Κατάλογος ποδοσφαιρικών σωματείων Ε.Π.Σ. Πειραιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αυτός είναι ένας κατάλογος ο οποίος εμπεριέχει τα ποδοσφαιρικά σωματεία της Ε.Π.Σ. Πειραιά.

Σωματεία μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομάδα Πλήρες όνομα Δήμος Περιοχή Κατηγορία
Ολυμπιακός Πειραιώς Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς Δήμος Πειραιώς Πειραιάς Superleague
Προοδευτική Αθλητικός Όμιλος Προοδευτική Νεολαία Νικαίας Κορυδαλλού Δήμος Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη Νίκαια Γ' Εθνική Ερασιτεχνική
Ιωνικός Νίκαιας Αθλητικός Όμιλος Ιωνικός Νικαίας Δήμος Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη Νίκαια Γ' Εθνική Ερασιτεχνική
Εθνικός Πειραιώς Εθνικός Όμιλος Φιλάθλων Πειραιώς Φαλήρου Δήμος Πειραιώς Πειραιάς Γ' Εθνική Ερασιτεχνική
Ατρόμητος Πειραιώς Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Ατρόμητος Πειραιώς Δήμος Πειραιώς Καμίνια Πειραιά Γ' Εθνική Ερασιτεχνική
Κερατσίνι Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Κερατσίνι Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Κερατσίνι Γ' Εθνική Ερασιτεχνική
Περαμαϊκός Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Περαμαϊκός Δήμος Περάματος Πέραμα Γ' ΕΠΣΠ
Αετός Κορυδαλλού Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αετός Κορυδαλλού Δήμος Κορυδαλλού Κορυδαλλός Α' ΕΠΣΠ
Αίας Σαλαμίνας Αίας Αθλητικός Σύλλογος Σαλαμίνας Δήμος Σαλαμίνας Σαλαμίνα Α' ΕΠΣΠ
Αμπελακιακός Αμπελακιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Αμπελακίων Σαλαμίνας Δήμος Σαλαμίνας Αμπελάκια Σαλαμίνας Γ' Εθνική Ερασιτεχνική
Αργοναύτης Δωδεκανησιακός Αθλητικός Όμιλος Αργοναύτης Δήμος Πειραιώς Χατζηκυριάκειο Πειραιά Β' ΕΠΣΠ
Θησέας Γυμναστικός Όμιλος Πειραιώς Θησεύς Δήμος Πειραιώς Πειραιάς Β' ΕΠΣΠ
Θύελλα/Αχιλλέας Κορυδαλλού Αθλητική Ένωση Θύελλα/Αχιλλέας Κορυδαλλού Δήμος Κορυδαλλού Κορυδαλλός Α' ΕΠΣΠ
Ίκαρος Καλλιθέας Αθλητική Ένωση Ίκαρος Καλλιθέας Δήμος Καλλιθέας Τζιτζιφιές Καλλιθέας Α' ΕΠΣΠ
Μοσχάτο Αθλητική Ένωση Μοσχάτου Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου Μοσχάτο Α' ΕΠΣΠ
Μαύρος Αετός/Ολυμπιάδα Αθλητική Ένωση Μαύρος Αετός/Ολυμπιάδα Κερατσινίου Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Κερατσίνι Α' ΕΠΣΠ
Νίκαια Αθλητική Ένωση Νίκαια Δήμος Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη Νίκαια Β' ΕΠΣΠ
Καστέλλα Αθλητικός Όμιλος Καστέλλας Δήμος Πειραιώς Καστέλλα Πειραιά Α' ΕΠΣΠ
Νέοι Δραπετσώνας Αθλητικός Πολιτιστικός Μορφωτικός Όμιλος Νέοι Δραπετσώνας Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Δραπετσώνα Β' ΕΠΣΠ
Α.Ε. Σαρωνικός Αίγινας Αθλητική Ένωση Σαρωνικός Αίγινας Δήμος Αίγινας Αίγινα Α' ΕΠΣΠ
Χαραυγή Αθλητική Ένωση Χαραυγή/Αστέρας Κερατσινίου Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Κερατσίνι Α' ΕΠΣΠ
Νέοι Ευγενείας Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Ψυχαγωγικός Όμιλος Νέοι Ευγενείας Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Κερατσίνι Β' ΕΠΣΠ
Φοίνικας Αγίας Σοφίας Αθλητικός Όμιλος Φοίνικας Αγίας Σοφίας Δήμος Πειραιώς Αγιά Σοφιά Πειραιά Β' ΕΠΣΠ
Άρης Αμφιάλης Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Άρης Αμφιάλης Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Αμφιάλη Κερατσινίου Α' ΕΠΣΠ
Δόξα Πειραιά Όμιλος Φιλάθλων Νίκαιας Δόξα Πειραιά Δήμος Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη Νίκαια Α' ΕΠΣΠ
Απόλλων/Ακράτητος Ρέντη Ένωση Απόλλων Ακράτητος Ρέντη Δήμος Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη Άγιος Ιωάννης Ρέντης Α' ΕΠΣΠ
Ερμής Κορυδαλλού Όμιλος Φιλάθλων Ερμής Κορυδαλλού Δήμος Κορυδαλλού Κορυδαλλός Α' ΕΠΣΠ
Ήφαιστος Νίκαιας Αθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος Ήφαιστος Νίκαιας Δήμος Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη Άσπρα Χώματα Νίκαιας Α' ΕΠΣΠ
Ελλάς Ποντίων Αθλητικός Όμιλος Ελλάς Ποντίων Δήμος Αιγάλεω Αιγάλεω Α' ΕΠΣΠ
Θύελλα Μοσχάτου Αθλητικός Όμιλος Θύελλα Μοσχάτου Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου Μοσχάτο Α' ΕΠΣΠ
Σαλαμίνα Αθλητική Ένωση Σαλαμίνας Δήμος Σαλαμίνας Σαλαμίνα Γ' ΕΠΣΠ
Ηρακλής Νίκαιας Ποδοσφαιρικός Όμιλος Νεάπολης Ηρακλής Νίκαιας Δήμος Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη Νεάπολη Νίκαιας Β' ΕΠΣΠ
Πολυκράτης Αθλητικός Όμιλος Πολυκράτης Πειραιώς Δήμος Πειραιώς Πειραιάς Γ' ΕΠΣΠ
Οδηγήτρια Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Οδηγήτριας Δήμος Πειραιώς Μανιάτικα Πειραιά Α' ΕΠΣΠ
Πανιώνιος Κερατσινίου Αθλητικός Όμιλος Πανιώνιος Κερατσινίου Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Κερατσίνι Β' ΕΠΣΠ
Πέραμα Αθλητική Ένωση Περάματος Δήμος Περάματος Πέραμα Α' ΕΠΣΠ
Ατρόμητος Κερατσινίου Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ατρόμητος Κερατσινίου Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Κερατσίνι Β' ΕΠΣΠ
Δίας Κορυδαλλού Αθλητικός Όμιλος Δίας Κορυδαλλού Δήμος Κορυδαλλού Κορυδαλλός Β' ΕΠΣΠ
Σαλαμινομάχοι Ερασιτεχνικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Σαλαμινομάχοι Δήμος Σαλαμίνας Αμπελάκια Σαλαμίνας Β' ΕΠΣΠ
Παννεαπολικός Νίκαιας Αθλητικός Όμιλος Παννεαπολικός Νίκαιας Δήμος Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη Νεάπολη Νίκαιας Α' ΕΠΣΠ
Νέο Ικόνιο Αθλητικός Όμιλος Νέου Ικονίου Δήμος Περάματος Πέραμα Β' ΕΠΣΠ
Φαληρικός Φαληρικός Σύνδεσμος Φιλάθλων Νικαίας Δήμος Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη Νίκαια Α' ΕΠΣΠ
Άγιος Δημήτριος Πειραιώς Αθλητικός Όμιλος Αγίου Δημητρίου Πειραιώς Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Κερατσίνι Β' ΕΠΣΠ
Νίκη Ρέντη Αθλητικός Όμιλος Φιλάθλων Απόλλωνος Ρέντη Νίκη Ρέντη Δήμος Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη Άγιος Ιωάννης Ρέντης Α' ΕΠΣΠ
Καραβάς Αθλητικός Όμιλος Καραβά Πειραιώς Δήμος Πειραιώς Πειραιάς Α' ΕΠΣΠ
Αμφιάλη Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Ένωση Αμφιάλης Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Αμφιάλη Κερατσινίου Α' ΕΠΣΠ
Κορυδαλλός Αθλητικός Όμιλος Κορυδαλλού Δήμος Κορυδαλλού Κορυδαλλός Α' ΕΠΣΠ
Δραπετσώνα Αθλητικός Σύλλογος Δραπετσώνας Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Δραπετσώνα Α' ΕΠΣΠ
Παντζιτζιφιακός Αθλητικός Όμιλος Παντζιτζιφιακός Κάρπαθος Δήμος Καλλιθέας Τζιτζιφιές Καλλιθέας Α' ΕΠΣΠ
Αναγέννηση Μοσχάτου Αθλητικός Όμιλος Αναγέννηση Μοσχάτου Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου Μοσχάτο Β' ΕΠΣΠ
Φάληρο Αθλητικός Όμιλος Κεντρικού Φαλήρου Δήμος Καλλιθέας Τζιτζιφιές Καλλιθέας Β' ΕΠΣΠ
Αστέρας Νίκαιας Αθλητικός Σύλλογος Αστέρας Νίκαιας Δήμος Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη Νίκαια Β' ΕΠΣΠ
Αστέρια Δραπετσώνας Αθλητικός Σύλλογος Αστέρια Δραπετσώνας Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Δραπετσώνα Α' ΕΠΣΠ
Δάφνη Ταμπουρίων Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Δάφνη Ταμπουρίων Δήμος Πειραιώς Ταμπούρια Πειραιά Γ' ΕΠΣΠ
Πειραιάς Αθλητικός Όμιλος Πειραιά Δήμος Πειραιώς Πειραιάς Γ' ΕΠΣΠ
Κύπρος Κορυδαλλού Ποδοσφαιρικός Όμιλος Κύπρος Κορυδαλλού Δήμος Κορυδαλλού Κορυδαλλός Α' ΕΠΣΠ
Πόντιοι Δραπετσώνας Αθλητικός Σύλλογος Ποντίων Δραπετσώνας Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Δραπετσώνα Α' ΕΠΣΠ
Μιθριδάτης Αθλητικός Όμιλος Ποντιακού Ελληνισμού Μιθριδάτης Δήμος Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη Άγιος Ιωάννης Ρέντης Γ' ΕΠΣΠ
Ολυμπιακός Κερατσινίου Αθλητικός Όμιλος Ολυμπιακός Κερατσινίου Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Κερατσίνι Β' ΕΠΣΠ
Πυθαγόρας Περάματος Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Πυθαγόρας Περάματος Δήμος Περάματος Πέραμα Γ' ΕΠΣΠ
Χατζηκυριάκειο Αθλητική Ένωση Χατζηκυριάκειου Δήμος Πειραιώς Χατζηκυριάκειο Πειραιά Β' ΕΠΣΠ
Προφήτης Ηλίας Πειραιά Αθλητικός Όμιλος Προφήτη Ηλία Πειραιά Δήμος Πειραιώς Καστέλλα Πειραιά Β' ΕΠΣΠ
Χαλκηδόνα Αθλητικός Όμιλος Χαλκηδών Δήμος Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη Νίκαια Α' ΕΠΣΠ
Αρμενική Πειραιώς Ένωση Αρμένιων Αθλητών Αρμενική Πειραιώς Δήμος Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη Νίκαια Β' ΕΠΣΠ
Πανφαληρικός Αθλητικός Όμιλος Φιλάθλων Νέου Φαλήρου Πανφαληρικός Δήμος Πειραιώς Νέο Φάληρο Β' ΕΠΣΠ
Πειραϊκός Νέου Φαλήρου Αθλητικός Όμιλος Νέου Φαλήρου Πειραϊκός Δήμος Πειραιώς Νέο Φάληρο Β' ΕΠΣΠ
Άνω Νεάπολη Νίκαιας Αθλητικός Όμιλος Άνω Νεάπολης Νίκαιας Δήμος Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη Άνω Νεάπολη Νίκαιας Β' ΕΠΣΠ
Νεάπολη Αθλητική Ένωση Νεάπολης Δήμος Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη Νεάπολη Νίκαιας Γ' ΕΠΣΠ
Σπίθα Νίκαιας Αθλητικός Σύλλογος Σπίθα Νίκαιας Δήμος Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη Νίκαια Β' ΕΠΣΠ
Φίλαθλοι Πειραιά Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Φίλαθλοι Πειραιά Δήμος Πειραιώς Πειραιάς Γ' ΕΠΣΠ
Αστέρας Κερατσινίου Αθλητικός Σύλλογος Αστέρας Κερατσινίου Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Κερατσίνι Β' ΕΠΣΠ
Ποσειδώνας Χατζηκυριάκειου Αθλητικό Σωματείο Χατζηκυριάκειου Ποσειδών Δήμος Πειραιώς Χατζηκυριάκειο Πειραιά Γ' ΕΠΣΠ
Αστυπάλαια Κορυδαλλού Αθλητική Ένωση Αστυπάλαια Κορυδαλλού Δήμος Κορυδαλλού Κορυδαλλός Α' ΕΠΣΠ
Ζέα Πειραιά Αθλητικός Όμιλος Ζέας Δήμος Πειραιώς Πασαλιμάνι Πειραιά -
Ολυμπιακός Περάματος Αθλητικός Σύλλογος Ολυμπιακός Περάματος Δήμος Περάματος Πέραμα Γ' ΕΠΣΠ
Πήγασος Αγίου Διονυσίου Πειραιά Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Πήγασος Αγίου Διονυσίου Πειραιά Δήμος Πειραιώς Άγιος Διονύσιος Πειραιά Γ' ΕΠΣΠ
Ένωση Καμινίων Αθλητικός Σύλλογος Ένωση Καμινίων Δήμος Πειραιώς Καμίνια Πειραιά Γ' ΕΠΣΠ
Κωφοί Πειραιά Αθλητικός Σύλλογος Κωφών Πειραιώς & Νήσων Δήμος Πειραιώς Πειραιάς Γ' ΕΠΣΠ
Λέοντες Καμινίων Αθλητικός Όμιλος Λέοντες Καμινίων Δήμος Πειραιώς Καμίνια Πειραιά Β' ΕΠΣΠ

Σωματεία που δεν υφίστανται πλέον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομάδα Περιοχή Έτη δράσης
Α.Π.Σ. Άρης Πειραιώς[σ 1] Νίκαια 1915-1926 (ανεπίσημα)
1926-1965 (επίσημα)
Άμυνα Κοκκινιάς[σ 2] Νίκαια 1926-1947 (επίσημα)
Α.Ε.Κ. Πειραιώς[σ 3] Πειραιάς 1927-1968
Αστήρ Ευγενείας[σ 4] Ευγένεια Κερατσινίου 1929-1956 (ανεπίσημα)
1956-1968 (επίσημα)
1977-1985 (επίσημα)
Α.Ο. Κεραμεικός[σ 5] Καμίνια Πειραιά 1930-1938 (ανεπίσημα)
1938-1945 (επίσημα)
Θύελλα Κορυδαλλού[σ 6] Κορυδαλλός 1958-2014
Α.Π.Σ. Μαύρος Αετός Κερατσινίου[σ 7] Κερατσίνι 1947-1957 (ανεπίσημα)
1957-2013 (επίσημα)
Α.Π.Σ. Αχιλλέας Κορυδαλλού[σ 8] Κορυδαλλός 1968-1983 (ανεπίσημα)
1983-2014 (επίσημα)
Α.Π.Σ. Πίνδος Νικαίας Κορυδαλλού[σ 9] Νίκαια 1958-1976
Α.Ο. Νεάπολης[σ 10] Νεάπολη Νίκαιας 1966-1991
Α.Ε. Νίκαιας[σ 11] Νίκαια 1947-1965
Α.Γ.Ο. Παλαιάς Κοκκινιάς[σ 12] Παλαιά Κοκκινιά Πειραιά 1930-1938 (ανεπίσημα)
1938-1968 (επίσημα)
Α.Ο. Νίκαιας[σ 13] Νίκαια 1976-1997
Α.Ο. Σαρωνικός Αίγινας[σ 14] Αίγινα 1930-2012
Α.Ο. Πράσινα Πουλιά Πειραιά[σ 15] Καμίνια Πειραιά 1973-2003
Π.Α.Ο. Ακράτητος Καμινίων[σ 16] Καμίνια Πειραιά 1973-1999
Π.Α.Ο. Απόλλων Ρέντη[σ 17] Αγ. Ιωάννης Ρέντης (συνοικία Απόλλων) 0000-1954 (ανεπίσημα)
1954-1972 (επίσημα)
Π.Α.Ο. Άρης Νίκαιας[σ 18] Νίκαια 1957-1974 (ως «Θύελλα Κρήνης»)
1974-1991 (ως «Άρης Νίκαιας»)
Α.Ο. Ποντίων Νίκαιας[σ 19] Νίκαια 1956-δεκ. 2000
Π.Α.Ο. Πρωτεύς Νίκαιας[σ 20] Νίκαια 1946-1970 (ανεπίσημα)
1970-2005 (επίσημα)
Εθνικός Αστέρας Νεάπολης[σ 21] Νεάπολη Νίκαιας 1968-1995
Ένωση Άρη-Νεάπολης[σ 22] Νίκαια 1991-1995
Νεαπολικός Αστέρας[σ 23] Νεάπολη Νίκαιας 1995-2010
Νήαρ Ηστ Νίκαιας[σ 24] Νίκαια 1947-1953 (ανεπίσημα)
1953-1957 (επίσημα)
Π.Α.Ο. Δύναμις Κορυδαλλού[σ 25] Κορυδαλλός 1958-1962 (ανεπίσημα)
1962-1967 (επίσημα)
1978-2007 (επίσημα)
2007-σήμερα (ανεξάρτητος σύλλογος)
Π.Α.Ο. Κένταυρος Καμινίων Πειραιώς[σ 26] Καμίνια Πειραιά 1929-1953 (ανεπίσημα)
1953-2013 (επίσημα)
Α.Ο. Ελευθερία Μοσχάτου[σ 27] Μοσχάτο 1973-2012
Α.Ο. Πειραϊκή[σ 28] Πειραϊκή Πειραιά 1971-2014
Α.Ο. Πίνδος Νίκαιας[σ 29] Νίκαια 1983-2010
Α.Ο. Φλόγα Νίκαιας[σ 30] Νίκαια 1977-1998
Α.Ε. Άσπρα Χώματα[σ 31] Άσπρα Χώματα Νίκαιας 1952-1955 (ανεπίσημα)
1955-1968 (επίσημα)
Α.Ε. Νέου Φαλήρου[σ 32] Νέο Φάληρο Πειραιά 2011-2016
Α.Ε. Αίγινας[σ 33] Αίγινα 1971-1977 (ως «Απόλλων Αίγινας»)
1977-2011 (ως «Α.Ε. Αίγινας»)
2011-2012 (ως «Α.Ε. Αιακός Αίγινας»)
Α.Ε. Καλλιθέας Τζιτζιφιών[σ 34] Τζιτζιφιές Καλλιθέας 1986-2007
Α.Ε. Ολυμπιάδα Κερατσινίου[σ 35] Κερατσίνι 1989-2014
Α.Ε. Ταμπουρίων[σ 36] Κερατσίνι 1997-2004
Ολυμπιακός Καμινίων[σ 37] Καμίνια Πειραιά 1973-2011
Ορφέας Κερατσινίου[σ 38] Κερατσίνι 1964-1992
Α.Ο. Μάνης Πειραιά[σ 39] Νίκαια 1998-2004
Α.Ο. Πέραμα[σ 40] Πέραμα 1997-2001

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο Α.Π.Σ. Άρης Πειραιώς ιδρύθηκε αρχικά το 1915 στην Καστέλλα με την ονομασία Πειραϊκός Ποδοσφαιρικός Σύνδεσμος «ο Άρης» σαν ανεπίσημο σωματείο και το 1920 ακολούθησε η προσχώρησή του στον ήδη αναγνωρισμένο Πειραϊκό Σύνδεσμο[1]. Το 1924 ο σύλλογος επανασυστάθηκε στη Κοκκινιά με την ονομασία Α.Π.Σ. Άρης Πειραιώς και το 1926 αναγνωρίστηκε και εντάχθηκε στην Ε.Π.Σ. Πειραιά[2]. Το 1965 συγχωνεύτηκε με την Α.Ε. Νικαίας δημιουργώντας τον «Α.Ο. Ιωνικός Νικαίας». Πρωταγωνιστούσε στα πρωταθλήματα Πειραιά και επίσης είχε λάβει μέρος στη Β' Εθνική.
  2. Η Ένωσις Φιλάθλων Παλαιάς & Νέας Κοκκινιάς «η Άμυνα»[3] όπως ήταν η επίσημη ονομασία της, γνωστή απλά και ως «Άμυνα Κοκκινιάς» ή ως «Άμυνα Πειραιώς» ιδρύθηκε αρχικά ανεπίσημα το 1924 και το 1926 αναγνωρίστηκε επίσημα.[4] Τον Απρίλιο του 1926 εντάχθηκε αρχικά στο πρωτάθλημα του Συνδέσμου Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιώς και κατόπιν, εντάχθηκε στην Ε.Π.Ο. με αριθμό μητρώου ΕΠΟ 33[5] και τον Φεβρουάριο του 1927 εντάχθηκε επίσημα στην Ε.Π.Σ. Πειραιώς. Το 1931 και το 1932 κατέκτησε το πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Πειραιώς. Το 1947 συγχωνεύτηκε με αθλητικό σύλλογο «Α.Γ.Σ. Ηρακλής Κοκκινιάς» που καλλιεργούσε αποκλειστικά αθλήματα κλασσικού αθλητισμού και δημιούργησαν την «Αθλητική Ένωση Νικαίας».[6]
  3. Η Α.Ε.Κ. Πειραιώς ιδρύθηκε το 1926 και το 1927 εντάχθηκε στην Ε.Π.Σ. Πειραιώς[7]. Το 1960 μετονομάστηκε σε Α.Ο.Ε.Κ.(Α.Ο. Ελλήνων Κωνσταντινουπολιτών) Πειραιώς και το 1968 διαλύθηκε. Μέχρι και το 1968 αγωνιζόταν ανελλειπώς στα πρωταθλήματα Πειραιά.
  4. Ο Αστήρ Ευγενείας ιδρύθηκε το 1929 και μέχρι και τη δεκαετία του 1950 αγωνίστηκε ως ανεξάρτητο σωματείο. Το 1956 εντάχθηκε επίσημα στην Ε.Π.Σ. Πειραιά ξεκινώντας από τη Δ' Κατηγορία τη σεζόν 1956-57. Έπειτα τη λήξη της σεζόν 1967-68 το 1968 και λόγω της δικτακτορίας που ήδη είχε επιβληθεί, αποσύρθηκε από τα πρωταθλήματα.[8] Έπειτα την επιστροφή της χώρας στη Δημοκρατία, επανεντάχθηκε στην Ε.Π.Σ. Πειραιά το 1977 και από τη σεζόν 1977-78 ξεκινά εκ νέου η επίσημη αγωνιστική του δράση. Το 1985 συγχωνεύτηκε με τον Α.Ο. Χαραυγής, στη σημερινή «Α.Ε. Χαραυγής/Αστέρα».[9]
  5. Ο Αθλητικός Όμιλος Κεραμεικός ιδρύθηκε το 1930. Το 1938 εντάχθηκε στη δύναμη της ΕΠΣΠ και τα επίσημα πρωταθλήματά της. Έδρασε μέχρι και τα τέλη της Κατοχής, όποτε και απορροφήθηκε από τον Ατρόμητο Πειραιώς.
  6. Ο Αθλητικός Εκδρομικός Όμιλος «Θύελλα Κορυδαλλού» ιδρύθηκε το 1956. Το 1958 εντάχθηκε επίσημα στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΠ. Το 2014 συγχωνεύτηκε με τον Α.Π.Σ. Αχιλλέα Κορυδαλλού, δημιουργώντας την «Α.Ε. Θύελλα/Αχιλλέας Κορυδαλλού».
  7. Ο Α.Π.Σ. Μαύρος Αετός Κερατσινίου ιδρύθηκε το 1947 και το 1957 εντάχθηκε επίσημα στην Ε.Π.Σ. Πειραιά. Το 2014 συγχωνεύτηκε με την Α.Ε. Ολυμπιάδα Κερατσινίου, δημιουργώντας την «Α.Ε. Μαύρος Αετός/Ολυμπιάδα Κερατσινίου». Από το 1957 μέχρι και το 2013 συμμετείχε στα πρωταθλήματα Πειραιά και επίσης έχει λάβει μέρος στη Δ' Εθνική.
  8. Ο Α.Π.Σ. Αχιλλέας Κορυδαλλού[10] ιδρύθηκε το 1968 και αρχικά ήταν ανεπίσημο σωματείο. Το 1983 αναγνωρίστηκε επίσημα από την Ε.Π.Ο. με Αριθμό Μητρώου ΕΠΟ 3740[11] και εντάχθηκε επίσημα στην Ε.Π.Σ. Πειραιά ξεκινώντας την επίσημη αγωνιστική του πορεία τη σεζόν 1983-84. Το 2014 συγχωνεύτηκε με την Α.Ε.Ο. Θύελλα Κορυδαλλού, δημιουργώντας την «Α.Ε. Θύελλα/Αχιλλέας Κορυδαλλού».
  9. Ο Α.Π.Σ. Πίνδος υπήρξε ποδοσφαιρικό σωματείο. Το 1958 αναγνωρίστηκε επίσημα από την Ε.Π.Ο. με Αριθμό Μητρώου Ε.Π.Ο. 708[12] και εντάχθηκε στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Πειραιά ξεκινώντας την επίσημη αγωνιστική του δράση από τη σεζόν 1958-59. Το 1976 μετονομάστηκε σε «Α.Ο. Νίκαιας».[13][14]
  10. Ο Α.Ο. Νεάπολης προέκυψε το 1966 έπειτα από συγχώνευση των Α.Ε. Δ´ Καραβά και Αφόβου Νεάπολης. Κατά τη δεκαετία του '80 έλαβε μέρος στην Γ' Εθνική και επίσης αναδείχθηκε Κυπελλούχος Πειραιά. Το 1989 συγχωνεύτηκε με τον Άρη Νίκαιας και δημιούργησαν την «Ένωση Άρη-Νεάπολης» που ήταν γνωστή και ως «ΕΑΝ», με την ονομασία να εγκρίνεται από την ΕΠΟ το 1991.
  11. Η Αθλητική Ένωση Νίκαιας γνωστή και ως «Α.Ε.Ν.» προέκυψε το 1947 από τη συγχώνευση της Άμυνας Κοκκινιάς και του αθλητικού συλλόγου Α.Γ.Σ. Ηρακλής Κοκκινιάς.[15] Την περίοδο 1959-60 αγωνίστηκε στο πρώτο πρωτάθλημα της νεοσύστατης τότε Α' Εθνικής κατηγορίας. Τις χρονιές 1963-64 και 1964-65 αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής. Το 1965 συγχωνεύτηκε με τον Α.Π.Σ. Άρης Πειραιώς και δημιούργησαν τον «Α.Ο. Ιωνικός Νικαίας».
  12. Ο Α.Γ.Ο. Παλαιάς Κοκκινιάς ιδρύθηκε το 1930 και αρχικά ήταν ανεπίσημο σωματείο. Κατόπιν, το 1938 αναγνωρίστηκε επίσημα από την ΕΠΟ με Αριθμό Μητρώου ΕΠΟ 111[16] και εντάχθηκε στη δύναμη της Ε.Π.Σ. Πειραιά. Αγωνίστηκε στα 2 τελευταία πρωταθλήματα Γ' Κατηγορίας της Ε.Π.Σ. Πειραιά, τις χρονιές 1938-39 και 1939-40 καθώς το πρωτάθλημα της χρονιάς 1940-41 διεκόπη λόγω της σύρραξης πολέμου. Μεταπολεμικά, συνέχισε την επίσημη αγωνιστική του δράση από τη σεζόν 1945-46. Το 1968 συγχωνεύτηκε με τον σύλλογο Α.Ε. Άσπρα Χώματα και δημιούργησαν τον «Α.Γ.Σ. Ήφαιστος Νίκαιας».
  13. Ο Α.Ο. Νίκαιας υπήρξε ποδοσφαιρικό σωματείο προέκυψε το 1976 με Αριθμό Μητρώου Ε.Π.Ο. 708, έπειτα από μετονομασία του Α.Π.Σ. Πίνδος Νίκαιας.[17][18] Κατά τη δεκαετία του '80 έλαβε μέρος στην Γ' Εθνική και επίσης αναδείχθηκε Κυπελλουχος Πειραιά. Το 1997 συγχωνεύτηκε με την Ελπίδα Νίκαιας και δημιουργήθηκε η «Α.Ε. Νίκαια», με Αριθμό Μητρώου Ε.Π.Ο. 708.[19]
  14. Ο Α.Ο. Σαρωνικός Αίγινας ιδρύθηκε το 1930 και το 2012 συγχωνεύτηκε με την Α.Ε. Αιακός Αίγινας (είχε προκύψει από συγχώνευση των Α.Ε. Αίγινας και Αιακός Αίγινας το 2011), δημιουργώντας την «Α.Ε. Σαρωνικός Αίγινας». Μέχρι και το 2012 συμμετείχε στα πρωταθλήματα Πειραιά, ενώ επίσης είχε λάβει μέρος στη Δ' Εθνική και στη Γ' Εθνική.
  15. Ο Αθλητικός Όμιλος Πράσινα Πουλιά Πειραιά[20] ιδρύθηκε ανεπίσημα το 1960 αρχικά, επίσημα το 1966 και το 1973 εντάχθηκε στην ΕΠΣ Πειραιά και έκτοτε αγωνίζεται στα πρωταθλήματα της. Το 2003 μετονομάστηκε σε Α.Ο. Πειραιάς.
  16. Ο Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Ακράτητος Καμινίων[21] ήταν ποδοσφαιρικό σωματείο με έδρα τα Καμίνια του Πειραιά. Το 1973 αναγνωρίστηκε επίσημα από την Ε.Π.Ο. με Αριθμό Μητρώου Ε.Π.Ο. 1971[22] και από την αγωνιστική περίοδο 1973-74 αγωνιζόταν επίσημα στις διοργανώσεις της Ε.Π.Σ. Πειραιά. Το 1999 συγχωνεύτηκε με τον Απόλλων Πειραιά και δημιούργησαν την «Ένωση Απόλλων/Ακράτητος Ρέντη».
  17. Ο Π.Α.Ο. Απόλλων Ρέντη ήταν ποδοσφαιρικό σωματείο με έδρα τη συνοικία Απόλλωνος του Αγίου Ιωάννη Ρέντη. Αναγνωρίστηκε επίσημα από την Ε.Π.Ο. το 1954 με Αριθμό Μητρώου ΕΠΟ 464[23] και εντάχθηκε στη δύναμη της Ε.Π.Σ. Πειραιά, ξεκινώντας την επίσημη αγωνιστική του πορεία τη σεζόν 1954-55. Το 1970 συγχωνεύτηκε με την Αθλητική Ένωση Ρέντη[24] και συνέχισε ως Απόλλων Ρέντη σαν ένα σωματείο μέχρι και το 1972, όποτε και στις 19 Ιανουαρίου 1972 εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο το νέο καταστατικό του συλλόγου, με τη νέα ονομασία του ύστερα από τη συγχώνευση των 2 συλλόγων σε «Νίκη Ρέντη».[25] Από τον Απόλλωνα Ρέντη αναδείχθηκαν αρκετοί ποδοσφαιριστές, με σπουδαιότερους μεταξύ άλλων τον Γιώργο Σιδέρη[26] και τον Χρήστο Χατζησκουλίδη.
  18. Ο Π.Α.Ο. Άρης Νίκαιας προέκυψε το 1974 έπειτα από μετονομασία της «Θύελλας Κρήνης» η οποία λάμβανε επίσημα μέρος στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Πειραιά από το 1957. Τη δεκαετία του '80 έλαβε μέρος στην Γ' Εθνική και επίσης αναδείχθηκε 3 φορές Κυπελλούχος Πειραιά. Το 1989 συγχωνεύτηκε με τον Α.Ο. Νεάπολης και δημιούργησαν την «Ένωση Άρη-Νεάπολης» γνωστή και ως «ΕΑΝ», ονομασία η οποία εγκρίθηκε από την ΕΠΟ το 1991.
  19. Ο Α.Ο. Ποντίων Νίκαιας[27] από το 1956 μετείχε στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΠ. Στα μέσα προς τα τέλη της δεκαετίας του 2000 ανέστειλε τη λειτουργία του.
  20. Ο Π.Α.Ο. Πρωτεύς Νίκαιας ιδρύθηκε το 1946 και επίσημα εντάχθηκε στις κατηγορίες της ΕΠΣΠ το 1970. Το 2005 συγχωνεύτηκε με τον Α.Ο. Χαλκηδών Νήαρ Ηστ.[28]
  21. Ο Εθνικός Αστέρας Νεάπολης υπήρξε ποδοσφαιρικό σωματείο και από τη σεζόν 1968-69 αγωνιζόταν στα πρωταθλήματα και διοργανώσεις της Ε.Π.Σ. Πειραιά. Το 1995 συγχωνεύτηκε με την Ένωση Άρη-Νεάπολης και δημιούργησαν τον «Νεαπολικό Αστέρα».[29]
  22. Η Ένωση Άρη-Νεάπολης γνωστή και ως «ΕΑΝ» προέκυψε το 1991 από τη συγχώνευση των Π.Α.Ο. Άρης Νίκαιας και Α.Ο. Νεάπολης που έλαβε χώρα το 1989, με τη νέα ονομασία να εγκρίνεται από την ΕΠΟ το 1991. Η «ΕΑΝ» αγωνίστηκε στην Γ' Εθνική τη σεζόν 1991-92 και στην Δ' Εθνική τις χρονιές 1992-93 και 1993-94, ενώ τη σεζόν 1994-95 αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Πειραιά. Το 1995 συγχωνεύτηκε με τον Εθνικό Αστέρα Νεάπολης και δημιούργησαν τον «Νεαπολικό Αστέρα».[30]
  23. Ο Νεαπολικός Αστέρας προέκυψε το 1995 ύστερα από τη συγχώνευση του Εθνικού Αστέρα Νεάπολης και της Ένωσης Άρη-Νεάπολης[31]. Το 2009 αποφασίστηκε η μετονομασία του σε «Α.Ο. Χαλκηδών» η οποία επίσημα πραγματοποιήθηκε το 2010.
  24. Η Νήαρ Ηστ Νίκαιας ιδρύθηκε το 1947 και το 1953 εντάχθηκε επίσημα στα επίσημα πρωταθλήματα της ΕΠΣΠ. Το 1957 συγχωνεύτηκε με τον ΠΑΟ Χαλκηδών Νίκαιας. Πρόκειται για διαφορετικό σύλλογο από την Νήαρ Ηστ Καισαριανής.
  25. Ο Π.Α.Ο. Δύναμις Κορυδαλλού ιδρύθηκε το 1958 και το 1960 εντάχθηκε στην Ε.Π.Σ. Πειραιά, αγωνιζόμενη ως ανεπίσημο σωματείο στη Δόκιμη κατηγορία. Το 1962 αναγνωρίστηκε επίσημα από την Ε.Π.Ο. και από την αγωνιστική περίοδο 1962-63 μέχρι και την περίοδο 1966-67 αγωνίστηκε επίσημα στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Πειραιά. Το 1967 αποχώρησε από τα πρωταθλήματα ως ένδειξη διαμαρτυρίας από το Δικτατορικό καθεστώς. Το 1978, έχοντας πλέον επανέλθει το Δημοκρατικό πολίτευμα, εντάσσεται ξανά στην Ε.Π.Σ. Πειραιά, όπου αγωνίστηκε μέχρι και το 2007, όταν αποφασίστηκε από την διοίκηση να σταματήσει η λειτουργία του συλλόγου. Επίσης είχε λάβει μία φορά μέρος στη Δ' Εθνική, ενώ από το 2007 ο σύλλογος λειτουργεί σαν ανεξάρτητος[32].
  26. Ο Π.Α.Ο. Κένταυρος Καμινίων Πειραιώς ιδρύθηκε το 1929.[33] Μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του '50 αποτέλεσε ανεπίσημο σωματείο, δίνοντας πλήθος φιλικών αγώνων. Συμμετείχε ως ανεπίσημο σωματείο στη Δόκιμη κατηγορία της Ε.Π.Σ. Πειραιά, κατακτώντας το πρωτάθλημα αυτής το 1951. Το 1953 αναγνωρίστηκε επίσημα από την Ε.Π.Ο. με Αριθμό Μητρώου Ε.Π.Ο. 416[34] και από την αγωνιστική περίοδο 1953-54 ξεκίνησε την επίσημη αγωνιστική του δράση στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Πειραιά, αγωνιζόμενος έκτοτε ανελλιπώς. Το 2011 συγχωνεύτηκε με τον συντοπίτη Ολυμπιακό Καμινίων,[35] και έπειτα τη συγχώνευση συνέχισε να αγωνίζεται στην Ε.Π.Σ. Πειραιά μέχρι και την αγωνιστική περίοδο 2012-13. Το 2013 ο Κένταυρος Καμινίων και έπειτα τη συγχώνευση του 2011 με τον Ολυμπιακό, μετονομάστηκε σε «Α.Σ. Ένωση Καμινίων 2011»[36][37][38].
  27. Ο Α.Ο. Ελευθερία Μοσχάτου ιδρύθηκε το 1973. Το ποδοσφαιρικό του τμήμα μετείχε από την ίδρυσή του στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΠ και το 2012 συγχωνεύτηκε με τον Α.Ο. Μοσχάτου και δημιούργησαν την «Αθλητική Ένωση Μοσχάτου».
  28. Ο Α.Ο. Πειραϊκή ιδρύθηκε το 1971[39] ως Αναγέννηση Πειραϊκής, και έκτοτε συμμετείχε ανελειπώς στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Πειραιά. Από το 2014 που δεν δήλωσε συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Γ' Κατηγορίας της σεζόν 2014-15[40][41] το σωματείο παραμένει αδρανές.
  29. Ο Αθλητικός Όμιλος Πίνδος Νίκαιας[42] υπήρξε ποδοσφαιρικό σωματείο. Το 1983 αναγνωρίστηκε επίσημα από την Ε.Π.Ο. με Αριθμό Μητρώου ΕΠΟ 3755[43] και εντάχθηκε στη δύναμη της Ε.Π.Σ. Πειραιά. Αγωνίστηκε επίσημα από τη σεζόν 1983-84 μέχρι και τη σεζόν 2009-10, όποτε και ανέστειλε τη λειτουργία του και μέχρι σήμερα το σωματείο παραμένει αδρανές. Υπήρξε ιστορική συνέχεια του Α.Π.Σ. Πίνδος Νικαίας, ο οποίος το 1976 μετονομάστηκε σε «Α.Ο. Νίκαιας».
  30. Ο Α.Ο. Φλόγα Νίκαιας ιδρύθηκε αρχικά το 1959, επίσημα το 1972 και το 1977 εντάχθηκε επίσημα στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΠ. Το 1998 μετονομάστηκε σε «Α.Ο. Μάνης Πειραιά».
  31. Η Αθλητική Ένωσις «Άσπρα Χώματα» ιδρύθηκε το 1952 και αρχικά ήταν ανεπίσημο σωματείο. Το 1955 αναγνωρίστηκε επίσημα από την ΕΠΟ με Αριθμό Μητρώου ΕΠΟ 545[44] και εντάχθηκε στη δύναμη της Ε.Π.Σ. Πειραιά, ξεκινώντας την επίσημη αγωνιστική του δράση από το πρωτάθλημα της Δ' Κατηγορίας τη σεζόν 1955-56. Το 1968 συγχωνεύτηκε με τον Α.Γ.Ο. Παλαιάς Κοκκινιάς και δημιούργησαν τον «Α.Γ.Σ. Ήφαιστος Νίκαιας».
  32. Η Α.Ε. Νέου Φαλήρου προέκυψε το 2011 από τη συγχώνευση των Α.Σ. Νέου Φαλήρου και Πειραϊκού Νέου Φαλήρου. Το 2015 απορροφήθηκε και μετονομάστηκε σε «Ηρακλής Νίκαιας», ο οποίος είχε αναστείλει τη λειτουργία του.[45]
  33. Η Α.Ε. Αίγινας ιδρύθηκε το 1971, αρχικά με την ονομασία «Απόλλων Αίγινας» και από την αγωνιστική περίοδο 1971-72 αγωνιζόταν στις διοργανώσεις της Ε.Π.Σ. Πειραιά. Το 1977 έλαβε την ονομασία «Α.Ε. Αίγινας» και από την αγωνιστική περίοδο 1977-78 αγωνιζόταν υπό αυτή την ονομασία. Το 2011 η Α.Ε. Αίγινας συγχωνεύτηκε αρχικά με τον Αιακό Αίγινας, δημιουργώντας την «Α.Ε. Αιακός Αίγινας»[46][47] και το 2012 με το ποδοσφαιρικό τμήμα του Α.Ο. Σαρωνικός Αίγινας, προκύπτοντας έτσι τελικά η «Α.Ε. Σαρωνικός Αίγινας».
  34. Η Α.Ε. Καλλιθέας Τζιτζιφιών που είναι γνωστή και με τη σύντμηση «ΑΕΚΤ» ιδρύθηκε το 1983 και το ποδοσφαιρικό της τμήμα αγωνιζόταν στις κατηγορίες της ΕΠΣΠ από το 1986. Το 2007 συγχωνεύτηκε με τον Ίκαρο Νέας Σμύρνης και από αυτή τη συγχώνευση προέκυψε η «Α.Ε. Ίκαρος Καλλιθέας».
  35. Η Α.Ε. Ολυμπιάδα προέκυψε το 1989, έπειτα από τη συγχώνευση του Αρίων Κοκκινόβραχου και του Κένταυρου Αγίου Αντωνίου[48]. Το 2014 συγχωνεύτηκε με τον σύλλογο Α.Π.Σ. Μαύρος Αετός Κερατσινίου, δημιουργώντας την «Α.Ε. Μαύρος Αετός/Ολυμπιάδα Κερατσινίου». Αγωνιζόταν στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΠ και επίσης είχε λάβει μέρος στην Δ' Εθνική.
  36. Η Α.Ε. Ταμπουρίων προέκυψε το 1997, έπειτα από τη συγχώνευση των Βυζαντίου Κερατσινίου, Πρωτοπόρου Κερατσινίου και Νίκης Κερατσινίου.[49] Το 2004 η Α.Ε. Ταμπουρίων μετονομάστηκε σε «Ολυμπιακός Κερατσινίου».[50]
  37. Ο Ολυμπιακός Καμινίων υπήρξε ποδοσφαιρικό σωματείο. Από την αγωνιστική περίοδο 1973-74 αγωνιζόταν επίσημα στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Πειραιά. Διέθετε επίσης και τμήμα ποδοσφαίρου γυναικών, όπου έλαβε μέρος στις Εθνικές κατηγορίες της Ε.Π.Ο.. Το 2011 συγχωνεύτηκε με τον συντοπίτη Κένταυρο Καμινίων[51] και έκτοτε έπαψε να αγωνίζεται στην Ε.Π.Σ. Πειραιά. Συνέχισε τις αγωνιστικές δραστηριότητες στην Ε.Π.Σ. Πειραιά ο Κένταυρος Καμινίων μέχρι την περίοδο 2012-13, όποτε και το 2013 και έπειτα τη συγχώνευση του 2011 ο Κένταυρος μετονομάστηκε σε «Α.Σ. Ένωση Καμινίων 2011».[52]
  38. Ο Ορφέας Κερατσινίου προέκυψε το 1964, έπειτα από μετονομασία της Μόντα Κλουμπ.[53] Το 1992 απορροφήθηκε από τον συντοπίτη Α.Π.Ο. Κερατσινίου.[54]
  39. Ο Α.Ο. Μάνης Πειραιά προέκυψε το 1998, ύστερα από μετονομασία του Α.Ο. Φλόγα Νίκαιας. Αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΠ αλλά και στη Δ' και Γ' Εθνική. Το 2004 απορροφήθηκε από τον Εθνικό Πειραιώς.
  40. Ο Α.Ο. Πέραμα προέκυψε το 1997, ύστερα από συγχώνευση του ιστορικού Περαμαϊκού με τους Δόξα Περάματος και Εθνικό Περάματος. Το 2001 οι διοικούντες τροποποίησαν το καταστατικό του, επαναφέροντας το ιστορικό όνομα του Περαμαϊκού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. εφημ. «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ» 22/03/1951.
  2. «ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», τχ 27 (07/11/1926), σελ. 4
  3. "Το προσεχές Σάββατον και ώραν 9 μ.μ. ακριβώς εν τω κινηματοθέατρο «Κρυστάλ» δοθήσεται έκτακτος ευεργετική ερασιτεχνική παράστασις υπέρ ενισχύσεως της Ενώσεως Φιλάθλων Π. κα Ν. Κοκκινιάς «η Άμυνα».", εφ. "Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ", Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 1928, σελ. 2 (ψηφ. σελ. 524)
  4. "Η ΑΜΥΝΑ ΝΕΑΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ", εφ. "Αθλητισμός", 24 Φεβρουαρίου 1939, σελ. 3 και 4(ψηφ. σελ. 97 και 98)
  5. "ΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΕΠΑΡΧΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟΝ ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΠΟ", εφ. Αθλητισμός, 7 Ιανουαρίου 1939, σελ. 4 (ψηφ. σελ. 18)
  6. "Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΝΙΚΑΙΑΣ", εφ. Αθλητική Ηχώ, 13/3/1947, σελ. 2
  7. Αθλητική Ηχώ, 23/3/1951.
  8. "Διελύθη ο Αστήρ Ευγενίας", εφ. Αθλητική Ηχώ, 2/4/68
  9. Ιστορία ΑΕ ΧΑΡΑΥΓΗΣ/ΑΣΤΕΡΑ, Επίσημος ιστότοπος συλλόγου
  10. Ε.Π.Σ. Πειραιά: ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ, epspeir.gr
  11. ΑΜ ΕΠΟ συλλόγων των τριών αρχαιότερων Ενώσεων pslarissa.wordpress.com
  12. ΑΜ ΕΠΟ συλλόγων των τριών αρχαιότερων Ενώσεων epslarissa.wordpress.com
  13. εφ. Αθλητική Ηχώ, 13/9/1976
  14. εφ. Αθλητική Ηχώ, 18/9/1976
  15. "Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΝΙΚΑΙΑΣ", εφ. Αθλητική Ηχώ, 13/3/1947, σελ. 2
  16. ΑΜ ΕΠΟ συλλόγων των τριών αρχαιότερων Ενώσεων epslarissa.wordpress.com
  17. εφ. Αθλητική Ηχώ, 13/9/1976
  18. εφ. Αθλητική Ηχώ, 18/9/1976
  19. epspeir.gr
  20. Καταγραφή Αθλητικών Σωματείων, Επίσημη ιστοσελίδα ΓΓΑ
  21. Καταγραφή Αθλητικών Σωματείων, Επίσημη ιστοσελίδα Γ.Γ.Α.
  22. ΑΜ ΕΠΟ συλλόγων των τριών αρχαιότερων Ενώσεων epslarissa.wordpress.com
  23. Αριθμοί Μητρώου ΕΠΟ (Αθηνων Πειραια Μακεδονιας, ΕΠΣΑΝΑ ΕΠΣΔΑ) με χρονολογία εγγραφής/1ης εμφανισης σε κυπελλο Ελλαδας η πρωταθλημα ΕΠΣ epslarissa.wordpress.com
  24. m.nikirenti.webnode.gr
  25. m.nikirenti.webnode.gt
  26. Σιδέρης, ένας ζωντανός θρύλος του Ολυμπιακού! onsports.gr
  27. Καταγραφή Αθλητικών Σωματείων, Επίσημη ιστοσελίδα Γ.Γ.Α.
  28. «Αθλητική Ηχώ», 17/9/2005, σ. 22.
  29. «Αθλητική Ηχώ» 22 Ιουλίου 1995, σελ. 4
  30. «Αθλητική Ηχώ» 22 Ιουλίου 1995, σελ. 4
  31. «Αθλητική Ηχώ» 22 Ιουλίου 1995, σελ. 4
  32. Ιστορία Π.Α.Ο. ΔΥΝΑΜΙΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ, podosfairo.gr/dynami
  33. Ιστολόγιο συλλόγου, kentavrosfc.blogspot.gr
  34. ΑΜ ΕΠΟ συλλόγων των τριών αρχαιότερων Ενώσεων epslarissa.wordpress.com
  35. Ξέσπασε διοικητική κρίση στον Κένταυρο Καμινίων stoplekto.gr
  36. ΑΣ Ενωση Καμινίων: Το ταξίδι άρχισε!, 6 Οκτωβρίου 2013, acadimies.gr
  37. ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΜΙΝΙΩΝ" ΚΑΙ "ΠΑΟ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ" ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΓΙΝΑΝ "ΕΝΩΣΗ ΚΑΜΙΝΙΩΝ", yperdiavgeia.gr
  38. Ε.Π.Σ. Πειραιά: ΕΝΩΣΗ ΚΑΜΙΝΙΩΝ, epspeir.gr
  39. Ε.Π.Σ. Πειραιά: ΠΕΙΡΑΙΚΗ, epspeir.gr
  40. ΕΚΤΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Ο Α.Ο. ΠΕΙΡΑΙΚΗ, sportactive.gr
  41. ΕΚΤΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ  Ο Α.Ο. ΠΕΙΡΑΙΚΗ, topiko24.gr
  42. Καταγραφή Αθλητικών Σωματείων, επίσημη ιστοσελίδα ΓΓΑ
  43. ΑΜ ΕΠΟ συλλόγων των τριών αρχαιότερων Ενώσεων epslarissa.wordpress.com
  44. ΑΜ ΕΠΟ συλλόγων των τριών αρχαιότερων Ενώσεων epslarissa.wordpress.com
  45. Επανιδρύεται ο Ηρακλής Νικαίας, stoplekto.gr
  46. aiginaaiakos.blogspot.gr
  47. aeginaportal
  48. εφ. Αθλητική Ηχώ , 17 Μαΐου 1989
  49. εφ. Αθλητική Ηχώ , 17/121997, σελ. 35
  50. "Τα Ταμπούρια σε Ολυμπιακό", εφ. Αθλητική Ηχώ , 2/7/2004, σελ.46
  51. Ξέσπασε διοικητική κρίση στον Κένταυρο Καμινίων stoplekto.gr
  52. ΑΣ Ενωση Καμινίων: Το ταξίδι άρχισε!, 6 Οκτωβρίου 2013, acadimies.gr
  53. εφ. Αθλητική ηχώ , 26/11/1964, σελ. 6
  54. "ΤΟ WHO IS WHO ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ", εφ. Αθλητική Ηχώ, 13/3/1996, σελ. 26

Περαιτέρω μελέτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]