Αργοναύτης Πειραιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
ΔΑΟ Αργοναύτης
Argonautis-sima.jpg
Σύντομο όνομα Αργοναύτης
Ίδρυση 1924
Έδρα Πειραιάς, Ελλάδα
Πρόεδρος -
Προπονητής -
Πρωτάθλημα Β' ΕΠΣΠ
Πρώτη εμφάνιση

Ο Δωδεκανησιακός Αθλητικός Όμιλος Αργοναύτης Πειραιά[1] είναι ιστορικός ποδοσφαιρικός σύλλογος του Πειραιά. Ιδρύθηκε το 1924 σαν ανεξάρτητος σύλλογος, το 1926 εντάχθηκε στην Ε.Π.Σ. Πειραιά και το 1928 έλαβε την ονομασία Αργοναύτης. Χρώματά του αποτελούν το κίτρινο και το μαύρο και έμβλημά του το ιστορικό πλοίο Αργώ της εκστρατείας των Αργοναυτών στην Ελληνική μυθολογία.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε σαν ανεξάρτητος σύλλογος το 1924 από τους: Μανούσο, Διάκο, Νικολαΐδη, Δασκαλάκη και άλλους για να ενταχθεί το 1926 στην Γ' κατηγορία της Ε.Π.Σ. Πειραιά. Αρχικά αγωνιζόταν στην ΕΠΣ Πειραιά με το όνομα "ΑΣ Θύελλα Ταμπουρίων" και τον Ιούλιο του 1927 μετονομάστηκε σε "Ένωσις Φιλάθλων Ταμπουρίων".[2] Το 1928 η Ένωση Φιλάθλων Ταμπουρίων με τη σειρά της μετονομάστηκε σε Αργοναύτη, όνομα με το οποίο πήρε μέρος στο πρωτάθλημα και συνέχισε μέχρι σήμερα:

"Η ΕΠΣ Πειραιώς απεδέχθη την μετονομασία της Ενώσεως Φιλάθλων Ταμπουρίων εις "Δωδεκανησιακόν Ποδοσφαιρικόν Σύλλογον ο Αργοναύτης". [3]

Τα πρώτα χρόνια ο Αργοναύτης αγωνιζόταν στο γήπεδο του Χατζηκυριάκειου ορφανοτροφείου στο Χατζηκυριάκειο και στη συνέχεια στο γήπεδο πρώην ποδηλατοδρομίου, μετέπειτα Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης, στο Νέο Φάληρο. Το 1928 ανέβηκε στη Β' και το 1929 στην Α' κατηγορία της Ε.Π.Σ. Πειραιά, όπου αγωνίστηκε μέχρι το 1936. Το 1933 αναδείχθηκε πρωταθλητής Πειραιά και στη συνέχεια έπαιξε αγώνα μπαράζ, χάνοντας όμως την άνοδο στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Το 1937 επανήλθε στην Α' κατηγορία Πειραιά όπου παρέμεινε μέχρι το 1947. Μετά μια χρονιά στην Β', επέστρεψε ξανά -προσωρινά- στην Α' το 1948, όπου παρέμεινε μέχρι το 1950. Το 1958 και ενώ είχε στις τάξεις του το θρυλικό Ανδρέα Μουράτη ο Αργοναύτης επέστρεψε στην Α' κατηγορία και το 1962 τερμάτισε στη 3η θέση και έλαβε μέρος στο τελευταίο άτυπο πρωτάθλημα 1962 της Β' Εθνικής κατηγορίας, στην οποία -υπό την επίσημη μορφή της πλέον- συνέχισε από το 1963 μέχρι και το 1967. Το 1968 αναδείχθηκε πρωταθλητής Πειραιά και συμμετείχε στο Ειδικό πρωτάθλημα ανόδου, όπου αναδείχθηκε επίσης πρωταθλητής και ανήλθε στη Β' Εθνική κατηγορία, στην οποία αγωνίσθηκε επί σειρά ετών, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '70, συγκεκριμένα μέχρι και το 1974. Με τον Αργοναύτη είχαν αγωνιστεί μεταξύ άλλων οι Ζαφείρης Κάκκαρης, Παναγιώτης Χαραμής, Νικόλαος Κοφιάδης και Ανδρέας Μουράτης, ενώ ο σύλλογος είχε αναδείξει τον σπουδαίο Γιώργο Δεληκάρη, όπως και τους Χαλούβα, Καρπαθάκη (που έπαιξαν ακολούθως στον ΟΣΦΠ), Γεωργιάδη (ΠΑΟ), Μαρίνο (στον Εθνικό), Παναγιωτίδη (στον Πανιώνιο), Παππά (σε Παναχαϊκή και Εθνικό). Με την παραχώρηση του Γιώργου Δεληκάρη το 1969 στον Ολυμπιακό, στον Αργοναύτη βρέθηκαν σαν ανταλλάγματα οι Μιχάλης Τούντας, Μανώλης Λεβαντής, Αριστείδης Σταμάτης, Μιχάλης Καραγιάννης και ο Βαγγέλης Συρίγος.

Ο Αργοναύτης Πειραιά στα μέσα της δεκαετίας του '80, με αρχηγό τον Νίκο Σιδηρόπουλο.

Την επόμενη δεκαετία με προπονητές τους Γ. Τζαβαρή, Θ. Αργουδέλη, Ανδρέα Μουράτη, Αντ. Δερμάτη, Αγγ. Κρεμμύδα κά και με παίκτες όπως Π. Αντιμαχίτης, Γ. Πνευματικός, Μιχ. Κλαουδάτος, Λ. Χριστοδούλου, Ν. Παππάς, Γ. Παναούσης, Θ. Παπαδόπουλος, Γ. Γιαννέλης, Μ. Λεγάτος, Δ. & Μ. Γεωργιάδης, Αλ. Γεωργαλάς, Κωνσταντέλλος, Μπ. Χριστοδούλου, Απεργιώτης, Γονατάς, Βάβης, Λουμπάρδος, Μπόγρης, Καρράς, Παπούλιας, Μαλαμής κ.ά, που είχαν αγωνιστεί και στην προηγούμενη δεκαετία, παρουσίασε αξιόλογη ομάδα που πρωταγωνιστούσε στον ποδοσφαιρικό Πειραιά. Το 1982 αναδείχθηκε υπερπρωταθλητής Πειραιά και με προπονητές τον Παντελή Χοτζόγλου και στη συνέχεια το Στέφανο Θεοδώρου, βρέθηκε στο Εθνικό Ερασιτεχνικό πρωτάθλημα (Δ' Εθνική). Για αρκετές χρονιές διεκδίκησε την άνοδό του στη Γ' Εθνική, αλλά δεν κατόρθωσε να την υλοποιήσει. Το 1994 αναδείχθηκε υπερπρωταθλητής Πειραιά και ανήλθε προσωρινά στην Δ' Εθνική κατηγορία, καθώς το 1995 υποβιβάστηκε στο τοπικό πρωτάθλημα του Πειραιά και έκτοτε, συνέχισε να αγωνίζεται σε αυτό. Το 2014 υποβιβάστηκε στην Β' κατηγορία της Ε.Π.Σ. Πειραιά, όπου αγωνίζεται μέχρι σήμερα.

Την διάρκεια του '74-'80 αγωνίσθηκε στην ομάδα, ο Γενικός Γραμματέας της 'Ενωσης Συνδέσμων Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Πειραιά, και Πρόεδρος των Παλαιμάχων ΔΑΟ ΑΡΓΟΝΑΥΤΗ, Γιώργος Παναούσης, ο οποίος είχε διαδεχθεί τον εκ των ιδρυτών της ¨Ενωσης, πετυχημένο Κούλη Ζηλάκο στην Γραμματεία του Συνδέσμου Παλαιμάχων Πειραιά. Επίσης κατά τη δεκαετία του '80 με την ομάδα αγωνίσθηκε και ο πρόεδρος των Συνδέσμων παλαιμάχων ποδοσφαιριστών Πειραιά Νίκος Σιδηρόπουλος.

Μεγάλες φυσιογνωμίες Προέδρων ήταν οι Ζηλάκος, Ζαφείρης Σύμπλης, Ευσταθίου, Ισίδωρος Κούβελος κ. ά.

Η αγωνιστική περίοδος 2017-2018,ήταν μια περιπετιώδεις χρονιά για τον Αργοναύτη,αφού ανέλαβε την τεχνική ηγεσία ένας "πρόεδρος" ο οποίος δεν τήρησε τις υποσχέσεις του σχετικά με τα λεφτά και τους παίχτες που θα έφερνε,αφήνοντας την ομάδα με 12(!) παίχτες.Ο προπονητής που ήρθε όμως,έμεινε,χτίζοντας την ομάδα από το 0,ενώ είχε ξεκινήσει η αγωνιστική περίοδος του πρωταθλήματος,φεύγοντας από την ομάδα τα τέλη του Φεβρουαρίου, με 2 νίκες στο ενεργητικό του.

  • Αθλητική Ηχώ, φύλλο 26 Απριλίου 1948.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]