Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Πειραιώς 1930-31

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στο 7ο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Πειραιώς 1930-31 πρωταθλητής ανακηρύχθηκε ο Ολυμπιακός με συνοπτικές διαδικασίες,[εκκρεμεί παραπομπή] αφού το πρωτάθλημα διακόπηκε για να συμμετάσχει μαζί με τον δευτεραθλητή Εθνικό στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ανδρών 1930-1931, το οποίο διεξήχθη υπό μορφή εθνικής κατηγορίας. Ο αριθμός των ομάδων-μελών της Ένωσης αυξήθηκε σε 15, αλλά στο τέλος της σεζόν έμειναν ξανά 14.

Λεπτομέρειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σεζόν αυτή ήταν η πρώτη μετά τον ξεσηκωμό των μικρών σωματείων της Β΄ και Γ΄ κατηγορίας, τα οποία κατάφεραν να εκλέξουν νέο Δ.Σ. αποτελούμενο από δικά τους μέλη. Μάλιστα πέτυχαν την αύξηση των ομάδων της Α΄ από 3 σε 4. Οι δυο ισχυροί σύλλογοι, Ολυμπιακός και Εθνικός, θορυβήθηκαν από την εξέλιξη αυτή. Έτσι ενώ δεν είχε ξεκινήσει καλά-καλά η σεζόν -είχαν γίνει μόλις 5 ματς- εγκατέλειψαν την Α΄ Πειραιά και εντάχθηκαν μαζί με τους ισχυρούς των άλλων Ενώσεων στην Εθνική κατηγορία που δημιούργησαν για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ανδρών 1930-1931. Προηγουμένως, με συνοπτικές διαδικασίες ανέδειξαν πρωταθλητή τον Ολυμπιακό, με το σκεπτικό ότι νίκησε τον Εθνικό στο τοπικό πρωτάθλημα, στο οποίο όμως δεν συνέχισε να παίζει.

Στις αρχές του 1931 είχαμε την εγγραφή στην ΕΠΣΠ του Ατρόμητου Καμινίων, που θα γράψει τη δική του ιστορία στο πειραϊκό ποδόσφαιρο. Έτσι τα μέλη της Ένωσης έγιναν 15. Τον Απρίλιο του 1931 η ΕΠΣΠ ψήφισε νέο καταστατικό, στο οποίο προβλεπόταν πως όλες οι ομάδες που ήταν τότε ενεργά μέλη της, να θεωρούνται στο εξής ως ιδρυτικά μέλη. Λίγο αργότερα η "Πειραϊκή Αθλητική Ένωση" συγχωνεύτηκε με τον Φαληρικό Σύνδεσμο, με αποτέλεσμα τα ιδρυτικά μέλη να γίνουν και πάλι 14.

Α΄ κατηγορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετείχαν τέσσερις ομάδες σε ένα πρωτάθλημα - παρωδία, αφού διεξήχθησαν μόνο πέντε ματς. Στο δεύτερο αγώνα του ο Ολυμπιακός νίκησε τον Εθνικό με 1-0 και με το ματς αυτό ανακηρύχθηκε πρωταθλητής,[εκκρεμεί παραπομπή] διότι οι δυο ομάδες μεταπήδησαν στην Εθνική κατηγορία και το τοπικό πρωταθλημα διακόπηκε. Ο Εθνικός ενώ δεν έδωσε κανένα άλλο ματς, προκρίθηκε στην Εθνική κατηγορία ως δεύτερος από τον Πειραιά. Από τις άλλες δύο ομάδες της κατηγορίας καλύτερη ήταν η Άμυνα, η οποία διεκδίκησε σε αγώνες διαβάθμισης από τον Εθνικό την άνοδο στην Εθνική κατηγορία του επόμενου έτους, χωρίς να τα καταφέρει.

Βαθμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βαθμολογία ως τη διακοπή του πρωταθλήματος είχε διαμορφωθεί ως εξής:

Ομάδα Αγ. Ν.-Ισ.-Ητ. Τέρμ. Βαθ.
1. Ολυμπιακός 3 3-0-0 8-1 6
2. Άμυνα Κοκκινιάς 3 1-1-1 7-8 3
3. Πειραϊκός Όμιλος 3 0-1-2 4-9 1
4. Εθνικός* 1 0-0-1 0-1 0

*Θεωρήθηκε δευτεραθλητής και προκρίθηκε στην Εθνική κατηγορία 1930-31.

Αγώνες διαβάθμισης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον κανονισμό της εποχής από τις ομάδες που μετείχαν στο εθνικό πρωτάθλημα, όποια τερμάτιζε σε χαμηλότερη θέση από τις υπόλοιπες της ίδιας Ένωσης έπρεπε να δώσει διπλό αγώνα διαβάθμισης με την καλύτερη του τοπικού πρωταθλήματος ώστε να κριθεί ποια θα πάρει μέρος στο επόμενο Εθνικό Πρωτάθλημα 1931-32. Σύμφωνα με τη βαθμολογία αντιμέτωποι τέθηκαν ο 7ος του εθνικού πρωταθλήματος Εθνικός και η Άμυνα ως 2η της Α΄ ΕΠΣ Πειραιά. Ο Εθνικός επικράτησε και παρέμεινε στο εθνικό πρωτάθλημα. Οι σχετικοί αγώνες ήταν:

Β΄ και Γ΄ κατηγορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Β΄ κατηγορία μετείχαν οι σύλλογοι Νεάπολις, Πειραϊκή, Φαληρική, Φαληρικός, Φίλαθλοι και Αργοναύτης.[1] Στο τέλος της σεζόν από τη Β΄ κατηγορία υποβιάστηκαν οι Φίλαθλοι, που ηττήθηκαν στους αγώνες διαβάθμισης από τον πρωταθλητή της Γ΄ Θησέα.

  • Άνοδος στην Α΄:
    • Φαληρικός Σύνδεσμος
Β΄ Κατηγορία
1 Φαληρικός Σύνδεσμος*
2 Πειραϊκή Ένωσις*
3 Αργοναύτης
4 Φαληρική Ένωσις
5 Νεάπολις
6 ΑΠΟ Φίλαθλοι

*Στο τέλος της σεζόν η Πειραϊκή και ο Φαληρικός Σύνδεσμος συγχωνεύτηκαν.

Γ΄ Κατηγορία
1 Θησεύς (Γ΄ πρωταθλητής)
2 Προοδευτική Νεολαία
3 Άρης Κοκκινιάς
4 Ατρόμητος Καμινίων
5 ΑΕΚ Πειραιώς

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]