Α.Ο. Σαρωνικός Αίγινας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Α.Ο. Σαρωνικός Αίγινας
Όνομα Αθλητικός Όμιλος Αίγινας "Σαρωνικός"
Ίδρυση 1930
Χρώματα           Μπλε, Λευκό
Πρόεδρος Κωνσταντίνος Δρόσος

Ο Αθλητικός Όμιλος Αίγινας "Σαρωνικός", εν συντομία Α.Ο.Α. Σαρωνικός (γνωστός επίσης ως Α.Ο. Σαρωνικός Αίγινας ή απλά Σαρωνικός Αίγινας ή Σαρωνικός Αιγίνης) είναι αθλητικός σύλλογος του ιστορικού νησιού της Αίγινας στο Σαρωνικό κόλπο, του οποίου την ονομασία φέρει και αυτή του συλλόγου. Εδρεύει στην ομώνυμη πόλη και πρωτεύουσα του νησιού, χρώματά του είναι το μπλε και το άσπρο και έτος ίδρυσης το 1930.

Διατηρεί τμήματα καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης, ενώ μέχρι το 2012 διέθετε και τμήμα ποδοσφαίρου ανδρών, πιο ξεχωριστό τμήμα του, το οποίο τότε συγχωνεύτηκε και έκτοτε δεν αποτελεί ουσιαστικά τμήμα του συλλόγου[1].

Τμήμα ποδοσφαίρου ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ποδοσφαιρικό τμήμα ανδρών του Α.Ο. Σαρωνικού Αίγινας ήταν το πιο διακεκριμένο του συλλόγου και η μοναδική ποδοσφαιρική ομάδα του νησιού που είχε εκπροσωπήσει το νησί της Αίγινας, στις εθνικές κατηγορίες. Έδρα του τμήματος ήταν το Δημοτικό Γήπεδο Αίγινας, χωριτικότητας 1.800 θεατών. Η ομάδα αγωνιζόταν στις κατηγορίες της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά (ΕΠΣ Πειραιά), στην οποία και άνηκε.

Από τις αρχές της δεκαετίας του '60 μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του '70 παρουσίασε μία ανοδική πορεία. Την περίοδο 1965-66 ανέβηκε στη Β' και την αμέσως επόμενη 1966-67 στην Α' Κατηγορία της ΕΠΣ Πειραιά και στη συνέχεια, από την περίοδο 1968-69 μέχρι και την περίοδο 1971-72, κατακτούσε συνεχόμενα το πρωτάθλημα αυτής και ακολούθως λάμβανε μέρος στο Ειδικό Πρωτάθλημα της ΕΠΟ για την ιστορική άνοδο στη Β' Εθνική Κατηγορία, από όπου τελικά τερματίζοντας τελευταίος, δεν κατάφερνε. Εξαίρεση αποτελεί η περίοδος 1969-70, καθώς δεν κατέκτησε το πρωτάθλημα της Α' Κατηγορίας αλλά τερμάτισε στη 2η θέση, που του έδωσε το δικαίωμα να λάβει μέρος στο Ειδικό Πρωτάθλημα της ΕΠΟ, όπου τερμάτισε επίσης στη 2η θέση στον 5ο όμιλο (πίσω από Εργοτέλη Ηρακλείου και μπροστά από Ποσειδόνα Γλυφάδας και Διγενή Κοσκινού), όμως έπειτα από αγώνα μπαράζ με τον 2ο του 4ου ομίλου Αχαρναϊκό, απέτυχε να εξασφαλίσει την ιστορική άνοδο στη Β' Εθνική.

Στη συνέχεια ακολούθησε μια περίοδος μεταξύ υποβιβασμών και επανόδων στις κατηγορίες της ΕΠΣ Πειραιά και από το 1990 αγωνιζόταν συνεχόμενα στην Α' Κατηγορία, όταν το 2004 αναδείχθηκε πρωταθλητής στο Β' όμιλο της Α' Κατηγορίας ΕΠΣ Πειραιά και προβιβάστηκε για πρώτη φορά στη Δ' Εθνική Κατηγορία. Στη Δ' Εθνική ο Α.Ο. Σαρωνικός Αίγινας συνέχισε επί σειρά ετών, όταν το 2009 αναδείχθηκε πρωταθλητής στον 9ο όμιλο του Πρωταθλήματος 2008-09 και κέρδισε την άνοδο στην επαγγελματική Γ' Εθνική Κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία του[2][3]. Την προηγούμενη χρονιά, 2007-08, είχε προηγηθεί -επίσης για πρώτη φορά- η κατάκτηση του Κυπέλλου Πειραιά, επικρατώντας της Α.Ε. Περάματος (ομάδα επίσης Δ' Εθνικής) με 2-1 στον τελικό στο Γήπεδο Νέαπολης του Ιωνικού[4].

Στη Γ' Εθνική όμως, δεν κατάφερε να διατηρήσει την παραμονή του, καθώς στο Πρωτάθλημα του 2009-10 και με σύνολο 8 νίκες, 3 ισοπαλίες και 21 ήττες (τέρματα 31-57) ήττες τερμάτισε στην 16η θέση η οποία οδήγησε στον υποβιβασμό. Οι μεγαλύτερες -από τις 8 συνολικά- νίκες, που απέσπασε στη μοναδική του συμμετοχή στη Γ' Εθνική, ήταν αυτές εντός έδρας με 1-0 επί των Παναχαϊκής (1η ήττα της έπειτα από 12 αγωνιστικές) και Παναιγιάλειου και αυτή με 2-0 επί της πρωταθλήτριας Καλλιθέας. Παράλληλα την ίδια περίοδο, 2009-10, ως ομάδα της Γ' Εθνικής έλαβε μέρος στο Κύπελλο Ελλάδας, όπου αποκλείστηκε νωρίς στη 2η φάση με 0-1 στην παράταση από τον Εθνικό Πειραιά[5](ομάδα Β' Εθνικής). Έπειτα τον υποβιβασμό συνέχισε στη Δ' Εθνική απ' όπου την αμέσως επόμενη ποδοσφαιρική περίοδο 2010-11 γνώρισε εκ νέου τον υποβιβασμό, όπου την περίοδο 2011-12 αγωνίστηκε στην Α' κατηγορία του πρωταθλήματος ΕΠΣ Πειραιά.

Το 2012, το ποδοσφαιρικό τμήμα του Α.Ο. Σαρωνικός Αίγινας συγχωνεύτηκε με τον άλλο ποδοσφαιρικό σύλλογο του νησιού Α.Ε. Αιακός Αίγινας (είχε προκύψει το 2011 από τη συγχώνευση των Α.Ε. Αίγινας και Αιακός Αίγινας[6]) που αγωνιζόταν επίσης στην Α' κατηγορία της ΕΠΣ Πειραιά, με σκοπό το νησί της Αίγινας να εκπροσωπείται ποδοσφαιρικά από μία ομάδα.

Το έμβλημα της Α.Ε. Σαρωνικός Αίγινας

Έπειτα τη συγχώνευση του ποδοσφαιρικού τμήματος και της Α.Ε. Αίγινας Αιακός προέκυψε η Α.Ε. Σαρωνικός Αίγινας[7][8][9], που πλέον αποτελεί ξεχωριστός σύλλογος, από αυτόν του Α.Ο. Σαρωνικός Αίγινας. Το νέο σωματείο της Α.Ε. Σαρωνικός Αίγινας, συνεχίζει στις κατηγορίες της ΕΠΣ Πειραιά και εδρεύει στο Δημοτικό Γήπεδο Αίγινας, όπου διεξάγει τους εντός έδρας αγώνες του.

Τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόσφατοι αγωνιστικοί περιόδοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την αγωνιστική περίοδο 1995-96 -πρώτη έπειτα τη δημιουργία της Ένωσης Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αττικής (Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α.) το 1995 και ακολούθως την ένταξη του σε αυτήν (προηγουμένως ανήκε στην Ε.Σ.Κ.Α)- ο Α.Ο. Σαρωνικός Αίγινας έλαβε μέρος στην Α' Κατηγορία Ανδρών της νεοσύστατης Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. και ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στην 7η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Συνέχισε στην πρώτη τη τάξη κατηγορία της Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. μέχρι την αγωνιστική περίοδο 1998-99, όταν τερμάτισε στην 12η θέση και υποβιβάστηκε στη Β' Κατηγορία Ανδρών. Την αμέσως επόμενη περίοδο, 1999-00 τερμάτισε στην 14η και τελευταία θέση και υποβιβάστηκε στη Γ' Κατηγορία Ανδών της Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α.[10]. Έπειτα από εκ νέου υποβιβασμούς ο Α.Ο. Σαρωνικός Αίγινας βρέθηκε μέχρι και την Δ' Κατηγορία Ανδρών. Ωστόσο όμως ακολούθησε μία ανοδική τροχιά μέχρι και τη Β΄ Κατηγορία, απ' όπου την αγωνιστική περίοδο 2014-15, έχοντας καταλάβει την 12η θέση -έπειτα από τριπλή ισοβαθμία με 37 βαθμούς με τους Αετό Καλλιθέας και Προοδευτική, οι οποίοι υπερτερούσαν- υποβιβάστηκε στο Πρωτάθλημα της Γ' Κατηγορίας Ανδρών[11], όπου αγωνίζεται μέχρι σήμερα. Την αγωνιστική περίοδο 2015-16, ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στην 7η θέση του βαθμολογικού πίνακα[12].

Έδρα του τμήματος καλαθοσφαίρισης αποτελεί το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ στον περιβάλλοντα χώρο του Δημοτικού Γηπέδου Αίγινας. Ωστόσο όμως, λόγω του ό,τι πλέον τα ανοιχτά γήπεδα αποφεύγονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές για επίσημους αγώνες, κατά καιρούς έχει χρησιμοποιήσει διάφορα άλλα κλειστά γήπεδα, ξενιτεύοντας εκτός Αίγινας (Κλειστό Γυμναστήριο Μίλωνα Νέας Σμύρνης, Παπαστράτειο κ.α.).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]