Κατάλογος έργων όπερας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ακολουθεί κατάλογος έργων όπερας κατά αλφαβητική σειρά έργου στο πρωτότυπο, όνομα συνθέτη, όνομα λιμπρεττίστα, χρονολογία, πόλη και θέατρο της πρώτης παράστασης. Τα άρθρα, οριστικά ή αόριστα, δεν λαμβάνονται υπ' όψιν στην αλφαβητική κατάταξη.

Οι χρονολογίες είναι της πρώτης παράστασης του έργου διεθνώς. 'Οταν η πρεμιέρα έχει δοθεί μετά τον θάνατο του συνθέτη αλλά σε σχετικά σύντομο διάστημα (ένα ή το πολύ δύο χρόνια), τότε υπάρχει η ένδειξη "μεταθαν." (μεταθανάτια). Όταν υπάρχει και δεύτερη χρονολογία εντός παρενθέσεως, τότε η πρώτη είναι της σύνθεσης του έργου και η δεύτερη της αρκετά ή πολύ απομακρυσμένης πρεμιέρας του.

Τίτλος έργου Συνθέτης Λιμπρεττίστας Πρεμιέρα Πόλη, Θέατρο


Les Abencérages, ou L' étendard de Grenade (Οι Αβενσεράγοι ή Η σημαία της Γρανάδας) Λουίτζι Κερουμπίνι Étienne de Jouy 1813 Παρίσι, Opéra
Abu Hassan (Αμπού Χασάν) Καρλ Μαρία φον Βέμπερ Franz Karl Hiemer 1811 Μόναχο, Residenz
Acanthe et Céphise (Ακάνθη και Κηφισός) Ζαν Φιλίπ Ραμώ Jean-François Marmontel 1751 Βερσαλλίες
Achille in Sciro (Αχιλλέας στη Σκύρο) Antonio Caldara (Αντόνιο Καλντάρα) 1736
Aci e Galatea (Άκις και Γαλάτεια) Francesco Bianchi (Φραντσέσκο Μπιάνκι) Giuseppe Maria Foppa 1792 Βενετία, Teatro San Benedetto
Aci e Galatea, ossia I ciclopi amanti (Άκις και Γαλάτεια ή Οι ερωτευμένοι Κύκλωπες) Johann Gottlieb Naumann (Γιόχαν Γκότλιμπ Νάουμαν) 1801 Δρέσδη
Acis and Galatea (Άκις και Γαλάτεια) Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ John Gay 1718 Λιτλ Στάνμορ, Cannons
Acis et Galatée (Άκις και Γαλάτεια) Ζαν Μπατίστ Λυλί J.G. de Campistron 1686 Παρίσι, Académie Royale de Musique
Adam und Eva (Αδάμ και Εύα) Johann Theile (Γιόχαν Τάιλε) 1678 Αμβούργο, Theater am Gänsemarkt
Adelaide di Borgogna, ossia Ottone, re d'Italia (Αδελαΐδα της Βουργουνδίας, ή Όθων, βασιλεύς της Ιταλίας) Τζοακίνο Ροσσίνι Giovanni Schmidt 1817 Ρώμη, Teatro Argentina
Adina, ossia Il califfo di Bagdad (Αντίνα, ή ο χαλίφης της Βαγδάτης) Τζοακίνο Ροσσίνι Felice Romani 1826 Λισσαβώνα, Real Teatro de São Carlos
Admeto (Άδμητος) Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ Nicola Francesco Haym 1727 Λονδίνο, King's Theatre
Adriana Lecouvreur (Αντριάνα Λεκουβρέρ) Francesco Cilea (Φραντσέσκο Τσιλέα) Arturo Colautti 1902 Μιλάνο, Teatro Lirico
L' Africaine (H Αφρικανή) Giacomo Meyerbeer (Τζάκομο Μέγιερμπεερ) Eugène Scribe 1865 (μεταθαν.) Παρίσι, Opéra
Agnes Bernauer (Αγνή Μπερνάουερ) Carl August Krebs (Καρλ Άουγκουστ Κρεμπς) 1858 Αμβούργο
Agnes Sorel (Αγνή Σορέλ) Adalbert Gyrowetz (Άνταλμπερτ Γκύροβετς) 1806 Βιέννη
Agrippina (Αγριππίνα) Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ Vincenzo Grimani 1709 Βενετία, Teatro San Giovanni Crisostomo
Die Ägyptische Helena (Η Αιγυπτία Ελένη) Ρίχαρντ Στράους Hugo von Hofmannsthal 1928 Όπερα της Δρέσδης
Aida (Αΐντα) Τζουζέπε Βέρντι Antonio Ghislanzoni 1871 Κάιρο, Όπερα του Χεδίβη
Akhnaten (Ακενατόν) Φίλιπ Γκλας 1984 Στουτγάρδη, Staatsoper
Aladin (Αλαντίν) Adalbert Gyrowetz (Άνταλμπερτ Γκύροβετς) 1819 Βιέννη
Aladin ou La lampe merveilleuse (Αλαντίν ή Ο μαγικός λύχνος) Nicolas Isouard (Νικολά Ιζουάρ) 1822 (μεταθαν.)
Albert Herring (Άλμπερτ Χέρρινγκ) Μπέντζαμιν Μπρίτεν Eric Crozier 1947 Γκλύντεμπουρν Festival Opera
Alceste ou Le triomphe d' Alcide (Άλκηστις ή Ο θρίαμβος του Ηρακλέους) Ζαν Μπατίστ Λυλί Philippe Quinault 1674 Παρίσι, jeu de paume de Bel-Air
Alceste (Άλκηστις) Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ Ranieri de’ Calzabigi 1767 Βιέννη, Burgtheater
Alceste (Άλκηστις) Nicolaus Adam Strungk (Νικόλαους Άνταμ Στρουνκ) 1678 Αμβούργο
Alceste (Άλκηστις) Anton Schweitzer (Άντον Σβάιτσερ) Christoph Martin Wieland 1773 Βαϊμάρη, Hoftheater
Alcina (Αλτσίνα) Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ άγνωστος 1735 Λονδίνο, Covent Garden Theatre
Alcyone (Αλκυών) Μαρέν Μαραί Antoine Houdar de la Motte 1706 Παρίσι, Académie Royale de Musique
Alessandro (Αλέξανδρος) Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ O. Mauro 1726 Λονδίνο, King's Theatre
Alessandro nell' Indie (Ο Αλέξανδρος στις Ινδίες) Francesco Bianchi (Φραντσέσκο Μπιάνκι) Metastasio 1785 Βενετία, Teatro San Benedetto
Alessandro nelle Indie (Ο Αλέξανδρος στις Ινδίες) Ferdinando Bertoni (Φερντινάντο Μπερτόνι) Metastasio 1769 Γένοβα
Alessandro Severo (Αλέξανδρος Σεβήρος) Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ άγνωστος 1737 Λονδίνο, King's Theatre
Alfred (Άλφρεντ) Thomas Arne (Τόμας Αρν) David Mallet & James Thomson 1740 Μπέρκσαϊρ, Cliveden House
Ali Baba, ou Les quarante voleurs (Αλή Μπαμπά ή Οι σαράντα κλέφτες) Λουίτζι Κερουμπίνι Eugène Scribe & Mélésville 1833 Παρίσι, Opéra
Ali Pascha von Janina oder Die Franzosen in Albanien (Αλή Πασάς των Ιωαννίνων ή Οι Γάλλοι στην Αλβανία) Albert Lortzing (Άλμπερτ Λόρτσινγκ) ο συνθέτης 1828 Μύνστερ Βεστφαλίας
Alkestis (Άλκηστις) Egon Wellesz (Έγκον Βέλες) Hugo von Hofmannsthal 1925
Almira (Αλμίρα) Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ Friedrich Christian Feustking 1705 Αμβούργο, Theater am Gänsemarkt
Alpenkönig und Menschenfeind (Βασιλιάς των Άλπεων και μισάνθρωπος) Leo Blech (Λέο Μπλεχ) 1903 Δρέσδη
Amadigi di Gaula (Άμαδις της Γαλατίας) Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ Nicola Francesco Haym(?) Giacomo Rossi(?) 1715 Λονδίνο, King's Theatre
Amadis (Άμαδις) Ζαν Μπατίστ Λυλί Philippe Quinault 1684 Παρίσι, Académie Royale de musique, théâtre du Palais-Royal
Amahl and the Night Visitors (Ο Αμάλ και οι νυχτερινοί επισκέπτες) Gian Carlo Menotti (Τζαν Κάρλο Μενόττι) ο συνθέτης 1951 Νέα Υορκη, NBC Opera Theatre studio
L' Αmico Fritz (Ο φίλος Φριτς) Πιέτρο Μασκάνι P. Suardon (Nicola Daspuro) & Giovanni Targioni-Tozzetti 1891 Ρώμη, Teatro Costanzi
L' Αmore dei tre re (Ο έρωτας των τριών βασιλιάδων) Italo Montemezzi (Ίταλο Μοντεμέτσι) Sem Benelli 1913 Μιλάνο, Teatro alla Scala (Σκάλα του Μιλάνου)
L' Αmour des trois oranges (Η αγάπη των τριών πορτοκαλιών) Σεργκέι Προκόφιεφ 1921 Σικάγο, Auditorium Theatre
Anacréon (Ανακρέων) Ζαν Φιλίπ Ραμώ Louis de Cahusac 1754 Φονταινεμπλώ
Anacréon chez Polycrate (Ο Ανακρέων στον Πολυκράτη) André Grétry (Αντρέ Γκρετρί) Jean Henry Guy 1797 Παρίσι, Opéra
Anacréon ou L' amour fugitif (Ανακρέων ή Έρως δραπέτης) Λουίτζι Κερουμπίνι C. R. Mendouze 1803 Παρίσι, Opéra
Andrea Chénier (Αντρέα Σενιέ) Ουμπέρτο Τζορντάνο Luigi Illica 1896 Μιλάνο, Teatro alla Scala (Σκάλα του Μιλάνου)
Andromaca (Ανδρομάχη) Ferdinando Bertoni (Φερντινάντο Μπερτόνι) Antonio Salvi 1771 Βενετία
Anna Bolena (Άννα Μπολένα) Γκαετάνο Ντονιτσέτι Felice Romani 1830 Μιλάνο, Teatro Carcano
Antigona (Αντιγόνη) Ferdinando Bertoni (Φερντινάντο Μπερτόνι) Gaetano Roccaforte 1756 Γένοβα
Antigona (Αντιγόνη) Tommaso Traetta (Τομμάζο Τραέττα) Marco Coltellini 1772 Αγία Πετρούπολη, αυτοκρατορική αυλή
Antigona (Αντιγόνη) Francesco Bianchi (Φραντσέσκο Μπιάνκι) Lorenzo da Ponte 1796 Λονδίνο, King's Theater in the Haymarket
Antigonae (Αντιγόνη) Καρλ Ορφ Friedrich Hölderlin 1949 Ζάλτσμπουργκ, Felsenreitschule
Antigone (Αντιγόνη) Arthur Honegger (Αρτύρ Ονεγκέρ) Ζαν Κοκτώ 1927 Βρυξέλλες, Théâtre Royal de la Monnaie
L' Antigono (Αντίγονος) Ferdinando Bertoni (Φερντινάντο Μπερτόνι) Metastasio 1752 Βενετία
Antigono (Αντίγονος) Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ Metastasio 1756 Ρώμη, Teatro Argentina
Antony and Cleopatra (Αντώνιος και Κλεοπάτρα) Samuel Barber (Σάμιουελ Μπάρμπερ) 1966 Νέα Υόρκη, Metropolitan Opera
Apollo et Hyacinthus (Απόλλων και Υάκινθος) Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ Rufinus Widl 1767 Ζάλτσμπουργκ, Aula der Universität
Arabella (Αραμπέλλα) Ρίχαρντ Στράους Hugo von Hofmannsthal 1933 Όπερα της Δρέσδης
Ariadne (Αριάδνη) Bernhard Klein (Μπερνάρντ Κλάιν) 1825
Ariadne auf Naxos (Η Αριάδνη στη Νάξο) Georg Anton Benda (Γκέοργκ Μπέντα) Johann Christian Brandes 1775 Γκόττα, Schloss Friedenstein
Ariadne auf Naxos (Αριάδνη στη Νάξο) Ρίχαρντ Στράους Hugo von Hofmannsthal 1912 Στουτγάρδη, Kleines Haus des Hoftheaters
Ariane (Αριάδνη) Robert Cambert (Ρομπέρ Καμπέρ) 1659
Ariane et Bacchus (Αριάδνη και Βάκχος) Μαρέν Μαραί 1696
Ariane et Barbe-Bleue (Αριάδνη και Κυανοπώγων) Paul Dukas (Πωλ Ντυκά) 1907 Παρίσι, Opéra-Comique
L' Arianna (Αριάδνη) (απόσπ.) Κλάουντιο Μοντεβέρντι Ottavio Rinuccini 1608 Μάντοβα
Arianna in Creta (Η Αριάδνη στην Κρήτη) Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ Francis Colman 1734 Λονδίνο, King's Theatre
Ariodante (Αριοδάντης) Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ άγνωστος 1735 Λονδίνο, Covent Garden Theatre
Arlecchino (Αρλεκίνος) Ferruccio Busoni (Φερρούτσιο Μπουζόνι) ο συνθέτης 1917 Ζυρίχη, Stadttheater
L' Arlesiana (Η Αρλεζιάνα) Francesco Cilea (Φραντσέσκο Τσιλέα) Leopoldo Marenco 1897 Μιλάνο, Teatro Lirico
L' Arlesienne (Η Αρλεζιάνα) Ζωρζ Μπιζέ Alphonse Daudet 1872 Παρίσι, Théâtre Vaudeville
Armida (Αρμίντα) Τζοακίνο Ροσσίνι Giovanni Schmidt 1817 Νεάπολη, Teatro San Carlo
Armida (Αρμίντα) Αντονίν Ντβόρζακ Jaroslav Vrchlický 1904 Πράγα, Národní divadlo
Armide (Αρμίντα) Ζαν Μπατίστ Λυλί Philippe Quinault 1686 Παρίσι, Académie Royale de musique, théâtre du Palais-Royal
Armide (Αρμίντα) Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ Philippe Quinault 1777 Παρίσι, Opéra
Arminio (Αρμίνιος) Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ άγνωστος 1737 Λονδίνο, Covent Garden Theatre
Artamene (Αρταμένης) Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ Francesco Vanneschi (?) 1746 Λονδίνο, King's Theatre
Artaserse (Αρταξέρξης) Johann Adolf Hasse (Γιόχαν Άντολφ Χάσσε Metastasio 1730 Βενετία, Teatro San Giovanni Crisostomo
Artaserse (Αρταξέρξης) Ferdinando Bertoni (Φερντινάντο Μπερτόνι) Metastasio 1776 Φορλί
Artaserse (Αρταξέρξης) Francesco Bianchi (Φραντσέσκο Μπιάνκι) Metastasio 1787 Πάντοβα, Teatro Nuovo
Artaxerxes (Αρταξέρξης) Thomas Arne (Τόμας Αρν) 1762 Λονδίνο, Royal Opera House Covent Garden
Ascanio in Alba (O Ασκάνιος στην Άλβα) Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ Giuseppe Parini 1771 Μιλάνο, Teatro Regio Ducale
Aschenbroedel (Σταχτοπούτα) Leo Blech (Λέο Μπλεχ) 1905 Πράγα
Atalanta (Αταλάντη) Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ άγνωστος 1736 Λονδίνο, Covent Garden Theatre
Atlàntida (Ατλαντίδα) Μανουέλ ντε Φάλια ο συνθέτης 1962 Μιλάνο, Teatro alla Scala (Σκάλα του Μιλάνου)
Attalo, re di Bitinia (Άτταλος, βασιλιάς της Βιθυνίας) Francesco Bianchi (Φραντσέσκο Μπιάνκι) (αμφισβ.) 1783 Βενετία
Attila (Αττίλας) Τζουζέπε Βέρντι Temistocle Solera 1846 Βενετία, Teatro La Fenice
Atys (Άτυς) Ζαν Μπατίστ Λυλί Philippe Quinault 1676 Σαιν-Ζερμαίν-αν-Λαι
Aucassin et Nicolette (Ωκασέν και Νικολέτ) André Grétry (Αντρέ Γκρετρύ) Michel-Jean Sedaine 1779 Βερσαλλίες
Aucassin og Nicolete (Ωκασέν και Νικολέτ) August Enna (Άουγκουστ Έννα) Sophus Michaëlis 1898
Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny (Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόνυ) Κουρτ Βάιλ Μπέρτολντ Μπρεχτ 1930 Λειψία
Axur, Re d`Ormus (Αξούρ, βασιλιάς του Ορμούς) Αντόνιο Σαλιέρι Lorenzo da Ponte 1734 Βιέννη, Burgtheater
To Αηδόνι Ιγκόρ Στραβίνσκι ο συνθέτης & Στεπάν Μιτούσοφ 1914 Παρίσι, Opéra
Αλέκο (Алеко) Σεργκέι Ραχμάνινοφ Βλαντιμίρ Νεμίροβιτς-Νταντσένκο 1892 Μόσχα, θέατρο Μπολσόι
Αρραβωνιάσματα στο μοναστήρι Σεργκέι Προκόφιεφ ο συνθέτης & Μίρα Μέντελσον 1946 Αγία Πετρούπολη, θέατρο Κίροφ (Μαριίνσκυ)
Un Βallo in maschera (Χορός Μεταμφιεσμένων) Τζουζέπε Βέρντι Antonio Somma 1859 Ρώμη, Teatro Apollo
Bánk bán (Μπανκ μπαν) Ferenc Erkel (Φέρεντς Έρκελ) Béni Egressy 1861 Βουδαπέστη, Pesti Nemzeti Magyar Szinház
Der Barbier von Bagdad (Ο κουρέας της Βαγδάτης) Peter Cornelius (Πέτερ Κορνέλιους) ο συνθέτης 1858 Βαϊμάρη, Hoftheater
Il Βarbiere di Siviglia ovvero La precauzione inutile (Ο κουρέας της Σεβίλλης ή Οι ανώφελες προφυλάξεις) Giovanni Paisiello (Τζιοβάννι Παϊζιέλλο) Giuseppe Petrosellini 1782 Αγία Πετρούπολη, αυτοκρατορική αυλή
Il Barbiere di Siviglia, ossia L' inutile precauzione (Ο κουρέας της Σεβίλλης ή Οι ανώφελες προφυλάξεις) Τζοακίνο Ροσσίνι Cesare Sterbini 1816 Ρώμη, Teatro Argentina
The Bassarids (Oι Βασσαρίδες) Hans Werner Henze (Χανς Βέρνερ Χέντσε) W. H. Auden & Chester Kallman 1966 Ζάλτσμπουργκ, Festspielhaus
Bastien und Bastienne (Βαστιανός και Βαστιανή) Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ F.W.Weiskern & J. H. Müller & J. A. Schachtner 1768 (1890) Βερολίνο, Architektenhaus
Beatrice di Tenda (Βεατρίκη ντι Τέντα) Βιντσέντσο Μπελλίνι Felice Romani 1833 Βενετία, Teatro La Fenice
Béatrice et Bénédict (Βεατρίκη και Βενέδικτος) Εκτόρ Μπερλιόζ ο συνθέτης 1862 Μπάντεν-Μπάντεν
The Beggars Opera (Η Όπερα του ζητιάνου) Johann Christoph Pepusch (Γιόχαν Κρίστοφ Πέπους) Τζον Γκέι 1728 Λονδίνο, Lincoln's Inn Fields Theatre
La Βelle Helene (Η Ωραία Ελένη) Ζακ Όφενμπαχ Henri Meilhac & Ludovic Halévy 1864 Παρίσι, Théâtre des Variétés
Bellérophon (Βελλεροφών) Ζαν Μπατίστ Λυλί Thomas Corneille & Fontenelle & ο συνθέτης 1679 Παρίσι, Académie Royale de musique, théâtre du Palais-Royal
Benvenuto Cellini (Μπενβενούτο Τσελίνι) Εκτόρ Μπερλιόζ Léon de Wailly & Henri Auguste Barbier 1838 Παρίσι, Opéra
Berenice (Βερενίκη) Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ άγνωστος 1737 Λονδίνο, Covent Garden Theatre
Der Bergsee (H λίμνη στο βουνό) Julius Bittner (Γιούλιους Μπίτνερ) 1911
Der Bettelstudent, oder Das Donnerwetter (Ζητιάνος φοιτητής ή Ο καιρός της βροντής) Peter von Winter (Πέτερ φον Βίντερ) Paul Weidmann 1785 Μόναχο
Der Bettelstudent (Ζητιάνος φοιτητής) Johann Schenk (Γιόχαν Σενκ) 1796
Der Bettelstudent (Ζητιάνος φοιτητής) Carl Joseph Millöcker (Καρλ Γιόζεφ Μιλαίκερ) F. Zell & Richard Genée 1882 Βιέννη, Theater an der Wien
Bianca e Falliero, ossia Il consiglio dei tre (Μπιάνκα και Φαλλιέρο, ή Το συμβούλιο των τριών) Τζοακίνο Ροσσίνι Felice Romani 1819 Μιλάνο, Teatro alla Scala (Σκάλα του Μιλάνου)
Billy Budd (Μπίλλυ Μπαντ) Μπέντζαμιν Μπρίτεν E. M. Forster & Eric Crozier 1951 Λονδίνο, Royal Opera House
Boccaccio (Βοκκάκκιος) Franz von Suppé (Φραντς φον Σουππέ) Camillo Walzel & Richard Genée 1879 Βιέννη, Carltheater
La Bohème (Λα Μποέμ) Τζάκομο Πουτσίνι Luigi Illica & Giuseppe Giacosa 1897 Τορίνο, Teatro Regio
The Bohemian Girl (Η τσιγγανοπούλα) Michael William Balfe (Μάικλ Ουίλιαμ Μπαλφ) Alfred Bunn 1843 Λονδίνο, Drury Lane Theatre
Les Boréades ou Abaris (Οι Βορεάδες ή Άβαρις) Ζαν Φιλίπ Ραμώ Louis de Cahusac 1982 Αιξ αν Προβάνς
Die Braut des Lucullus (Η μνηστή του Λούκουλου) Jean Gilbert (Ζαν Γκίλμπερτ) 1920 Βερολίνο
Briseide (Βρισηίς) Francesco Bianchi (Φραντσέσκο Μπιάνκι) Francesco Sebastiano Gambino 1783 Τορίνο, Teatro Regio
Briséïs, ou Les amants de Corinthe (Βρισηίς ή Οι εραστές της Κορίνθου) Emmanuel Chabrier (Εμανουέλ Σαμπριέ) Catulle Mendès & Ephraïm Mikaël 1897 Παρίσι, Concerts Lamoureux
Ο Βοεβόδας Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι Αλεξάντερ Οστρόβσκι 1898 Μόσχα, θέατρο Μπολσόι
Cadmus et Hermione (Κάδμος και Ερμιόνη) Ζαν Μπατίστ Λυλί Philippe Quinault 1673 Παρίσι, jeu de paume de Bel-Air
Le Calife de Bagdad (Ο Χαλίφης της Βαγδάτης) Φρανσουά Αντριάν Μπουαλντιέ d'Aucort de Saint-Just 1800 Παρίσι, Opéra-Comique, Salle Favart
La Calisto (Καλλιστώ) Francesco Cavalli (Φραντσέσκο Καβάλλι) Giovanni Faustini 1651 Βενετία, Teatro Sant' Apollinare
Candide (Καντίντ) Leonard Bernstein (Λέοναρντ Μπέρνστάιν) πλείονες 1956 Νέα Υόρκη, Broadway theatre
Capriccio (Καπρίτσιο) Ρίχαρντ Στράους ο συνθέτης & Clemens Krauss 1942 Μόναχο, Bayerische Staatsoper
I Capuleti e i Montecchi (Οι Καπουλέτοι και οι Μοντέγοι) Βιντσέντσο Μπελλίνι Felice Romani 1830 Βενετία, Teatro La Fenice
La Caravane du Caire (Το καραβάνι του Καΐρου) André Grétry (Αντρέ Γκρετρύ) Etienne Morel de Chédeville 1783 Φονταινεμπλώ
Cardillac (Καρντιγιάκ) Πάουλ Χίντεμιτ Ferdinand Lion 1926 Όπερα της Δρέσδης
Carmen (Κάρμεν) Ζωρζ Μπιζέ Henri Meilhac & Ludovic Halévy 1875 Παρίσι, Opéra-Comique
Castor et Pollux (Κάστωρ και Πολυδεύκης) Ζαν Φιλίπ Ραμώ Pierre-Joseph-Justin Bernard 1737 Παρίσι, Académie Royale de Musique
Castore e Polluce (Κάστωρ και Πολυδεύκης) Francesco Bianchi (Φραντσέσκο Μπιάνκι) Carlo Innocenzo Frugoni 1779 Φλωρεντία, Teatro della Pergola
Cavalleria Rusticana (Καβαλερία Ρουστικάνα) Πιέτρο Μασκάνι Giovanni Targioni-Tozzetti & Guido Menasci 1890 Ρώμη, Teatro Costanzi
La Cecchina, ossia La buona figliuola (Τσεκίνα ή Η καλή κόρη) Niccolò Piccinni (Νικολό Πιτσίννι) Κάρλο Γκολντόνι 1760
Cendrillon (Σταχτοπούτα) Nicolas Isouard (Νικολά Ιζουάρ) Charles Guillaume Etienne 1810 Παρίσι, Opéra-Comique
Cendrillon (Σταχτοπούτα) Jules Massenet (Ζυλ Μασνέ) Henri Cain 1899 Παρίσι, Opéra-Comique
La Cenerentola, ossia La bonta in trionfo (Σταχτοπούτα ή Ο θρίαμβος της καλοσύνης) Τζοακίνο Ροσσίνι Jacopo Ferretti 1817 Ρώμη, Teatro Valle
Čert a Káča (Ο Διάβολος και η Κατερίνα) Αντονίν Ντβόρζακ Adolf Wenig 1899 Πράγα, Národní divadlo
Cesare e Cleopatra (Καίσαρ και Κλεοπάτρα) Carl Heinrich Graun (Καρλ Χάινριχ Γκράουν) Giovan Gualberto Bottarelli 1742 Βερολίνο, Königliches Opernhaus
Chérubin (Χερουβείμ) Jules Massenet (Ζυλ Μασνέ) Francis de Croisset & Henri Cain 1904 Μόντε Κάρλο, Opéra
Le Cheval de bronze (Το μπρούντζινο άλογο) Daniel Auber (Ντανιέλ Ωμπέρ) Eugène Scribe 1835 Παρίσι, Opéra-Comique
Christophe Colomb (Χριστόφορος Κολόμβος) Darius Milhaud (Ντάριους Μιγιώ) Paul Claudel 1930 Βερολίνο, Staasoper
Christophorus, oder Die Vision einer Oper (Χριστόφορος ή Το όραμα μιας όπερας) Franz Schreker (Φραντς Σρέκερ) 1932 (1978) Φράιμπουργκ
Le Cid (Σιντ) Jules Massenet (Ζυλ Μασνέ) Louis Gallet & Édouard Blau & Adolphe d'Ennery 1885 Παρίσι, Opéra Garnier
Circe (Κίρκη) Werner Egk (Βέρνερ Εγκ) 1948
La Clemenza di Tito (H μεγαλοψυχία του Τίτου) Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ Caterino Mazzolà 1791 Πράγα, Stavovské divadlo
Cleopatra (Κλεοπάτρα) Friedrich Hieronymus Truhn (Φρίντριχ Χιερόνυμους Τρουν) 1853
Cléopâtre (Κλεοπάτρα) Jules Massenet (Ζυλ Μασνέ) Louis Payen 1914 Μόντε Κάρλο, Opéra
Columbus (Κολόμβος) Werner Egk (Βέρνερ Εγκ) 1932 (1942)
Le Comte Ory (Ο Κόμης Ορύ) Τζοακίνο Ροσσίνι Eugène Scribe & Charles-Gaspard Delestre-Poirson 1828 Παρίσι, Opéra, Salle Le Peletier
The Consul (O Πρόξενος) Gian Carlo Menotti (Τζαν Κάρλο Μενόττι) ο συνθέτης 1950 Φιλαδέλφεια, Shubert Theatre
Les Contes d’ Hoffmann (Τα παραμύθια του Χόφμαν) Ζακ Όφενμπαχ Jules Barbier 1881 Παρίσι, Opéra-Comique
Der Corregidor (Ο δικαστής) Hugo Wolf (Χούγκο Βολφ) Rosa Mayreder-Obermayer 1896 Μάνχάιμ, Nationaltheater
Così fan tutte, ossia La scuola degli amanti (Έτσι κάνουν όλες ή Σχολή εραστών) Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ Lorenzo da Ponte 1790 Βιέννη, Burgtheater
Creonte (Κρέων) Ferdinando Bertoni (Φερντινάντο Μπερτόνι) Gaetano Roccaforte 1776 Μόντενα
Crispino e la comare (Ο Κρισπίνο και η νονά) Luigi e Federico Ricci (Λουίτζι Ρίτσι και Φεντερίκο Ρίτσι) Francesco Maria Piave 1850 Βενετία, Teatro San Benedetto
Die Csardasfürstin (Η Πριγκίπισσα του Τσάρντας) Emmerich Kalman (Έμμεριχ Κάλμαν) Leo Stein & Bela Jenbach 1915 Βιέννη, Johann-Strauss-Theater
Cupid and Death (Ερωτιδέας και Θάνατος) Matthew Locke (Μάθιου Λοκ) James Shirley 1653
Cyrano de Bergerac (Συρανό ντε Μπερζεράκ) Franco Alfano (Φράνκο Αλφάνο) Henri Caïn 1936 Παρίσι, Opéra-Comique
Dalibor (Ντάλιμπορ) Μπέντριχ Σμέτανα Josef Wenzig & Ervin Špindler 1868 Πράγα, Prozatímní divadlo
La Dame blanche (Η λευκή κυρία) Φρανσουά Αντριάν Μπουαλντιέ Eugène Scribe 1825 Παρίσι, Opéra-Comique
La Dame de pique (Ντάμα πίκα) Fromental Halévy (Φρομεντάλ Αλεβύ) 1850
Les Danaides (Δαναϊδες) Αντόνιο Σαλιέρι Leblanc du Roullet & Baron Tschudi 1784 Παρίσι, Académie Royale de Musique
Dardanus (Δαρδανός) Ζαν Φιλίπ Ραμώ Ch.-A. Leclerc de La Bruère 1739 Παρίσι, Académie Royale de Musique
Dafne (Δάφνη) Τζάκοπο Πέρι Ottavio Rinuccini 1594 Φλωρεντία, Palazzo Corsi
Dafne (Δάφνη) Marco da Gagliano (Μάρκο ντα Γκαλιάνο) Ottavio Rinuccini 1608 Μάντοβα, Palazzo Ducale
La Damnation de Faust (H καταδίκη του Φάουστ) Εκτόρ Μπερλιόζ ο συνθέτης & Almire Gandonnière 1846 Παρίσι, Opéra-Comique
Dantons Tod (Ο θάνατος του Δαντών) Gottfried von Einem (Γκότφριντ φον Άινεμ) ο συνθέτης & Boris Blacher 1947 Ζάλτσμπουργκ Festival
Daphne (Δάφνη) Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ Hinrich Hinsch 1708 Αμβούργο, Theater am Gänsemarkt
Daphne (Δάφνη) Ρίχαρντ Στράους Joseph Gregor 1938 Όπερα της Δρέσδης
Daphnis et Chloé (Δάφνις και Χλόη) Henri Maréchal (Ανρί Μαρεσάλ) 1889
Daphnis et Églé (Δάφνις και Αίγλη) Ζαν Φιλίπ Ραμώ Charles Collé 1753 Φονταινεμπλώ
David et Jonathas (Δαυίδ και Ιωνάθαν) Μαρκ-Αντουάν Σαρπαντιέ P. Bretonneau 1688 Παρίσι, Collège Louis-le-Grand
Death in Venice (Θάνατος στη Βενετία) Μπέντζαμιν Μπρίτεν Myfanwy Piper 1973 Άλντεμπουργκ Festival,Snape Maltings
The Death of Klinghoffer (Ο θάνατος του Κλινγκχόφερ) John Adams (Τζον Άνταμς) Alice Goodman 1991 Βρυξέλλες, Théâtre Royal de la Monnaie
Dèbora e Jaéle (Δεββώρα και Ιαήλ) Ildebrando Pizzetti (Ιλντεμπράντο Πιτσέττι) ο συνθέτης 1922 Μιλάνο, Teatro alla Scala (Σκάλα του Μιλάνου)
Deidamia (Δηιδάμεια) Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ Paolo Antonio Rolli 1741 Λονδίνο, Lincoln's Inn Fields Theatre
Déidamie (Δηιδάμεια) Henri Maréchal (Ανρί Μαρεσάλ) 1893
Demetrio (Δημήτριος) Francesco Bianchi (Φραντσέσκο Μπιάνκι) Metastasio 1774 Κρεμόνα
Demofoonte (Δημοφών) Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ Metastasio 1742 Μιλάνο, Teatro Regio Ducale
Demofoonte (Δημοφών) Ferdinando Bertoni (Φερντινάντο Μπερτόνι) Metastasio 1778 Λονδίνο
Demofoonte (Δημοφών) Francesco Bianchi (Φραντσέσκο Μπιάνκι) (αμφισβ.) 1783 Βενετία
Démophon (Δημοφών) Johann Vogel (Γιόχαν Φόγκελ) 1789
Demophoon (Δημοφών) Peter Josef von Lindpaintner (Πέτερ Γιόζεφ φον Λιντπάϊντνερ) Ignaz Franz Castelli 1811 Μόναχο
Les Deux journées, ou Le porteur d’ eau (Οι δύο μέρες ή Ο νεροκουβαλητής) Λουίτζι Κερουμπίνι Jean-Nicolas Bouilly 1800 Παρίσι, Théâtre Feydeau
Le Devin du village (Ο μάντης του χωριού) Ζαν Ζακ Ρουσσώ ο συνθέτης 1752 Φονταινεμπλώ, βασιλική αυλή
Dialogues des Carmélites (Διάλογοι Καρμηλιτισσών) Φρανσίς Πουλένκ Georges Bernanos 1957 Παρίσι, Opéra
Les Diamants de la couronne (Τα διαμάντια του στέμματος) Daniel Auber (Ντανιέλ Ωμπέρ) Eugène Scribe & J.-H.Vernoy de Saint-Georges] 1841 Παρίσι, Opéra-Comique
Diane von Solange (Ντιάν φον Σολάνζ) Ernst II von Sachsen-Coburg und Gotha (Ερνέστος Β΄ Δούκας Σαξ-Κοβούργου και Γκόττα) 1858
Dido and Aeneas (Διδώ και Αινείας) Χένρι Πέρσελ Nahum Tate 1688 Λονδίνο, Josias Priest's girls' school
La Didone (Διδώ ) Francesco Cavalli (Φραντσέσκο Καβάλλι) Giovanni Francesco Busenello 1641 Βενετία, Teatro San Cassiano
La Didone delirante (Διδώ μαινόμενη ) Αλεσσάντρο Σκαρλάττι F. M. Paglia 1696 Νεάπολη, Teatro San Bartolomeo
Dinorah ou Le Pardon de Ploërmel (Ντινόρα) Giacomo Meyerbeer (Τζάκομο Μέγιερμπεερ) Jules Barbier & Michel Carré 1859 Παρίσι, Opéra-Comique
Djamileh (Τζαμιλέ) Ζωρζ Μπιζέ Louis Gallet 1872 Παρίσι, Opéra-Comique
Le Domino noir (Το μαύρο ντόμινο) Daniel Auber (Ντανιέλ Ωμπέρ) Eugène Scribe 1837 Παρίσι, Opéra-Comique, Salle de la Bourse
Doktor Faust (Δόκτωρ Φάουστ) Ferruccio Busoni (Φερρούτσιο Μπουζόνι) ο συνθέτης 1925 (μεταθαν.) Όπερα της Δρέσδης
Don Carlos (Δον Κάρλος) Τζουζέπε Βέρντι Camille du Locle & Joseph Méry 1867 Μιλάνο, Teatro alla Scala
Don Giovanni (Ντον Τζοβάννι) Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ Lorenzo da Ponte 1787 Πράγα, Stavovské divadlo
Don Quichotte (Δον Κιχώτης) Jules Massenet (Ζυλ Μασνέ) Henri Caïn 1910 Μόντε Κάρλο, Opéra
Don Quixote (Δον Κιχώτης) Wilhelm Kienzl (Βίλελμ Κιντσλ) ο συνθέτης 1899 Βερολίνο, Hofoper
Don Pasquale (Nτον Πασκουάλε) Γκαετάνο Ντονιτσέττι Giovanni Ruffini & ο συνθέτης 1843 Παρίσι, Théâtre-Italien
Doña Francisquita (Δόνα Φρανθισκίτα) Amadeu Vives (Αμαδέου Βίβες) Federico Romero & Guillermo Fernández Shaw 1923 Μαδρίτη, Teatro Apolo
La Donna del lago (Κυρά της λίμνης) Τζοακίνο Ροσσίνι Andrea Leone Tottola 1819 Νεάπολη, Teatro San Carlo
Die Dorfschule (Το σχολείο του χωριού) Felix Weingartner (Φέλιξ Βάινγκάρτνερ) 1920
Dornröschen (Η ωραία κοιμωμένη) Engelbert Humperdinck (Ένγκελμπερτ Χούμπερτινγκ) Elisabeth Ebeling & Bertha Filhés 1902 Φραγκφούρτη, Opernhaus
Die Dreigroschenoper (Η όπερα της πεντάρας) Κουρτ Βάιλ Μπέρτολντ Μπρεχτ 1928 Βερολίνο, Theater am Schiffbauerdamm
Il Duca di Atene (Ο δούκας των Αθηνών) Ferdinando Bertoni (Φερντινάντο Μπερτόνι) Carlo Francesco Badini 1780 Λονδίνο
Dvĕ vdovy (Οι δύο χήρες) Μπέντριχ Σμέτανα Emanuel Züngel 1874 Πράγα, Prozatímní divadlo
Δαίμων Άντον Ρούμπινστάιν Πάβελ Βισκοβάτοφ 1875 Αγία Πετρούπολη, θέατρο Μαριίνσκυ
Echo et Narcisse (Ηχώ και Νάρκισσος) Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ Louis Theodor von Tschudi 1779 Παρίσι, Opéra
L’ Éclair (Η αστραπή) Fromental Halévy (Φρομεντάλ Αλεβύ) J.-H. Vernoy de Saint-Georges 1835 Παρίσι, Opéra-Comique
Edgar (Έντγκαρ) Τζάκομο Πουτσίνι Ferdinando Fontana 1889 Μιλάνο, Teatro alla Scala
Eduardo e Cristina (Εδουάρδος και Χριστίνα) Τζοακίνο Ροσσίνι Giovanni Schmidt 1819 Βενετία, Teatro San Benedetto
L' Egisto (Αίγισθος) Francesco Cavalli (Φραντσέσκο Καβάλλι) Giovanni Faustini 1643 Βενετία, Teatro San Cassiano
Einstein on the Beach (Ο Αϊνστάιν στην παραλία) Φίλιπ Γκλας Christopher Knowles, Samuel M. Johnson & Lucinda Childs 1976 Αβινιόν Festival
Elektra (Ηλέκτρα) Ρίχαρντ Στράους Hugo von Hofmannsthal 1909 Όπερα της Δρέσδης
Elegy for Young Lovers (Ελεγεία για νεαρούς εραστές) Hans Werner Henze (Χανς Βέρνερ Χέντσε) W. H. Auden & Chester Kallman 1961 Γκλύντεμπουρν Οpera Festival
Elisabetta, regina d'Inghilterra (Ελισάβετ, βασίλισσα της Αγγλίας) Τζοακίνο Ροσσίνι Giovanni Schmidt 1815 Νεάπολη, Teatro San Carlo
L' Elisir d' Amore (Το ελιξίριο του έρωτα) Γκαετάνο Ντονιτσέττι Felice Romani 1832 Μιλάνο, Teatro Canobbiana
L’ Enfance de Roland (Τα παιδικά χρόνια του Ρολάνδου) Émile Mathieu (Εμίλ Ματιέ) 1895 Βρυξέλλες
L’ Enfant et les sortilèges (Το παιδί και τα μάγια) Μωρίς Ραβέλ Colette 1925 Μόντε Κάρλο, Opéra
L’ Enlèvement d’ Europe (Αρπαγή της Ευρώπης) Darius Milhaud (Ντάριους Μιγιώ) Henri Hoppenot 1927
Die Entführung aus dem Serail (Απαγωγή από το σεράι) Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ Christoph Friedrich Bretzner & Gottlieb Stephanie 1782 Βιέννη, Burgtheater
Ercole amante (Ερωτευμένος Ηρακλής) Francesco Cavalli (Φραντσέσκο Καβάλλι) Francesco Buti 1662 Παρίσι, Palais des Tuileries, Salles des Machines
Ermione (Ερμιόνη) Τζοακίνο Ροσσίνι Andrea Leone Tottola 1819 Νεάπολη, Teatro San Carlo
Ernani (Ερνάνης) Τζουζέπε Βέρντι Francesco Maria Piave 1844 Βενετία, Teatro La Fenice
Esclarmonde (Εσκλαρμόντ) Jules Massenet (Ζυλ Μασνέ) Alfred Blau & Louis Ferdinand de Gramont 1889 Παρίσι, Opéra-Comique
L’ Étoile (Το αστέρι) Emmanuel Chabrier (Εμανουέλ Σαμπριέ) Eugène Leterrier & Albert Vanloo 1877 Παρίσι, Théâtre des Bouffes Parisiens
L’ Étoile du nord (O Πολικός Αστήρ) Giacomo Meyerbeer (Τζάκομο Μέγιερμπεερ) Eugène Scribe 1854 Παρίσι, Opéra-Comique
Euryanthe (Ευρυάνθη) Καρλ Μαρία φον Βέμπερ Helmina von Chézy 1823 Βιέννη, Theater am Kärntnertor
Euridice (Ευρυδίκη) Τζάκοπο Πέρι Ottavio Rinuccini 1600 Φλωρεντία, Palazzo Pitti
Euridice (Ευριδίκη) Τζούλιο Κατσίνι Ottavio Rinuccini 1602 Φλωρεντία, Palazzo Pitti
L’ Europe galante (Η ερωτόληπτη Ευρώπη) Αντρέ Καμπρά Antoine Houdar de la Motte 1697 Παρίσι, Opéra
Ezio (Έτζιο) Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ Metastasio 1732 Λονδίνο, King's Theatre
Ευγένιος Ονέγκιν (πρωτ. Евгений Онегин) Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι Κονσταντίν Σιλόφσκι & ο συνθέτης & Μόντεστ Τσαϊκόφσκι 1879 Μόσχα, θέατρο Μάλυ
Μια Ζωή για τον τσάρο ή Ιβάν Σουσάνιν Μιχάιλ Γκλίνκα πλείονες 1836 Αγία Πετρούπολη, θέατρο Μπολσόι
The Fairy-Queen (Νεραϊδοβασίλισσα) Χένρι Πέρσελ άγνωστος 1692 Λονδίνο, Queen's Theatre Dorset Garden
Falstaff (Φάλσταφ) Τζουζέπε Βέρντι Arrigo Boito 1893 Μιλάνο, Teatro alla Scala
La Fanciulla del West (Το κορίτσι της Δύσης) Τζάκομο Πουτσίνι Guelfo Civinini & Carlo Zangarini 1910 Νέα Υόρκη, Metropolitan Opera
Faniska (Φανίσκα) Λουίτζι Κερουμπίνι Joseph von Sonnleitner 1806 Βιέννη, Theater am Kärntnertor
Farinelli (Φαρινέλλι) John Barnett (Τζον Μπάρνετ) Charles Zachary Barnett 1838 Λονδίνο, Theatre Royal, Drury Lane
Faruk (Φαρούκ) Christoph Ernst Friedrich Weyse (Κρίστοφ Βάυζε) Adam Gottlob Oehlenschläger 1812
Faust (Φάουστ) Louis Spohr (Λουί Σπορ) Karl Bernard 1816 Πράγα
Faust (Φάουστ) Σαρλ Γκουνώ Jules Barbier & Michel Carré 1859 Παρίσι, Théâtre Lyrique
La Favorite (Η ευνοουμένη) Γκαετάνο Ντονιτσέττι Alphonse Royer & Gustave Vaëz 1840 Παρίσι, Opéra
La Fedeltà premiata (H ανταμειφθείσα πίστη) Γιόζεφ Χάυντν ο συνθέτης & άγνωστος 1781 Φερτέντ Ουγγ., Eszterháza
Fedora (Φεντόρα) Ουμπέρτο Τζορντάνο Arturo Colautti 1898 Μιλάνο, Teatro Lirico
Fedra (Φαίδρα) Ildebrando Pizzetti (Ιλντεμπράντο Πιτσέττι) 1915 Μιλάνο
Die Feen (Νύμφες) Ρίχαρντ Βάγκνερ ο συνθέτης 1888 Μόναχο, Hoftheater
Fernand Cortez, ou La conquête de Mexique (Φερδινάνδος Κορτέζ ή Η κατάκτηση του Μεξικού) Gaspare Spontini (Γκασπάρε Σποντίνι) Etienne de Jouy & Alphonse d'Esménard 1809 Παρίσι, Opéra
Fetonte (Φετόντε) Νικολό Τζομμέλλι 1768 Λούντβιγκσμπουργκ
La Fiamma (Η φλόγα) Ottorino Respighi (Οττορίνο Ρεσπίγκι) Claudio Guastalla 1934 Ρώμη, Teatro Reale dell'Opera
Fidelio (Φιντέλιο) Λούντβιχ βαν Μπετόβεν Joseph Sonnleithner & Stephan von Breuning & G.F. Treitschke 1805 Βιέννη, Theater an der Wien
Fierrabras (Φιεραμπράς) Φραντς Σούμπερτ Joseph Kupelwieser 1897 Καρλσρούη, Hoftheater
La Fille du Régiment (Το κορίτσι του συντάγματος) Γκαετάνο Ντονιτσέτι Jean-François Bayard & J.-H.Vernoy de Saint-Georges 1840 Παρίσι, Opéra-Comique
La Finta Giardiniera (Η ψευτοπεριβολάρισσα) Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ Giuseppe Petrosellini (?) 1775 Μόναχο, Salvatortheater
La Finta Semplice (Η ψευτοανόητη) Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ Marco Coltellini 1769 Ζαλτσμπουργκ, Erzbischofs Palais
Flavio, re di Longobardi (Φλάβιος, βασιλιάς των Λογγοβάρδων) Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ Nicola Francesco Haym 1723 Λονδίνο, King's Theatre
Die Fledermaus (Η νυχτερίδα) Γιόχαν Στράους υιός Karl Haffner & Richard Genée 1874 Βιέννη, Theater an der Wien
Der Fliegende Hollander (Ο ιπτάμενος Ολλανδός) Ρίχαρντ Βάγκνερ ο συνθέτης 1843 Δρέσδη, Hoftheater
La Flora (Η Φλώρα) Τζάκοπο Πέρι & Marco da Gagliano (Μάρκο ντα Γκαλιάνο) Andrea Salvadori 1628 Φλωρεντία, Teatro Mediceo
Flora Mirabilis (Φλόρα Μιράμπιλις) Σπυρίδων Σαμάρας Ferdinando Fontana 1886 Μιλάνο, Teatro alla Scala
Eine Florentinische Tragödie (Μία φλωρεντινή τραγωδία) Αλεξάντερ φον Τσεμλίνσκυ Oscar Wilde & Max Meyerfeld 1917 Στουτγάρδη, Württembergischen Hoftheater
Floridante (Φλοριντάντε) Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ Paolo Antonio Rolli 1721 Λονδίνο, King's Theatre
Florindo (Φλορίντο) Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ Hinrich Hinsch 1708 Αμβούργο, Theater am Gänsemarkt
La Forza del Destino (Η δύναμη του πεπρωμένου) Τζουζέπε Βέρντι Francesco Maria Piave & Antonio Ghislanzoni 1862 Αγία Πετρούπολη, Bolshoi Kamenny Theatre
Fra Diavolo (Φρα Διάβολο) Daniel Auber (Ντανιέλ Ωμπέρ) Eugène Scribe 1830 Παρίσι, Opéra-Comique
Francesca da Rimini (Φραντσέσκα ντα Ρίμινι) Riccardo Zandonai (Ρικάρντο Τσαντoνάι) Tito Ricordi 1914 Τορίνο, Teatro Regio
Lo Frate 'nnamorato (Ο ερωτευμένος αδελφός) Τζιοβάννι Μπαττίστα Περγκολέζι Gennarantonio Federico 1732 Νεάπολη, Teatro de' Fiorentini
Frau Luna (Φράου Λούνα) Paul Lincke (Πάουλ Λίνκε) Heinz Bolten-Baeckers 1899 Βερολίνο, Apollo-Theater
Die Frau ohne Schatten (Η γυναίκα χωρίς σκιά) Ρίχαρντ Στράους Hugo von Hofmannsthal 1919 Βιέννη, Staatsoper
Der Freischütz (Ο ελεύθερος σκοπευτής) Καρλ Μαρία φον Βέμπερ Johann Friedrich Kind 1821 Βερολίνο, Schauspielhaus
La Furia domata (Η δαμασμένη μανία) Σπυρίδων Σαμάρας E. A. Butti & G. Macchi 1895 Μιλάνο, Teatro Lirico Internazionale
La Gazza ladra (Η κλέφτρα κίσσα) Τζοακίνο Ροσσίνι Giovanni Gherardini 1817 Μιλάνο, Teatro alla Scala
La Gazzetta, ossia Il matrimonio per concorso (Η εφημερίδα ή Ο γαμήλιος διαγωνισμός) Τζοακίνο Ροσσίνι Giuseppe Palomba 1816 Νεάπολη, Teatro de' Fiorentini
Der Geduldige Sokrates (Ο υπομονετικός Σωκράτης) Georg Philipp Telemann (Γκέοργκ Φίλιπ Τέλεμαν) Johann Ulrich König 1721 Αμβούργο, Theater am Gänsemarkt
Genoveva (Γενοβέφα) Ρόμπερτ Σούμαν ο συνθέτης 1850 Λειψία, Stadttheater
Die Gezeichneten (Οι στιγματισμένοι) Franz Schreker (Φραντς Σρέκερ) ο συνθέτης 1918 Φραγκφούρτη, Opernhaus
Gianni Schicchi (Τζάννι Σκίκκι) Τζάκομο Πουτσίνι Giovacchino Forzano 1918 Νέα Υόρκη, Metropolitan Opera
Il Giasone (Ιάσων) Francesco Cavalli (Φραντσέσκο Καβάλλι) Giacinto Andrea Cicognini 1649 Βενετία, Teatro San Cassiano
La Gioconda (Τζοκόντα) Amilcare Ponchielli (Αμιλκάρε Πονκιέλλι) Arrigo Boito 1876 Μιλάνο, Teatro alla Scala
I Gioielli della Madonna (Τα κοσμήματα της Παναγίας) Ermanno Wolf-Ferrari (Ερμάννο Βολφ-Φερράρι) Enrico Golisciani & Carlo Zangarini 1911 Βερολίνο, Kurfürstenoper
Un Giorno di Regno (Μια μέρα βασιλιάς) Τζουζέπε Βέρντι Felice Romani 1840 Μιλάνο, Teatro alla Scala
Giovanna d' Arco (Ζαν ντ' Αρκ ) Τζουζέπε Βέρντι Temistocle Solera 1845 Μιλάνο, Teatro alla Scala
Giulio Cesare in Egitto (Ιούλιος Καίσαρ στην Αίγυπτο) Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ Nicola Francesco Haym 1724 Λονδίνο, King's Theatre
Il Giuramento (Ο όρκος) Saverio Mercadante (Σαβέριο Μερκαντάντε) Gaetano Rossi 1837 Μιλάνο, Teatro alla Scala
Gloriana (Γκλοριάνα) Μπέντζαμιν Μπρίτεν William Plomer 1953 Λονδίνο, Royal Opera House Covent Garden (Βασιλική Όπερα του Λονδίνου)
Der Golem (Γκολέμ) Eugen d’ Albert (Εζέν Ντ' Αλμπέρ) Ferdinand Lion 1927 Φραγκφούρτη, Alte Oper
Götterdämmerung (Το λυκόφως των Θεών) Ρίχαρντ Βάγκνερ ο συνθέτης 1876 Μπαϋρόυτ, Festspielhaus
Goyescas (Γκοϋέσκας) Enrique Granados (Ενρίκε Γρανάδος) F. Periquet y Zuaznabar 1916 Νέα Υόρκη, Metropolitan Opera
Der Graf von Luxemburg (Ο κόμης του Λουξεμβούργου) Φραντς Λέχαρ Alfred Willner & Robert Bodanzky & and Leo Stein 1909 Βιέννη, Theater an der Wien
Grafin Mariza (Κοντέσσα Μαρίτσα) Emmerich Kalman (Έμμεριχ Κάλμαν) Julius Brammer & Alfred Grünwald 1924 Βιέννη, Theater an der Wien
Le Grand Macabre (Η μεγάλη μορφή του θανάτου ή Ο μεγάλος θανατικός) Γκιέργκι Λίγκετι ο συνθέτης & Michael Meschke 1978 Στοκχόλμη, Kungliga operan
La Grande Duchesse de Gerolstein (H Μεγάλη Δούκισσα του Γκέρολστάιν) Ζακ Όφενμπαχ Henri Meilhac & Ludovic Halévy 1867 Παρίσι, Théâtre des Variétés
The Greek Passion (Το ελληνικό πάθος) Bohuslav Martinů (Μποχουσλάβ Μαρτινού) ο συνθέτης 1961 Ζυρίχη, Oper
Griselda (Γκριζέλντα) Αλεσσάντρο Σκαρλάττι Apostolo Zeno 1721 Ρώμη, Teatro Capranica
Guglielmo Ratcliff (Γκουλιέλμο Ράτκλιφ) Πιέτρο Μασκάνι Andrea Maffei 1894 Μιλάνο, Teatro alla Scala
Guillaume Tell (Γουλιέλμος Τέλλος) Τζοακίνο Ροσσίνι Etienne de Jouy & Hippolyte Bis 1829 Παρίσι, Opéra, Salle Le Peletier
Gustave III, ou Le bal masqué (Γουσταύος Γ΄ ή Ο χορός μεταμφιεσμένων) Daniel Auber (Ντανιέλ Ωμπέρ) Eugène Scribe 1833 Παρίσι, Opéra, Salle Le Peletier
Gwendoline (Γκουέντολιν) Emmanuel Chabrier (Εμανουέλ Σαμπριέ) Catulle Mendès 1886 Βρυξέλλες, Théâtre Royal de la Monnaie
H.M.S. Pinafore (Το πολεμικό πλοίο Πίναφορ) Arthur Sullivan (Άρθουρ Σάλλιβαν) W.S.Gilbert 1878 Λονδίνο, Opéra Comique
Hagith (Χάγκιθ) Karol Szymanowski (Κάρολ Συμανόφσκι) Felix Dörmann 1922 Βαρσοβία, Teatr Wielki
Halka (Χάλκα) Stanisław Moniuszko (Στανιλάβ Μονιούσκο) Wlodzimierz Wolski 1847 Βίλνιους
Hamlet (Άμλετ) Ambroise Thomas (Αμπρουάζ Τομά) Michel Carré & Jules Barbier 1868 Παρίσι, Opéra, Salle Le Peletier
Hans Heiling (Χανς Χάιλινγκ) Heinrich Marschner (Χάινριχ Μάρσνερ) Eduard Devrient 1833 Βερολίνο, Königliche Hofoper
Hans Sachs (Χανς Ζαχς) Albert Lortzing (Άλμπερτ Λόρτσινγκ) 1840 Λειψία, Stadttheater
Hänsel und Gretel (Χάνσελ και Γκρέτελ) Engelbert Humperdinck (Ένγκελμπερτ Χούμπερντινγκ) Adelheid Wette 1893 Βαϊμάρη, Hoftheater
Harald der Wiking (Χάραλντ ο Βίκιγκ) Andreas Hallén (Άντρεας Χάλλεν) 1881 Λειψία
Háry János (Χάρυ Γιάνος) Ζόλταν Κόνταλυ Béla Paulini & Zsolt Harsányi 1926 Βουδαπέστη, Magyar Állami Operaház
Heilmar der Narr (Χάιλμαρ ο τρελός) Wilhelm Kienzl (Βίλχελμ Κιντσλ) Wilhelm Kienzl (Vater) 1892 Μόναχο
Hermann von Unna (Χέρμαν φον Ούννα) Georg Joseph Vogler (Γκέοργκ Γιόζεφ Φόγκλερ) 1800
Hérodiade (Ηρωδιάς) Jules Massenet (Ζυλ Μασνέ) Paul Milliet & Henri Grémont 1881 Βρυξέλλες, Théâtre Royal de la Monnaie
L’ Heure espagnole (Η ισπανική ώρα) Μωρίς Ραβέλ Franc-Nohain 1911 Παρίσι, Opéra-Comique
Hippolyte et Aricie (Ιππόλυτος και Αρικία (Ραμώ)) Ζαν Φιλίπ Ραμώ Simon-Joseph Pellegrin 1733 Παρίσι, Académie Royale de Musique
Der Hochmütige, gestürzte und wieder erhabene Croesus (Η υπεροψία, πτώση και εκ νέου ανόρθωση του Κροίσου) Reinhard Keiser (Ράινχαρντ Κάιζερ) Lucas von Bostel 1711 Αμβούργο, Theater am Gänsemarkt
Les Horaces (Οράτιοι) Αντόνιο Σαλιέρι Nicolas-François Guillard 1786 Φονταινεμπλώ (?) Βερσαλλίες (?) , Παρίσι, Académie Royale de Musique (?)
Les Huguenots (Οι Ουγενότοι) Giacomo Meyerbeer (Τζάκομο Μέγιερμπεερ) Eugène Scribe & Émile Deschamps 1836 Παρίσι, Opéra
Ο Θρύλος της αόρατης πολιτείας Κιτέζ Νικολάι Ρίμσκυ-Κόρσακοφ Βλαντιμίρ Μπέλσκυ 1907 Αγία Πετρούπολη, θέατρο Μαριίνσκυ
Idoménée (Ιδομενέας) Αντρέ Καμπρά Antoine Danchet 1712 Παρίσι, Académie Royale de Musique
Idomeneo (Ιδομενέας) Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ Giambattista Varesco 1781 Μόναχο, Residenz, Cuvilliés Theatre
Ifigenia in Aulide (Ιφιγένεια εν Αυλίδι) Ferdinando Bertoni (Φερντινάντο Μπερτόνι) Vittorio Cigna-Santi 1762 Τορίνο
Ifigenia in Aulide (Ιφιγένεια εν Αυλίδι) Antonio Caldara (Αντόνιο Καλντάρα) 1718
Ifigenia in Aulide (Ιφιγένεια εν Αυλίδι) Λουίτζι Κερουμπίνι Ferdinando Moretti 1788 Τορίνο, Teatro Regio
Ifigenia in Aulide (Ιφιγένεια εν Αυλίδι) Giuseppe Giordani (Τζoυζέπε Τζορντάνι) 1786
Ifigenia in Aulide (Ιφιγένεια εν Αυλίδι) Pietro Alessandro Guglielmi (Π. Α. Γκουλιέλμι) Giovan Gualberto Bottarelli 1768 Λονδίνο
Ifigenia in Aulide (Ιφιγένεια εν Αυλίδι) Νικολό Τζομμέλλι Mattia Verazi 1751 Ρώμη
Ifigenia in Aulide (Ιφιγένεια εν Αυλίδι) Giuseppe Mosca (Τζουζέππε Μόσκα) 1799 Ρώμη, Teatro Argentina
Ifigenia in Aulide (Ιφιγένεια εν Αυλίδι) Giuseppe Maria Orlandini (Τζουζέπε Μαρία Ορλαντίνι) Apostolo Zeno 1732 Φλωρεντία
Ifigenia in Aulide (Ιφιγένεια εν Αυλίδι) Ντομένικο Σκαρλάττι 1713
Ifigenia in Tauride (Ιφιγένεια εν Ταύροις ) Tommaso Traetta (Τομμάζο Τραέττα) Marco Coltellini 1763 Βιέννη, Schloss Schönbrunn
L’ Île du rêve (Το νησί του ονείρου) Reynaldo Hahn (Ρεϊνάλντο Αν) André Alexandre & Georges Hartmann 1898 Παρίσι, Opéra-Comique
L’ Ιncoronazione di Poppea (Η στέψη της Ποππαίας) Κλάουντιο Μοντεβέρντι Giovanni Francesco Busenello 1643 Βενετία, Teatro Santi Giovanni e Paolo
Les Indes galantes (Οι ερωτόληπτες Ινδίες) Ζαν Φιλίπ Ραμώ Louis Fuzelier 1735 Παρίσι, Académie Royale de Musique
Intermezzo (Ιντερμέτζο) Ρίχαρντ Στράους ο συνθέτης 1924 Όπερα της Δρέσδης
Ipermestra (Υπερμνήστρα ) Ferdinando Bertoni (Φερντινάντο Μπερτόνι) Metastasio 1748 Γένοβα
Iphigenia in Aulis (Ιφιγένεια εν Αυλίδι) Carl Heinrich Graun (Καρλ Χάινριχ Γκράουν) 1728
Iphigenie en Aulide (Ιφιγένεια εν Αυλίδι) Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ Leblanc du Roullet 1774 Παρίσι, Opéra
Iphigenie in Aulis (Ιφιγένεια εν Αυλίδι) Franz Danzi (Φραντς Ντάντσι) Karl Reger 1807 Μόναχο, Hoftheater
Iphigenie en Tauride (Ιφιγένεια εν Ταύροις) Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ Nicolas François Guillard 1779 Παρίσι, Opéra
Iris (Ίρις) Πιέτρο Μασκάνι Luigi Illica 1898 Ρώμη, Teatro Costanzi
Isis (Ίσις) Ζαν Μπατίστ Λυλί Philippe Quinault 1677 Σαιν-Ζερμαίν-αν-Λαι
L’ Italiana in Algeri (Η Ιταλίδα στο Αλγέρι) Τζοακίνο Ροσσίνι Angelo Anelli 1813 Βενετία, Teatro San Benedetto
Ιουδήθ Αλεξάντερ Σερώφ πλείονες 1863 Αγία Πετρούπολη, θέατρο Μαριίνσκυ
Jakobín (Ιακωβίνος) Αντονίν Ντβόρζακ Marie Cevinková-Riegrová 1889 Πράγα, Národní divadlo
Její pastorkyňa [Jenufa] (Γενούφα) Leoš Janáček (Λέος Γιάνατσεκ) ο συνθέτης 1904 Μπρνο, Divadlo na Veveří
La Jolie fille de Perth (Η ωραία κόρη του Περθ) Ζωρζ Μπιζέ J.-H.Vernoy de Saint-Georges & Jules Adenis 1867 Παρίσι, Théâtre Lyrique
Le Jongleur de Notre-Dame (Ο ζογκλέρ της Νοτρ Νταμ) Jules Massenet (Ζυλ Μασνέ) Maurice Léna 1903 Μόντε Κάρλο, Opéra
Jonny spielt auf (Ο Τζόνυ αρχίζει να παίζει) Ernst Krenek (Ερνστ Κρένεκ) ο συνθέτης 1927 Λειψία, Neues Theater
Joseph (Ιωσήφ) Étienne Méhul (Ετιέν Μεΰλ) A.-V. Pineux Duval 1807 Παρίσι, Théâtre Feydeau
Judith (Ιουδήθ) George Whitefield Chadwick (Τζoρτζ Γουάιτφιλντ Τσάντγουικ) 1906
Le Jugement de Midas (Η κρίση του Μίδα) André Grétry (Αντρέ Γκρετρύ) T. D’Hèle 1778 Παρίσι, Théâtre du Palais-Royal
La Juive (Η Εβραία) Fromental Halévy (Φρομεντάλ Αλεβύ) Eugène Scribe 1835 Παρίσι, Opéra
Julietta (Ιουλιέτα) Bohuslav Martinů (Μποχουσλάβ Μαρτινού) ο συνθέτης 1938 Πράγα, Národní divadlo
Der Junge Lord (Ο νεαρός λόρδος) Hans Werner Henze (Χανς Βέρνερ Χέντσε) Ingeborg Bachmann 1965 Βερολίνο, Deutsche Oper
Die Jungfrau von Orleans (Η Παρθένος της Ορλεάνης ) Emil von Řezníček (Εμιλ φον Ρεζνίτσεκ) 1887
Der Kaiser von Atlantis (Ο Αυτοκράτορας της Ατλαντίδος) Viktor Ullmann (Βίκτορ Ούλμαν) Peter Kien 1975 Άμστερνταμ, Bellevue Centre
Káťa Kabanová (Κάτια Καμπάνοβα) Leoš Janáček (Λέος Γιάνατσεκ) Vincenc Červinka 1921 Μπρνο, Národní divadlo
A Kékszakállú herceg vára (Ο πύργος του Κυανοπώγωνα) Μπέλα Μπάρτοκ Béla Balázs 1918 Βουδαπέστη, Operaházban
King Arthur (Βασιλιάς Αρθούρος) Χένρι Πέρσελ John Dryden 1691 Λονδίνο, Queen's Theatre Dorset Garden
King Priam (Βασιλιάς Πρίαμος) Michael Tippett (Μάικλ Τίπετ) ο συνθέτης 1962 Κόβεντρυ
Kirke (Κίρκη) August Bungert (Άουγκουστ Μπούνγκερτ) ο συνθέτης 1898 Δρέσδη, Hofoper
Kleopatra (Κλεοπάτρα) August Enna (Άουγουστ Έννα) 1894
Die Konigin von Saba (Η Βασίλισσα του Σαβά) Karl Goldmark (Καρλ Γκόλντμαρκ) Hermann Salomon Mosenthal 1875 Βιέννη, Hopfoper
Königskinder (Βασιλόπουλα) Engelbert Humperdinck (Ένγκελμπερτ Χούμπερντινγκ) Ernst Rosmer 1910 Μόναχο, Hoftheater
Król Roger (Βασιλιάς Ρογήρος) Karol Szymanowski (Κάρολ Συμανόφσκι) ο συνθέτης & Jarosław Iwaszkiewicz 1926 Βαρσοβία
Καστσέι ο αθάνατος Νικολάι Ρίμσκυ-Κόρσακοφ ο συνθέτης 1902 Μόσχα, θέατρο Σολοντόβνικοφ
Το κορίτσι του χιονιού Νικολάι Ρίμσκυ-Κόρσακοφ ο συνθέτης 1882 Αγία Πετρούπολη, θέατρο Μαριίνσκυ
Lakme (Λακμέ) Leo Delibes (Λεό Ντελίμπ) Edmond Gondinet & Philippe Gille 1883 Παρίσι, Opéra-Comique
Die Landstreicher (Οι αλήτες) Karl Michael Ziehrer (Καρλ Μίχαελ Τσίρερ) Leopold Krenn & Carl Lindau 1899 Βιέννη, Venedig in Wien
Lear (Ληρ) Aribert Reimann (Άριμπερτ Ράιμαν) Claus H. Henneberg 1978 Μόναχο, Nationaltheater
Libuse (Λιμπούσε) Μπέντριχ Σμέτανα Josef Wenzig 1881 Πράγα, Národní divadlo
Die Liebe der Danae (Η αγάπη της Δανάης) Ρίχαρντ Στράους Joseph Gregor 1952 (μεταθαν.) Ζάλτσμπουργκ, Kleines Festspielhaus
Linda di Chamounix (Λίντα του Σαμονί) Γκαετάνο Ντονιτσέττι Gaetano Rossi 1842 Βιέννη, Theater am Kärntnertor
Lionella (Λιονέλλα) Σπυρίδων Σαμάρας Ferdinando Fontana 1891 Μιλάνο, Teatro alla Scala
Lohengrin (Λόενγκριν) Ρίχαρντ Βάγκνερ ο συνθέτης 1850 Βαϊμάρη, Hoftheater
I Lombardi alla Prima Crociata (Oι Λομβαρδοί στην Πρώτη Σταυροφορία) Τζουζέπε Βέρντι Temistocle Solera 1843 Μιλάνο, Teatro alla Scala
Die Loreley (Λορελάι) Max Bruch (Μαξ Μπρουχ) 1863
Die Loreley (Λορελάι) Fredrik Pacius (Φρέντρικ Πάτσιους) 1887 Μπράουνσβάιγκ
Loreley (Λορελάι) Alfredo Catalani (Αλφρέντο Καταλάνι) Angelo Zanardini & Carlo d'Ormeville 1890 Τορίνο, Teatro Regio
Loreley (Λορελάι) Hans Sommer (Χανς Ζόμμερ) Gustav Gurski 1891 Μπράουνσβάιγκ
Louise (Λουίζ) Gustave Charpentier (Γκυστάβ Σαρπαντιέ) Saint-Pol-Roux 1900 Παρίσι, Opéra-Comique
Lucia di Lammermoor (Λουτσία ντι Λαμερμούρ) Γκαετάνο Ντονιτσέττι Salvadore Cammarano 1835 Νεάπολη, Teatro San Carlo
Lucio Silla (Λεύκιος Σύλλας) Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ Giovanni de Gamerra 1772 Μιλάνο, Teatro Regio Ducale
Lucrezia Borgia (Λουκρητία Βοργία) Γκαετάνο Ντονιτσέττι Felice Romani 1833 Μιλάνο, Teatro alla Scala
Luisa Miller (Λουίζα Μίλλερ) Τζουζέπε Βέρντι Salvadore Cammarano 1849 Νεάπολη, Teatro San Carlo
Lulu (Λούλου) Άλμπαν Μπεργκ ο συνθέτης 1937 Ζυρίχη, Oper
Die Lustige Witwe (Η εύθυμη χήρα) Φραντς Λέχαρ Viktor Léon & Leo Stein 1905 Βιέννη, Theater an der Wien
Die Lustigen Weiber von Windsor (Οι εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ) Otto Nicolai (Όττο Νικολάι) Hermann Salomon Mosenthal 1849 Βερολίνο, Hofoper
Η Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ Ντμίτρι Σοστακόβιτς Alexander Preis & ο συνθέτης 1934 Λένινγκραντ, Μάλυ Οπέρνυ (Αγία Πετρούπολη, θέατρο Μιχαηλόφσκι)
Macbeth (Μάκβεθ) Τζουζέπε Βέρντι Francesco Maria Piave & Andrea Maffei 1847 Φλωρεντία, Teatro della Pergola
Le Maçon (Ο οικοδόμος) Daniel Auber (Ντανιέλ Ωμπέρ) Eugène Scribe & Germain Delavigne 1825 Παρίσι, Opéra-Comique, Salle Feydeau
Madama Butterfly (Μαντάμ Μπατερφλάι) Τζάκομο Πουτσίνι Luigi Illica & Giuseppe Giacosa 1904 Μιλάνο, Teatro alla Scala
Mademoiselle de Belle-Isle (Δεσποινίς ντε Μπελ-Ιλ) Σπυρίδων Σαμάρας Paul Milliet 1905 Γένοβα, Teatro Politeama
Les Mamelles de Tirésias (Οι μαστοί του Τειρεσία) Φρανσίς Πουλένκ Γκιγιώμ Απολλιναίρ 1947 Παρίσι, Opéra-Comique
Manon (Μανόν) Jules Massenet (Ζυλ Μασνέ) Henri Meilhac & Philippe Gille 1884 Παρίσι, Opéra-Comique
Manon Lescaut (Μανόν Λεσκώ) Daniel Auber (Ντανιέλ Ωμπέρ) Eugène Scribe 1866 Παρίσι, Opéra-Comique, Salle Favart
Manon Lescaut (Μανόν Λεσκώ) Τζάκομο Πουτσίνι Luigi Illica & Marco Praga & Domenico Oliva 1893 Τορίνο, Teatro Regio
Manru (Μανρού) Ignacy Jan Paderewski (Ιγκνάτς Παντερέφσκι) Alfred Nossig 1901 Δρέσδη (στα γερμανικά), Λβοβ (στα πολωνικά)
Maometto II (Μωάμεθ Β) Τζοακίνο Ροσσίνι Cesare della Valle 1820 Νεάπολη, Teatro San Carlo
Maria Stuarda (Μαρία Στιούαρτ) Γκαετάνο Ντονιτσέττι Giuseppe Bardari 1834 Μιλάνο, Teatro alla Scala
Martha (Μάρθα) Friedrich von Flotow (Φρίντριχ φον Φλότοβ) Friedrich Wilhelm Riese 1847 Βιέννη, Theater am Kärntnertor
La Martire (Η μάρτυς) Σπυρίδων Σαμάρας Luigi Illica 1894 Μιλάνο, Teatro Lirico Internazionale
Le Maschere (Οι μάσκες) Πιέτρο Μασκάνι Luigi Illica 1901-1-17 Γένοβα, Teatro Carlo Felice / Τορίνο, Teatro Regio / Μιλάνο, Teatro alla Scala / Βενετία, Teatro La Fenice / Βερόνα, Teatro Filarmonico / Ρώμη, Teatro Costanzi
Maskarade (Μασκαράτα) Carl Nielsen (Καρλ Νίλσεν) Vilhelm Andersen 1906 Κοπεγχάγη, Det Kongelige Teater
Mathis der Maler (Ματίας ο ζωγράφος) Πάουλ Χίντεμιτ ο συνθέτης 1938 Ζυρίχη
Matilde di Shabran, ossia Bellezza, e cuor di ferro (Ματθίλδη του Σαμπράν, ή Ομορφιά και καρδιά από σίδερο) Τζοακίνο Ροσσίνι Jacopo Ferretti 1821 Ρώμη, Teatro Apollo
Il Matrimonio segreto (Ο μυστικός γάμος) Domenico Cimarosa (Ντομένικο Τσιμαρόζα) Giovanni Bertati 1792 Βιέννη, Burgtheater
Medea in Corinto (Η Μήδεια στην Κόρινθο) Simon Mayr (Σίμον Μάυρ) Felice Romani 1813 Νεάπολη, Teatro San Carlo
Médée (Μήδεια) Μαρκ-Αντουάν Σαρπαντιέ Thomas Corneille 1693 Παρίσι, Académie Royale de Musique
Médeé (Μήδεια) Λουίτζι Κερουμπίνι François-Benoît Hoffmann 1797 Παρίσι, Théâtre Feydeau
Le Médecin malgré lui (Γιατρός με το στανιό) Σαρλ Γκουνώ Jules Barbier & Michel Carré 1858 Παρίσι, Théâtre Lyrique
Medgè (Μετζέ) Σπυρίδων Σαμάρας Ferdinando Fontana 1888 Ρώμη, Teatro Constanzi
The Medium (Το μέντιουμ Gian Carlo Menotti (Τζαν Κάρλο Μενόττι) ο συνθέτης 1946 Νέα Υόρκη, Columbia University
Mefistofele (Μεφιστοφελής) Arrigo Boito (Αρρίγκο Μπόιτο) ο συνθέτης 1868 Μιλάνο, Teatro alla Scala
Die Meistersinger von Nurnberg (Οι αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης) Ρίχαρντ Βάγκνερ ο συνθέτης 1868 Μόναχο, Hofoper
Merlin (Μέρλιν) Karl Goldmark (Καρλ Γκόλντμαρκ) Siegfried Lipiner 1886 Βιέννη, Hopfoper
Merlin (Μέρλιν) Felix Draeseke (Φέλιξ Ντραίζεκε) ο συνθέτης 1913 Γκόττα
Merlin (Μέρλιν) Ισαάκ Αλμπένιθ Francis Money-Coutts 1902 (2003) Μαδρίτη, Teatro Real
Messidor (Μεσιντόρ) (χαμένο) Σπυρίδων Σαμάρας 1891
A Midsummer Nights Dream (Όνειρο θερινής νυκτός) Μπέντζαμιν Μπρίτεν ο συνθέτης & Peter Pears 1960) Άλντεμπουργκ Festival, Jubilee Hall
Mignon (Μινιόν) Ambroise Thomas (Αμπρουάζ Τομά) Jules Barbier & Michel Carré 1866 Παρίσι, Opéra-Comique
The Mikado, or The Town of Titipu (Μικάδο, ή Η πόλη της Τίτιπου) Arthur Sullivan (Άρθουρ Σάλλιβαν) W. S. Gilbert 1885 Λονδίνο, Savoy Theatre
Mireille (Μιρέιγ) Σαρλ Γκουνώ Michel Carré 1864 Παρίσι, Théâtre Lyrique
Mitridate (Μιθριδάτης) Francesco Bianchi (Φραντσέσκο Μπιάνκι)(αμφισβ.) 1781 Γένοβα
Il Mitridate Eupatore (Μιθριδάτης ο Ευπάτωρ) Αλεσσάντρο Σκαρλάττι Girolamo Frigimelica Roberti 1707 Βενετία, Teatro San Giovanni Crisostomo
Mitridate, Re di Ponto (Μιθριδάτης, βασιλιάς του Πόντου) Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ Vittorio Amadeo Cigna-Santi 1770 Μιλάνο, Teatro Regio Ducale
Der Moloch (Μολώχ) Max von Schillings (Μαξ Φον Σίλλινγκς) Emil Gerhäuser 1915 Δρέσδη, Hofoper
Il Mondo della Luna (Ο κόσμος της Σελήνης) Γιόζεφ Χάυντν Κάρλο Γκολντόνι 1777 Φερτέντ Ουγγ., Eszterháza
Monna Vanna (Μόννα Βάννα) Henry Février (Aνρί Φεβριέ) Μορίς Μαίτερλινκ 1909 Παρίσι, Opéra
La Morte di Cesare (O θάνατος του Καίσαρος) Francesco Bianchi (Φραντσέσκο Μπιάνκι) Gaetano Sertor 1788 Βενετία, Teatro San Samuele
La Morte di Cleopatra (Ο θάνατος της Κλεοπάτρας) Francesco Bianchi (Φραντσέσκο Μπιάνκι) S. Bonaiuti 1801 Λονδίνο, King's Theater in the Haymarket
Mose in Egitto (Ο Μωυσής στην Αίγυπτο) Τζοακίνο Ροσσίνι Andrea Leone Tottola 1818 Νεάπολη, Teatro San Carlo
Moses und Aron (Μωυσής και Ααρών) Άρνολντ Σένμπεργκ ο συνθέτης 1932 (1957) Ζυρίχη, Stadttheater
La Muette de Portici (Η βουβή του Πόρτιτσι) Daniel Auber (Ντανιέλ Ωμπέρ) Germain Delavigne & Eugène Scribe 1828 Παρίσι, Opéra, Salle Le Peletier
Μαζέπα Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι Βίκτορ Μπουρένιν 1884 Μόσχα, θέατρο Μπολσόι
Μότσαρτ και Σαλιέρι Νικολάι Ρίμσκυ-Κόρσακοφ Πούσκιν 1898 Μόσχα, θέατρο Σολοντόβνικοφ
Μπορίς Γκοντουνόφ Μοντέστ Μουσσόργκσκι ο συνθέτης 1874 Αγία Πετρούπολη, θέατρο Μαριίνσκυ
Η Mύτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς πλείονες 1930 Λένινγκραντ, Μάλυ Οπέρνυ (Αγία Πετρούπολη, θέατρο Μιχαηλόφσκι)
Nabucco (Ναμπούκο) Τζουζέπε Βέρντι Temistocle Solera 1842 Μιλάνο, Teatro alla Scala
Eine Nacht in Venedig (Μια νύχτα στη Βενετία) Γιόχαν Στράους υιός F. Zell & Richard Genée 1883 Βερολίνο, Neues Friedrich Wilhelmstadisches Theater
Naïs (Ναΐς) Ζαν Φιλίπ Ραμώ Louis de Cahusac 1749 Παρίσι, Académie Royale de Musique
La Naissance d' Osiris (Η γέννηση του Όσιρι) Ζαν Φιλίπ Ραμώ Louis de Cahusac 1754 Φονταινεμπλώ
Natoma (Νατόμα) Victor Herbert (Βίκτορ Χέρμπερτ) Joseph D. Redding 1911 Φιλαδέλφεια, Metropolitan Opera House
Nausicaa (Ναυσικά) August Bungert (Άουγκουστ Μπούνγκερτ) 1901 Δρέσδη, Hofoper
La Navarraise (Η Ναβαρέζα) Jules Massenet (Ζυλ Μασνέ) Jules Claretie & Henri Cain 1894 Λονδίνο, Royal Opera House Covent Garden
Neró i Acté (Νέρων και Ακτή) Jοan Manén (Xοάν Μανέν 1903
Néron (Νέρων) Άντον Ρουμπινστάιν Jules Barbier 1897 Αμβούργο, Theater am Dammtor
Nerone (Νέρων) (ημιτελές) Arrigo Boito (Αρρίγκο Μπόιτο) ο συνθέτης 1924 (μεταθαν.) Μιλάνο, Teatro alla Scala
Nevěsta messinská (Η μνηστή της Μεσσήνης) Zdeněk Fibich (Ζντένεκ Φίμπιχ) Otakar Hostinský 1884 Πράγα, Národní divadlo
El Niño (Το Βρέφος) John Adams (Τζον Άνταμς) πλείονες 2000 Παρίσι, Théâtre du Châtelet
Niobe (Νιόβη) Heinrich Sutermeister (Χάινριχ Σούτερμάιστερ) Peter Sutermeister 1946
Nixon in China (Ο Νίξον στην Κίνα) John Adams (Τζον Άνταμς) Alice Goodman 1987 Χιούστον, Grand Opera
Norma (Νόρμα) Βιντσέντσο Μπελλίνι Felice Romani 1831 Μιλάνο, Teatro alla Scala
Notre Dame (Νοτρ Νταμ) Franz Schmidt (Φραντς Σμιτ) ο συνθέτης & Leopold Wilk 1914 Βιέννη
Noye's Fludde (Η πλημμύρα του Νώε) Μπέντζαμιν Μπρίτεν άγνωστος 1958 Άλντεμπουργκ Festival, Orford Church
Le Nozze d’ Ercole e d’ Ebe (Οι γάμοι της Ήβης και του Ηρακλέους) Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ άγνωστος 1747 Δρέσδη, Schloss Pillnitz
Le Nozze di Figaro (Οι γάμοι του Φίγκαρο) Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ Lorenzo da Ponte 1786 Βιέννη, Burgtheater
Le Nozze di Teti e di Peleo (Οι γάμοι της Θέτιδας και Πηλέα) Francesco Cavalli (Φραντσέσκο Καβάλλι) Orazio Persiani 1639 Βενετία, Teatro San Cassiano
Ντάμα πίκα Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι Μοντέστ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι 1890 Αγία Πετρούπολη, θέατρο Μαριίνσκυ
Oberon (Όμπερον) Καρλ Μαρία φον Βέμπερ James Planché 1826 Λονδίνο, Royal Opera House
Oberto (Ομπέρτο) Τζουζέπε Βέρντι Temistocle Solera 1839 Μιλάνο, Teatro alla Scala
Œdipe (Οιδίπους) George Enescu (Τζόρζε Ενέσκου) Edmond Fleg 1936 Παρίσι, Opéra Garnier
Œdipe à Colone (Οιδίπους επί Κολονώ) Antonio Sacchini (Αντόνιο Σακκίνι) Nicolas-François Guillard 1786 Βερσαλλίες
Oedipus rex (Οιδίπους Τύραννος) Ιγκόρ Στραβίνσκι Ζαν Κοκτώ 1927 Παρίσι, Théâtre Sarah Bernhardt
L’ Olimpiade (Ολυμπιάδα) Αντόνιο Βιβάλντι Metastasio 1734 Βενετία, Teatro Sant' Angelo
L’ Olimpiade (Ολυμπιάδα) Τζιοβάννι Μπαττίστα Περγκολέζι Metastasio 1735 Ρώμη, Teatro di Tordinona
L’ Olimpiade (Ολυμπιάδα ) Ferdinando Bertoni (Φερντινάντο Μπερτόνι) Metastasio 1765 Βενετία
L’ Olimpiade (Ολυμπιάδα ) Francesco Bianchi (Φραντσέσκο Μπιάνκι) Metastasio 1781 Μιλάνο, Teatro alla Scala
Die Opferung des Gefangenen (Η θυσία των αιχμαλώτων) Egon Wellesz (Έγκον Βέλες) 1932
Orazi e Curiazi (Οράτιοι και Κουριάτιοι) Saverio Mercadante (Σαβέριο Μερκαντάντε) Salvadore Cammarano 1846 Νεάπολη, Teatro San Carlo
Oreste (Ορέστης) Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ άγνωστος 1734 Λονδίνο, Covent Garden Theatre
Oreste in Tauride (O Ορέστης στην Ταυρίδα) Vincenzo Federici (Βιντσέντσο Φεντερίτσι) 1804 Μιλάνο
Orestes (Ορέστεια ) Felix Weingartner (Φέλιξ Βάινγκάρτνερ) 1902 Λειψία, Opernhaus
L’ Orfeide (Ορφεΐδα) (τριλογία) Gian Francesco Malipiero (Τζαν Φραντσέσκο Μαλιπιέρο) ο συνθέτης 1925) Ντύσσελντορφ, Stadttheater
L’ Orfeo (Ορφέας) Κλάουντιο Μοντεβέρντι Alessandro Striggio 1607 Μάντοβα
Orfeo (Ορφέας) Luigi Rossi (Λουίτζι Ρόσσι) Francesco Buti 1647 Παρίσι, Palais Cardinal (μετέπειτα Royal)
Orfeo ed Euridice (Ορφέας και Ευρυδίκη) Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ Ranieri de' Calzabigi 1762 Βιέννη, Burgtheater
Orfeo ed Euridice (Ορφεύς και Ευρυδίκη) Ferdinando Bertoni (Φερντινάντο Μπερτόνι) Ranieri de' Calzabigi 1776 Βενετία, Teatro San Benedetto
Ormindo (Ορμίντο) Francesco Cavalli (Φραντσέσκο Καβάλλι) Giovanni Faustini 1644 Βενετία, Teatro San Cassiano
Orphée aux enfers (Ο Ορφέας στον Άδη) Ζακ Όφενμπαχ Ludovic Halévy & Hector-Jonathan Crémieux 1858 Παρίσι, Théâtre des Bouffes-Parisiens
Orpheus oder Die wunderbare Beständigkeit der Liebe (Ορφέας ή Η θαυμαστή σταθερότητα της αγάπης) Georg Philipp Telemann (Γκέοργκ Φίλιπ Τέλεμαν) ο συνθέτης 1726 Αμβούργο, Theater am Gänsemarkt
Orpheus og Eurydike (Ορφέας και Ευρυδίκη) Johann Gottlieb Naumann (Γιόχαν Γκότλιμπ Νάουμαν) 1786 Κοπεγχάγη
Orpheus und Eurydike (Ορφέας και Ευρυδίκη) Ernst Krenek (Ερνστ Κρένεκ) Oskar Kokoschka 1926
Orlando (Ορλάνδος) Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ C.S.Capece 1733 Λονδίνο, King's Theatre
Orlando furioso (Ορλάνδος μαινόμενος) Αντόνιο Βιβάλντι Grazio Braccioli 1727 Βενετία, Teatro Sant' Angelo
Orontea (Οροντέα) Antonio Cesti (Αντόνιο Τσέστι) Giacinto Andrea Cicognini & Giovanni Apolloni 1656 Ίννσμπρουκ
Orontes (Ορόντης (όπερα)) Johann Theile (Γιόχαν Τάιλε) 1678 Αμβούργο, Theater am Gänsemarkt
Orseolo (Ορσέoλο) Ildebrando Pizzetti (Ιλντεμπράντο Πιτσέττι) 1935 Φλωρεντία
Otello, ossia Il Moro di Venezia (Οθέλλος ή Ο Μαυριτανός της Βενετίας) Τζοακίνο Ροσσίνι Francesco Maria Berio di Salsa 1816 Νεάπολη, Teatro del Fondo
Otello (Οθέλλος) Τζουζέπε Βέρντι Arrigo Boito 1887 Μιλάνο, Teatro alla Scala
Ottone, re di Germania (Όθων, βασιλιάς της Γερμανίας) Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ Nicola Francesco Haym 1723 Λονδίνο, King's Theatre
Όνειρο του Βόλγα Αντόν Αρένσκι ο συνθέτης 1892 Μόσχα, θέατρο Μπολσόι
Ορέστεια Σεργκέι Τανέγιεφ A.A. Wenkstern 1895 Αγία Πετρούπολη, θέατρο Μαριίνσκυ
Ουίλιαμ Ράτκλιφ Σεζάρ Κούι ο συνθέτης & Βίκτορ Κρύλοφ 1868 Αγία Πετρούπολη, θέατρο Μαριίνσκυ
Ουντίνα Αλεξέι φον Λβοφ Βλαντιμίρ Αλεξάντροβιτς Σολογκούμπ 1848 Αγία Πετρούπολη
Padmâvatî (Παντμάβατι) Albert Roussel (Αλμπέρ Ρουσέλ) Louis Laloy 1923 Παρίσι, Opéra
Paganini (Παγκανίνι) Φραντς Λέχαρ Paul Knepler & Béla Jenbach 1925 Βιέννη, Johann-Strauss-Theater
Pagliacci (Παλιάτσοι) Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο ο συνθέτης 1892 Μιλάνο, Teatro dal Verme
Les Paladins (Οι Παλαντίνοι) Ζαν Φιλίπ Ραμώ Jean-François Duplat de Monticourt 1760 Παρίσι, Académie Royale de Musique
Palestrina (Παλεστρίνα) Hans Pfitzner (Χανς Πφίτσνερ) ο συνθέτης 1917 Μόναχο, Prinzregententheater
Panurge (Πανούργος) Jules Massenet (Ζυλ Μασνέ) Georges Spitzmuller & Maurice Boukay 1913 Παρίσι, Théâtre de la Gaîté
Panurge dans lîle des lanternes (Ο Πανούργος στο νησί των φανών) André Grétry (Αντρέ Γκρετρύ) Etienne Morel de Chédeville 1785 Παρίσι, Opéra
Paride ed Elena (Πάρις και Ελένη) Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ Ranieri de' Calzabigi 1770 Βιέννη, Burgtheater
Parsifal (Πάρσιφαλ) Ρίχαρντ Βάγκνερ ο συνθέτης 1882 Μπαϋρόυτ, Festspielhaus
Partenope (Παρθενόπη) Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ άγνωστος 1730 Λονδίνο, King's Theatre
Paul Bunyan (Πωλ Μπάνυαν) Μπέντζαμιν Μπρίτεν W. H. Auden 1941 Νέα Υόρκη, Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Brander Matthews Hall
Les Pecheurs de perles (Αλιείς μαργαριταριών) Ζωρζ Μπιζέ Eugène Cormon & Michel Carré 1863 Παρίσι, Théâtre Lyrique
Pelleas et Melisande (Πελλέας και Μελισσάνθη) Κλωντ Ντεμπυσσύ Μορίς Μαίτερλινκ 1902
Pénélope (Πηνελόπη) Γκαμπριέλ Φωρέ René Fauchois 1913 Μόντε Κάρλο, Opéra, Salle Garnier
Penthesilea (Πενθεσίλεια) Othmar Schoeck (Ότμαρ Σεκ) ο συνθέτης 1927 Όπερα της Δρέσδης
La Perichole (Λα Περισόλ) Ζακ Όφενμπαχ Henri Meilhac & Ludovic Halévy 1868 Παρίσι, Théâtre des Variétés
Persée (Περσεύς) Ζαν Μπατίστ Λυλί Philippe Quinault 1682 Παρίσι, Académie Royale de musique, théâtre du Palais-Royal
Peter Grimes (Πήτερ Γκράιμς) Μπέντζαμιν Μπρίτεν Montagu Slater 1945 Λονδίνο, Sadler's Wells
Phaéton (Φαέθων) Ζαν Μπατίστ Λυλί Philippe Quinault 1683 Βερσαλλίες, palais royal
Philémon et Baucis (Φιλήμων και Βαυκίς) Σαρλ Γκουνώ Jules Barbier & Michel Carré 1860 Παρίσι, Théâtre Lyrique
Phryné (Φρύνη) Καμίγ Σαιν-Σανς Lucien Augé de Lassus 1893 Παρίσι, Opéra-Comique
Pique Dame (Ντάμα πίκα ) Franz von Suppé (Φραντς φον Σουππέ) άγνωστος 1864 Γκρατς, Thalia-Theater
Piramo e Tisbe (Πίραμος και Θίσβη) Francesco Bianchi (Φραντσέσκο Μπιάνκι) Gaetano Sertor 1783 Βενετία, Teatro La Fenice
Il Pirata (Ο Πειρατής ) Βιντσέντσο Μπελλίνι Felice Romani 1827 Μιλάνο, Teatro alla Scala
The Pirates of Penzance, or The Slave of Duty (Οι πειρατές του Πενζάνς ή Ο σκλάβος του καθήκοντος) Arthur Sullivan (Άρθουρ Σάλλιβαν) W. S. Gilbert 1879 Νέα Υόρκη, Fifth Avenue Theatre
Pirro (Πύρρος) Francesco Bianchi (Φραντσέσκο Μπιάνκι) 1793 Βενετία
Platée ou Junon jalouse (Πλαταία ή Η Ήρα ζηλεύει) Ζαν Φιλίπ Ραμώ Jacques Autreau & Le Valois d'Orville 1745 Βερσαλλίες
Poliuto (Πολύευκτος) Γκαετάνο Ντονιτσέττι Salvadore Cammarano 1848 Νεάπολη, Teatro San Carlo
Poltis, oder Das gerettete Troja (Η σωθείσα Τροία) Johann Adam Hiller (Γιόχαν Άνταμ Χίλλερ) G.S.Brunner and Magister Steinel 1777 Λειψία, Rannstädter Thore
Polyeucte (Πολύευκτος) Σαρλ Γκουνώ Jules Barbier & Michel Carré 1878 Παρίσι, Opéra Garnier
Il Pomo d' oro (Χρυσό μήλο ) Antonio Cesti (Αντόνιο Τσέστι) Francesco Sbarra 1668 Βιέννη, αυτοκρατορική αυλή
Porgy and Bess (Πόργκυ και Μπες) Τζορτζ Γκέρσουιν DuBose Heyward & Ira Gershwin 1935 Βοστώνη, Colonial Theatre
Poro (Πώρος) Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ Metastasio 1731 Λονδίνο, King's Theatre
Le Postillon de Lonjumeau (Ο ταχυδρόμος του Λονζυμώ) Adolphe Adam (Αντόλφ Αντάμ) Adolphe de Leuven & Brunswick 1836 Παρίσι, Opéra-Comique
Il Prigioniero (Ο φυλακισμένος) Luigi Dallapiccola (Λουίτζι Νταλλαπίκκολα) ο συνθέτης 1949 Φλωρεντία, Teatro Comunale
Příhody lišky Bystroušky (Η πονηρή αλεπουδίτσα) Leoš Janáček (Λέος Γιάνατσεκ) ο συνθέτης 1924 Μπρνο
Prima la musica, poi le parole (Πρώτα η μουσική, μετά τα λόγια) Αντόνιο Σαλιέρι Giovanni Battista Casti 1786 Βιέννη, Schloss Schönbrunn, Orangerie
Prodaná nevěsta (Η πουλημένη μνηστή) Μπέντριχ Σμέτανα Karel Sabina 1866 Πράγα, Prozatímní divadlo
Prométhée (Προμηθέας) Γκαμπριέλ Φωρέ Jean Lorrain & Ferdinand Hérold 1900 Μπεζιέρ, Arènes
Le Prophète (Ο Προφήτης) Giacomo Meyerbeer (Τζάκομο Μέγιερμπεερ) Eugène Scribe 1849 Παρίσι, Opéra
Proserpine (Περσεφόνη) Ζαν Μπατίστ Λυλί Philippe Quinault 1680 Σαιν-Ζερμαίν-αν-Λαι
Der Prozess (Η Δίκη) Gottfried von Einem (Γκότφριντ φον Άινεμ) Boris Blacher & Heinz von Cramer 1953 Ζάλτσμπουργκ Festival
Psyché (Ψυχή) Ζαν Μπατίστ Λυλί Thomas Corneille & Fontenelle 1678 Σαιν-Ζερμαίν-αν-Λαι
Psyché (Ψυχή) Ambroise Thomas (Αμπρουάζ Τομά) Jules Barbier & Michel Carré 1857 Παρίσι, Opéra-Comique
I Puritani (Οι Πουριτανοί) Βιντσέντσο Μπελλίνι Carlo Pepoli 1835 Παρίσι, Théâtre-Italien
Pygmalion (Πυγμαλίων) Ζαν Φιλίπ Ραμώ Ballot de Sovot 1748 Παρίσι, Académie Royale de Musique
Ο Παίκτης Σεργκέι Προκόφιεφ ο συνθέτης 1929 Βρυξέλλες, Théâtre Royal de la Monnaie
Η Παρθένος της Ορλεάνης Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι ο συνθέτης 1881 Αγία Πετρούπολη, θέατρο Μαριίνσκυ
Ο Πέτρινος επισκέπτης Αλεξάντερ Νταργκομύζκυ Πούσκιν 1872 Αγία Πετρούπολη, θέατρο Μαριίνσκυ
Πόλεμος και Ειρήνη Σεργκέι Προκόφιεφ ο συνθέτης & Μίρα Μέντελσον 1946 Λένινγκραντ, θέατρο Μάλυ
Πρίγκηπας Ίγκορ Αλεξάντερ Μποροντίν ο συνθέτης 1890 Αγία Πετρούπολη, θέατρο Μαριίνσκυ
Πύρινος άγγελος Σεργκέι Προκόφιεφ ο συνθέτης 1955 (μεταθαν.) Βενετία, Teatro La Fenice
Radamisto (Ρανταμίστο) Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ Nicola Francesco Haym (?) 1720 Λονδίνο, King's Theatre
The Rake's Progress (Η πορεία ενός ασώτου) Ιγκόρ Στραβίνσκι W. H. Auden & Chester Kallman 1951 Βενετία, Teatro La Fenice
The Rape of Lucretia (Ο βιασμός της Λουκρητίας) Μπέντζαμιν Μπρίτεν Ronald Duncan 1946 Γκλύντεμπουρν Οpera Festival
Rappresentatione di anima e di corpo (Αναπαράσταση της ψυχής και του σώματος) Emilio de Cavalieri (Εμίλιο ντε Καβαλιέρι) Agostino Manni 1600 Ρώμη
Ratcliff (Ράτκλιφ) Volkmar Andreae (Φόλκμαρ Αντρέε) 1920
El Retablo de maese Pedro (Το κουκλοθέατρο του μαστρο-Πέτρου) Manuel de Falla (Μανουέλ ντε Φάλια) ο συνθέτης 1923 Παρίσι, Palais de princesse de Polignac
Le Rêve (Το όνειρο) Alfred Bruneau (Αλφρέ Μπρυνώ) 1891
Re Enzo (Βασιλιάς Έντσο) Ottorino Respighi (Οττορίνο Ρεσπίγκι) Alberto Donini 1905
Il Re pastore (Ο βασιλιάς βοσκός) Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ Metastasio 1756 Βιέννη, Burgtheater
Il Re pastore (Ο βασιλιάς βοσκός) Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ Metastasio 1775 Ζαλτσμπουργκ, Erzbischofs Palais
La Reine de Saba (Η Βασίλισσα του Σαβά) Σαρλ Γκουνώ Jules Barbier & Michel Carré 1862 Παρίσι, Opéra, Salle Le Peletier
Rhea (Ρέα) Σπυρίδων Σαμάρας Paul Milliet 1908 Φλωρεντία, Teatro Verdi
Das Rheingold (Ο χρυσός του Ρήνου) Ρίχαρντ Βάγκνερ ο συνθέτης 1869 Μόναχο, Hofoper
Riccardo Primo (Ριχάρδος Α΄) Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ Paolo Antonio Rolli 1727 Λονδίνο, King's Theatre
Ricciardo e Zoraide (Ριχάρδος και Ζωραΐδα) Τζοακίνο Ροσσίνι Francesco Maria Berio di Salsa 1818 Νεάπολη, Teatro San Carlo
Richard Coeur-de-lion (Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος) André Grétry (Αντρέ Γκρετρύ) Michel-Jean Sedaine 1784 Παρίσι, Théâtre-Italien
Rienzi (Ριέντσι) Ρίχαρντ Βάγκνερ ο συνθέτης 1842 Όπερα της Δρέσδης
Rigoletto (Ριγκολέττο) Τζουζέπε Βέρντι Francesco Maria Piave 1851 Βενετία, Teatro La Fenice
Rinaldo (Ρινάλντο) Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ Giacomo Rossi 1711 Λονδίνο, Queen's Theatre
Risurrezione (Ανάσταση) Franco Alfano (Φράνκο Αλφάνο) Cesare Hanau 1904 Τορίνο, Teatro Vittorio Emanuele
Il Ritorno d' Ulisse in patria (Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα) Κλάουντιο Μοντεβέρντι Giacomo Badoaro 1640 Βενετία, Teatro Santi Giovanni e Paolo
Roberto Devereux ossia Il conte di Essex (Ρομπέρτο Ντεβερέ ή Ο κόμης του Έσσεξ) Γκαετάνο Ντονιτσέττι Salvadore Cammarano 1837 Νεάπολη, Teatro San Carlo
Robert le Diable (Ροβέρτος ο Διάβολος) Giacomo Meyerbeer (Τζάκομο Μέγιερμπεερ) Eugène Scribe & Casimir Delavigne 1831 Παρίσι, Opéra
Robin Hood (Ρομπέν των δασών) George Alexander Macfarren (Τζορτζ Αλεξάντερ Μακφάρεν) 1860
Robin Hood (Ρομπέν των δασών) Albert Dietrich (Άλμπερτ Ντήτριχ) Reinhard Mosen 1879 Φραγκφούρτη
Rodelinda (Ροντελίντα) Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ Nicola Francesco Haym 1725 Λονδίνο, King's Theatre
Rodrigo (Ροντρίγκο) Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ άγνωστος 1708 Φλωρεντία, Teatro di via del Cocomero
Le Roi Arthus (Βασιλιάς Αρθούρος) Ernest Chausson (Ερνέστ Σωσσόν) ο συνθέτης 1903 (μεταθαν.) Βρυξέλλες, Théâtre Royal de la Monnaie
Le Roi de Lahore (Ο βασιλιάς της Λαχόρης) Jules Massenet (Ζυλ Μασνέ) Louis Gallet 1877 Παρίσι, Opéra Garnier
Le Roi d’ Ys (Ο βασιλιάς του Υς) Édouard Lalo (Εντουάρ Λαλό) Édouard Blau 1888 Παρίσι, Opéra-Comique
Le Roi malgre lui (Βασιλιάς με το στανιό) Emmanuel Chabrier (Εμανουέλ Σαμπριέ) Emile de Najac & Paul Burani 1887 Παρίσι, Opéra-Comique, Salle Favart
Roland (Ρολάνδος ) Ζαν Μπατίστ Λυλί Philippe Quinault 1685 Παρίσι, Académie Royale de musique
Romeo et Juliette (Ρωμαίος και Ιουλιέτα) Σαρλ Γκουνώ Jules Barbier & Michel Carré 1867
La Rondine (Το χελιδόνι) Τζάκομο Πουτσίνι Giuseppe Adami 1917 Μόντε Κάρλο, Opéra
Der Rosenkavalier (Ο ιππότης με το Ρόδο) Ρίχαρντ Στράους Hugo von Hofmannsthal 1911 Όπερα της Δρέσδης
Rusalka (Ρουσάλκα) Αντονίν Ντβόρζακ Jaroslav Kvapil 1901 Πράγα, Národní divadlo
Ρουσλάν και Λουντμίλλα Μιχάιλ Γκλίνκα πλείονες 1842 Αγία Πετρούπολη, θέατρο Μπολσόι-Καμένυ
Saffò (Σαπφώ) Giovanni Pacini (Τζοβάννι Πατσίνι) Salvadore Cammarano 1840 Νεάπολη, Teatro San Carlo
Saint François d’ Assise (Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης) Ολιβιέ Μεσιάν ο συνθέτης 1983 Παρίσι, Opéra
Sakuntala (Σακούνταλα) Karl von Perfall (Καρλ φον Πέρφαλ) 1853
Sakuntala (Σακούνταλα) Felix Weingartner (Φέλιξ Βάινγκάρτνερ) 1884 Βαϊμάρη
Salome (Σαλώμη) Ρίχαρντ Στράους ο συνθέτης 1905 Όπερα της Δρέσδης
Samson et Dalila (Σαμψών και Δαλιδά) Καμίγ Σαιν-Σανς Ferdinand Lemaire 1877 Βαϊμάρη, Grossherzogliches Theater
Sant' Alessio (Άγιος Αλέξιος) Stefano Landi (Στέφανο Λάντι) Giulio Rospigliosi 1631 Ρώμη, Palazzo Barberini ai Giubbonari
Sapho (Σαπφώ) Σαρλ Γκουνώ Émile Augier 1851 Παρίσι, Opéra, Salle Le Peletier
Sapho (Σαπφώ) Jules Massenet (Ζυλ Μασνέ) Henri Cain & Arthur Bernède 1897 Παρίσι, Opéra-Comique
Satanella (Σατανέλλα) Michael William Balfe (Μάικλ Ουίλιαμ Μπαλφ) 1858
Satanella (Σατανέλλα) Emil von Řezníček (Εμιλ φον Ρεζνίτσεκ) ο συνθέτης 1888
Saul og David (Σαούλ και Δαυίδ) Carl Nielsen (Καρλ Νίλσεν) Einar Christiansen 1902 Κοπεγχάγη, Det Kongelige Teater
La Scala di seta (Η μεταξένια σκάλα) Τζοακίνο Ροσσίνι Giuseppe Maria Foppa 1812 Βενετία, Teatro San Moisè
Scanderberg (Σκεντέρμπεης) François Francoeur (Φρανσουά Φρανκέρ) 1735
Der Schauspieldirektor (Ο καλλιτεχνικός διευθυντής) Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ Gottlieb Stephanie 1786 Βιέννη, Schloss Schönbrunn, Orangerie
Die Schweigsame Frau (Η σιωπηλή γυναίκα) Ρίχαρντ Στράους Στέφαν Τσβάιχ 1935 Όπερα της Δρέσδης
Scipione africano (Σκιπίων ο Αφρικανός) Francesco Bianchi (Φραντσέσκο Μπιάνκι) Nicolò Minato 1787 Νεάπολη, Teatro San Carlo
Scylla et Glaucus (Σκύλλα και Γλαύκος) Jean-Marie Leclair l'aîné (Ζαν-Μαρί Λεκλαίρ ο πρεσβύτερος) d'Albaret 1746 Παρίσι, Académie Royale de Musique
Il Segreto di Susanna (Το μυστικό της Σουζάννας) Ermanno Wolf-Ferrari (Ερμάννο Βολφ-Φερράρι) Enrico Golisciani 1909 Μόναχο, Hoftheater
Seleuco, re di Siria (Σέλευκος, βασιλιάς της Συρίας) Francesco Bianchi (Φραντσέσκο Μπιάνκι) Mattia Botturini 1791 Βενετία, Teatro San Benedetto
Semele (Σεμέλη) Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ William Congreve 1744 Λονδίνο, Theatre Royal, Covent Garden
Semiramide (Σεμίραμις) Τζοακίνο Ροσσίνι Gaetano Rossi 1823 Βενετία, Teatro La Fenice
Serse (Ξέρξης) Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ άγνωστος 1738 Λονδίνο, King's Theatre
La Serva padrona (Η Υπηρέτρια Κυρά) Τζιοβάννι Μπαττίστα Περγκολέζι Gennarantonio Federico 1733 Νεάπολη, Teatro San Bartolomeo
Si j’ etais roi (Αν ήμουν βασιλιάς) Adolphe Adam (Αντόλφ Αντάμ) Adolphe d'Ennery & Jules-Henri Brésil 1852 Παρίσι, Théâtre Lyrique
Le Siege de Corinthe (Πολιορκία της Κορίνθου) Τζοακίνο Ροσσίνι Luigi Balocchi & Alexandre Soumet 1826 Παρίσι, Opéra, Salle Le Peletier
Siegfried (Ζίγκφριντ) Ρίχαρντ Βάγκνερ ο συνθέτης 1876 Μπαϋρόυτ, Festspielhaus
Silvana (Σιλβάνα) Καρλ Μαρία φον Βέμπερ Franz Karl Hiemer 1810 Φραγκφούρτη
Simon Boccanegra (Σίμον Μποκανέγκρα) Τζουζέπε Βέρντι Francesco Maria Piave 1857 Μιλάνο, Teatro alla Scala
Il Sogno di Scipione (Το όνειρο του Σκιπίωνα) Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ Metastasio 1772 Ζαλτσμπουργκ, Erzbischofs Palais
Die Soldaten (Οι στρατιώτες) Bernd Alois Zimmermann (Μπερντ Αλόις Τσίμερμαν) ο συνθέτης 1965 Κολωνία, Oper
La Sonnambula (Η υπνοβάτις) Βιντσέντσο Μπελλίνι Felice Romani 1831 Μιλάνο, Teatro Carcano
Sosarme, re di Media (Σωσάρμης, βασιλιάς της Μηδίας) Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ άγνωστος 1732 Λονδίνο, King's Theatre
Stiffelio (Στιφέλιο) Τζουζέπε Βέρντι Francesco Maria Piave 1850 Τεργέστη, Teatro Grande
Storia d’amore o La biondinetta (Ιστορία έρωτα ή H ξανθούλα) Σπυρίδων Σαμάρας Paul Milliet 1903 Μιλάνο, Teatro Lirico Internazionale
La Straniera (Η ξένη ) Βιντσέντσο Μπελλίνι Felice Romani 1829 Μιλάνο, Teatro alla Scala
Straszny dwór (Το στοιχειωμένο κάστρο) Stanisław Moniuszko (Στανισλάβ Μονιούσκο) Jan Chęciński 1865 Βαρσοβία, Teatr Wielki
Stratonice (Στρατονίκη) Étienne Méhul (Ετιέν Μεΰλ) François-Benoît Hoffman 1792 Παρίσι, Comédie-Italienne
Suor Angelica (Αδελφή Αγγελική) Τζάκομο Πουτσίνι Giovacchino Forzano 1918 Νέα Υόρκη, Metropolitan Opera
Σάντκο Νικολάι Ρίμσκυ-Κόρσακοφ πλείονες 1898 Μόσχα, θέατρο Σολοντόβνικοφ
Σαρδανάπαλος Αλεξάντρ Φαμίντσιν 1875
Il Tabarro (Μανδύας) Τζάκομο Πουτσίνι Giuseppe Adami 1918 Νέα Υόρκη, Metropolitan Opera
Tamerlano (Ταμερλάνος) Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ Nicola Francesco Haym 1724 Λονδίνο, King's Theatre
Tancrède (Ταγκρέδος) Αντρέ Καμπρά Antoine Danchet 1702 Παρίσι, Opéra
Tancredi (Ταγκρέδος) Τζοακίνο Ροσσίνι Gaetano Rossi & Luigi Lechi 1813 Βενετία, Teatro La Fenice
Tannhäuser (Τανχόυζερ) Ρίχαρντ Βάγκνερ ο συνθέτης 1845 Όπερα της Δρέσδης
Tarquin (Ταρκύνιος) Ernst Krenek (Έρνστ Κρένεκ) Emmet Lavery 1950
Telemaco (Τηλέμαχος) Francesco Bianchi (Φραντσέσκο Μπιάνκι) (αμφισβ.) 1800 Κρεμόνα
Telemaco, ossia L’ isola di Circe (Τηλέμαχος ή Το νησί της Κίρκης) Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ Marco Coltellini 1765 Βιέννη, Burgtheater
Telemaco ed Eurice nell’ isola di Calipso (Ο Τηλέμαχος και η Ευρυδίκη στο νησί της Καλυψώς) Ferdinando Bertoni (Φερντινάντο Μπερτόνι) Arcade Echillo Acanzio 1776 Βενετία
Temistocle (Θεμιστοκλής) Johann Christian Bach (Γιόχαν Κρίστιαν Μπαχ) Mattia Verazi 1772 Μάννχάιμ, Hoftheater
Der Templer und die Jüdin (Ο Ναΐτης και η Εβραία) Heinrich Marschner (Χάινριχ Μάρσνερ) Wilhelm August Wohlbrück 1829 Λειψία, Stadttheater
La Teodora augusta (Η Αυγούστα Θεοδώρα) Αλεσσάντρο Σκαρλάττι Adriano Morselli 1692 Νεάπολη, Palazzo Reale
Teseo (Θησέας) Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ Nicola Francesco Haym 1713 Λονδίνο, Queen's Theatre
La Testa di bronzo (Το μπρούντζινο κεφάλι) Saverio Mercadante (Σαβέριο Μερκαντάντε) Felice Romani 1827 Λαρανχέιρας Λισσαβώνας, ιδιωτ. θέατρο
Die Teufel von Loudun (Οι διάβολοι του Λουντέν) Krzysztof Penderecki (Κρύστοφ Πεντερέτσκι) ο συνθέτης 1969 Αμβούργο, Staatsoper
Thaïs (Θαΐς) Jules Massenet (Ζυλ Μασνέ) Louis Gallet 1894 Παρίσι, Opéra Garnier
Thamos, König in Ägypten (Θάμος, βασιλιάς στην Αίγυπτο) Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ Tobias Philipp Gebler 1779 Βιέννη, Theater am Kärntnertor
Théodora (Θεοδώρα) Xavier Leroux (Ξαβιέ Λερού) 1907
Theophano (Byzanz) (Θεοφανώ-Βυζάντιο) Paul Graener (Πάουλ Γκραίνερ) Otto Anthes 1918 Μόναχο, Hoftheater
Thésée (Θησέας) Ζαν Μπατίστ Λυλί Philippe Quinault 1675 Σαιν-Ζερμαίν-αν-Λαι
Tiefland (Κάμπος) Eugen d’ Albert (Εζέν ντ' Αλμπέρ) Rudolf Lothar 1903 Πράγα, Neues Deutsches Theater
Tigra (Η τίγρις) (ημιτελής) Σπυρίδων Σαμάρας Renato Simoni 1911
Il Tigrane (Τιγράνης) Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ Κάρλο Γκολντόνι 1743 Κρέμα
Till Eulenspiegel (Όιλεσπίγκελ) Emil von Řezníček (Έμιλ φον Ρεσνίτσεκ) ο συνθέτης 1900
Tito Manlio (Τίτος Μάνλιος) Αντόνιο Βιβάλντι Matteo Noris 1719 Μάντοβα, Teatro Arciducale
Tobias Wunderlich (Ο καταπληκτικός Τωβίας) Joseph Haas (Γιόζεφ Χάαζ) Ludwig Strecker der Jüngere 1937 Κάσσελ
Tolomeo, re di Egitto (Πτολεμαίος, βασιλιάς της Αιγύπτου) Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ Nicola Francesco Haym 1728 Λονδίνο, King's Theatre
Tom Jones (Τομ Τζόουνς) François-André Danican Philidor (Φρανσουά-Αντρέ Ντανικάν Φιλιντόρ) A.-A.-Henri Poisenet & Bertin Davesne & Michel-Jean Sedaine 1765 Παρίσι, Comédie-Italienne
Le Toréador ou L'accord parfait (Ο ταυρομάχος ή Η τέλεια συναλλαγή) Adolphe Adam (Αντόλφ Αντάμ) François Sauvage 1849 Παρίσι, Opéra-Comique
Torvaldo e Dorliska (Τορβάλντο και Ντορλίσκα) Τζοακίνο Ροσσίνι Cesare Sterbini 1815 Ρώμη, Teatro Valle
Tosca (Τόσκα) Τζάκομο Πουτσίνι Luigi Illica & Giuseppe Giacosa 1900 Ρώμη, Teatro Costanzi
Die Tote Stadt (Η νεκρή πόλη) Erich Wolfgang Korngold (Έριχ Βόλφγκανγκ Κόρνγκολντ) ο συνθέτης & Julius Korngold 1920
La Traviata (Λα Τραβιάτα) Τζουζέπε Βέρντι Francesco Maria Piave 1853 Βενετία, Teatro La Fenice
Le Triomphe d’ Alcide à Athènes (Ο θρίαμβος του Ηρακλή στην Αθήνα) Francesco Bianchi (Φραντσέσκο Μπιάνκι) P.L.Moline & A.F.Pillon 1806 Παρίσι, Théâtre Molière
Il trionfo dell' onore (Ο θρίαμβος της τιμής) Αλεσσάντρο Σκαρλάττι Francesco Antonio Tullio 1718 Νεάπολη, Teatro dei Fiorentini
Il Trionfo di Clelia (Ο θρίαμβος της Κλέλιας) Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ Metastasio 1763 Μπολόνια, Teatro Comunale
Tristan und Isolde (Τριστάνος και Ιζόλδη) Ρίχαρντ Βάγκνερ ο συνθέτης 1865 Μόναχο, Hofoper
Troilus and Cressida (Τρωίλος και Χρυσηίς) William Walton (Ουίλιαμ Ουώλτον) Christopher Hassall 1954 Λονδίνο, Covent Garden Theatre
Les Troqueurs (Ανταλλαγή) Antoine Dauvergne (Aντουάν Ντωβέρν) Jean-Joseph Vadé 1753 Παρίσι, foire Saint-Laurent
Il Trovatore (Τροβατόρε) Τζουζέπε Βέρντι Salvadore Cammarano 1853 Ρώμη, Teatro Apollo
Les Troyens (Οι Τρώες) Εκτόρ Μπερλιόζ ο συνθέτης 1890 Παρίσι, Théâtre Lyrique
Turandot (Τουραντό) Ferruccio Busoni (Φερρούτσιο Μπουζόνι) ο συνθέτης 1917 Ζυρίχη, Stadttheater
Turandot (Τουραντό (ασυμπλήρωτο φινάλε)) Τζάκομο Πουτσίνι Renato Simoni & Giuseppe Adami 1926 (μεταθαν.) Μιλάνο, Teatro alla Scala
Il Turco in Italia (Ο Τούρκος στην Ιταλία) Τζοακίνο Ροσσίνι Felice Romani 1814 Μιλάνο, Teatro alla Scala
The Turn of the Screw (Το στρίψιμο της βίδας) Μπέντζαμιν Μπρίτεν Myfanwy Piper 1954 Βενετία, Teatro La Fenice
Τσαρ Σαλτάν Νικολάι Ρίμσκυ-Κόρσακοφ Βλαντιμίρ Μπέλσκυ 1900 Μόσχα, θέατρο Σολοντόβνικοφ
Ulenspiegel (Ούλενσπίγκελ) Walter Braunfels (Βάλτερ Μπράουνφελς) ο συνθέτης 1913 Στουτγάρδη, Königliches Hoftheater
Ulisse (Οδυσσέας) Luigi Dallapiccola (Λουίτζι Νταλλαπίκκολα) ο συνθέτης 1968
Undine (Ουντίνε) E.T.A.Hoffmann (Ε.Τ.Α. Χόφμαν) Friedrich de la Motte Fouqué 1816 Βερολίνο, Königliches Schauspielhaus
Undine (Ουντίνε) Albert Lortzing (Άλμπερτ Λόρτσινγκ) ο συνθέτης 1845 Μαγδεμβούργο, Nationaltheater
Die Unglückselige Cleopatra, Königin von Egypten (Η δυστυχισμένη Κλεοπάτρα, βασίλισσα της Αιγύπτου) Johann Mattheson (Γιόχαν Μάτεζον) Friedrich Christian Feustking 1704 Αμβούργο
Urvasi (Ουρβάζοι) Wilhelm Kienzl (Βίλχελμ Κιντσλ) A. Gödel 1886 Δρέσδη
Der Vagabund (Ο αλήτης) Carl Zeller (Καρλ Τσέλλερ) 1886 Βιέννη, Carltheater
Der Vampyr (Βαμπίρ) Heinrich Marschner (Χάινριχ Μάρσνερ) Wilhelm August Wohlbrück 1828 Λειψία, Theater der Stadt Leipzig
Vanessa (Βανέσσα) Samuel Barber (Σάμιουελ Μπάρμπερ) Gian-Carlo Menotti 1958 Νέα Υόρκη, Metropolitan Opera
Il Vassallo di Szigeth (Ο υποτελής του Σιγκέτ) Antonio Smareglia (Αντόνιο Σμαρέλια) Luigi Illica & Francesco Pozza 1889 Βιέννη
Věc Makropulos (Υπόθεση Μακρόπουλου) Leoš Janáček (Λέος Γιάνατσεκ) ο συνθέτης 1926 Μπρνο, Divadlo Na hradbách
Venere e Adone (Αφροδίτη και Άδωνις) Francesco Bianchi (Φραντσέσκο Μπιάνκι) Ferdinando Casori 1781 Φλωρεντία, Teatro della Pergola
Venus and Adonis (Αφροδίτη και Άδωνις) Τζον Μπλόου ανώνυμος 1683 περ.
Les Vêpres siciliennes (Σικελικοί Εσπερινοί) Τζουζέπε Βέρντι Charles Duveyrier & Eugène Scribe 1855 Παρίσι, Opéra
La Vestale (Η Εστιάς) Gaspare Spontini (Γκασπάρε Σποντίνι) Etienne de Jouy 1807 Παρίσι, Opéra
Il Viaggio a Reims, ossia L’ albergo del Giglio d’ Oro (Το ταξίδι στη Ρεμς ή Το πανδοχείο του Χρυσού Κρίνου) Τζοακίνο Ροσσίνι Luigi Balocchi 1825 Παρίσι, Opéra-Comique
Der Vice-Admiral (Ο υποναύαρχος) Carl Joseph Millöcker (Καρλ Γιόζεφ Μιλαίκερ) Richard Genée & Friedrich Zell 1886 Βιέννη, Theater an der Wien
La Vida breve (Η σύντομη ζωή) Manuel de Falla (Μανουέλ ντε Φάλια) Carlos Fernández-Shaw 1913 Νίκαια, Casino Municipal
A Village Romeo and Juliet (Ρωμαίος και Ιουλιέτα του χωριού) Frederick Delius (Φρέντερικ Ντήλιους) ο συνθέτης & Jelka Delius 1907 Βερολίνο, Komische Oper
Le Villi (Λε Βιλλί) Τζάκομο Πουτσίνι Ferdinando Fontana 1884) Μιλάνο, Teatro dal Verme
Violanta (Βιολάντα) Erich Wolfgang Korngold (Έριχ Βόλφγκανγκ Κόρνγκολντ) Hans Müller-Einigen 1916 Μόναχο, Nationaltheater
Virginia (Βιργινία) Saverio Mercadante (Σαβέριο Μερκαντάντε) Salvadore Cammarano 1866 Νεάπολη, Teatro San Carlo
Die Vögel (Οι Όρνιθες) Walter Braunfels (Βάλτερ Μπράουνφελς) ο συνθέτης 1920 Μόναχο, Nationaltheater
La Voix humaine (Η ανθρώπινη φωνή) Φρανσίς Πουλένκ Ζαν Κοκτώ 1959 Παρίσι, Opéra-Comique
Volo di Notte (Νυχτερινή πτήση) Luigi Dallapiccola (Λουίτζι Νταλλαπίκκολα) ο συνθέτης 1940 Φλωρεντία, Teatro della Pergola
Von heute auf morgen (Από τη μια μέρα στην άλλη) Άρνολντ Σένμπεργκ Gertrud Schoenberg 1930 Φραγκφούρτη
Il Voto (Το τάμα) Ουμπέρτο Τζορντάνο P. Suardon (Nicola Daspuro) 1897 Μιλάνο, Teatro Lirico
Φιλάργυρος ιππότης Σεργκέι Ραχμάνινοφ Πούσκιν 1906 Μόσχα, θέατρο Μπολσόι
Φραντσέσκα ντα Ρίμινι Σεργκέι Ραχμάνινοφ Μοντέστ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι 1906 Μόσχα, θέατρο Μπολσόι
Die Walkure (Βαλκυρία) Ρίχαρντ Βάγκνερ ο συνθέτης 1870 Μόναχο, Hofoper
La Wally (Λα Βαλλύ) Alfredo Catalani (Αλφρέντο Καταλάνι) Luigi Illica 1892 Μιλάνο, Teatro alla Scala
Werther (Βέρθερος) Jules Massenet (Ζυλ Μασνέ) Édouard Blau & Paul Milliet & Georges Hartmann 1892 Βιέννη, Hopfoper
West Side Story (Γουέστ Σάιντ Στόρυ) Leonard Bernstein (Λέοναρντ Μπέρνστάιν) Stephen Sondheim 1957 Νέα Υόρκη, Broadway theatre
Der Wildschutz oder Die Stimme der Natur (Ο λαθροκυνηγός ή Η φωνή της Φύσης) Albert Lorzing (Άλμπερτ Λόρτσινγκ) ο συνθέτης 1842 Λειψία, Stadttheater
Wozzeck (Βότσεκ) Άλμπαν Μπεργκ ο συνθέτης 1925 Βερολίνο, Staatsoper Unter den Linden
Il Xerse (Ξέρξης) Francesco Cavalli (Φραντσέσκο Καβάλλι) Nicolò Minato 1654 Βενετία, Teatro Santi Giovanni e Paolo
Χοβανστσίνα Μοντέστ Μουσσόργκσκυ ο συνθέτης 1886 (μεταθαν.) Αγία Πετρούπολη, θέατρο Κονόνοφ
Ο Χρυσός Πετεινός Νικολάι Ρίμσκυ-Κόρσακοφ Vladimir Belsky 1909 Μόσχα, θέατρο Σολοντόβνικοφ
Z mrtvého domu (Από το σπίτι των πεθαμένων) Leoš Janáček (Λέος Γιάνατσεκ) ο συνθέτης 1930 (μεταθαν.) Μπρνο, Národní divadlo
Zaira (Ζαΐρα) Βιντσέντσο Μπελλίνι Felice Romani 1829 Πάρμα, Teatro Ducale
Zaira (Ζαΐρα) Saverio Mercadante (Σαβέριο Μερκαντάντε) Felice Romani 1831 Νεάπολη, Teatro San Carlo
Zampa (Ζαμπά) Ferdinand Hérold (Φερντινάντ Ερόλντ) Mélésville 1831 Παρίσι, Opéra-Comique
Zar und Zimmermann (Τσάρος και ξυλουργός) Albert Lortzing (Άλμπερτ Λόρτσινγκ) ο συνθέτης 1837 Λειψία, Stadttheater
Die Zauberflöte (Ο Μαγικός Αυλός) Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ Emanuel Schikaneder (?) Karl Ludwig Giesecke (?) 1791 Βιέννη, Freihaus-Theater auf der Wieden
Zaza (Ζαζά) Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο ο συνθέτης 1900 Μιλάνο, Teatro Lirico
De Zee Bruid (Η μνηστή της θάλασσας) Jan Blockx (Γιάν Μπλεζ) 1901
Zelmira (Ζελμίρα) Τζοακίνο Ροσσίνι Andrea Leone Tottola 1822 Νεάπολη, Teatro San Carlo
Zémire et Azor (Ζεμίρ και Αζώρ) André Grétry (Αντρέ Γκρετρύ) Jean François Marmontel 1771 Φονταινεμπλώ
Der Zigeunerbaron (Ο βαρώνος Ατσίγγανος) Γιόχαν Στράους υιός Ignaz Schnitzer 1885 Βιέννη, Theater an der Wien
Zoroastre (Ζωροάστρης) Ζαν Φιλίπ Ραμώ Louis de Cahusac 1749 Παρίσι, Opéra
Der Zwerg (Ο νάνος) Αλεξάντερ φον Τσεμλίνσκυ Georg Klaren 1922 Κολωνία, Stadttheater

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]