Νεάπολη (Νίκαια)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά τη συνοικία της Νίκαιας Αττικής. Για για ομώνυμες συνοικίες ή οικισμούς, δείτε: Νεάπολη.

Συντεταγμένες: 37°58′49″N 23°38′10″E / 37.98028°N 23.63611°E / 37.98028; 23.63611

Νεάπολη (Νίκαια)
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Νεάπολη
37°58′49″N 23°38′10″E
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη


Η Νεάπολη είναι συνοικία της Νίκαιας στην Αττική. Βρίσκεται στους πρόποδες του Όρους Αιγάλεω και συνορεύει με το Κερατσίνι και τον Κορυδαλλό. Ο πληθυσμός ανέρχεται στους 21,000 κατοίκους.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συνοικία βρίσκεται στο βορειο τμήμα της Νίκαιας και συνορεύει με το Κερατσίνι και τον Κορυδαλλό. Εκτείνεται από τον λόφο του Αγίου Φίλιππα στα όρια με τη συνοικία Χαλκηδόνα της Νίκαιας και στα σύνορα της πόλης με το Κερατσίνι, έως τον Κορυδαλλό.

Η συνοικία ανήκει στην πρώτη και δεύτερη ζώνη του Δήμου Νίκαιας και χωρίζεται σε ζώνες:

 • Άνω Νεάπολη με πληθυσμό 4,258
 • Κάτω Νεάπολη με πληθυσμό 5,790
 • Αναλήψεως με πληθυσμό 3,634
 • Πλατεία Σπάθα με πληθυσμό 3,872
 • Ευρύτερη Περιοχή Πλ. Σπάθα κάτω από Λαμπράκη με πληθυσμό 2,582

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προηγούμενη ονομασία της συνοικίας ήταν Καραβάς και το 1935 μετονομάστηκε σε Νεάπολη.[1] Η Νεάπολη έγινε σημείο αναφορά για τους Γερμανούς το 1944 κατά τη διάρκεια της Κατοχής και του Μπλόκου της Κοκκινιάς. Στη συνοικία αντάρτες του ΕΛΑΣ διατηρούσαν κρησφύγετο και όταν έγινε αντιληπτό από τους κατακτητές, έκαψαν όλα τα σπίτια της Νεάπολης και προχώρησαν σε συλλήψεις και εκτελέσεις πολιτών και ανταρτών, σε διάφορα σημεία, συμπεριλαμβανομένης και της Διαμάντω Κουμπάκη την οποία οδήγησαν και εκτέλεσαν στην Μάντρα του Μπλόκου.[2] Μετα τον πόλεμο η περιοχή ηταν Κρανίου Τόπος. Η συνοικία άρχισε να αναπτύσσεται και να αστικοποιείται ξανά τη δεκαετία του 1950. Στην Νεάπολη εγκαταστάθηκαν κάτοικοι από την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες.

Συγκοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη έχει έξι γραμμές λεωφορείων που συνδέονται είτε με το Αιγάλεω, είτε με τον Πειραιά. Παλιότερα υπήρχε και γραμμή μέχρι την Πλατεία Ομονοίας στο κέντρο της Αθήνας. Αναλυτικότερα: Γραμμές που έχουν ως αφετηρία τη Νεάπολη Νικαίας: 800: Νίκαια - Πειραιάς (κυκλική) 824: Νεάπολη - Άγιος Αντώνιος - Πειραιάς Α' (κυκλική μέσω Αμφιάλης) 825: Νεάπολη - Πειραιάς Β' (κυκλική μέσω Άνω Αμφιάλης) 846: Nεάπολη - Πειραιάς Α' (κυκλική μέσω Νικαίας) 847: Νεάπολη - Πειραιάς Β' (κυκλική μέσω Νικαίας) 852: Νεάπολη - Σταθμός Μετρό Αιγάλεω (κυκλική) Γραμμές που διασχίζουν τη Νεάπολη κάνοντας στάσεις: 750: Νίκαια - Αιγάλεω - Αττικό Νοσοκομείο 806: Κορυδαλλός - Στ. Αιγάλεω (κυκλική) 807: Άνω Κορυδαλλός - Στ. Αιγάλεω (κυκλική) 860: Νεκροταφείο Σχιστού - Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας - Παλαιό Φάληρο Γ18: Πέραμα - Ομόνοια (Μέσω Λεωφόρου Λαμπράκη) 814: Σχιστο Καραβας - Πειραιας

Υποδομές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συνοικία δεν έχει κάτι ιδιαίτερο στον τομέα των υποδομών. Διαθέτει 2 κεντρικές πλατείες, την πλατεία Αναλήψεως και την πλατεία Δ. Κουμπάκη (Πλατεία Σπάθας), παιδικές χαρές και το λόφο του Αγίου Φίλιππα που έχει καθοριστεί ως πάρκο. Επιπλέον υπάρχουν 8 δημοτικά σχολεία, 3 Νηπιαγωγεία, 3 Γυμνάσια, 1 ΕΠΑΛ, 1 Γενικό Λύκειο και 2 Παιδικοί Σταθμοί. Στη συνοικία βρίσκονται επίσης ο Ιερός Ναός Αγίου Χριστοφόρου Νεάπολης Νίκαιας (Άνω Νεάπολη), ο Ιερός Ναός Αγίου Φιλίππου, στον ομώνυμο λόφο, ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου και ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής.

Επίσης στη συνοικία της Νεάπολης υπάρχει το Δημοτικό Γήπεδο Νεάπολης Νίκαιας, που αποτελεί έδρα του Ιωνικού Νίκαιας[3][4] και το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Άνω Νεάπολης (ΔΑΚΑΝ) με το 2ο Κλειστό Γυμναστήριο Νίκαιας,το οποίο πλέον ερήμωσε διότι πέρασε στην ιδιοκτησία του Δασαρχείου και έπαψε να λειτουργεί ως Αθλητικό κέντρο και πλέον αποτελεί άνδρο αδέσποτων σκύλων

.[5]

Κατά το παρελθόν, στη συνοικία στεγάζονταν δυο δεξαμενές νερού, καθώς και λατομεία. Επίσης, στη συνοικία λειτουργούσε από τα προπολεμικά χρόνια και το παλιό κοιμητήριο, το πρώην "Κοιμητήριο Νεαπόλεως", όπου γίνονται προσπάθειες να μετατραπεί σε μεγάλο αστικό πάρκο.[6]

Αθλητικά Σωματεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη συνοικία εδρεύουν τα εξής αθλητικά σωματεία:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Παπαδοπούλου Α., Η Αττική Νίκαια, Νίκαια , ό. π., σ. 56-58.
 2. Στην αιματοβαμμένη μάντρα της Κοκκινιάς τιμήθηκαν οι ήρωες του Μπλόκου (ΦΩΤΟ)
 3. «Συγκριτική Πολεοδομική Ανάλυση Δήμων Νίκαιας και Κορυδαλλού και Προτάσεις για Ανάπλασή τους, ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ, Οργάνωση – Λειτουργία Συνοικιών, Συνοικία Ι (Νεάπολη – Άνω Νεάπολη)» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 22 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2018. 
 4. «Συγκριτική Πολεοδομική Ανάλυση Δήμων Νίκαιας και Κορυδαλλού και Προτάσεις για Ανάπλασή τους, ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ, Οργάνωση – Λειτουργία Συνοικιών, Συνοικία ΙΙ (Νεάπολη – Προσφυγικά)» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 22 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2018. 
 5. Αθλητικοί χώροι[νεκρός σύνδεσμος], nikaia-rentis.gov.gr
 6. Μια όαση στη Νίκαια…στο πρώην Νεκροταφείο Νεάπολης Αρχειοθετήθηκε 2018-06-19 στο Wayback Machine., aftodioikisi.gr