Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Πειραιώς 1935-36

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Πειραιώς 1935-36 δεν μετείχαν οι δυο δημοφιλείς πειραϊκοί σύλλογοι: Ολυμπιακός και Εθνικός Πειραιώς, που έλαβαν μέρος στην Εθνική κατηγορία. Στην δύναμη της ΕΠΣΠ επανήλθαν έπειτα από απόφαση της ΕΠΟ οι ομάδες Άμυνα Κοκκινιάς, Φαληρική Ένωση, Φίλαθλοι και Μοσχάτο[1] που την προηγούμενη περίοδο είχαν διαγραφεί. Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Θησέας, για πρώτη φορά στην ιστορία του. Ο αριθμός των ομάδων-μελών της Ένωσης παρέμεινε 13, τα λεγόμενα "ιδρυτικά", σύμφωνα με το καταστατικό του Απριλίου 1931.

Α΄ κατηγορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Θησεύς Πειραιώς. Ουραγός της βαθμολογίας ήταν ο Αργοναύτης ο οποίος αγωνίστηκε σε αγώνες διαβάθμισης με τον πρωταθλητή της Β΄ κατηγορίας, Άρη. Δεν είναι γνωστές οι αγωνιστικές λεπτομέρειες του πρωταθλήματος.

  • Πρωταθλητής
    • Θησεύς Πειραιώς

Βαθμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομάδα Βαθ. Τέρμ.
1. Θησεύς Πειραιώς
2. Άμυνα Κοκκινιάς
3. Νεάπολις
4. Αργοναύτης*

* Την επόμενη σεζόν αγωνίζονταν στη Β΄ κατηγορία.

Έπειτα από ψήφισμα της ΕΠΟ για μείωση των σωματείων της Α΄ κατηγορίας ΕΠΣΠ, οι ομάδες Άμυνα και Νεάπολις αγωνίστηκαν σε αγώνες διαβάθμισης με τον πρωταθλητή Β΄ κατηγορίας και νικητή του αγώνα με τον ουραγό Αργοναύτη, Άρη. Ο Άρης επικράτησε και των 2 και ανήλθε έτσι πανυγηρικά στην πρώτη τη τάξει κατηγορία.[5] Οι ομάδες Άμυνα και Νεάπολις από την επόμενη περίοδο αγωνίζονται στην Β΄ κατηγορία.

Β΄ κατηγορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Β΄ κατηγορία μετείχαν οι υπόλοιποι σύλλογοι και έτσι, φαίνεται πως δεν συγκροτήθηκε Γ' κατηγορία. Στις 19 Απριλίου 1936 ο Άρης Πειραιώς συνέτριψε με 17-0 το Μοσχάτο, ισοβάθμισε με την Προοδευτική στην πρώτη θέση της Β΄ κατηγορίας με 22β και έπαιξε μαζί της στον τελικό.[6][7] Αναδείχθηκε πρωταθλητής και προκρίθηκε σε αγώνες διαβάθμισης με τον ουραγό της Α΄ κατηγορίας, Αργοναύτη. Στο πρωτάθλημα της Β' κατηγορίας, εκτός από τους Άρη Πειραιώς και Προοδευτική, μετείχαν αναλυτικά οι ΑΕΚ Πειραιώς, Ατρόμητος Καμινίων, Φαληρική Ένωση, Μοσχάτο, Φαληρικός και Φίλαθλοι[8]. Δεν είναι γνωστές οι υπόλοιπες αγωνιστικές λεπτομέρειες.

Β' Κατηγορία
Ομάδες που μετείχαν
1 Άρης Πειραιώς 22 β.*
2 Προοδευτική Νεολαία 22 β.*
4 ΑΕΚ Πειραιώς
5 Φαληρικός Σύνδεσμος
6 Moσχάτο
7 Φαληρική Ένωσις
8 ΑΠΟ Φίλαθλοι
9 Ατρόμητος Καμινίων

* Τελικός αγώνας κατάταξης: Άρης Πειραιώς-Προοδευτική Νεολαία: 1-0.[9]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]