations Cup». rsssf (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021. 
  65. 65,0 65,1 «Champions League hat-tricks: the full lowdown». uefa.com (στα Αγγλικά). 2 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021. 
  66. «Daniel Onega: El máximo goleador Argentino en la historia de la Copa Libertadores». lastimaanadiemaestro (στα Ισπανικά). Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021. 
  67. «Luis Artime». playmakerstats.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021. 
  68. «Fernando Morena». playmakerstats.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021. 
  69. «Europa League » Statistics » Most goals by a player per game». worldfootball.net (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021. 
  70. «Rooney, Raul, Rodrygo – Five teenagers to score a Champions League hat-trick». thefooballfaithfull (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021. 
  71. «Champions League hat-tricks». uefa.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2021. 
  72. 72,0 72,1 «European Competitions 1959-60». rsssf (στα Αγγλικά). 6 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021. 
  73. «European Competitions 1961-62». rsssf (στα Αγγλικά). 5 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021. 
  74. «Most hat-tricks scored in football (soccer) European Cup/UEFA Champions League Finals». guinnesseorldrecords.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2021. 
  75. 75,0 75,1 «Jogador do Nação Canoinhas entra para a história do futebol». jornalcorreiodonorte.com.br (στα Πορτογαλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021. 
  76. «African Club Competitions 2001». rsssf (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021.