Κατάλογος ποδοσφαιριστών ανδρών με 50 ή περισσότερα διεθνή γκολ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο κάτοχος του ρεκόρ από το 2021.

Ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σημείωσε 50 διεθνή γκολ ήταν ο Ούγγρος Ίμρε Σλόσσερ-Λάκατος. Πέτυχε το 50ό γκολ του σε αγώνα απέναντι στην Αυστρία στις 5 Νοεμβρίου 1916.[1][2] Συνολικά σημείωσε 59 γκολ σε 68 διεθνείς αναμετρήσεις.[3] Ο Φέρεντς Πούσκας, επίσης Ούγγρος, ήταν ο επόμενος κάτοχος της καλύτερης επίδοσης από το 1953. Το 50ό του γκολ ήρθε στις 24 Ιουλίου 1952 στον αγώνα με την Τουρκία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952, ενώ κάτοχος του ρεκόρ έγινε στις 25 Νοεμβρίου 1953 στο ιστορικό παιχνίδι με την Αγγλία (3–6). Ο Πούσκας σημείωσε συνολικά 84 γκολ με την Ουγγαρία.[4] Παρέμεινε ο κορυφαίος διεθνής σκόρερ για άλλα 47 χρόνια μετά το 84ο του γκολ το 1956 με αντίπαλο την Αυστρία, μέχρι που ο Ιρανός Αλί Νταεΐ κατέρριψε το ρεκόρ το 2003 μετά την επίτευξη του 85ου του γκολ απέναντι στο Λίβανο.[5] Το ρεκόρ του Νταεΐ με 109 γκολ ισοφαρίστηκε στις 23 Ιουνίου 2021 από τον Κριστιάνο Ρονάλντο.[6][7][8] Ο Πορτογάλος έγινε ο ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα διεθνή γκολ (111), μετά τα δύο τέρματα που σημείωσε την 1η Σεπτεμβρίου 2021 με αντίπαλο την Ιρλανδία.[9][10]

Ανεπίσημα, τα περισσότερα διεθνή γκολ έχει ο Μαλαισιανός Μοχτάρ Νταχαρί με 125,[11][12] επίδοση που δεν έχει αναγνωριστεί από τη FIFA. Μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2021, η Διεθνής Ομοσπονδία έχει αναγνωρίσει 89 γκολ σε 142 διεθνείς επίσημους αγώνες,[13][14] όπως και η RSSSF.[15]

Κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αλί Νταεΐ
Ο Αλί Νταεΐ (αριστερά), ο κάτοχος του ρεκόρ μέχρι το 2021.
Φέρεντς Πούσκας
Ο Φέρεντς Πούσκας κράτησε την κορυφή για μισό αιώνα.
Ίμρε Σλόσσερ
Ο Ίμρε Σλόσσερ, ο πρώτος που σημείωσε 50 διεθνή γκολ και είχε το ρεκόρ για 41 χρόνια, πριν τον Φέρεντς Πούσκας.
Πόουλ Νίλσεν
Ο Πόουλ Νίλσεν, ο ποδοσφαιριστής με την υψηλότερη αναλογία γκολ ανά παιχνίδι και ένας από τους τρεις με αναλογία πάνω από 1.
Σάντορ Κότσις
Ο Σάντορ Κότσις, ένας από τους τρεις ποδοσφαιριστές με αναλογία γκολ ανά παιχνίδι πάνω από 1.
Γκερντ Μίλερ
Ο Γκερντ Μίλερ, ένας από τους τρεις ποδοσφαιριστές με αναλογία γκολ ανά παιχνίδι πάνω από 1.

Τα στοιχεία είναι ακριβή έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2022 (UTC).

Θέση Ποδοσφαιριστής Χώρα Γκολ Αγώνες Περίοδος
1 Κριστιάνο Ρονάλντο Πορτογαλία Πορτογαλία 117 191 2003–σήμερα
2 Αλί Νταεΐ Ιράν Ιράν 109 149 1993–2006
3 Λιονέλ Μέσι Αργεντινή Αργεντινή 90 164 2005–σήμερα
4 Μοχτάρ Νταχαρί Μαλαισία Μαλαισία 89 142 1972–1985
5 Φέρεντς Πούσκας Ουγγαρία Ουγγαρία Ισπανία Ισπανία 84 89 1945–1956
Σουνίλ Τσέτρι Ινδία Ινδία 131 2005–σήμερα
7 Αλί Μαμπαχούτ Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 81 108 2009–σήμερα
8 Γκόντφρι Τσιτάλου Ζάμπια Ζάμπια 79 111 1968–1980
9 Χουσεΐν Σαΐντ Ιράκ Ιράκ 78 137 1976–1990
10 Πελέ Βραζιλία Βραζιλία 77 92 1956–1971
11 Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι Πολωνία Πολωνία 76 134 2006–σήμερα
12 Σάντορ Κότσις Ουγγαρία Ουγγαρία 75 68 1948–1956
Κουνίσιγκε Καμαμότο Ιαπωνία Ιαπωνία 76 1964–1977
Νεϊμάρ Βραζιλία Βραζιλία 121 2010–σήμερα
Μπασάρ Αμπντουλάχ Κουβέιτ Κουβέιτ 134 1996–2007
16 Μάζεντ Αμπντουλάχ Σαουδική Αραβία Σαουδική Αραβία 72 117 1977–1994
17 Κίνα Φίρι Μαλάουι Μαλάουι 71 117 1973–1981
Κιατισούκ Σεναμούανγκ Ταϊλάνδη Ταϊλάνδη 134 1993–2007
Μίροσλαβ Κλόζε Γερμανία Γερμανία 137 2001–2014
20 Πιγιαπόνγκ Πιούε-ον Ταϊλάνδη Ταϊλάνδη 70 100 1981–1997
Αμπντούλ Καντίρ Ινδονησία Ινδονησία 111 1967–1979
Τζον Στερν Τρινιντάντ και Τομπάγκο Τρινιντάντ και Τομπάγκο 115 1995–2012
23 Γκερντ Μίλερ Γερμανία Γερμανία 68 62 1966–1974
Ρόμελου Λουκάκου Βέλγιο Βέλγιο 102 2010–σήμερα
Κάρλος Ρουίς Γουατεμάλα Γουατεμάλα 133 1998–2016
Λουίς Σουάρες Ουρουγουάη Ουρουγουάη 134 2007–σήμερα
Ρόμπι Κιν Ιρλανδία Ιρλανδία 146 1998–2016
Χοσάμ Χασάν Αίγυπτος Αίγυπτος 176 1985–2006
29 Ντιντιέ Ντρογκμπά Ακτή Ελεφαντοστού Ακτή Ελεφαντοστού 65 105 2002–2014
30 Εντίν Τζέκο Βοσνία και Ερζεγοβίνη Βοσνία και Ερζεγοβίνη 64 126 2007–σήμερα
31 Ζάσεμ Αλ Χουαϊντί Κουβέιτ Κουβέιτ 63 83 1992–2003
32 Ρονάλντο Βραζιλία Βραζιλία 62 98 1994–2011
Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς Σουηδία Σουηδία 121 2001–σήμερα
Αχμέντ Ραντί Ιράκ Ιράκ 121 1982–1997
35 Αμπντούλ Γκάνι Μινχάτ Μαλαισία Μαλάγια Μαλαισία Μαλαισία 61 71 1956–1966
36 Ίμρε Σλόσσερ-Λάκατος Ουγγαρία Ουγγαρία 59 68 1906–1927
Νταβίντ Βίγια Ισπανία Ισπανία 98 2005–2017
38 Έντινσον Καβάνι Ουρουγουάη Ουρουγουάη 58 133 2008–σήμερα
Τσα Μπουμ-κουν Νότια Κορέα Νότια Κορέα 135 1972–1986
40 Άλι Ασφάκ Μαλδίβες Μαλδίβες 57 89 2003–σήμερα
Κάρλος Παβόν Ονδούρα Ονδούρα 101 1993–2010
Κλιντ Ντέμπσι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 141 2004–2018
Γιούνις Μαχμούντ Ιράκ Ιράκ 148 2002–2016
Λάντον Ντόνοβαν Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 157 2000–2014
45 Γκαμπριέλ Μπατιστούτα Αργεντινή Αργεντινή 56 78 1991–2002
Σαμουέλ Ετό Καμερούν Καμερούν 118 1997–2014
Μπάντερ Αλ Μουτάουα Κουβέιτ Κουβέιτ 196 2003–σήμερα
48 Ρομάριο Βραζιλία Βραζιλία 55 70 1987–2005
Καζουγιόσι Μιούρα Ιαπωνία Ιαπωνία 89 1990–2000
Γιαν Κόλερ Τσεχοσλοβακία Τσεχία 91 1999–2009
Ισουάντι Ιντρίς Ινδονησία Ινδονησία 97 1968–1980
Φαντί Αχμάντ Σιγκαπούρη Σιγκαπούρη 101 1979–1997
Γιοάχιμ Στράιχ Ανατολική Γερμανία Ανατολική Γερμανία 102 1969–1984
54 Τϊϊράσιν Ντάανγκντα Ταϊλάνδη Ταϊλάνδη 53 115 2007–σήμερα
Γουέιν Ρούνεϊ Αγγλία Αγγλία 120 2003–2018
56 Πόουλ Νίλσεν Δανία Δανία 52 38 1910–1925
Φιλ Γιανγκχάσμπαντ Φιλιππίνες Φιλιππίνες 108 2006–2019
Χαβιέρ Ερνάντες Μεξικό Μεξικό 109 2009–σήμερα
Γιον Νταλ Τόμασον Δανία Δανία 112 1997–2010
Αντνάν Αλ Ταλγιανί Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 161 1983–1997
61 Λάγιος Τίχι Ουγγαρία Ουγγαρία 51 72 1955–1971
Χάρι Κέιν Αγγλία Αγγλία 75 2015–σήμερα
Λε Κονγκ Βιν Βιετνάμ Βιετνάμ 83 2004–2016
Ασαμόα Τζιάν Γκάνα Γκάνα 109 2003–σήμερα
Χακάν Σουκούρ Τουρκία Τουρκία 112 1992–2007
Τιερί Ανρί Γαλλία Γαλλία 123 1997–2010
67 Αλεξάνταρ Μίτροβιτς Σερβία Σερβία 50 76 2013–
Καρίμ Μπαγκερί Ιράν Ιράν 87 1993–2010
Ρόμπιν Φαν Πέρσι Ολλανδία Ολλανδία 102 2005–2017
Χουάνγκ Σουν-χονγκ Νότια Κορέα Νότια Κορέα 103 1988–2002
Τιμ Κέιχιλ Αυστραλία Αυστραλία 108 2004–2018
Σίντζι Οκαζάκι Ιαπωνία Ιαπωνία 119 2008–σήμερα
Ζαϊνάλ Αμπεντίν Χασάν Μαλαισία Μαλαισία 129 1980–1997
Αλέξις Σάντσες Χιλή Χιλή 150 2006–

Ανά εθνικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα στοιχεία είναι ακριβή έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2022 (UTC).

*Ο όρος «εθνικότητα» σε αυτήν την ενότητα αναφέρεται στο-α έθνος-η που εκπροσώπησε ο παίκτης (η εθνική ομάδα ή οι εθνικές ομάδες που αγωνίστηκε), όχι στην εθνικότητά του ή την-ις υπηκοότητά-ές του.

Παίκτες Χώρα Συνομοσπονδία
4 Βραζιλία Νότιας Αμερικής
Ουγγαρία Ευρώπης
3 Ιαπωνία Ασίας
Ιράκ Ασίας
Κουβέιτ Ασίας
Μαλαισία Μαλάγια[α] Ασίας
Ταϊλάνδη Ασίας
2 Αγγλία Ευρώπης
Αργεντινή Νότιας Αμερικής
Γερμανία Δυτική Γερμανία Ευρώπης
Δανία Ευρώπης
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Ασίας
Ηνωμένες Πολιτείες Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής
Ινδονησία Ασίας
Ιράν Ασίας
Νότια Κορέα Ασίας
Ουρουγουάη Νότιας Αμερικής
1 Αίγυπτος Αφρικής
Ακτή Ελεφαντοστού Αφρικής
Ανατολική Γερμανία Ευρώπης
Αυστραλία[β] Ασίας / Ωκεανίας
Βέλγιο Βέλγιο Ευρώπης
Βιετνάμ Ασίας
Βοσνία και Ερζεγοβίνη Ευρώπης
Γαλλία Ευρώπης
Γκάνα Αφρικής
Γουατεμάλα Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής
Ζάμπια Αφρικής
Ινδία Ασίας
Ιρλανδία Ευρώπης
Ισπανία[γ] Ευρώπης
Καμερούν Αφρικής
Μαλάουι Αφρικής
Μαλδίβες Ασίας
Μεξικό Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής
Ολλανδία Ευρώπης
Ονδούρα Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής
Πολωνία Ευρώπης
Πορτογαλία Ευρώπης
Σαουδική Αραβία Ασίας
Σερβία Ευρώπης
Σιγκαπούρη Ασίας
Σουηδία Ευρώπης
Τουρκία Ευρώπης
Τρινιντάντ και Τομπάγκο Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής
Τσεχία Ευρώπης
Φιλιππίνες Ασίας
Χιλή Νότιας Αμερικής
74 48 5
  1. Ο Αμπντούλ Γκάνι Μινχάτ έπαιξε ποδόσφαιρο και για τη Μαλάγια και για τη Μαλαισία.[16]
  2. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αυστραλίας ήταν μέλος της Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας της Ωκεανίας από την ίδρυσή της το 1966, αλλά το 2006 έφυγε από την Συνομοσπονδία της Ωκεανίας και πήγε σε αυτήν της Ασίας.[17][18] Ο Τιμ Κέιχιλ έκανε ντεμπούτο με την Αυστραλία το 2004 όταν η Αυστραλία ανήκε ακόμα στην Συνομοσπονδία της Ωκεανίας και ολοκλήρωσε την καριέρα του με την Αυστραλία το 2018.[19][20]
  3. Ο Πούσκας έπαιξε 4 αγώνες με την Εθνική Ισπανίας.[21]

Ανά συνομοσπονδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα στοιχεία είναι ακριβή έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2022 (UTC).

Συνομοσπονδία Παίκτες
Ασίας 30
Ευρώπης 23
Νότιας Αμερικής 9
Αφρικής 6
Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής 6
Ωκεανίας[α] 0
Σύνολο 74
  1. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αυστραλίας ήταν μέλος της Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας της Ωκεανίας από την ίδρυσή της το 1966, αλλά το 2006 έφυγε από τη Συνομοσπονδία της Ωκεανίας και πήγε σε αυτήν της Ασίας.[22][23] Ο Τιμ Κέιχιλ έκανε ντεμπούτο με την Αυστραλία το 2004 όταν η Αυστραλία ανήκε ακόμα στην Συνομοσπονδία της Ωκεανίας και ολοκλήρωσε την καριέρα του με την Αυστραλία το 2018.[24][25]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «RSSSF – Imre Schlosser – Goals in international matches» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2020. 
  2. «The Top 50 International Goalscorers of All Time» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2020. 
  3. «UEFA – Europe's all-time top international goalscorers» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2020. 
  4. «RSSSF – Ferenc Puskás – Goals in international matches» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2020. 
  5. «RSSSF – Ali Daei – Century of international appearances» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2020. 
  6. «UEFA – Cristiano Ronaldo's 109 international goals: who, what, when, how» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2021. 
  7. «Ali Daei - Century of International Appearances» (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2021. CS1 maint: Unfit url (link)
  8. «INTERNATIONAL OLYMPIC COMMITTEE : Most goals in international football: From Pele and Puskas to Cristiano and Sunil Chhetri» (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2022. 
  9. «FIFA – Rampant Ronaldo Seizes the Outright Record» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2021. 
  10. «Cristiano Ronaldo breaks iconic record for most goals scored in international matches» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2021. 
  11. «Mokhtar Dahari» (στα Ιταλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2020. 
  12. «Malaysian football legends – Mokhtar Dahari» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2020. 
  13. Daranee, Balachandar (30 Ιουνίου 2021). «FIFA Ranks Malaysia's 'Super Mokh' 3rd Highest Goal Scorer Of All Time» [H ΦΙΦΑ αναγνωρίζει ως τρίτο καλύτερο σκόρερ όλων των εποχών τον "Σούπερ Μοκ" της Μαλαισίας] (στα Αγγλικά). Says. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2021. 
  14. «The joint-9th top men's scorer!» [Ο από κοινού 9ος σκόρερ στο ποδόσφαιρο ανδρών!] (στα Αγγλικά). FIFA. 29 Ιουνίου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2021. 
  15. «Mohamed Mokhtar Dahari – Century of International Appearances» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2021. 
  16. Mamrud, Roberto. «Abdul Ghani Minhat – Goals in International Matches» [Αμπντούλ Γκάνι Μινχάτ – Τέρματα σε Διεθνείς Αγώνες] (στα Αγγλικά). RSSSF. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2021. 
  17. «Australia gets AFC nod to join Asian soccer group» [Η Αυστραλία πήρε το νεύμα κατάφασης για ενσωμάτωση στη Συνομοσπονδία της Ασίας] (στα Αγγλικά). China Daily. 25 Μαρτίου 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2021. 
  18. «Australia at the AFC Asian Cup: A Look Back» [Αναδρομή: Η Αυστραλία στο Ασιατικό Κύπελλο Εθνών] (στα Αγγλικά). AFC. 8 Ιουλίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2021. 
  19. «Australia 1–0 South Africa» [Αυστραλία 1–0 Νότια Αφρική] (στα Αγγλικά). BBC Sport. 30 Μαρτίου 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2021. 
  20. «Tim Cahill retires from international football» [Ο Τιμ Κέιχιλ αποσύρεται από την Εθνική]. USA Today (στα Αγγλικά). Associated Press. 17 Ιουλίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2021. 
  21. Mamrud, Roberto. «Ferenc Puskás – Goals in international matches» [Φέρεντς Πούσκας – Τέρματα σε Διεθνείς Αγώνες] (στα Αγγλικά). RSSSF. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2019. 
  22. «Australia gets AFC nod to join Asian soccer group» [Η Αυστραλία πήρε το νεύμα κατάφασης για ενσωμάτωση στη Συνομοσπονδία της Ασίας] (στα Αγγλικά). China Daily. 25 Μαρτίου 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2021. 
  23. «Australia at the AFC Asian Cup: A Look Back» [Αναδρομή: Η Αυστραλία στο Ασιατικό Κύπελλο Εθνών] (στα Αγγλικά). AFC. 8 Ιουλίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2021. 
  24. «Australia 1–0 South Africa» [Αυστραλία 1–0 Νότια Αφρική] (στα Αγγλικά). BBC Sport. 30 Μαρτίου 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2021. 
  25. «Tim Cahill retires from international football» [Ο Τιμ Κέιχιλ αποσύρεται από την Εθνική]. USA Today (στα Αγγλικά). Associated Press. 17 Ιουλίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2021. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]