Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Πειραιώς 1931-32

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στο 8ο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Πειραιώς 1931-32 δεν μετείχαν οι δυο καλύτεροι πειραϊκοί σύλλογοι: Ολυμπιακός και Εθνικός Πειραιώς, που έλαβαν μέρος στην Εθνική κατηγορία. Έτσι πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Άμυνα Κοκκινιάς, για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία της. Ο αριθμός των ομάδων-μελών της Ένωσης παρέμεινε 14, όσα υπήρχαν στο τέλος της προηγούμενης σεζόν και αποκαλούνταν πλέον "ιδρυτικά μέλη", σύμφωνα με το νέο καταστατικό του Απριλίου 1931.

Α΄ κατηγορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρωταθλήτρια Πειραιά 1932, Άμυνα Κοκκινιάς.

Μετείχαν τρεις ομάδες αλλά δεν είναι γνωστές όλες οι αγωνιστικές λεπτομέρειες. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Αμυνα, η οποία διεκδίκησε σε αγώνες διαβάθμισης από τον Ολυμπιακό την άνοδο στην Εθνική κατηγορία του επόμενου έτους, χωρίς να τα καταφέρει. Ο Πειραϊκός δεν κατέβηκε σε όλα τα ματς και μοιραία υποβιβάστηκε.

 • Πρωταθλήτρια
  • Άμυνα Κοκκινιάς
  • Σύνθεση: Λάσκος (τερμ.), Καζανόπουλος, Σπύρος Κοντούλης, Κ. Παϊογλής (ή Παϊζλής), Μαλλάρας, Ρόδιος, Γερασίμου, Πολυζωίδης, Θηριώτης Ι, Σγούρος, Δαμιανίδης, Σπυρόπουλος (τερμ.), Ζεϊμπέκος, Ι. Κοντούλης, Φωτόπουλος, Θηριώτης ΙΙ και ΙΙΙ.[1]

Βαθμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομάδα Αγ. Βαθ.
1. Άμυνα Κοκκινιάς 4 6**
2. Φαληρικός Σύνδεσμος* 4 6**
3. Πειραϊκός Όμιλος 4 0

*Είχε απορροφήσει την Πειραϊκή Ένωση.
**Στον αγώνα κατάταξης επικράτησε η Άμυνα αλλά η νίκη της αναγνωρίστηκε έπειτα από περιπετειώδη διαδικασία. Ο Φαληρικός υπέβαλε ένσταση για χρησιμοποίηση τιμωρημένων παικτών από την Άμυνα. Η ένσταση απορρίφθηκε από την Επιτροπή Πρωταθλήματος, έγινε δεκτή από το Δ.Σ. της ΕΠΣ Πειραιά αλλά απορρίφθηκε από την ΕΠΟ.

Αγώνες διαβάθμισης στην Εθνική κατηγορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον κανονισμό της εποχής από τις ομάδες που μετείχαν στο εθνικό πρωτάθλημα, όποια τερμάτιζε σε χαμηλότερη θέση από τις υπόλοιπες της ίδιας Ένωσης έπρεπε να δώσει διπλό αγώνα διαβάθμισης με την πρωταθλήτρια του τοπικού πρωταθλήματος ώστε να κριθεί ποια θα πάρει μέρος στο επόμενο Εθνικό Πρωτάθλημα 1932-33. Σύμφωνα με τη βαθμολογία αντιμέτωποι τέθηκαν ο 5ος του εθνικού πρωταθλήματος Ολυμπιακός και η Άμυνα ως πρωταθλήτρια της Α΄ ΕΠΣ Πειραιά. Ο Ολυμπιακός επικράτησε άνετα και παρέμεινε στο εθνικό πρωτάθλημα. Οι σχετικοί αγώνες ήταν:

Αγώνας διαβάθμισης στην Α΄ κατηγορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος της Β΄ κατηγορίας Αργοναύτης έδωσε αγώνα διαβάθμισης για την Α΄ κατηγορία με τον ουραγό αυτής Πειραϊκό. Νικητής αναδείχθηκε ο Αργοναύτης και ανήλθε στην Α΄ κατηγορία.

Β΄ κατηγορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Β΄ κατηγορίες μετείχαν 5 σύλλογοι αλλά δεν είναι γνωστές πολλές αγωνιστικές λεπτομέρειες.

Β΄ Κατηγορία
Ομάδες που μετείχαν
1 Αργοναύτης Πειραιά* πρωταθλητής, διαβάθμιση και άνοδος στην Α΄
2 Θησεύς δευτεραθλητής με 6β. 3ν-1ητ.[5]
3 Φαληρική Ένωσις
4 Νεάπολις
5 ΑΕΚ Πειραιώς διαβάθμιση, παρέμεινε

* Σύνθεση Αργοναύτη: Νικολαΐδης, Λιάρος, Χατζηγεωργίου, Γιάνναρος, Βογιαντζής, Παπαδίας, Χατζηαντωνίου, Σπούργιτας, Ανδρεάδης, Κόης, Πασχάλης.

Γ΄ κατηγορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γ΄ κατηγορία έγινε σε δύο ομίλους των 4 ομάδων. Στον τελικό του ενός ομίλου η Προοδευτική νίκησε τους Φιλάθλους με 3-1. Όμως, Προοδευτική και Φίλαθλοι τιμωρήθηκαν για αντικανονική συμμετοχή παικτών και την πρώτη θέση πήρε ο τρίτος Άρης Κοκκινιάς. Στο 2ο όμιλο, στον τελικό είχαμε "Φρεαττύς"-"Μοσχάτο" 3-2. Στον τελικό της κατηγορίας ο Άρης Κοκκινιάς νίκησε τη Φρεαττύδα. Στη συνέχεια έδωσε αγώνα διαβάθμισης με την ΑΕΚ Πειραιώς για την άνοδο στη Β΄ κατηγορία αλλά ηττήθηκε.

 • Τελικός Γ΄ κατηγορίας: Άρης Κοκκινιάς - Φρεαττύς: νίκησε ο Άρης αλλά στη συνέχεια ηττήθηκε στον αγώνα διαβάθμισης από την ΑΕΚ Πειραιά και δεν ανέβηκε κατηγορία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Οι ποδοσφαιριστές αυτοί αγωνίστηκαν στους δύο αγώνες διαβάθμισης που έδωσε η Άμυνα με τον Ολυμπιακό για την άνοδο στην Εθνική κατηγορία στις 31/7 και 7/8/1932, Ηλ. Λέκκα, "Η Εποποιία του ελληνικού ποδοσφαίρου", "Αθλητική Ηχώ", 1/9/1974.
 2. Αθλητικός Τύπος, 1/8/1932, σελ.1,3 (ψηφ. σελ.295,297)
 3. Αθλητικός Τύπος, 8/8/1932, σελ.3 (ψηφ. σελ.309)
 4. Αθλητικός Τύπος, 27/6/1932, σελ.3 (ψηφ. σελ. 251)
 5. ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ, 23/5/1932, ψηφ. σελ. 205.