Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Πειραιώς 1925-26

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στο 2ο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Πειραιώς 1925-26 τον τίτλο κατέκτησε και πάλι ο Ολυμπιακός. Από τη διοργάνωση αυτή παρουσιάστηκαν τα πρώτα δείγματα μεροληψίας, τα οποία οδήγησαν στην μακροχρόνια αντιπαράθεση των δύο κορυφαίων συλλόγων του Πειραιά. Ο Εθνικός θεώρησε πως αδικήθηκε, αποχώρησε και διοργάνωσε δικό του πρωτάθλημα με φιλικές του ανεπίσημες ομάδες, για να επανέλθη το φθινόπωρο στην Ένωση.

Λεπτομέρειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρωτάθλημα ξεκίνησε και μόλις δύο βδομάδες πριν από τη λήξη και ενώ ο Εθνικός και ο Ολυμπιακός διεκδικούσαν τον τίτλο με τις ίδιες πιθανότητες, η ΕΠΣΠ τιμώρησε τον Εθνικό για κάποιο παλιό παράπτωμα, με αποτέλεσμα η ενέργεια αυτή να αποτελέσει την αφορμή γα τη διένεξη που ακολούθησε και οδήγησε σχεδόν στη διάσπαση της Ένωσης, καθώς στις 14 Απριλίου 1926 ο Εθνικός με τη Φαληρική Ένωση αποχώρησαν και κατόπιν ο Εθνικός ίδρυσε τον "Σύνδεσμο Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιώς". Τελικά, στο πρωτάθλημα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιώς απέμειναν μόνο τρεις ομάδες και τον τίτλο του πρωταθλήματος 1925-26 πήρε ο Ολυμπιακός, ενώ δεύτερος τερμάτισε ο Φαληρικός Σύνδεσμος.[1]

Ο νεοσύστατος Σύνδεσμος διοργάνωσε ξεχωριστό πρωτάθλημα με ομάδες που ιδρύθηκαν σε συνοικίες του Πειραιά. Το πρωτάθλημα του Συνδέσμου ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1926 και αρχικά συμμετείχαν ο Εθνικός, η Άμυνα Κοκκινιάς, ο Πειραϊκός, ο Ηρακλής, η Ελλάς και το Βυζάντιο.[2][3]. Το πρωτάθλημα του Συνδέσμου διεξήχθη με προημιτελική, ημιτελική και τελική φάση με τις 6 αυτές ομάδες αρχικά και το κατέκτησε ο Εθνικός, όπου έφτασε με ευκολία στον τελικό και επικράτησε 4-1 του Ηρακλή Πειραιώς, σε αγώνα που διεξήχθη στο γήπεδο του Ποδηλατοδρομίου, την Κυριακή 1 Αυγούστου 1926.[4]

Η δράση του Εθνικού, αν και τυπικά ανορθόδοξη, τελικά ωφέλησε το πειραϊκό ποδόσφαιρο, αφού από τις αρχές τις επόμενης περιόδου 1926-27, έφερε για πρώτη φορά στο προσκήνιο ποδοσφαιρικά σωματεία από τις συνοικίες του Πειραιά: Κοκκινιά, Ταμπούρια, Μοσχάτο, Καλλιθέα, Δραπετσώνα, τα οποία εντάχθηκαν στον νεοσύστατο Σύνδεσμο, πριν αυτός συγχωνευτεί εν τέλει με την ΕΠΣΠ τον Νοέμβριο του 1926,[5] έπειτα την παρέμβαση και των άλλων Ενώσεων, δεδομένου ότι ήταν στα σπάργανα η ίδρυση της ΕΠΟ.

Τα σωματεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Της Ένωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πέντε σωματεία-μέλη της Ένωσης Ποδ. Συλλόγων Πειραιώς που ξεκίνησαν τη σεζόν ήταν:

ΕΠΣ Πειραιά 1925-26
Ομάδες-Μέλη
1 Ολυμπιακός Πειραιώς πρωταθλητής
2 Φαληρικός Σύνδεσμος
3 Ένωσις Φιλάθλων Νεαπόλεως
4 Εθνικός Πειραιώς αποχώρησε
5 Φαληρική Ένωσις "Μ. Αλέξανδρος" αποχώρησε

Του Συνδέσμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα σωματεία-μέλη του Συνδέσμου Ποδ. Σωματείων Πειραιώς που πήραν μέρος αρχικά στο πρωτάθλημα του Συνδέσμου για την περίοδο 1925-26, ήταν:

Σύνδεσμος Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά
Ομάδες-Μέλη
1 Εθνικός Πειραιώς πρωταθλητής
2 Γυμναστικός Σύλλογος "Ηρακλής" Πειραιώς
3 Άμυνα Κοκκινιάς
4 Α.Σ. Βυζάντιο Ταμπουρίων
5 Ελλάς
6 Πειραϊκός Όμιλος

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Σήμερον Κυριακήν 4 μ.μ. θα διεξαχθή εν τω Ποδηλατοδρόμιω του Νέου Φαλήρου η μετά τόσης ανυπομονονησίας αναμενομένοι επίδειξις διοργανουμένη υπό της Ε.Π.Σ. Πειραιώς μεταξύ Ολυμπιακού πρωταθλήτριας Πειραιώς 1925-1926 μετά του Φαληρικού Συνδέσμου, δευτέρας κατά βαθμούς της αυτής κατηγορίας. Ο αγών προμηνύεται εκτάκτου ενδιαφέροντος. Κατά το τέλος του αγώνος θα απονεμηθούν παρά του Συμβουλίου της Ε.Π.Σ.Π. τα έπαθλα εις την πρωταθλήτριαν ομάδα του Ολυμπιακού και εις την Βαν ομάδα του Φαληρικού Συνδέσμου πρωταθλήτριας Βας κατηγορίας Πειραιώς. Θα παραστή ο κ. Δήμαρχος Πειραιώς και άλλοι επίσημοι", "Αθλητικός Κόσμος", τεύχος 18, 5 Σεπτεμβρίου 1926, σελ. 7 (ψηφ. σελ. 173)
  2. "Την παρελθούσαν Κυριακήν εγένετο η έναρξις των ποδοσφαιρικών αγώνων τους οποίους είχε προκυρήξει ο νεοσύστατος Σύνδεσμος Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιώς. Πρώται συναντήθησαν αι ομάδες «Ελλάς» και «Πειραϊκός». Νικήτρια αναδείχθη η πρώτη με τέρματα 3-0. Ακολούθως συναντήθησαν αι ομάδες «Εθνικός Όμιλος» και «Άμυνα» νικήτρια αναδείχθη η πρώτη με τέρματα 7-0.", "Αθλητικός Κόσμος", τεύχος 12, 25 Ιουλίου 1926, σελ. 11 (ψηφ. σελ. 115)
  3. "Την παρελθούσαν Κυριακήν εις το Ποδηλατοδρόμιον Ν. Φαλήρου εσυνεχίσθησαν οι προκυρηχθέντες υπό του Συνδέσμου Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιώς 1925-1926 ποδοσφαιρικοί αγώνες. Κατ΄ αυτούς συναντήθησαν αι ομάδες των κάτωθι σωματείων: «Ηρακλής» εναντίον «Βυζαντίου». Νικήτρια η πρώτη. «Εθνικός Όμιλος Πειραιώς» εναντίον «Ελλάδος» νικήτρια η πρώτη με τέρματα 6-0. Ούτω δ΄ έληξαν οι ημιτελικοί αγώνες.", "Αθλητικός Κόσμος", τεύχος 13, 1 Αυγούστου 1926, σελ. 3 (ψηφ. σελ. 121)
  4. "Ενώπιον πολλού κόσμου ετελέσθη χθές εις το γήπεδο Ν. Φαλήρου ο τελικός αγών δια το πρωτάθλημα Πειραιώς μεταξύ των ομάδων «Εθνικού» και «Ηρακλέους». Καθ' ον ενίκησεν ο Εθνικός με 4-1. Τους αγώνας τούτους ωργάνωσεν η νέα Ποδοσφαιρική Ένωσις ή Σύνδεσμος Πειραιώς, ο πρόεδρος της οποίας λοχαγός κ. Τερζάκης απένειμεν εν τέλει εις την νικήτριαν ομάδα τα βραβεία και τα έπαθλα, προσφωνήσας καταλλήλως", εφ. "Βραδυνή", Δευτέρα 2 Αυγούστου 1926, σελ. 4 (ψηφ. σελ. 216)
  5. "Αθλητικός Κόσμος, τ. 27/7-11-1926, σελ.5 (ψηφ. σελ. 262)