Πεπτικό σύστημα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Πεπτικό σύστημα είναι το σύστημα των πολυκύτταρων οργανισμών το οποίο έχει ως λειτουργία την πέψη της προσληφθείσας τροφής και την αποβολή των αχώνευτων ουσιών.

Το πεπτικό σύστημα ποικίλει από οργανισμό σε οργανισμό. Η πιο συνήθης μορφή του είναι ο πεπτικός σωλήνας, ο οποίος εμφανίζεται σε όλα τα σπονδυλωτά και σε πολλά ασπόνδυλα. Άλλοι οργανισμοί αντί για πεπτικό σωλήνα έχουν κοιλότητα στην οποία γίνεται η πέψη, όπως στα σαρκοφάγα φυτά. Άλλοι πολυκύτταροι οργανισμοί έχουν πεπτικό σύστημα χωρίς έντερα.

Αρχικά η πέψη στους πολυκύτταρους οργανισμούς γινόταν με φαγοκυττάρωση σε κάθε κύτταρο όπως στους μονοκύτταρους. Αργότερα, εμφανίστηκε το στόμα, το οποίο οδηγεί την τροφή σε μια ειδική κοιλότητα, το στομάχι. Η αρχική λειτουργία του στόματος εκτός από την είσοδο τροφής ήταν και η αποβολή των αχώνευτων ουσιών.[1] Μετέπειτα στην εξέλιξη των οργανισμών εμφανίστηκε το έντερο και ο πεπτικός σωλήνας, δηλαδή το φαΐ πλέον έμπαινε από το στόμα και έβγαινε από άλλη μεριά. Οι πεπτικοί σωλήνες διαδόθηκαν ως πλέον αποτελεσματικοί και άρχισαν να αναπτύσσονται διάφορα είδη πεπτικών σωλήνων. Το πεπτικό σύστημα του κάθε οργανισμού αναπτύχθηκε και διαφοροποιήθηκε από τα υπόλοιπα πεπτικά συστήματα ανάλογα με τη διατροφή του κάθε οργανισμού. Ωστόσο, ο πεπτικός σωλήνας αποτελείται από τα ίδια όργανα και με την ίδια διαδοχή σε κάθε οργανισμό.

Στο πεπτικό σύστημα, όπως και στο καλυπτήριο σύστημα υπάρχουν πάρα πολλοί μικροοργανισμοί, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι απαραίτητοι στην πέψη ορισμένων ουσιών.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. σειρά ταινιών τεκμηρίωσης του περιοδικού National Geographic Magazine, επεισόδιο τρίτο το σκουλήκι

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]