Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΑΕΚ Πειραιώς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η «Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπολιτών Πειραιώς» γνωστή και σε σύντμηση ως «ΑΕΚ Πειραιώς» ιδρύθηκε το 1926 και το 1927 εντάχθηκε στην Ε.Π.Σ. Πειραιώς.[1] Αναγνωρίστηκε από την Ε.Π.Ο. με Αριθμό Μητρώου Ε.Π.Ο. 32,[2] αποτελώντας από τα πρώτα αναγνωρισμένα σωματεία της.[3] Μετείχε ανελλιπώς στα πρωταθλήματά της ως τη σεζόν 1967-68. Ένας από τους πρώτους ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στην ομάδα ήταν ο μετέπειτα σπουδαίος γκολτζής του Ολυμπιακού Γιάννης Βάζος, το 1931. Στις 6 Σεπτεμβρίου 1931 έδωσε φιλικό αγώνα με την ΑΕΚ Αθηνών εκτός έδρας και ηττήθηκε με 1-8. Στο ματς αυτό με την ΑΕΚ Πειραιώς αγωνίστηκαν οι: Υψηλάντης (46΄ Γιάμαλης της ΑΕΚ Αθήνας), Λαζαρίδης, Μαύρος, Κυπριώτης, Καραγιάννης, Δέρβος, Ρουμπάνης, Χατζόπουλος, Σταυράκης, Φυλακτός, Αρτόπουλος.[4]

Μια άλλη σπουδαία ποδοσφαιρική φυσιογνωμία που αγωνίστηκε προπολεμικά στην ΑΕΚ Πειραιώς ήταν ο διεθνής αμυντικός Γιώργος Γάσπαρης, ο οποίος ήρθε στην ομάδα το 1935 από τον Απόλλωνα Αθηνών και αγωνίστηκε με την ΑΕΚ Πειραιώς τη σεζόν 1935-36 στο πρωτάθλημα της Α΄ Πειραιώς, πριν πάρει μεταγραφή για την ΑΕΚ Αθηνών. Μάλιστα κλήθηκε στην Εθνική Ελλάδος και αγωνίστηκε ως βασικός στις 19/06/1936 στο φιλικό ματς: Αίγυπτος-Ελλάδα: 3-1. Υπήρξε ο μοναδικός διεθνής ποδοσφαιριστής στην ιστορία της ΑΕΚ Πειραιά.

Μεταπολεμικά η ΑΕΚ Πειραιώς συνέχισε να μετέχει στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Πειραιά, στη Β΄ ή Γ΄ κατηγορία. Από τα μέσα της δεκαετίας του '50, που ο Αιολικός Φαλήρου μετονομάστηκε σε «ΑΕ Κεντρικού Φαλήρου» («ΑΕΚ Φάληρου»), άρχισε να δημιουργείται μια σύγχυση ανάμεσα στις δυο ομάδες. Έτσι το 1960 η «ΑΕ Κωνσταντινουπολιτών Πειραιώς» («ΑΕΚ Πειραιώς») μετονομάστηκε σε «ΑΟ Ελλήνων Κωνσταντινουπολιτών» («ΑΟΕΚ.»), ονομασία με την οποία αγωνίστηκε ως τη σεζόν 1967-68 στις μικρές κατηγορίες της ΕΠΣΠ. Στη συνέχεια διαλύθηκε.

Σημαντικοί Ποδοσφαιριστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλοι-διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κύπελλο καλής εμφάνισης ΕΠΣ Πειραιά: 1929

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]