Νεάπολη (Νίκαια)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αυτό το λήμμα αφορά τη συνοικία της Νίκαιας Αττικής. Για για ομώνυμες συνοικίες ή οικισμούς, δείτε: Νεάπολη.

Συντεταγμένες: 37°58′N 23°39′E / 37.97°N 23.65°E / 37.97; 23.65

Νεάπολη Νικαίας
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Νεάπολη
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Αττικής
Ταχ. κωδ. 184
Τηλ. κωδ. 210
Ιστοσελίδα -

Η Νεάπολη είναι συνοικία της Νίκαιας στην Αττική. Βρίσκεται στους πρόποδες του Όρους Αιγάλεω και συνορεύει με το Κερατσίνι και τον Κορυδαλλό. Το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της συνοικίας κατάγεται από την Πελοπόννησο. Ο πληθυσμός υπολογίζεται στους 40,000 κατοίκους.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συνοικία βρίσκεται στο βορειο τμήμα της Νίκαιας και συνορεύει με το Κερατσίνι και τον Κορυδαλλό. Εκτείνεται από τον λόφο του Αγίου Φίλιππα στα όρια με τη συνοικία Χαλκηδόνα της Νίκαιας και στα σύνορα της πόλης με το Κερατσίνι, έως τον Κορυδαλλό. Περιλαμβάνει επιπλέον και ένα μικρό κομμάτι του Δήμου Κερατσινίου.

Η συνοικία ανήκει στην πρώτη και δεύτερη ζώνη του Δήμου Νίκαιας και χωρίζεται σε ζώνες:

  • Άνω Νεάπολη
  • Νεάπολη
  • Αναλήψεως

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προηγούμενη ονομασία της συνοικίας ήταν Καραβάς και το 1935 μετονομάστηκε σε Νεάπολη.[1] Η Νεάπολη έγινε σημείο αναφορά για τους Γερμανούς το 1944 κατά τη διάρκεια της Κατοχής και του Μπλόκου της Κοκκινιάς. Στη συνοικία αντάρτες του ΕΛΑΣ διατηρούσαν κρησφύγετο και όταν έγινε αντιληπτό από τους κατακτητές, έκαψαν όλα τα σπίτια της Νεάπολης και προχώρησαν σε συλλήψεις και εκτελέσεις πολιτών και ανταρτών, σε διάφορα σημεία, συμπεριλαμβανομένης και της Διαμάντω Κουμπάκη την οποία οδήγησαν και εκτέλεσαν στην Μάντρα του Μπλόκου.[2] Μετα τον πόλεμο η περιοχή ηταν Κρανίου Τόπος. Η συνοικία άρχισε να αναπτύσσεται και να αστικοποιείται ξανά τη δεκαετία του 1950. Στην Νεάπολη εγκαταστάθηκαν κάτοικοι από την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες.

Συγκοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη έχει έξι γραμμές λεωφορείων που συνδέονται είτε με το Αιγάλεω, είτε με τον Πειραιά. Παλιότερα υπήρχε και γραμμή μέχρι την Πλατεία Ομονοίας στο κέντρο της Αθήνας.

Υποδομές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συνοικία δεν έχει κάτι ιδιαίτερο στον τομέα των υποδομών. Διαθέτει 2 κεντρικές πλατείες, την πλατεία Αναλήψεως και την πλατεία Δ. Κουμπάκη, παιδικές χαρές και το λόφο του Αγίου Φίλιππα που έχει καθοριστεί ως πάρκο. Επιπλέον υπάρχουν 8 δημοτικά σχολεία, 3 Νηπιαγωγεία, 3 Γυμνάσια, 1 ΕΠΑΛ, 1 Γενικό Λύκειο και 2 Παιδικοί Σταθμοί. Στη συνοικία βρίσκονται επίσης ο Ιερός Ναός Αγίου Χριστοφόρου Νεάπολης Νίκαιας (Άνω Νεάπολη), ο Ιερός Ναός Αγίου Φιλίππου, στον ομώνυμο λόφο, ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου και ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής.

Επίσης στη συνοικία της Νεάπολης υπάρχει το Δημοτικό Γήπεδο Νεάπολης Νίκαιας, που αποτελεί έδρα του Ιωνικού Νίκαιας[3][4] και το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Άνω Νεάπολης (ΔΑΚΑΝ) με το 2ο Κλειστό Γυμναστήριο Νίκαιας.[5]

Κατά το παρελθόν, στη συνοικία στεγάζονταν δυο δεξαμενές νερού, καθώς και λατομεία. Επίσης, στη συνοικία λειτουργούσε από τα προπολεμικά χρόνια και το παλιό κοιμητήριο, το πρώην "Κοιμητήριο Νεαπόλεως", όπου γίνονται προσπάθειες να μετατραπεί σε μεγάλο αστικό πάρκο.[6]

Αθλητικά Σωματεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη συνοικία εδρεύουν τα εξής αθλητικά σωματεία:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]