Κατάλογος αποδεκτών Βραβείου Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Παρατίθεται κατάλογος βραβευθέντων με Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής από το 1901 έως σήμερα.

Αποδέκτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά Εικόνα Νομπελίστας Χώρα καταγωγής Αιτιολογικό βράβευσης (Παρ.)
1901 EmilVonBehring.jpg Έμιλ Άντολφ φον Μπέρινγκ Flag of Germany (1867–1919).svg Γερμανία «για τις εργασίες του στη θεραπεία μέσω του ορού, ειδικά στην εφαρμογή του κατά της διφθερίτιδας, μέσω της οποίας άνοιξε νέα μονοπάτια στο χώρο της ιατρικής επιστήμης και έθεσε στα χέρια του ιατρού ένα νικηφόρο όπλο κατά της ασθένειας και του θανάτου»[1]
1902 Ronald Ross.jpg Σερ Ρόναλντ Ρος Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο «για τις εργασίες του αναφορικά με την ασθένεια της ελονοσίας, μέσω των οποίων έδειξε τον τρόπο με τον οποίο εισβάλλει στον οργανισμό και με τον τρόπο αυτό έθεσε τα θεμέλια για την επιτυχή έρευνα σε αυτή την ασθένεια και τις μεθόδους καταπολέμησής της»[2]
1903 Niels ryberg.jpg Νιλς Ρίμπεργκ Φίνσεν Flag of Denmark.svg Δανία «σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στη θεραπεία ασθενειών όπως ο λύκος διά της συγκέντρωσης ακτινοβολιών, μέσω της οποίας άνοιξε νέο δρόμο στην ιατρική επιστήμη»[3]
1904 Ivan Pavlov nobel.jpg Ιβάν Πάβλοφ Flag of Russia.svg Ρωσία «σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στη φυσιολογία του πεπτικού συστήματος, μέσω της οποίας μεταβλήθηκαν και διευρύνθηκαν οι γνώσεις για ζωτικές πτυχές του εν λόγω συστήματος»[4]
1905 RobertKoch cropped.jpg Ρόμπερτ Κοχ Flag of Germany (1867–1919).svg Γερμανία «για τις έρευνες και τις ανακαλύψεις του αναφορικά με τη φυματίωση»[5]
1906 Camillo Golgi nobel.jpg Καμίλλο Γκόλτζι Flag of Italy (1861–1946).svg Ιταλία «σε αναγνώριση της συνεισφοράς τους σχετικά με τη δομή του νευρικού συστήματος»[6]
Cajal-Restored.jpg Σαντιάγο Ραμόν ι Καχάλ Flag of Spain (1785–1873, 1875–1931).svg Ισπανία
1907 Charles Laveran nobel.jpg Σαρλ Λουί Αλφόνς Λαβεράν Flag of France.svg Γαλλία «σε αναγνώριση της συνεισφοράς του για τον ρόλο που διαδραματίζουν τα πρωτόζωα στην πρόκληση ασθενειών»[7]
1908 Ilya Mechnikov nobel.jpg Ιλιά Μέτσνικοφ Flag of Russia.svg Ρωσία «σε αναγνώριση της συνεισφοράς τους στον τομέα του ανοσοποιητικού συστήματος»[8]
Paul Ehrlich (1926-27 Microbe Hunters).jpg Πάουλ Έρλιχ Flag of Germany (1867–1919).svg Γερμανία
1909 Emil Theodor Kocher nobel.jpg Έμιλ Κόχερ Flag of Switzerland.svg Ελβετία «για τις εργασίες του στον χώρο της φυσιολογίας, παθολογίας και χειρουργικής του θυρεοειδούς αδένα»[9]
1910 Kossel, Albrecht (1853-1927).jpg Άλμπρεχτ Κόσελ Flag of Germany (1867–1919).svg Γερμανία «σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στο γνωστικό μας αντικείμενο της κυτταροχημείας μέσω της εργασίας του στον χώρο των πρωτεϊνών, ανάμεσα στις οποίες και τα νουκλεοτίδια»[10]
1911 Allvar Gullstrand.jpg Άλβαρ Γκούλστραντ Flag of Sweden.svg Σουηδία «για την εργασία του στον χώρο της ανατομίας του οφθαλμού»[11]
1912 Alexis Carrel 02.jpg Αλεξίς Καρέλ Flag of France.svg Γαλλία «σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στη συρραφή των αγγείων και στη μεταμόσχευση των αιμοφόρων αγγείων

και των οργάνων»[12]

1913 Charles Robert Richet nobel.jpg Σαρλ Ρισέ Flag of France.svg Γαλλία «σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στον χώρο των αναφυλακτικών αντιδράσεων»[13]
1914 Robert Barany.jpg Ρόμπερτ Μπάρανυ Flag of Austria.svg Αυστροουγγαρία «για το έργο του στον τομέα της φυσιολογίας και παθολογίας του λαβυρίνθου του αυτιού»[14]
1915 Δεν απονεμήθηκε
1916
1917
1918
1919 Jules Bordet nobel.jpg Ζυλ Μπορντέ Flag of Belgium.svg Βέλγιο «για τις ανακαλύψεις του αναφορικά με το ανοσοποιητικό σύστημα»[15]
1920 August Krogh Bain 32006.jpg Αύγουστος Κρογκ Flag of Denmark.svg Δανία «για την ανακάλυψή του που αφορούσε τη μεταβίβαση του αίματος στα νεύρα από τα τριχοειδή αγγεία»[16]
1921 Δεν απονεμήθηκε
1922 Archibald Vivian Hill.jpg Άρτσιμπαλντ Βίβιαν Χιλ Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο «για την ανακάλυψή του αναφορικά με την παραγωγή θερμότητας στους μύες»[17]
Ότο Φριτς Μέγιερχοφ Flag of Germany (1867–1919).svg Γερμανία «για την ανακάλυψη της πάγιας σχέσης ανάμεσα στην κατανάλωση οξυγόνου και του μεταβολισμού του γαλακτικού οξέος στους μύες»[17]
1923 Fredrick banting.jpg Φρέντερικ Μπάντινγκ Flag of Canada (1921–1957).svg Καναδάς «για την ανακάλυψη της ινσουλίνης»[18]
J.J.R. Macleod ca. 1928.png Τζων Μακλήοντ Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
1924 Willem Einthoven.jpg Βίλεμ Αϊντχόβεν Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία «για την ανακάλυψη του μηχανισμού του ηλεκτροκαρδιογραφήματος»[19]
1925 Δεν απονεμήθηκε
1926 J Fibiger.jpg Γιοχάννες Αντρέας Φίμπιγκερ Flag of Denmark.svg Δανία «για την ανακάλυψη του καρκινώματος Spiroptera»[20]
1927 Julius Wagner-Jauregg.jpg Γιούλιους Βάγνερ-Γιάουρεγκ Flag of Austria.svg Αυστρία «για την ανακάλυψη της θεραπευτικής αξίας του εμβολίου για την ελονοσία για τη θεραπεία της παραλυσίας»[21]
1928 Jules Nicole.jpg Σαρλ Νικογιέ Flag of France.svg Γαλλία «για τις εργασίες του στον τύφο»[22]
1929 Christiaan Eijkman.jpg Κρίστιαν Άικμαν Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία «για την ανακάλυψη των βιταμινών»[23]
Frederick Gowland Hopkins nobel.jpg Σερ Φρέντερικ Γκάουλαντ Χόπκινς Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο «για την ανακάλυψη των βιταμινών που συντελούν στην ανάπτυξη»[23]
1930 Karl Landsteiner nobel.jpg Καρλ Λαντστάινερ Flag of Austria.svg Αυστρία «για την ανακάλυψη των ομάδων αίματος του ανθρώπου»[24]
1931 Otto Warburg.jpg Ότο Χάινριχ Βάρμπουργκ Flag of Germany (1867–1919).svg Γερμανία «για την ανακάλυψη της φύσης και του τρόπου δράσης των ενζύμων της κυτταρικής αναπνοής»[25]
1932 Prof. Charles Scott Sherrington.jpg Σερ Τσαρλς Σκοτ Σέρινγκτον Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο «για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με τη λειτουργία των νευρώνων»[26] Edgar Douglas Adrian nobel.jpg Έντγκαρ Ντάγκλας Έντριαν Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
1933 Thomas Hunt Morgan.jpg Τόμας Χαντ Μόργκαν Flag of the United States (1912-1959).svg ΗΠΑ «για τις ανακαλύψεις του αναφορικά με τον ρόλο που διαδραματίζουν τα χρωματοσώματα στην κληρονομικότητα»[27]
1934 George Whipple nobel.jpg Τζορτζ Χόιτ Γουίπλ Flag of the United States (1912-1959).svg ΗΠΑ «για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με τη θεραπεία του ήπατος σε περιπτώσεις αναιμίας»[28]
George Minot nobel.jpg Τζορτζ Ρίτσαρντς Μάινοτ Flag of the United States (1912-1959).svg ΗΠΑ
William P Murphy.jpg Γουίλιαμ Πέρι Μάρφι Flag of the United States (1912-1959).svg ΗΠΑ
1935 Hans Spemann nobel.jpg Χανς Σπέμαν Flag of Germany (1867–1919).svg Γερμανία «για την ανακάλυψη της οργανικής επίδρασης στην ανάπτυξη του εμβρύου»[29]
1936 Henry Dale nobel.jpg Χένρι Χάλετ Ντέιλ Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο «για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με τη χημική εκπομπή νευρικών ερεθισμάτων»[30]
Otto Loewi nobel.jpg Ότο Λοέβι Flag of Germany (1867–1919).svg Γερμανία 1903: Flag of Austria.svg Αυστρία 1946: Flag of the United States.svg ΗΠΑ
1937 Albert Szent-Györgyi cropped.jpg Άλμπερτ Σεντ- Γκιόργκι φον Ναγκιραπόλτ Flag of Hungary.svg Ουγγαρία «για τις ανακαλύψεις του αναφορικά με τις διαδικασίες βιολογικής καύσης με ειδική αναφορά στη βιταμίνη C και στην κατάλυση του φουμαρικού οξέος»[31]
1938 Corneille Heymans nobel.jpg Κορνέιγ Αϊμάνς Flag of Belgium.svg Βέλγιο «για την ανακάλυψη του ρόλου που διαδραματίζουν για την αναπνοή οι μηχανισμοί του ιγμορίου και της αορτής»[32]
1939 Gerhard Domagk nobel.jpg Γκέρχαρτ Ντομάγκ Flag of Germany (1867–1919).svg Γερμανία «για την ανακάλυψη της αντιβακτηριακής δράσης του «Prontosil»[33]
1940 Δεν απονεμήθηκε
1941
1942
1943 Henrik Dam nobel.jpg Καρλ Πέτερ Χένρικ Νταμ Flag of Denmark.svg Δανία «για την ανακάλυψη της βιταμίνης Κ»[34]
Edward A Doisy.jpg ‘Εντουαρντ Άλμπερτ Ντόιζι Flag of the United States (1912-1959).svg ΗΠΑ «για την ανακάλυψη της χημικής σύστασης της βιταμίνης K»[34]
1944 Joseph Erlanger nobel.jpg Τζόζεφ Ερλάνγκερ Flag of the United States (1912-1959).svg ΗΠΑ «για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με τις πολύ διαφορετικές λειτουργίες που επιτελούν οι νευρικές ίνες»[35]
Herbert Spencer Gasser nobel.jpg Χέρμπερτ Σπένσερ Γκάσερ Flag of the United States (1912-1959).svg ΗΠΑ
1945 Alexander Fleming 1945.jpg Σερ Αλεξάντερ Φλέμινγκ Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο «για την ανακάλυψη της πενικιλίνης και της θεραπευτικής της δράσης εναντίον ποικίλων λοιμωδών νοσημάτων»[36]
Ernst Boris Chain 1945.jpg Σερ Ερνστ Μπόρις Κάιν Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
Howard Walter Florey 1945.jpg Χάουαρντ Γουόλτερ Φλόρεϊ Flag of Australia.svg Αυστραλία
1946 HJ Muller 1952.jpg Χέρμαν Τζόζεφ Μίλερ Flag of the United States (1912-1959).svg ΗΠΑ «για την ανακάλυψη της παραγωγής μεταλλάξεων μέσω ακτινοβολιών από ακτίνες Χ»[37]
1947 Carl Ferdinand Cori.jpg Καρλ Φέρντιναντ Κόρι Flag of the United States (1912-1959).svg ΗΠΑ «για τις μελέτες τους σχετικά με τον μεταβολισμό των ουσιών στον οργανισμό»[38]
Gerty Theresa Cori.jpg Γκέρτι Τερέζα Κόρι (πατρικό: Ράντνιτς) Flag of the United States (1912-1959).svg ΗΠΑ
Bernado Houssay.JPG Μπερνάρδο Αλμπέρτο Ουσάι Flag of Argentina.svg Αργεντινή «για την ανακάλυψη του ρόλου που έχουν οι ορμόνες στα ζώα»[38]
1948 Paul Hermann Müller nobel.jpg Πάουλ Χέρμαν Μίλερ Flag of Switzerland.svg Ελβετία «για την ανακάλυψή του δραστικότατου φαρμάκου DDT ως εντομοκτόνου για την καταπολέμηση πολλών αρθροπόδων»[39]
1949 Walter Hess.jpg Βάλτερ Ρούντολφ Χες Flag of Switzerland.svg Ελβετία «για την ανακάλυψη του ρόλου που παίζουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου στον ύπνο και στους μηχανισμούς άμυνας»[40]
Moniz.jpg Αντόνιο Καετάνο ντε Αμπρέου Φρέιρε Εγκάς Μονίς Flag of Portugal.svg Πορτογαλία «για την ανακάλυψη της θεραπευτικής αξίας της λοβοτομής για ορισμένα είδη ψυχώσεων»[40]
1950 Philip Showalter Hench.jpg Φίλιπ Σογουόλτερ Χεντς Flag of the United States (1912-1959).svg ΗΠΑ «για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με τις ορμόνες του επινεφρίδιου φλοιού, της δομής τους και των βιολογικών τους αποτελεσμάτων»[41]
Έντουαρντ Κάλβιν Κένταλ Flag of the United States (1912-1959).svg ΗΠΑ
Thadeus Reichstein ETH-Bib Portr 10137.jpg Ταντέους Ραϊχστάιν Flag of Switzerland.svg Ελβετία, Flag of Poland.svg Πολωνία
1951 Max Theiler nobel.jpg Μαξ Τάιλερ Flag of South Africa (1928–1994).svg Νότια Αφρική «για τις ανακαλύψεις του αναφορικά με τον κίτρινο πυρετό και τον τρόπο καταπολέμησής του»[42]
1952 Selman Waksman NYWTScrop.jpg Σέλμαν Έιμπραχαμ Γουόκσμαν Flag of Russia.svg Ρωσία, 1916: Flag of the United States (1912-1959).svg ΗΠΑ «για την ανακάλυψη της στρεπτομυκίνης, του πρώτου αποτελεσματικού φαρμάκου κατά της φυματίωσης»[43]
1953 Χανς Άντολφ Κρεμπς Flag of Germany (1867–1919).svg Γερμανία,
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
«για την ανακάλυψη του κύκλου του κιτρικού οξέος»[44]
Φριτς Άλμπερτ Λίπμαν Flag of Germany (1867–1919).svg Γερμανία, Flag of the United States (1912-1959).svg ΗΠΑ «για την ανακάλυψη του συνενζύμου A και της σημασίας του στον ενδιάμεσο μεταβολισμό»[44]
1954 No image.svg Τζων Φράνκλιν Έντερς Flag of the United States (1912-1959).svg ΗΠΑ «για την ανακάλυψή τους ότι οι ιοί της πολιομυελίτιδας αναπτύσσονται σε πολιτισμούς με διάφορους τύπους ιστών»[45]
Τόμας Χακλ Γουέλερ Flag of the United States (1912-1959).svg ΗΠΑ
Frederick Chapman Robbins nobel.jpg Φρέντερικ Τσάπμαν Ρόμπινς Flag of the United States (1912-1959).svg ΗΠΑ
1955 Άξελ Ούγκο Τέοντορ Τέορελ Flag of Sweden.svg Σουηδία «για τις ανακαλύψεις του αναφορικά με τη φύση και τον τρόπο δράσης των ενζύμων της οξείδωσης»[46]
1956 André Frédéric Cournand nobel.jpg Αντρέ Φρεντερίκ Κουρνάν Flag of the United States (1912-1959).svg ΗΠΑ «για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με τον καθετηριασμό της καρδιάς και τις παθολογικές μεταβολές στο κυκλοφορικό σύστημα»[47]
Werner Forssmann nobel.jpg Βέρνερ Φόρσμαν Flag of Germany (1867–1919).svg Γερμανία
Ντίκινσον Γ. Ρίτσαρντς Flag of the United States (1912-1959).svg ΗΠΑ
1957 Daniel Bovet nobel.jpg Ντανιέλ Μποβέ Flag of Switzerland.svg Ελβετία, Flag of Italy.svg Ιταλία «για τις ανακαλύψεις του αναφορικά με τον ρόλο των συνθετικών ουσιών που προκαλούν τη δράση συγκεκριμένων ουσιών του σώματος και κυριως για τη δράση τους αναφορικά με το αγγειακό σύστημα και τους σκελετικούς μυς»[48]
1958 Τζορτζ Γουέλς Μπιντλ Flag of the United States (1912-1959).svg ΗΠΑ
Έντουαρντ Λόρι Τατούμ Flag of the United States (1912-1959).svg ΗΠΑ «για την ανακάλυψή τους ότι η δράση των γονιδίων καθορίζεται από απόλυτα χημικά φαινόμενα»[49]
Joshua Lederberg crop.jpg Τζόσουα Λέντερμπεργκ Flag of the United States (1912-1959).svg ΗΠΑ «για τις ανακαλύψεις του αναφορικά με τον γενετικό επανασυνδυασμό και την οργάνωση του γενετικού υλικού των βακτηρίων»[49]
1959 Σεβέρο Οχόα Flag of Spain under Franco.svg Ισπανία «για την ανακάλυψή τους που αφορά τους μηχανισμούς με τους οποίους συντίθενται βιολογικά το ριβονουκλεϊκό οξύ και το δεσοξυριβοζονουκλεϊκό οξύ»[50]
Arthur Kornberg (30828410210) - restoration1.jpg Άρθουρ Κόρνμπεργκ US flag 49 stars.svg [[ΗΠΑ]
1960 Σερ Φρανκ Μακφάρλεϊν Μπερνέτ Flag of Australia.svg Αυστραλία «για την ανακάλυψη της επίκτητης ανοσίας»[51]
Peter Brian Medawar.jpg Πίτερ Μπράιαν Μεντάουαρ
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
Flag of Brazil.svg Βραζιλία
1961 Georg von Békésy nobel.jpg Γκέοργκ φον Μπέκεσι Flag of Hungary.svg 1957 «για τις ανακαλύψεις του φυσικού μηχανισμού των ερεθισμάτων στον κοχλία του αυτιού»[52]
1962 Francis Crick crop.jpg Φράνσις Χάρι Κόμπτον Κρικ Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο «για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με τη μοριακή δομή των νουκλεϊκών οξέων και της σημασίας τους ως κέντρου μεταφοράς πληροφοριών σε ζωντανούς οργανισμούς» [53]
JamesWatson.png Τζέιμς Ντιούι Γουότσον Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες
Maurice Wilkins nobel.jpg Μόρις Γουίλκινς Flag of New Zealand.svg Νέα Ζηλανδία
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
1963 Eccles lab.jpg Σερ Τζων Κάριου Εκλς Flag of Australia.svg Αυστραλία "για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τον ιοντικό μηχανισμό που επεμβαίνει στη διέγερση και στην αναστολή του νευρικού κυττάρου"[54]
Alan Lloyd Hodgkin nobel.jpg Σερ Άλαν Λόιντ Χότζκιν Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
Andrew Fielding Huxley nobel.jpg Σερ Άντριου Φίλντινγκ Χάξλεϊ Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
1964 Konrad Bloch.JPG Κόνραντ Μπλοχ Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες "για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με τον μηχανισμό και τη λειτουργία της χοληστερίνης, και του μεταβολισμού των λιπαρών οξέων" [55]
Feodor Lynen with pipette.jpg Φέοντορ Λίνεν Flag of Germany.svg Δυτική Γερμανία
1965 François Jacob nobel.jpg Φρανσουά Ζακόμπ Flag of France.svg Γαλλία "για τις ανακαλύψεις τους πως στα χρωματοσώματα των βακτηρίων που μολύνονται από ιούς ενσωματώνεται το δεσοξυριβοζονουκλεϊνικό οξύ (DΝΑ) των ιών, και μ' αυτό τον τρόπο τα χρωματοσώματα αλλοιώνονται. Η αλλοίωση αυτή κληροδοτείται και στις επόμενες γενιές των βακτηρίων" [56]
André Lwoff nobel.jpg Αντρέ Λβοφ Flag of France.svg Γαλλία
Jacques Monod nobel.jpg Ζακ Μονόντ Flag of France.svg Γαλλία
1966 Φράνσις Ρους Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες "για την ανακάλυψή των ιών που προκαλούν όγκους" [57]
Τσαρλς Μπρέντον Χάγκινς Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες "για τις ανακαλύψεις του αναφορικά με την ορμονική θεραπεία του καρκίνου του προστάτη" [57]
1967 Ragnar Granit2.jpg Ράγκναρ Γκράνιτ Flag of Finland.svg Φινλανδία
Flag of Sweden.svg Σουηδία
"για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με τις κύριες φυσιολογικές και χημικές οπτικές λειτουργίες του οφθαλμού" [58]
Haldan Keffer Hartline nobel.jpg Χάλνταν Κέφερ Χαρτλάιν Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες
George Wald nobel.jpg Τζορτζ Γουάλντ Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες
1968 [ Ρόμπερτ Γ. Χόλι Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες "για την ερμηνεία του γενετικού κώδικα και του ρόλου του στη σύνθεση των πρωτεϊνών" [59]
Χαρ Γκομπίντ Χοράνα Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες[60]
Marshall Nirenberg 2003.jpg Μάρσαλ Γ. Νίρενμπεργκ Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες
1969 Max Delbruck.jpg Μαξ Ντελμπρούκ Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες "για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με τον μηχανισμό αντιγραφής και της γενετικής δομής των ιών" [61]
Alfred Hershey.jpg Άλφρεντ Χέρσεϊ Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες
Salvador E. Luria ca.1969 (cropped).jpg Σαλβαδόρ Λούρια Flag of Italy.svg Ιταλία
Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες
1970 Σερ Μπέρναρντ Κατζ
Ουλφ φον Όιλερ
Τζούλιους Άξελροντ
Flag of Germany (1867–1919).svg Γερμανία, 1941: Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
Flag of Sweden.svg Σουηδία
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
«για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τη φυσιολογία των νευρικών ιστών»[62]
1971 Ερλ Γ. Σάδερλαντ ο νεότερος Flag of the United States.svg ΗΠΑ «για τις ανακαλύψεις του αναφορικά με τους μηχανισμούς με τους οποίους δρουν οι ορμόνες»[63]
1972 Τζέραλντ M. Έντελμαν
Ρόντνεϊ Ρ. Πόρτερ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
«για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με τη χημική σύσταση των αντισωμάτων»[64]
1973 Καρλ φον Φρις
Κόνραντ Λόρεντς
Νίκολας Τίνμπεργκεν
Flag of Austria.svg Αυστρία
Flag of Austria.svg Αυστρία
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία
«για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με την οργάνωση και την εξακρίβωση των ατομικών και κοινωνικών τρόπων συμπεριφοράς»[65]
1974 Αλμπέρ Κλοντ
Κριστιάν ντε Ντυβ
Τζωρτζ E. Παλάντε
Βέλγιο Βέλγιο
Βέλγιο Βέλγιο
Flag of Romania (1965-1989).svg Ρουμανία,
1952: Flag of the United States.svg ΗΠΑ
«για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με τη δομή και τις λειτουργίες που επιτελούν τα κύτταρα»[66]
1975 Ντέιβιντ Μπάλτιμοουρ
Ρενάτο Ντουλμπέκο
Χάουαρντ Μάρτιν Τέμιν,
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of Italy.svg Ιταλία, Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
«για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με την αλληλεπίδραση ανάμεσα στους ιούς που προκαλούν όγκους και στο γενετικό υλικό των κυττάρων»[67]
1976 Μπαρούχ Σ. Μπλούμπεργκ,
Ντάνιελ Κάρλτον Γκάιντουζεκ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
«για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με νέους μηχανισμούς προέλευσης και της μετάδοσης των λοιμωδών νοσημάτων»[68]
1977 Ροζέ Γκιγεμέν
Άντριου Βίκτορ Σάλι
Flag of France.svg Γαλλία,
1965: Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
«για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με την απαραγωγη πεπτικής ορμόνης στον εγκέφαλο»[69]
Ρόζαλιν Γιάλοου Flag of the United States.svg ΗΠΑ «για την ανάπτυξη τεχνικής ραδιοανοσομέτρησης μεγάλης ακρίβειας για την ανίχνευση και τον ποσοτικό προσδιορισμό βιολογικών ουσιών στο αίμα»[69]
1978 Βέρνερ Άρμπερ
Ντάνιελ Νέιθανς
Χάμιλτον Ο. Σμιθ
Flag of Switzerland.svg Ελβετία
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
«για την ανακάλυψη των περιοριστικών ενδονουκλεασών και τη χρήση των ενζύμων αυτών στη μοριακή γενετική»[70]
1979 Άλαν Μ. Κόρμακ
Γκόντφρεϊ N. Χάουνσφιλντ
Flag of South Africa (1928–1994).svg Νότια Αφρική,

1966: Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο

«για την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής αξονικής τομογραφίας»[71]
1980 Μπαρούχ Μπενασέραφ
Ζαν Ντοσέ
Τζορτζ Ντ. Σνελ
Flag of Venezuela (1930–2006).svg Βενεζουέλα,
1943: Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of France.svg Γαλλία
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
«για τις ανακαλύψεις τους των γονιδίων ιστοσυμβατότητας, που ρυθμίζουν την ανασολογική αντίδραση του οργανισμού απέναντι στα μοσχεύματα»[72]
1981 Ρότζερ Γ. Σπέρι Flag of the United States.svg ΗΠΑ «για τις μελέτες τους σχετικά με τη λειτουργική εξειδίκευση των ημισφαιρίων του εγκεφάλου»[73]
Ντέιβιντ Χ. Χιούμπελ
Τόρστεν N. Γουίζελ
Flag of the United States.svgΗΠΑ
Flag of Sweden.svgΣουηδία
«για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με τη διαδικασία πρόσκτησης πληροφοριών στο οπτικό σύστημα»[73]
1982 Σούνε Μπέργκστρεμ
Μπενγκτ I. Σάμουελσον
Τζων Ρ. Βέιν
Flag of Sweden.svg Σουηδία
Flag of Sweden.svg Σουηδία
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
«για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με τις προσταγλανδίνες και τις βιολογικά ενεργές ουσίες που είναι σχετικές με αυτές»[74]
1983 Μπάρμπαρα Μακ Κλίντοκ Flag of the United States.svg ΗΠΑ «για την ανακάλυψή της ότι τα μεταθετά γενετικά στοιχεία (ΤGΕs) προκαλούν μεταλλάξεις στη δομή του γενετικού (κληρονομικού) υλικού»[75]
1984 Νιελς K. Γιέρνε
Τζορτζ Κολέρ
Σέζαρ Μιλστάιν
Flag of Denmark.svg Δανία
Flag of Germany.svg Δυτική Γερμανία
Flag of Argentina.svg Αργεντινή,
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
«για θεωρίες αναφορικά με την ανάπτυξη και τον έλεγχο του ανοσοποιητικού συστήματος και για την ανακάλυψη της τεχνικής παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων, γνωστής ως τεχνικής υβριδιώματος»[76]
1985 Μάικλ Σ. Μπράουν
Τζόζεφ Λ. Γκολντστάιν
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
«για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με τη λειτουργία του μεταβολισμού της χοληστερίνης»[77]
1986 Στάνλεϊ Κοέν
Ρίτα Λέβι-Μονταλτσίνι
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of Italy.svg Ιταλία, Flag of the United States.svg ΗΠΑ
«για τις ανακαλύψεις τους των παραγόντων για την ανάπτυξη»[78]
1987 Σουσούμου Τονεγκάουα Flag of Japan.svg Ιαπωνία «για την ανακάλυψή του ότι με τον συνδυασμό των γονιδίων μπορεί ο οργανισμός να παράγει έναν απεριόριστο αριθμό αντισωμάτων, που το καθένα καταπολεμά συγκεκριμένους παθολογικούς μικροοργανισμούς»[79]
1988 Σερ Τζέιμς Γ. Μπλακ
Γερτρούδη Β. Ελιόν
Τζορτζ Χ. Χίτσινγκς
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
«για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με τις σημαντικές αρχές που διέπουν τη θεραπεία με φάρμακα»[80]
1989 Τζ. Μάικλ Μπίσοπ
Χάρολντ E. Βάρμους
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
«για την ανακάλυψή τους ότι οι ρετροϊοί του καρκίνου έχουν κυτταρική προέλευση»[81].
1990 Τζόζεφ Ε. Μάρεϊ,
E. Ντόναλ Τόμας
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
«για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με τη μεταμόσχευση οργάνων και κυττάρων για τη θεραπεία των ανθρώπινων ασθενειών»[82].
1991 Έρβιν Νέχερ
Μπερτ Σάκμαν,
Flag of Germany.svg Γερμανία
Flag of Germany.svg Γερμανία
«για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με τη λειτουργία των ιοντικών διόδων στα κύτταρα»[83]
1992 Έντμοντ Χ. Φίσερ
Έντουιν Γκ. Κρεμπς,
Flag of Switzerland.svg Ελβετία, Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
«για τη συμβολή τους στις ανακαλύψεις πάνω στην αντιστρεπτή φωσφορυλίωση των πρωτεϊνών, η οποία αποτελεί βιολογικό ρυθμιστικό μηχανισμό και παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες διαδικασίες που αφορούν τα κύτταρα»[84]
1993 Ρίτσαρντ Τζ. Ρόμπερτς
Φίλιπ A. Σαρπ,
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
«για τις ανακαλύψεις τους της ασυνεχούς δομής ορισμένων γονιδίων, που αποτελεί τη βασική ένδειξη για την αναγνώριση γονιδιακών ανωμαλιών που ευθύνονται π.χ. για τον καρκίνο»[85]
1994 Άλφρεντ Γκ. Γκίλμαν
Μάρτιν Ρόντμπελ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
«για την ανακάλυψη των πρωτεϊνών G και του ρόλου που έχουν αυτές στα κύτταρα»[86]
1995 Έντουαρντ B. Λιούις
Κριστιάνε Νουσλάιν-Φόλχαρντ
Έρικ Φ. Βισάους
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of Germany.svg Γερμανία
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
«για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με τον γεννητικό έλεγχο της πρόωρης ανάπτυξης των εμβρύων»[87]
1996 Πίτερ Ντόερτι
Ρολφ M. Τσίνκερναγκελ
Flag of Australia.svg Αυστραλία
Ελβετία Ελβετία
«για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με το ανοσοποιητικό σύστημα των κυττάρων»[88]
1997 Στάνλεϊ Προύζινερ Flag of the United States.svg ΗΠΑ «για την ανακάλυψή των «πριονίων» (prions) (πρωτεΐνες μικρότερες από τους ιούς) ως βιολογικής αρχής της μόλυνσης»[89]
1998 Ρόμπερτ Φέρτσγκοτ
Λούις Ιγκνάρο
Φερίντ Μουράτ,
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
«για τις ανακαλύψεις τους ότι το οξείδιο του αζώτου ενεργεί ως σημαίνoν μόριο στο κυκλοφορικό σύστημα»[90]
1999 Γκίντερ Μπλόμπελ Flag of Germany.svg Δυτική Γερμανία ,
1987: Flag of the United States.svg ΗΠΑ
«για την ανακάλυψη ότι οι πρωτεΐνες έχουν εγγενή σήματα που διέπουν τη μεταφορά τους και την τοποθέτησή τους στο κύτταρο»[91]
2000 Άρβιντ Κάρλσον
Πολ Γκρίνγκαρντ
Έρικ Ρ. Κάντελ
Flag of Sweden.svg Σουηδία
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
«για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με τη μεταγωγή ερεθισμάτων στο νευρικό σύστημα»[92]
2001 Λέλαντ Χάρτγουελ
Ρ. Τίμοθι Χαντ
Σερ Πολ Μ. Νερς
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
«για την ανακάλυψη των πρωτεϊνών που ελέγχουν τον κυτταρικό κύκλο, δηλαδή τη διαδοχή των φαινομένων που οδηγούν στη διαίρεση και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων»[93]
2002 Σίντνεϊ Μπρένερ[94] (τιμητικό)
Χ. Ρόμπερτ Χόρβιτς,
Τζων Ε. Σάλστον
Flag of South Africa.svg Νότια Αφρική
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
«για την εργασία τους πάνω στο πώς τα γονίδια καθορίζουν την λειτουργία των οργάνων του σώματος, καθώς και τον προγραμματισμένο θάνατο των κυττάρων»[95]
2003 Πολ Λότερμπουρ
Σερ Πίτερ Μάνσφιλντ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
«για τις ανακαλύψεις τους στον τομέα της μαγνητικής τομογραφίας»[96]
2004 Ρίτσαρντ Άξελ,
Λίντα Μπ. Μπακ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
«για τις ανακαλύψεις τους των υποδοχέων της όσφρησης και της οργάνωσης του οσφρητικού συστήματος»[97]
2005 Μπάρι Τζ. Μάρσαλ
Τζ. Ρόμπιν Γουόρεν
Flag of Australia.svg Αυστραλία
Flag of Australia.svg Αυστραλία
«για την ανακάλυψή τους του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και το ρόλο του στη γαστρίτιδα και στο έλκος του πεπτικού συστήματος»[98]
2006 Άντριου Ζ. Φάιρ
Κρεγκ Σ. Μέλο
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
«για την ανακάλυψη του γενετικού διακόπτη του RNA - ενός μηχανισμού που ελέγχει τη λειτουργία αρκετών γονιδίων και θα μπορούσε να οδηγήσει σε επαναστατικές γενετικές θεραπείες»[99]
2007 Μάριο Καπέκι
Μάρτιν Έβανς
Όλιβερ Σμίθις
Flag of Italy.svg Ιταλία , Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
«για τις ανακαλύψεις τους για την ανακάλυψη μεθόδων που διευκολύνουν τη γενετική τροποποίηση πειραματόζωων μέσω της χρήσης βλαστικών κυττάρων»[100]
2008 Χάραλντ τσουρ Χάουζεν Γερμανία «για την ανακάλυψή του ότι οι ανθρώπινοι ιοί προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας»[101]
Φρανσουάζ Μπαρέ-Σινουσί
Λικ Μοντανιέ
Γαλλία
Γαλλία
«για την ανακάλυψη του ιού που προκαλεί το AIDS»
2009 Ελίζαμπεθ Μπλάκμπερν
Τζακ Σόστακ
Κάρολ Γκρέιντερ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
«για την ανακάλυψη του τρόπου που τα τελομερή προστατεύουν τα χρωμοσώματα και του ενζύμου τελομεράση»[102]
2010 Ρόμπερτ Έντουαρντς Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο «για την ανάπτυξη της εξωσωματικής γονιμοποίησης»[103]
2011 Μπρους Μπέτλερ
Zιλ Χόφμαν
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of France.svg Γαλλία
«για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με την ενεργοποίηση της έμφυτης ανοσίας»[104]
Ραλφ Στάινμαν[Σημ. 1][105] Flag of Canada.svg Καναδάς «για την ανακάλυψη των δενδριτικών κυττάρων και τον ρόλο τους στην ειδική ανοσία»[104]
2012 Τζων Γκέρντον
Σίνια Γιαμανάκα
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
Ιαπωνία Ιαπωνία
«για την ανακάλυψη ότι ώριμα (διαφοροποιημένα) κύτταρα μπορούν να επαναπρογραμματιστούν ώστε να μετατραπούν σε πολυδύναμα βλαστικά»[106]
2013 Τζέιμς Ρόθμαν
Ράντι Σέκμαν
Τόμας Σίντοφ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
«για τις ανακαλύψεις τους γύρω από τον μηχανισμό ρύθμισης μεταφοράς κυστιδίων, ένα μείζον σύστημα μεταφοράς στα κύτταρά μας»[107]
2014 Τζων Ο' Κηφ
Έντβαρντ Μόζερ
Μέι-Μπριτ Μόζερ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ/Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
Νορβηγία Νορβηγία
Νορβηγία Νορβηγία
«για την ανακάλυψη των κυττάρων που σχηματίζουν ένα σύστημα εντοπισμού της θέσης του εγκεφάλου».[108]
2015 Ουίλιαμ Σ. Κάμπελ
Σατόσι Ομούρα
Γιουγιού Του
Flag of Ireland.svg Ιρλανδία
Ιαπωνία Ιαπωνία
Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας Κίνα
«για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με μια καινοτόμο θεραπεία για την καταπολέμηση των ασθενειών που προκαλούνται από νηματοειδή παράσιτα» (για τους Κάμπελ και Ομούρα) και «για τις ανακαλύψεις της σχετικά με μια καινοτόμο θεραπεία για την ελονοσία» (για την Του).[109]
2016 Γιοσινόρι Οσούμι Flag of Japan.svg Ιαπωνία "για τις ανακαλύψεις των μηχανισμών αυτοφαγίας"[110]
2017 Τζέφρι Κ. Χολ
Μάικλ Ρόσμπαχ
Μάικλ Γ. Γιανγκ
Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής «για τις ανακαλύψεις τους σχετικά τους μοριακούς μηχανισμούς που ελέγχουν τον κιρκάδιο ρυθμό».[111]
2018 Τζέιμς Π. Άλισον
Τασούκου Χόνζο
Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Flag of Japan.svg Ιαπωνία
"για την ανακάλυψή τους στη θεραπεία του καρκίνου".[112]
2019 Ουίλιαμ Κέλιν
Πίτερ Τζ. Ράτκλιφ
Γκρεγκ Λ. Σεμένζα
Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες
"για τις ανακαλύψεις τους περί της προσαρμοστικότητας των κυττάρων στην διαθεσιμότητα του οξυγόνου".[113]
2020 Dr. Harvey J. Alter (1935- (28926785543).jpg Χάρβεϊ Τζ. Άλτερ Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες "για την ανακάλυψη του ιού της ηπατίτιδας C" [114]
Prof Michael Houghton.jpg Μάικλ Χάφτον Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
No image.svg Τσαρλς Μ. Ράις Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο Ραλφ Μάρβιν Στάινμαν απεβίωσε στις 30 Σεπτεμβρίου 2011. Η Επιτροπή δεν έλαβε έγκαιρα γνώση του θανάτου του και ανακοίνωσε την βράβευσή του στις 3 Οκτωβρίου 2011. Αν και από το καταστατικό προβλέπεται πως βραβεύονται μόνο ζωντανά άτομα, στην συγκεκριμένη περίπτωση, όταν ο θάνατός του έγινε γνωστός, η Επιτροπή αποφάσισε να βραβεύσει κανονικά τον Στάινμαν καθώς θεώρησε πως η επιλογή για τη βράβευση του έγινε "καλή τη πίστη".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1901». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  2. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1902». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  3. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1903». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  4. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1904». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  5. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1905». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  6. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1906». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  7. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1907». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  8. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1908». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  9. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1909». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  10. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1910». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  11. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1911». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  12. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1912». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  13. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1913». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  14. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1914». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  15. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1919». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  16. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1920». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  17. 17,0 17,1 «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1922». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  18. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1923». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  19. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1924». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  20. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1926». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  21. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1927». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  22. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1928». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  23. 23,0 23,1 «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1929». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  24. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1930». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  25. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1931». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  26. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1932». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  27. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1933». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  28. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1934». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  29. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1935». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  30. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1936». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  31. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1937». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  32. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1938». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  33. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1939». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  34. 34,0 34,1 «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1943». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  35. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1944». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  36. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1945». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  37. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1946». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  38. 38,0 38,1 «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1947». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  39. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1948». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  40. 40,0 40,1 «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1949». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  41. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1950». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  42. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1951». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  43. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1952». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  44. 44,0 44,1 «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1953». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  45. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1954». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  46. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1955». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  47. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1956». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  48. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1957». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  49. 49,0 49,1 «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1958». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  50. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1959». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  51. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1960». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  52. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1961». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  53. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1962». Nobel Foundation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιουλίου 2007. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  54. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1963». Nobel Foundation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουλίου 2007. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  55. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1964». Nobel Foundation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  56. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1965». Nobel Foundation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  57. 57,0 57,1 «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1966». Nobel Foundation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  58. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1967». Nobel Foundation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  59. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1968». Nobel Foundation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2007. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  60. «Har Gobind Khorana | American biochemist | Britannica.com». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2015. 
  61. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1969». Nobel Foundation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  62. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1970». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  63. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1971». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  64. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1972». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  65. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1973». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  66. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1974». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  67. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1975». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  68. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1976». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  69. 69,0 69,1 «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1977». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  70. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1978». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  71. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1979». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  72. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1980». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  73. 73,0 73,1 «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1981». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  74. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1982». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  75. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1983». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  76. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1984». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  77. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1985». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  78. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1986». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  79. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1987». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  80. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1988». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  81. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1989». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  82. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1990». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  83. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1991». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  84. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1992». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  85. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1993». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  86. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1994». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  87. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1995». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  88. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1996». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  89. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1997». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  90. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1998». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  91. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1999». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  92. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2000». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  93. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2001». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  94. «Sydney Brenner, PhD: Biography». 2005 IEEE Computational Systems Bioinformatics Conference. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2007. 
  95. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2002». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  96. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2003». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  97. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2004». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  98. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2005». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  99. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2006». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2007. 
  100. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2007». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2007. 
  101. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2008». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2008. 
  102. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2009». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2009. 
  103. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2010». The Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2010. 
  104. 104,0 104,1 «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2011». Nobel Foundation. 3 Οκτωβρίου 2011. 
  105. «Ralph Steinman Remains Nobel Laureate». The Nobel Foundation. 3 Οκτωβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2018. 
  106. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2012». Nobel Foundation. 8 Οκτωβρίου 2012. 
  107. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2013». Nobel Foundation. 7 Οκτωβρίου 2013. 
  108. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2014». Nobel Foundation. 6 Οκτωβρίου 2014. 
  109. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2015». Nobel Foundation. 5 Οκτωβρίου 2015. 
  110. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2016». Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2016. 
  111. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2017 press release». Nobel Foundation. 2 Οκτωβρίου 2017. 
  112. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2018». Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2018. 
  113. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2019». Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2019. 
  114. «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2020». Nobel Foundation. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]