Κατάλογος ποδοσφαιριστών ανδρών με 50 ή περισσότερα διεθνή γκολ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σημείωσε 50 διεθνή τέρματα ήταν ο Ούγγρος Ίμρε Σλόσσερ-Λάκατος. Το πέτυχε σε αγώνα απέναντι στην Αυστρία στις 5 Νοεμβρίου 1916.[1][2] Συνολικά σημείωσε 59 γκολ σε 68 διεθνείς αναμετρήσεις.[3] Ο Φέρεντς Πούσκας, επίσης Ούγγρος, ήταν ο επόμενος κάτοχος της καλύτερης επίδοσης από το 1953. Το 50ό του γκολ ήρθε στις 24 Ιουλίου 1952 στον αγώνα με την Τουρκία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952, ενώ κάτοχος του ρεκόρ έγινε στις 25 Νοεμβρίου 1953 στο ιστορικό παιχνίδι με την Αγγλία (3–6). Ο Πούσκας σημείωσε 84 γκολ στη διεθνή του σταδιοδρομία.[4] Παρέμεινε ο υψηλότερος διεθνής σκόρερ για άλλα 47 χρόνια μετά το 84ο του γκολ το 1956 εναντίον της Αυστρίας μέχρι που ο Αλί Νταεΐ του Ιράν κατέρριψε το ρεκόρ το 2003 μετά την επίτευξη του 85ου του τέρματος απέναντι στο Λίβανο.[5]

Σημειώση : Ανεπίσημα, κάτοχος του ρεκόρ είναι ο Μοχτάρ Νταχαρί (Μαλαισία) με 125 τέρματα ,[6][7] η επίδοση όμως αυτή δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί από τη ΦΙΦΑ. Μέχρι το τέλος του 2020 η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει αναγνωρίσει 127 διεθνείς επίσημους αγώνες και 82 τέρματα. Η RSSSF έχει αναγνωρίσει 89 γκολ σε 142 συμμετοχές.[8]


Ο κάτοχος του επίσημου ρεκόρ Αλί Νταεΐ (αριστερά) εν δράσει το 2005
Ο καλπάζων συντάγματαρχης κράτησε την κορυφή μισό αιώνα
Ο Ίμρε Σλόσσερ ήταν ο πρώτος που σημείωσε 50 διεθνή τέρματα και είχε το ρεκόρ για 41 χρόνια πριν το συμπατριώτη του Πούσκας

Κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα στοιχεία είναι ακριβή έως τις 31 Μαρτίου 2021.

θέση παίκτης χώρα γκολ περίοδος
1 Αλί Νταεΐ Flag of Iran.svg Ιράν 109 1993–2006
2 Κριστιάνο Ρονάλντο Flag of Portugal.svgΠορτογαλία 103 2003–σήμερα
3 Φέρεντς Πούσκας Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 84 1945–1956
4 Μοχτάρ Νταχαρί Flag of Malaysia.svg Μαλαισία 82 1972–1985
5 Γκόντφρεϊ Τσιταλού Flag of Zambia.svg Ζάμπια 79 1968–1980
6 Χουσεΐν Σαΐντ Flag of Iraq.svg Ιράκ 78 1977–1990
7 Πελέ Flag of Brazil.svg Βραζιλία 77 1956–1971
8 Σάντορ Κότσις Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 75 1948–1956
Κουνισίγκε Καμαμότο Flag of Japan.svg Ιαπωνία 75 1964–1977
Μπασάρ Αμπντουλάχ Flag of Kuwait.svgΚουβέιτ 75 1996–2007
11 Σουνίλ Τσέτρι Flag of India.svg Ινδία 72 2005–σήμερα
12 Κίνα Πίρι Flag of Malawi.svg Μαλάουι 71 1973–1981
Μαντζέντ Αμπνουλάχ Flag of Saudi Arabia.svg Σαουδική Αραβία 71 1977–1994
Κιατισούκ Σεναμουάνγκ Flag of Thailand.svg Ταϊλάνδη 71 1993–2007
Μίροσλαβ Κλόζε Flag of Germany.svg Γερμανία 71 2001–2014
Λιονέλ Μέσι Flag of Argentina.svg Αργεντινή 71 2005–σήμερα
17 Πιανπόν Πουεόγκ Flag of Thailand.svg Ταϊλάνδη 70 1981–1997
Τζον Στερν Flag of Trinidad and Tobago.svgΤρινιντάντ και Τομπάγκο 70 1995–2012
19 Χοσάμ Χασάν Flag of Egypt.svg Αίγυπτος 68 1985–2006
Γκερντ Μίλερ Flag of Germany.svg Γερμανία 68 1966–1974
Κάρλος Ρουίζ Flag of Guatemala.svgΓουατεμάλα 68 1998–2016
Ρόμπι Κιν Flag of Ireland.svgΙρλανδία 68 1998–2016
Αλί Μαμπχούτ Flag of the United Arab Emirates.svgΗνωμένα Αραβικά Εμιράτα 68 2009–σήμερα
24 Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι Flag of Poland.svg Πολωνία 66 2006–σήμερα
25 Ντιντιέ Ντρογκμπά Flag of Côte d'Ivoire.svgΑκτή Ελεφαντοστού 65 2002–2014
26 Νεϊμάρ Flag of Brazil.svg Βραζιλία 64 2010–σήμερα
27 Ζάσιμ Αλ Χουαϊντί Flag of Kuwait.svgΚουβέιτ 63 1992–2003
Λουίς Σουάρεζ Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη 63 2007–σήμερα
29 Ρονάλντο Flag of Brazil.svg Βραζιλία 62 1994–2011
Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς Flag of Sweden.svg Σουηδία 62 2001–σήμερα
Αχμέντ Ραντί Flag of Iraq.svgΙράκ 62 1982–1997
32 Ρομέλου Λουκάκου Flag of Belgium.svg Βέλγιο 59 2010–σήμερα
Ίμρε Σλόσσερ-Λάκατος Flag of Hungary.svgΟυγγαρία 59 1906–1927
Νταβίντ Βίγια Flag of Spain.svgΙσπανία 59 2005–2017
Έντιν Τζέκο Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία και Ερζεγοβίνη 59 2007–σήμερα
36 Τσα Μπουμ Κουν Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα 58 1972–1986
37 Κάρλος Παβόν Flag of Honduras.svgΟνδούρα 57 1993–2010
Κλιντ Ντέμπσι Flag of the United States (Pantone).svg Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 57 2004–2018
Γιούνις Μαχμούντ Flag of Iraq.svgΙράκ 57 2002–2016
Λάντον Ντόνοβαν Flag of the United States (Pantone).svg Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 57 2000–2014
41 Σαμουέλ Ετό Flag of Cameroon.svg Καμερούν 56 1997–2014
Μπάντερ Αλ Μουτάουα Flag of Kuwait.svgΚουβέιτ 56 2003–σήμερα
43 Ρομάριο Flag of Brazil.svg Βραζιλία 55 1987–2005
Καζουγιόσι Μιούρα Flag of Japan.svgΙαπωνία 55 1990–2000
Γιαν Κόλερ Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία 55 1999–2009
Φάντι Αχμάντ Flag of Singapore.svgΣιγκαπούρη 55 1979–1997
Γιοακίμ Στράιχ Flag of East Germany.svgΑνατολική Γερμανία 55 1969–1984
48 Γκαμπριέλ Μπατιστούτα Flag of Argentina.svg Αργεντινή 54 1991–2002
49 Αλί Ασφάκ Flag of Maldives.svg Μαλδίβες 53 2003–σήμερα
Ζέιναλ Αμπιντίν Χασάν Flag of Malaysia.svgΜαλαισία 53 1980–1997
Γουέιν Ρούνεϊ Flag of England.svg Αγγλία 53 2003–2018
52 Πολ Νίλσεν Flag of Denmark.svgΔανία 52 1910–1925
Φιλ Γιανγκχάσμπαντ Flag of the Philippines.svg Φιλιππίνες 52 2006–2019
Χαβιέρ Ερνάντες Flag of Mexico.svg Μεξικό 52 2009–σήμερα
Γιον Νταλ Τόμασον Flag of Denmark.svgΔανία 52 1997–2010
Αντνάν Αλ Ταλγιανί Flag of the United Arab Emirates.svgΗνωμένα Αραβικά Εμιράτα 52 1983–1997
57 Λάγιος Τίσι Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 51 1955–1971
Λε Τσονγκ Βιν Flag of Vietnam.svg Βιετνάμ 51 2004–2016
Ασαμόα Γκιάν Flag of Ghana.svg Γκάνα 51 2003–σήμερα
Χακάν Σουκούρ Flag of Turkey.svg Τουρκία 51 1992–2007
Τιερί Ανρί Flag of France.svg Γαλλία 51 1997–2010
Έντισον Καβάνι Flag of Uruguay.svgΟυρουγουάη 51 2008–σήμερα
63 Καρίμ Μπαγκερί Flag of Iran.svgΙράν 50 1993–2010
Ρόμπιν Φαν Πέρσι Flag of the Netherlands.svgΟλλανδία 50 2005–2017
Χουάν Σουν Χονγκ Flag of South Korea.svgΝότια Κορέα 50 1988–2002
Τιμ Κέιχιλ Flag of Australia.svgΑυστραλία 50 2004–2018
Σίντζι Οκαζάκι Flag of Japan.svgΙαπωνία 50 2008–σήμερα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «RSSSF : Imre Schlosser : Goals in international matches» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2020. 
  2. «The Top 50 International Goalscorers of All Time» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2020. 
  3. «UEFA : Europe's all-time top international goalscorers» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2020. 
  4. «RSSSF : Ferenc Puskás : Goals in international matches» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2020. 
  5. «RSSSF : Ali Daei - Century of international appearances» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2020. 
  6. «Mokhtar Dahari» (στα Ιταλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2020. 
  7. «Malaysian football legends : Mokhtar Dahari» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2020. 
  8. «Mohamed Mokhtar Dahari – Century of International Appearances» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2021. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]