Κατάλογος ποδοσφαιριστών ανδρών με 50 ή περισσότερα διεθνή γκολ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σημείωσε 50 διεθνή γκολ ήταν ο Ούγγρος Ίμρε Σλόσσερ-Λάκατος. Το πέτυχε σε αγώνα απέναντι στην Αυστρία στις 5 Νοεμβρίου 1916.[1][2] Συνολικά σημείωσε 59 γκολ σε 68 διεθνείς αναμετρήσεις.[3] Ο Φέρεντς Πούσκας, επίσης Ούγγρος, ήταν ο επόμενος κάτοχος της καλύτερης επίδοσης από το 1953. Το 50ό του γκολ ήρθε στις 24 Ιουλίου 1952 στον αγώνα με την Τουρκία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952, ενώ κάτοχος του ρεκόρ έγινε στις 25 Νοεμβρίου 1953 στο ιστορικό παιχνίδι με την Αγγλία (3–6). Ο Πούσκας σημείωσε 84 γκολ στη διεθνή του σταδιοδρομία.[4] Παρέμεινε ο κορυφαίος διεθνής σκόρερ για άλλα 47 χρόνια μετά το 84ο του γκολ το 1956 με αντίπαλο την Αυστρία, μέχρι που ο Ιρανός Αλί Νταεΐ κατέρριψε το ρεκόρ το 2003 μετά την επίτευξη του 85ου του τέρματος απέναντι στο Λίβανο.[5] Το ρεκόρ του Νταεΐ με 109 γκολ ισοφαρίστηκε στις 23 Ιουνίου 2021 από τον Κριστιάνο Ρονάλντο.[6][7][8] Ο Πορτογάλος έγινε ο ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα διεθνή γκολ (111), μετά τα δύο γκολ που σημείωσε την 1η Σεπτεμβρίου 2021 με αντίπαλο την Ιρλανδία.[9][10]

Σημείωση: Ανεπίσημα, τα περισσότερα γκολ έχει σημειώσει ο Μοχτάρ Νταχαρί (Μαλαισία) με 125,[11][12] η επίδοση όμως αυτή δεν έχει αναγνωριστεί από τη FIFA. Μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2021, η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει αναγνωρίσει 89 γκολ σε 142 διεθνείς επίσημους αγώνες,[13][14] όπως και η RSSSF.[15]

Κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κάτοχος του ρεκόρ Κριστιάνο Ρονάλντο το 2017.
Ο Αλί Νταεΐ (αριστερά) σε δράση το 2005, κράτησε το ρεκόρ μέχρι το 2021.
Ο καλπάζων συνταγματάρχης κράτησε την κορυφή για μισό αιώνα.
Ο Ίμρε Σλόσσερ ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σημείωσε 50 διεθνή γκολ και είχε το ρεκόρ για 41 χρόνια πριν το συμπατριώτη του Πούσκας.

Τα στοιχεία είναι ακριβή έως τις 9 Ιανουαρίου 2022.

Θέση Ποδοσφαιριστής Χώρα Γκολ Αγώνες Περίοδος
1 Κριστιάνο Ρονάλντο Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 115 184 2003–σήμερα
2 Αλί Νταεΐ Flag of Iran.svg Ιράν 109 149 1993–2006
3 Μοχτάρ Νταχαρί Flag of Malaysia.svg Μαλαισία 89 142 1972–1985
4 Φέρεντς Πούσκας Flag of Hungary.svg Ουγγαρία/ Flag of Spain.svg Ισπανία 84 89 1945–1956
5 Αλί Μαμπαχούτ Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 80 104 2009–σήμερα
Σουνίλ Τσέτρι Flag of India.svg Ινδία 125 2005–σήμερα
Λιονέλ Μέσι Flag of Argentina.svg Αργεντινή 158 2005–σήμερα
8 Γκόντφρι Τσιτάλου Flag of Zambia.svg Ζάμπια 79 111 1968–1980
9 Χουσεΐν Σαΐντ Flag of Iraq.svg Ιράκ 78 137 1976–1990
10 Πελέ Flag of Brazil.svg Βραζιλία 77 92 1956–1971
11 Σάντορ Κότσις Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 75 68 1948–1956
Κουνίσιγκε Καμαμότο Flag of Japan.svg Ιαπωνία 76 1964–1977
Μπασάρ Αμπντουλάχ Flag of Kuwait.svg Κουβέιτ 134 1996–2007
14 Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι Flag of Poland.svg Πολωνία 74 128 2006–σήμερα
15 Μάζεντ Αμπντουλάχ Flag of Saudi Arabia.svg Σαουδική Αραβία 72 117 1977–1994
16 Κίνα Φίρι Flag of Malawi.svg Μαλάουι 71 117 1973–1981
Κιατισούκ Σεναμούανγκ Flag of Thailand.svg Ταϊλάνδη 134 1993–2007
Μίροσλαβ Κλόζε Flag of Germany.svg Γερμανία 137 2001–2014
19 Πιγιαπόνγκ Πιούε-ον Flag of Thailand.svg Ταϊλάνδη 70 100 1981–1997
Αμπντούλ Καντίρ Flag of Indonesia.svg Ινδονησία 111 1967–1979
Τζον Στερν Flag of Trinidad and Tobago.svg Τρινιντάντ και Τομπάγκο 115 1995–2012
Νεϊμάρ Flag of Brazil.svg Βραζιλία 116 2010–σήμερα
23 Γκερντ Μίλερ Flag of Germany.svg Γερμανία 68 62 1966–1974
Ρόμελου Λουκάκου Flag of Belgium.svg Βέλγιο 101 2010–σήμερα
Κάρλος Ρουίς Flag of Guatemala.svg Γουατεμάλα 133 1998–2016
Ρόμπι Κιν Flag of Ireland.svg Ιρλανδία 146 1998–2016
Χοσάμ Χασάν Flag of Egypt.svg Αίγυπτος 176 1985–2006
28 Ντιντιέ Ντρογκμπά Flag of Côte d'Ivoire.svg Ακτή Ελεφαντοστού 65 105 2002–2014
Λουίς Σουάρες Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη 128 2007–σήμερα
30 Ζάσεμ Αλ Χουαϊντί Flag of Kuwait.svg Κουβέιτ 63 83 1992–2003
31 Ρονάλντο Flag of Brazil.svg Βραζιλία 62 98 1994–2011
Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς Flag of Sweden.svg Σουηδία 120 2001–σήμερα
Αχμέντ Ραντί Flag of Iraq.svg Ιράκ 121 1982–1997
34 Αμπντούλ Γκάνι Μινχάτ Flag of Malaysia.svg Μαλάγια/ Flag of Malaysia.svg Μαλαισία 61 71 1956–1966
35 Εντίν Τζέκο Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία και Ερζεγοβίνη 60 118 2007–σήμερα
36 Ίμρε Σλόσσερ-Λάκατος Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 59 68 1906–1927
Νταβίντ Βίγια Flag of Spain.svg Ισπανία 98 2005–2017
38 Τσα Μπουμ-κουν Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα 58 135 1972–1986
39 Άλι Ασφάκ Flag of Maldives.svg Μαλδίβες 57 89 2003–σήμερα
Κάρλος Παβόν Flag of Honduras.svg Ονδούρα 101 1993–2010
Κλιντ Ντέμπσι Flag of the United States (Pantone).svg Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 141 2004–2018
Γιούνις Μαχμούντ Flag of Iraq.svg Ιράκ 148 2002–2016
Λάντον Ντόνοβαν Flag of the United States (Pantone).svg Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 157 2000–2014
44 Σαμουέλ Ετό Flag of Cameroon.svg Καμερούν 56 118 1997–2014
45 Ρομάριο Flag of Brazil.svg Βραζιλία 55 70 1987–2005
Καζουγιόσι Μιούρα Flag of Japan.svg Ιαπωνία 89 1990–2000
Γιαν Κόλερ Flag of Czechoslovakia.svg Τσεχία 91 1999–2009
Ισουάντι Ιντρίς Flag of Indonesia.svg Ινδονησία 97 1968–1980
Φαντί Αχμάντ Flag of Singapore.svg Σιγκαπούρη 101 1979–1997
Γιοάχιμ Στράιχ Flag of East Germany.svg Ανατολική Γερμανία 102 1969–1984
Μπάντερ Αλ Μουτάουα Flag of Kuwait.svg Κουβέιτ 188 2003–σήμερα
52 Γκαμπριέλ Μπατιστούτα Flag of Argentina.svg Αργεντινή 54 77 1991–2002
53 Γουέιν Ρούνεϊ Flag of England.svg Αγγλία 53 120 2003–2018
Έντινσον Καβάνι Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη 126 2008–σήμερα
55 Πόουλ Νίλσεν Flag of Denmark.svg Δανία 52 38 1910–1925
Φιλ Γιανγκχάσμπαντ Flag of the Philippines.svg Φιλιππίνες 108 2006–2019
Χαβιέρ Ερνάντες Flag of Mexico.svg Μεξικό 109 2009–σήμερα
Γιον Νταλ Τόμασον Flag of Denmark.svg Δανία 112 1997–2010
Αντνάν Αλ Ταλγιανί Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 161 1983–1997
60 Λάγιος Τίχι Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 51 72 1955–1971
Λε Κονγκ Βιν Flag of Vietnam.svg Βιετνάμ 83 2004–2016
Ασαμόα Τζιάν Flag of Ghana.svg Γκάνα 108 2003–σήμερα
Χακάν Σουκούρ Flag of Turkey.svg Τουρκία 112 1992–2007
Τιερί Ανρί Flag of France.svg Γαλλία 123 1997–2010
65 Καρίμ Μπαγκερί Flag of Iran.svg Ιράν 50 87 1993–2010
Ρόμπιν Φαν Πέρσι Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 102 2005–2017
Χουάνγκ Σουν-χονγκ Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα 103 1988–2002
Τιμ Κέιχιλ Flag of Australia.svg Αυστραλία 108 2004–2018
Σίντζι Οκαζάκι Flag of Japan.svg Ιαπωνία 119 2008–σήμερα
Ζαϊνάλ Αμπεντίν Χασάν Flag of Malaysia.svg Μαλαισία 129 1980–1997

Ανά εθνικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελευταία ενημέρωση: 9 Ιανουαρίου 2022

*Ο όρος «εθνικότητα» σε αυτήν την ενότητα αναφέρεται στο-α έθνος-η που εκπροσώπησε ο παίκτης (η εθνική ομάδα ή οι εθνικές ομάδες που αγωνίστηκε), όχι στην εθνικότητά του ή την-ις υπηκοότητά-ές του.

Παίκτες Χώρα Συνομοσπονδία
4 Flag of Brazil.svg Βραζιλία Νότιας Αμερικής
Flag of Hungary.svg Ουγγαρία Ευρώπης
3 Flag of Japan.svg Ιαπωνία Ασίας
Flag of Iraq.svg Ιράκ Ασίας
Flag of Kuwait.svg Κουβέιτ Ασίας
Flag of Malaysia.svg Μαλαισία Flag of Malaya.svg Μαλάγια[α] Ασίας
2 Flag of Argentina.svg Αργεντινή Νότιας Αμερικής
Flag of Germany.svg Γερμανία Flag of Germany.svg Δυτική Γερμανία Ευρώπης
Flag of Denmark.svg Δανία Ευρώπης
Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Ασίας
Flag of the United States (Pantone).svg Ηνωμένες Πολιτείες Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής
Flag of Indonesia.svg Ινδονησία Ασίας
Flag of Iran.svg Ιράν Ασίας
Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα Ασίας
Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη Νότιας Αμερικής
Flag of Thailand.svg Ταϊλάνδη Ασίας
1 Flag of England.svg Αγγλία Ευρώπης
Flag of Egypt.svg Αίγυπτος Αφρικής
Flag of Côte d'Ivoire.svg Ακτή Ελεφαντοστού Αφρικής
Flag of East Germany.svg Ανατολική Γερμανία Ευρώπης
Flag of Australia.svg Αυστραλία[β] Ασίας / Ωκεανίας
Βέλγιο Ευρώπης
Flag of Vietnam.svg Βιετνάμ Ασίας
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία και Ερζεγοβίνη Ευρώπης
Flag of France.svg Γαλλία Ευρώπης
Flag of Ghana.svg Γκάνα Αφρικής
Flag of Guatemala.svg Γουατεμάλα Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής
Flag of Zambia.svg Ζάμπια Αφρικής
Flag of India.svg Ινδία Ασίας
Flag of Ireland.svg Ιρλανδία Ευρώπης
Flag of Spain.svg Ισπανία[γ] Ευρώπης
Flag of Cameroon.svg Καμερούν Αφρικής
Flag of Malawi.svg Μαλάουι Αφρικής
Flag of Maldives.svg Μαλδίβες Ασίας
Flag of Mexico.svg Μεξικό Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Ευρώπης
Flag of Honduras.svg Ονδούρα Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής
Flag of Poland.svg Πολωνία Ευρώπης
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Ευρώπης
Flag of Saudi Arabia.svg Σαουδική Αραβία Ασίας
Flag of Singapore.svg Σιγκαπούρη Ασίας
Flag of Sweden.svg Σουηδία Ευρώπης
Flag of Turkey.svg Τουρκία Ευρώπης
Flag of Trinidad and Tobago.svg Τρινιντάντ και Τομπάγκο Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής
Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία Ευρώπης
Flag of the Philippines.svg Φιλιππίνες Ασίας
  1. Ο Αμπντούλ Γκάνι Μινχάτ έπαιξε ποδόσφαιρο και για τη Μαλάγια και για τη Μαλαισία.[16]
  2. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αυστραλίας ήταν μέλος της Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας της Ωκεανίας από την ίδρυσή της το 1966, αλλά το 2006 έφυγε από την Συνομοσπονδία της Ωκεανίας και πήγε σε αυτήν της Ασίας.[17][18] Ο Τιμ Κέιχιλ έκανε ντεμπούτο με την Αυστραλία το 2004 όταν η Αυστραλία ανήκε ακόμα στην Συνομοσπονδία της Ωκεανίας και ολοκλήρωσε την καριέρα του με την Αυστραλία το 2018.[19][20]
  3. Ο Πούσκας έπαιξε 4 αγώνες με τα χρώματα της Εθνικής Ισπανίας.[21]

Ανά συνομοσπονδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελευταία ενημέρωση: 9 Ιανουαρίου 2022
Συνομοσπονδία Παίκτες
Ασίας 29
Ευρώπης 21
Νότιας Αμερικής 8
Αφρικής 6
Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής 6
Ωκεανίας[α] 0
Σύνολο 70
  1. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αυστραλίας ήταν μέλος της Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας της Ωκεανίας από την ίδρυσή της το 1966, αλλά το 2006 έφυγε από τη Συνομοσπονδία της Ωκεανίας και πήγε σε αυτήν της Ασίας.[22][23] Ο Τιμ Κέιχιλ έκανε ντεμπούτο με την Αυστραλία το 2004 όταν η Αυστραλία ανήκε ακόμα στην Συνομοσπονδία της Ωκεανίας και ολοκλήρωσε την καριέρα του με την Αυστραλία το 2018.[24][25]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «RSSSF – Imre Schlosser – Goals in international matches» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2020. 
  2. «The Top 50 International Goalscorers of All Time» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2020. 
  3. «UEFA – Europe's all-time top international goalscorers» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2020. 
  4. «RSSSF – Ferenc Puskás – Goals in international matches» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2020. 
  5. «RSSSF – Ali Daei – Century of international appearances» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2020. 
  6. «UEFA – Cristiano Ronaldo's 109 international goals: who, what, when, how» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2021. 
  7. «Ali Daei - Century of International Appearances» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2021. 
  8. «INTERNATIONAL OLYMPIC COMMITTEE : Most goals in international football: From Pele and Puskas to Cristiano and Sunil Chhetri» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2021. 
  9. «FIFA – Rampant Ronaldo Seizes the Outright Record» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2021. 
  10. «Cristiano Ronaldo breaks iconic record for most goals scored in international matches» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2021. 
  11. «Mokhtar Dahari» (στα Ιταλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2020. 
  12. «Malaysian football legends – Mokhtar Dahari» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2020. 
  13. Daranee, Balachandar (30 Ιουνίου 2021). «FIFA Ranks Malaysia's 'Super Mokh' 3rd Highest Goal Scorer Of All Time» [H ΦΙΦΑ αναγνωρίζει ως τρίτο καλύτερο σκόρερ όλων των εποχών τον "Σούπερ Μοκ" της Μαλαισίας] (στα Αγγλικά). Says. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2021. 
  14. «The joint-9th top men's scorer!» [Ο από κοινού 9ος σκόρερ στο ποδόσφαιρο ανδρών!] (στα Αγγλικά). FIFA. 29 Ιουνίου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2021. 
  15. «Mohamed Mokhtar Dahari – Century of International Appearances» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2021. 
  16. Mamrud, Roberto. «Abdul Ghani Minhat – Goals in International Matches» [Αμπντούλ Γκάνι Μινχάτ – Τέρματα σε Διεθνείς Αγώνες] (στα Αγγλικά). RSSSF. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2021. 
  17. «Australia gets AFC nod to join Asian soccer group» [Η Αυστραλία πήρε το νεύμα κατάφασης για ενσωμάτωση στη Συνομοσπονδία της Ασίας] (στα Αγγλικά). China Daily. 25 Μαρτίου 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2021. 
  18. «Australia at the AFC Asian Cup: A Look Back» [Αναδρομή: Η Αυστραλία στο Ασιατικό Κύπελλο Εθνών] (στα Αγγλικά). AFC. 8 Ιουλίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2021. 
  19. «Australia 1–0 South Africa» [Αυστραλία 1–0 Νότια Αφρική] (στα Αγγλικά). BBC Sport. 30 Μαρτίου 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2021. 
  20. «Tim Cahill retires from international football» [Ο Τιμ Κέιχιλ αποσύρεται από την Εθνική]. USA Today (στα Αγγλικά). Associated Press. 17 Ιουλίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2021. 
  21. Mamrud, Roberto. «Ferenc Puskás – Goals in international matches» [Φέρεντς Πούσκας – Τέρματα σε Διεθνείς Αγώνες] (στα Αγγλικά). RSSSF. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2019. 
  22. «Australia gets AFC nod to join Asian soccer group» [Η Αυστραλία πήρε το νεύμα κατάφασης για ενσωμάτωση στη Συνομοσπονδία της Ασίας] (στα Αγγλικά). China Daily. 25 Μαρτίου 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2021. 
  23. «Australia at the AFC Asian Cup: A Look Back» [Αναδρομή: Η Αυστραλία στο Ασιατικό Κύπελλο Εθνών] (στα Αγγλικά). AFC. 8 Ιουλίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2021. 
  24. «Australia 1–0 South Africa» [Αυστραλία 1–0 Νότια Αφρική] (στα Αγγλικά). BBC Sport. 30 Μαρτίου 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2021. 
  25. «Tim Cahill retires from international football» [Ο Τιμ Κέιχιλ αποσύρεται από την Εθνική]. USA Today (στα Αγγλικά). Associated Press. 17 Ιουλίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2021.