Κατάλογος ποδοσφαιριστών ανδρών με 50 ή περισσότερα διεθνή γκολ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σημείωσε 50 διεθνή γκολ ήταν ο Ούγγρος Ίμρε Σλόσσερ-Λάκατος. Το πέτυχε σε αγώνα απέναντι στην Αυστρία στις 5 Νοεμβρίου 1916.[1][2] Συνολικά σημείωσε 59 γκολ σε 68 διεθνείς αναμετρήσεις.[3] Ο Φέρεντς Πούσκας, επίσης Ούγγρος, ήταν ο επόμενος κάτοχος της καλύτερης επίδοσης από το 1953. Το 50ό του γκολ ήρθε στις 24 Ιουλίου 1952 στον αγώνα με την Τουρκία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952, ενώ κάτοχος του ρεκόρ έγινε στις 25 Νοεμβρίου 1953 στο ιστορικό παιχνίδι με την Αγγλία (3–6). Ο Πούσκας σημείωσε 84 γκολ στη διεθνή του σταδιοδρομία.[4] Παρέμεινε ο κορυφαίος διεθνής σκόρερ για άλλα 47 χρόνια μετά το 84ο του γκολ το 1956 με αντίπαλο την Αυστρία, μέχρι που ο Ιρανός Αλί Νταεΐ κατέρριψε το ρεκόρ το 2003 μετά την επίτευξη του 85ου του τέρματος απέναντι στο Λίβανο.[5] Το ρεκόρ του Νταεΐ με 109 γκολ ισοφαρίστηκε στις 23 Ιουνίου 2021 από τον Κριστιάνο Ρονάλντο.[6] Ο Ρονάλντο είναι πλέον ο ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα διεθνή γκολ (111), μετά τα δύο γκολ που σημείωσε την 1η Σεπτεμβρίου 2021 με αντίπαλο την Ιρλανδία.[7][8]

Σημείωση: Ανεπίσημα, κάτοχος του ρεκόρ είναι ο Μοχτάρ Νταχαρί (Μαλαισία) με 125 γκολ,[9][10] η επίδοση όμως αυτή δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί από τη FIFA. Μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2021, η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει αναγνωρίσει 89 γκολ σε 142 διεθνείς επίσημους αγώνες,[11][12] όπως και η RSSSF.[13]

Ο κάτοχος του ρεκόρ Κριστιάνο Ρονάλντο το 2017.
Ο Αλί Νταεΐ (αριστερά) σε δράση το 2005, κράτησε το ρεκόρ μέχρι το 2021.
Ο καλπάζων συντάγματαρχης κράτησε την κορυφή για μισό αιώνα.
Ο Ίμρε Σλόσσερ ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σημείωσε 50 διεθνή γκολ και είχε το ρεκόρ για 41 χρόνια πριν το συμπατριώτη του, Πούσκας.

Κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα στοιχεία είναι ακριβή έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2021.

Θέση Παίκτης Χώρα Γκολ Περίοδος
1 Κριστιάνο Ρονάλντο Flag of Portugal.svgΠορτογαλία 111 2003–σήμερα
2 Αλί Νταεΐ Flag of Iran.svg Ιράν 109 1993–2006
3 Μοχτάρ Νταχαρί Flag of Malaysia.svg Μαλαισία 89 1972–1985
4 Φέρεντς Πούσκας Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 84 1945–1956
5 Γκάντφρι Τσιτάλου Flag of Zambia.svg Ζάμπια 79 1968–1980
Λιονέλ Μέσι Flag of Argentina.svg Αργεντινή 2005–σήμερα
7 Χουσεΐν Σαΐντ Flag of Iraq.svg Ιράκ 78 1977–1990
8 Πελέ Flag of Brazil.svg Βραζιλία 77 1956–1971
Άλι Μαμπουχούτ Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 2009–σήμερα
9 Σάντορ Κότσις Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 75 1948–1956
Κουνισίγκε Καμαμότο Flag of Japan.svg Ιαπωνία 1964–1977
Μπασαάρ Αμπντουλαάχ Flag of Kuwait.svg Κουβέιτ 1996–2007
Σουνίλ Τσέτρι Flag of India.svg Ινδία 2005–σήμερα
14 Μάζεντ Αμπντουλαάχ Flag of Saudi Arabia.svg Σαουδική Αραβία 72 1977–1994
Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι Flag of Poland.svg Πολωνία 2006–σήμερα
16 Κίνα Φάιρι Flag of Malawi.svg Μαλάουι 71 1973–1981
Κιάτισουκ Σεναμουάνγκ Flag of Thailand.svg Ταϊλάνδη 1993–2007
Μίροσλαβ Κλόζε Flag of Germany.svg Γερμανία 2001–2014
19 Πιαπόνγκ Φιί-Ον Flag of Thailand.svg Ταϊλάνδη 70 1981–1997
Τζον Στερν Flag of Trinidad and Tobago.svg Τρινιντάντ και Τομπάγκο 1995–2012
21 Νεϊμάρ Flag of Brazil.svg Βραζιλία 69 2010–σήμερα
21 Χοσάμ Χασάν Flag of Egypt.svg Αίγυπτος 68 1985–2006
Γκερντ Μίλερ Flag of Germany.svg Γερμανία 1966–1974
Κάρλος Ρουίς Flag of Guatemala.svgΓουατεμάλα 1998–2016
Ρόμπι Κιν Flag of Ireland.svg Ιρλανδία 1998–2016
26 Ρομελού Λουκακού Flag of Belgium.svg Βέλγιο 67 2010–σήμερα
27 Ντιντιέ Ντρογκμπά Flag of Côte d'Ivoire.svg Ακτή Ελεφαντοστού 65 2002–2014
28 Λουίς Σουάρες Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη 64 2007–σήμερα
29 Ζάζεμ Αλ Χουαϊντί Flag of Kuwait.svg Κουβέιτ 63 1992–2003
30 Ρονάλντο Flag of Brazil.svg Βραζιλία 62 1994–2011
Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς Flag of Sweden.svg Σουηδία 2001–σήμερα
Άχμεντ Ράντι Flag of Iraq.svg Ιράκ 1982–1997
33 Ίμρε Σλόσσερ-Λάκατος Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 59 1906–1927
Νταβίντ Βίγια Flag of Spain.svg Ισπανία 2005–2017
Έντιν Τζέκο Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία και Ερζεγοβίνη 2007–σήμερα
36 Τσα Μπομ Γκουούν Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα 58 1972–1986
37 Κάρλος Παβόν Flag of Honduras.svgΟνδούρα 57 1993–2010
Κλιντ Ντέμπσι Flag of the United States (Pantone).svg Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 2004–2018
Γιούνις Μαχμούντ Flag of Iraq.svg Ιράκ 2002–2016
Λάντον Ντόνοβαν Flag of the United States (Pantone).svg Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 2000–2014
41 Σαμουέλ Ετό Flag of Cameroon.svg Καμερούν 56 1997–2014
42 Μπάντερ Αλ Μουτάουα Flag of Kuwait.svg Κουβέιτ 55 2003–σήμερα
Ρομάριο Flag of Brazil.svg Βραζιλία 1987–2005
Καζουγιόσι Μιούρα Flag of Japan.svg Ιαπωνία 1990–2000
Γιαν Κόλερ Flag of Czechoslovakia.svg Τσεχία 1999–2009
Φάντι Άχμεντ Flag of Singapore.svgΣιγκαπούρη 1979–1997
48 Γκαμπριέλ Μπατιστούτα Flag of Argentina.svg Αργεντινή 54 1991–2002
49 'Αλι Ασφάκ Flag of Maldives.svg Μαλδίβες 53 2003–σήμερα
Γιοάχιμ Στράιχ Flag of East Germany.svg Ανατολική Γερμανία 1969–1984
Ζέιναλ Ααμπιντίν Χασάν Flag of Malaysia.svg Μαλαισία 1980–1997
Γουέιν Ρούνεϊ Flag of England.svg Αγγλία 2003–2018
Έντισον Καβάνι Flag of Uruguay.svgΟυρουγουάη 2008–σήμερα
53 Πολ Νίλσεν Flag of Denmark.svg Δανία 52 1910–1925
Φιλ Γιανγκχάσμπαντ Flag of the Philippines.svg Φιλιππίνες 2006–2019
Χαβιέρ Ερνάντες Flag of Mexico.svg Μεξικό 2009–σήμερα
Γιον Ντέιλ Τόμασον Flag of Denmark.svg Δανία 1997–2010
Αντνάν Αλ Ταλγιανί Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 1983–1997
58 Λάγιος Τίχι Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 51 1955–1971
Λε Κονγκ Βίνι Flag of Vietnam.svg Βιετνάμ 2004–2016
Ασαμόα Τζιάν Flag of Ghana.svg Γκάνα 2003–σήμερα
Χακάν Σουκούρ Flag of Turkey.svg Τουρκία 1992–2007
Τιερί Ανρί Flag of France.svg Γαλλία 1997–2010
63 Καρίμ Μπαγκερί Flag of Iran.svg Ιράν 50 1993–2010
Ρόμπιν Φαν Πέρσι Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 2005–2017
Χουάν Σον Χoυν Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα 1988–2002
Τιμ Κέιχιλ Flag of Australia.svg Αυστραλία 2004–2018
Σίντζι Οκαζάκι Flag of Japan.svg Ιαπωνία 2008–σήμερα

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «RSSSF : Imre Schlosser : Goals in international matches» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2020. 
  2. «The Top 50 International Goalscorers of All Time» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2020. 
  3. «UEFA : Europe's all-time top international goalscorers» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2020. 
  4. «RSSSF : Ferenc Puskás : Goals in international matches» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2020. 
  5. «RSSSF : Ali Daei - Century of international appearances» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2020. 
  6. «UEFA : Cristiano Ronaldo's 109 international goals: who, what, when, how» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2021. 
  7. «FIFA : RAMPANT RONALDO SEIZES THE OUTRIGHT RECORD» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2021. 
  8. «Cristiano Ronaldo breaks iconic record for most goals scored in international matches» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2021. 
  9. «Mokhtar Dahari» (στα Ιταλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2020. 
  10. «Malaysian football legends : Mokhtar Dahari» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2020. 
  11. Daranee, Balachandar (30 Ιουνίου 2021). «FIFA Ranks Malaysia's 'Super Mokh' 3rd Highest Goal Scorer Of All Time» [H ΦΙΦΑ αναγνωρίζει ως τρίτο καλύτερο σκόρερ όλων των εποχών τον "Σούπερ Μοκ" της Μαλαισίας] (στα Αγγλικά). Says. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2021. 
  12. «The joint-9th top men's scorer!» [Ο από κοινού 9ος σκόρερ στο ποδόσφαιρο ανδρών!] (στα Αγγλικά). FIFA. 29 Ιουνίου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2021. 
  13. «Mohamed Mokhtar Dahari – Century of International Appearances» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2021.