Άγιος Δημήτριος (συνοικία Πειραιά)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου στα Ταμπούρια

Ο Άγιος Δημήτριος είναι περιοχή της συνοικίας των Ταμπουρίων του Πειραιά.[1] Αποτελεί μέρος της 5ης δημοτικής κοινότητας του δήμου Πειραιά[2] και γειτνιάζει με τις συνοικίες της Αγίας Σοφίας (Μανιάτικα) του δήμου Πειραιά, της Ανάστασης του Κερατσινίου και της συνοικίας Χαλκηδόνα της Νίκαιας. Στη συνοικία βρίσκεται ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Πειραιώς, από τον οποίο πήρε και την ονομασία της. Στο παρελθόν το όνομα της σημερινής περιοχής του Αγίου Δημητρίου των Ταμπουρίων ήταν Ξυλοκερατία ή Ξυλοκέριζα γιατί είχε πολλές ξυλοκερατιές (χαρουπιές).[3]

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι λόγοι που οδήγησαν στην ανέγερση του Ναού του Αγίου Δημητρίου είναι η αύξηση του πληθυσμού της περιοχής με την εγκατάσταση των Ελλήνων προσφύγων έπειτα τη Μικρασιατική καταστροφή. Στο σημείο προϋπήρχε μικρό προσκυνητάρι του Αγίου Δημητρίου όπου σύμφωνα με την προφορική παράδοση βρέθηκε εικόνα του μεγαλομάρτυρος Δημητρίου η οποία φυλάσσεται στο μουσείο του Ιερού Ναού. Σαν ενορία ιδρύθηκε με το σχετικό προεδρικό διάταγμα το 1923, ενώ ο σημερινός Ναός θεμελιώθηκε στις 26 Ιουνίου 1949. Τα εγκαίνιά του έγιναν στις 23 Σεπτεμβρίου 1962 από τον Επίσκοπο Αχαΐας και κατόπιν Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Παντελεήμονα.[4]

Υποδομές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου βρίσκονται το Ε1 και Ε1 ΚΑΠΗ του Δήμου Πειραιά. Επίσης, υπάρχουν το 8ο Γυμνάσιο Πειραιά και το 8ο Γενικό Λύκειο Πειραιά.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα του ΑΟΑΔ

Στην περιοχή εδρεύει ο «Αθλητικός Όμιλος Αγίου Δημητρίου», γνωστός συντμημένα ως «ΑΟΑΔ».[5] Ιδρύθηκε το 1947 και δραστηριοποιείται στο άθλημα του ποδοσφαίρου, συμμετέχοντας στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Πειραιά.[6] Έχει αγωνιστεί σε όλες τις κατηγορίες των πρωταθλημάτων της Ε.Π.Σ. Πειραιά, δίνοντας για πρώτη φορά το παρών στην Α΄ Κατηγορία τη σεζόν 1980-81 και για τελευταία φορά τη σεζόν 2016-17.

Από τη σεζόν 2017-18 αγωνίζεται στη Β΄ Κατηγορία της Ε.Π.Σ. Πειραιά. Ως έδρα του χρησιμοποιεί το γήπεδο Χαραυγής[7] στη γειτονική συνοικία της Χαραυγής στο Κερατσίνι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]