Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Πειραιώς 1934-35

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Πειραιώς 1934-35 δεν διεξήχθη, όπως όλα τα τοπικά πρωταθλήματα, με εντολή της ΕΠΟ. Η Ένωση δήλωσε τους δυο δημοφιλείς πειραϊκούς συλλόγους Ολυμπιακό και Εθνικό, ως εκπροσώπους της στο Νότιο όμιλο της Εθνικής κατηγορίας. Ο αριθμός των ομάδων-μελών της Ένωσης παρέμεινε 14, τα λεγόμενα "ιδρυτικά", σύμφωνα με το καταστατικό του Απριλίου 1931.

Α΄ κατηγορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προγραμματίστηκε με πέντε συλλόγους αλλά διεκόπη μετά τη διεξαγωγή ενός μόνο αγώνα, στις 21/10/1934, στον οποίο ο Εθνικός επικράτησε του Θησέα με 2-0. Άλλοι αγώνες δεν έγιναν, διότι ο Ολυμπιακός και η Άμυνα απείχαν εξαιτίας κάποιας διένεξης με την ΕΠΣΠ. Η Ένωση τιμώρησε τα δύο σωματεία αποκλείοντάς τα από το πρωτάθλημα. Σύντομα η διαφορά πήρε διαστάσεις χιονοστιβάδας, διότι στο πλευρό του Ολυμπιακού τάχθηκαν άλλοι τρεις σύλλογοι: οι Φίλαθλοι, η Φαληρική και το Μοσχάτο. Οι πέντε σύλλογοι ζήτησαν να διαγραφούν από τα μητρώα της Ένωσης Πειραιά, ενώ φημολογείτο και η προσχώρηση του Αργοναύτη στους αντάρτες. Στη διαμάχη ενεπλάκη αναγκαστικά και η ΕΠΟ, διότι στο πλευρό του Ολυμπιακού τάχτηκε ο Άρης Θεσσαλονίκης αλλά και η ΕΠΣ Πατρών, οπότε το πρόβλημα γενικεύτηκε.

Στο διαφαινόμενο αδιέξοδο έδωσε λύση η απόφαση της ΕΠΟ, η οποία ζήτησε από τις τρεις Ενώσεις (Αθήνας, Πειραιά, Μακεδονίας) να διακόψουν τα πρωταθλήματά τους και να ορίσουν κατ' εκτίμηση τις εκπροσώπους τους στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Ο λόγος ήταν πως η ΕΠΟ είχε αναλάβει τη διεξαγωγή του Βαλκανικού πρωταθλήματος εθνικών ομάδων και ήθελε να τελειώσουν νωρίς οι υποχρεώσεις των συλλόγων. Έτσι η ΕΠΣΠ, όπως και η ΕΠΣΑ, ματαίωσε το πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας και δήλωσε τον Ολυμπιακό και τον Εθνικό στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, χωρίς να γίνουν αγώνες. Τελικά, ούτε το πανελλήνιο πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε. Τα διαγραφέντα σωματεία επανήλθαν στην ΕΠΣΠ στα τέλη Μαρτίου του 1935.

Η Άμυνα, ο Αργοναύτης και ο Θησέας που δεν μετείχαν στην Εθνική κατηγορία, μαζί με τις αντίστοιχες της Α΄ ΕΠΣ Αθηνών: Ατρόμητο Αθηνών και Αττικό μετείχαν σε ένα ενιαίο πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας Αθηνών-Πειραιώς που ξεκίνησε στις 19 Μαΐου με τον αγώνα Ατρόμητου-Αττικού: 0-3 και σύμφωνα με το πρόγραμμα επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 7 Ιουλίου. Τον άτυπο τίτλο κατέκτησε ο Αττικός.

Ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ομάδες που θα μετείχαν στο πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας ήταν:

Ομάδα Βαθ. Τέρμ.
1. Εθνικός Πειραιώς* 2 2-0
2. Ολυμπιακός* 0
3. Αργοναύτης Πειραιά 0
4. Θησεύς 0 0-2
5. Άμυνα Κοκκινιάς 0

*Oλυμπιακός και Εθνικός μεταπήδησαν στην Εθνική κατηγορία και το πρωτάθλημα της Α΄ Πειραιά διακοπηκε.

Β΄ κατηγορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Β' κατηγορία μετείχαν οι υπόλοιπες ομάδες και λόγω των σωματείων που διαγράφηκαν, φαίνεται πως δεν συγκροτήθηκε Γ' κατηγορία. Δεν είναι γνωστές πολλές αγωνιστικές λεπτομέρειες. Πρωταθλήτρια ανακηρύχθηκε η Νεάπολη επικρατώντας 3-2 του Άρη Πειραιά σε «τελικό αγώνα»[1]

ΓΝΩΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΑΕΚ ΠΕΙΡΑΙΩΣ - ΝΕΑΠΟΛΗ 2-2

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]