Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάλογος ποδοσφαιριστών ανδρών με 150 ή περισσότερες διεθνείς συμμετοχές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο κατάλογος αυτός συνοψίζει τους ποδοσφαιριστές με 150 ή περισσότερες διεθνείς συμμετοχές με την εθνική ομάδα της χώρας τους.

Ο πρώτος που κατάφερε επίσημα να συμπληρώσει αυτό τον αριθμό ήταν ο Γερμανός Λόταρ Ματέους στις 20 Ιουνίου του 2000.[1][2] Όμως, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, είχε προηγηθεί ο Αντνάν Αλ Ταλγιανί των Η.Α.Ε. στις 8 Απριλίου 1997,[3] αλλά οι συμμετοχές του δεν είχαν ακόμα αναγνωριστεί από τη FIFA.[2][4]

Έως τις 19 Απριλίου 2024, 42 ποδοσφαιριστές εμφανίστηκαν σε 150 ή περισσότερους διεθνείς αγώνες για τις εθνικές τους ομάδες, σύμφωνα με τον επίσημο κατάλογο της FIFA.[5] Ο κατάλογος ανανεώνεται με βάση αυτήν και την ενδιάμεση πληροφόρηση.

Κορυφαίος από το 2021 ήταν ο Μαλαισιανός Σου Τσινάν με 195 διεθνείς συμμετοχές αναγνωρισμένες από τη FIFA (ως πλήρεις Α διεθνείς αγώνες - full A internationals,[5][6] ενώ η RSSSF αναγνωρίζει 219, συμπεριλαμβανομένων 24 αγώνων για τα προ-ολυμπιακά τουρνουά. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Μαλαισίας αναγνωρίζει συνολικά 252 διεθνείς αγώνες του Σου.[7]

Κριστιάνο Ρονάλντο

Το ρεκόρ του Σου καταρρίφθηκε στις 14 Ιουνίου 2022 από τον Κουβεϊτιανό Μπάντερ Αλ Μουτάουα, ο οποίος συμπλήρωσε 196 διεθνείς συμμετοχές.[8][9] Στις 10 Δεκεμβρίου 2022 ο Πορτογάλος Κριστιάνο Ρονάλντο ισοφάρισε το ρεκόρ στον αγώνα Πορτογαλίας - Μαρόκου,[10][11] ενώ στις 23 Μαρτίου 2023 στον αγώνα με αντίπαλο το Λιχτενστάιν έμεινε μόνος πρώτος.[12][13]

Κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα δεδομένα είναι ακριβή έως 10 Ιουλίου 2024.

Οι ποδοσφαιριστές που είναι ακόμα ενεργοί με την εθνική ομάδα υποδεικνύονται με έντονα γράμματα.

υποδεικνύει τον παίκτη με τις περισσότερες συμμετοχές όλων των συνομοσπονδιών της FIFA.
υποδεικνύει τον παίκτη με τις περισσότερες συμμετοχές της αντίστοιχης συνομοσπονδίας.
υποδεικνύει τον παίκτη με τις περισσότερες συμμετοχές της αντίστοιχης χώρας.

ΠΟ: Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία

Θέση Ονοματεπώνυμο Χώρα Συνομοσπονδία Συμμετοχές Πρώτη συμμετοχή Τελευταία συμμετοχή Παρατ.
1 Κριστιάνο Ρονάλντο Πορτογαλία UEFA 212 02003-08-20 20 Αυγούστου 2003 02024-07-05 5 Ιουλίου 2024
2 Μπάντερ Αλ Μουτάουα

Κουβέιτ

AFC

196 02003-09-04 4 Σεπτεμβρίου 2003 02022-06-14 14 Ιουνίου 2022
3

Σου Τσινάν

Μαλαισία AFC 195 01969-11-19 19 Νοεμβρίου 1969 01984-10-18 18 Οκτωβρίου 1984
4 Λιονέλ Μέσι Αργεντινή CONMEBOL 186 02005-08-16 16 Αυγούστου 2005 02024-07-10 10 Ιουλίου 2024
5 Αχμέντ Χασάν Αίγυπτος CAF 184 01995-12-29 29 Δεκεμβρίου 1995 02012-05-22 22 Μαΐου 2012
6 Χάσαν Αλ Χάιντος Κατάρ AFC 183

02008-08-09 9 Αυγούστου 2008

02024-02-10 10 Φεβρουαρίου 2024

Αχμέντ Μουμπάρακ Ομάν AFC 02003-09-25 25 Σεπτεμβρίου 2003 02019-12-02 2 Δεκεμβρίου 2019
8 Μαϊνόρ Φιγκερόα Ονδούρα CONCACAF 181 02003-01-31 31 Ιανουαρίου 2003 02022-02-02 2 Φεβρουαρίου 2022 [α]
Αντρές Γκουαρδάδο Μεξικό CONCACAF 02005-12-14 14 Δεκεμβρίου 2005 02022-11-26 26 Νοεμβρίου 2022 [β]
10 Σέρχιο Ράμος Ισπανία UEFA 180 02005-03-26 26 Μαρτίου 2005 02021-03-31 31 Μαρτίου 2021
11 Μοχάμεντ Αλ-Ντεαγέα Σαουδική Αραβία AFC 178 01993-04-09 9 Απριλίου 1993 02006-05-11 11 Μαΐου 2006
Λούκα Μόντριτς Κροατία UEFA 02006-03-01 1 Μαρτίου 2006 02024-06-24 24 Ιουνίου 2024
13 Κλαούντιο Σουάρες Μεξικό CONCACAF 177 01992-07-26 26 Ιουλίου 1992 02006-06-01 1 Ιουνίου 2006
14 Τζανλουίτζι Μπουφόν Ιταλία UEFA 176 01997-10-29 29 Οκτωβρίου 1997 02018-03-23 23 Μαρτίου 2018
Χοσάμ Χασάν Αίγυπτος CAF 01985-09-10 10 Σεπτεμβρίου 1985 02006-02-07 7 Φεβρουαρίου 2006 [γ]
16 Άμερ Σάφι Ιορδανία AFC 173 02002-08-17 17 Αυγούστου 2002 02021-02-01 1 Φεβρουαρίου 2021
17 Ιβάν Ουρτάδο Ισημερινός CONMEBOL 168 01992-05-24 24 Μαΐου 1992 02014-10-14 14 Οκτωβρίου 2014
18 Ίκερ Κασίγιας Ισπανία UEFA 167 02000-06-03 3 Ιουνίου 2000 02016-06-01 1 Ιουνίου 2016
Βιτάλις Άσταφγεβς Λετονία UEFA 01992-08-26 26 Αυγούστου 1992 02010-11-17 17 Νοεμβρίου 2010 [δ]
20 Αλέξις Σάντσες

Χιλή

CONMEMBOL 165

02006-04-27 27 Απριλίου 2006

02024-06-26 26 Ιουνίου 2024

21 Κόμπι Τζόουνς Ηνωμένες Πολιτείες CONCACAF 164 01992-09-03 3 Σεπτεμβρίου 1992 02004-10-09 9 Οκτωβρίου 2004
22 Σούκορ Σαλέ Μαλαισία AFC 163 01970-11-15 15 Νοεμβρίου 1970 01981-09-12 12 Σεπτεμβρίου 1981
Μοχάμεντ Αλ Χιλαϊουί Σαουδική Αραβία AFC 01992-10-20 20 Οκτωβρίου 1992 02001-10-05 5 Οκτωβρίου 2001
Σέλσο Μπόρχες Κόστα Ρίκα CONCACAF 02008-06-21 21 Ιουνίου 2008 02023-09-15 15 Σεπτεμβρίου 2023 [ε]
25

Σάγιντ Μουχάμαντ Ζάφερ

Μπαχρέιν

AFC 162 02004-07-05 5 Ιουλίου 2004 02024-03-21 21 Μαρτίου 2024
26 Αντνάν Αλ Ταλγιανί Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα AFC 161 01984-03-10 10 Μαρτίου 1984 01997-12-17 17 Δεκεμβρίου 1997
Γκάρι Μεντέλ Χιλή CONMEMBOL

02007-04-18 18 Απριλίου 2007

02023-11-16 16 Νοεμβρίου 2023

Μουχάμαντ Χουσεΐν Μπαχρέιν AFC 01997-03-06 6 Μαρτίου 1997 02015-01-15 15 Ιανουαρίου 2015
Ντιέγο Γοδίν Ουρουγουάη CONMEBOL 02005-10-26 26 Οκτωβρίου 2005 02022-11-28 28 Νοεμβρίου 2022
30 Σαλμάν Ισά Μπαχρέιν AFC 160 02000-03-20 20 Μαρτίου 2000 02012-11-29 29 Νοεμβρίου 2012
31 Εσάμ Ελ-Χανταρί Αίγυπτος CAF 159 01996-03-25 25 Μαρτίου 1996 02018-06-25 25 Ιουνίου 2018
32

Κονσταντίν Βασίλιεφ

Εσθονία UEFA 158 02006-05-31 31 Μαΐου 2006 02024-06-06 6 Ιουνίου 2024
33 Λάντον Ντόνοβαν Ηνωμένες Πολιτείες CONCACAF 157 02000-10-25 25 Οκτωβρίου 2000 02014-10-10 10 Οκτωβρίου 2014 [ζ]
Μάρτιν Ρέιμ Εσθονία UEFA 01992-06-03 3 Ιουνίου 1992 02009-06-06 6 Ιουνίου 2009
Γιαν Φερτόνχεν Βέλγιο UEFA 02007-07-02 2 Ιουλίου 2007 02024-07-01 1 Ιουλίου 2024
36 Σάμι Αλ Τζάμπερ Σαουδική Αραβία AFC 156 01992-09-11 11 Σεπτεμβρίου 1992 02006-06-23 23 Ιουνίου 2006
37 Γιασούχιτο Έντο Ιαπωνία AFC 152 02002-11-20 20 Νοεμβρίου 2002 02015-01-23 23 Ιανουαρίου 2015
Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι Πολωνία UEFA 02008-09-10 10 Σεπτεμβρίου 2008 02024-06-25 25 Ιουνίου 2024
39 Μάικλ Μπράντλεϊ Ηνωμένες Πολιτείες CONCACAF 151 02006-05-26 26 Μαΐου 2006 02019-10-15 15 Οκτωβρίου 2019 [η]
Φαουζί Μπασίρ Ομάν AFC 02000-02-19 19 Φεβρουαρίου 2000 02013-01-11 11 Ιανουαρίου 2013

Σουνίλ Τσέτρι

Ινδία

AFC 02005-06-12 12 Ιουνίου 2005 02024-06-06 6 Ιουνίου 2024
42 Λόταρ Ματέους Δυτική Γερμανία
Γερμανία
UEFA 150 01980-06-14 14 Ιουνίου 1980 02000-06-20 20 Ιουνίου 2000
Γκιγιέρμο Οτσόα Μεξικό CONCACAF 02005-12-14 14 Δεκεμβρίου 2005 02024-03-24 24 Μαρτίου 2024
Κλαούδιο Μπράβο Χιλή CONMEMBOL 02004-07-11 11 Ιουλίου 2004 02024-06-25 25 Ιουνίου 2024

Σημειώσεις:

  1. Οι αγώνες απέναντι στη Γουαδελούπη (2007), τη Γαλλική Γουιάνα (δύο 2015 και 2017) και Μαρτινίκα (δύο το 2019) δεν αναγνωρίζονται από τη FIFA, αλλά αναγνωρίζονται από την ΠΟ της Ονδούρας.
  2. Οι αγώνες απέναντι στη Γουαδελούπη (2007) και τη Μαρτινίκα (2019) δεν αναγνωρίζονται από τη FIFA, αλλά αναγνωρίζονται από τη Μεξικάνικη ΠΟ.
  3. Οι αγώνες απέναντι στα Η.Α.Ε. και το Μαρόκο (1988), Κουβέιτ (1989), Μάλι (δύο το 1994) και Γκάνα (1997) δεν αναγνωρίζονται από τη FIFA, αλλά αναγνωρίζονται από την Αιγυπτιακή ΠΟ.
  4. Ο αγώνας απέναντι στο Ομάν Κ-23 (2005) δεν αναγνωρίζεται από τη FIFA, αλλά αναγνωρίζεται από την ΠΟ της Λετονίας.
  5. Οι αγώνες απέναντι στη Γουαδελούπη (2009) και τη Δομινικανή Δημοκρατία (2013) δεν αναγνωρίζονται από τη FIFA, αλλά αναγνωρίζονται από τη ΠΟ της Κόστα Ρίκα
  6. Οι αγώνες απέναντι στη Μαρτινίκα (2003) και τη Γουαδελούπη (2011) δεν αναγνωρίζονται από τη FIFA, αλλά αναγνωρίζονται από την Αμερικανική ΠΟ.
  7. Ο αγώνας απέναντι στη Γουαδελούπη (2011) δεν αναγνωρίζεται από τη FIFA, αλλά αναγνωρίζεται από την Αμερικανική ΠΟ.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Lothar Matthäus - Century of International Appearances» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Μαρτίου 2020. 
  2. 2,0 2,1 «Players' Caps and International Goals as of 18 September 2000» (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Σεπτεμβρίου 2000. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2021. CS1 maint: Unfit url (link)
  3. «Adnan Khamees Al - Talyani : Century of International appearances» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2020. 
  4. «Football's All-Time International Appearances Record – Part I» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  5. 5,0 5,1 «FIFA Century Club» (PDF) (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2023. 
  6. «Chin Aun named world's most capped player, three other legends join FIFA list» [Ο Τσινάν αναγνωρίστηκε ως ο παίκτης με τις περισσότερες διεθνείς συμμετοχές, τρεις άλλοι θρύλοι στον κατάλογο της FIFA]. www.thestar.com.my (στα Αγγλικά). 3 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2021. 
  7. «Soh Chin Ann – Double Century of International Appearances» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2021. 
  8. «FIFA : Al-Mutawa reclaims title of most-capped men's player» (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουνίου 2022. 
  9. «FilGoal News: For the second time .. Kuwaiti Bader Al-Mutawa becomes the dean of world players» (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Απριλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2022. 
  10. «Ronaldo fails again in likely last chance to win World Cup» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2022. 
  11. «FIFA : Another record for Cristiano Ronaldo» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2022. 
  12. «FIFA : Cap 197 secures men's record for Cristiano» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2023. 
  13. «UEFA : Europe's top international scorers: Cristiano Ronaldo out in front» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2023.