Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άλκηστις (Γκλουκ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άλκηστις (Γκλουκ)
ΤίτλοςAlceste
ΓλώσσαΙταλικά
Γαλλικά
Ημερομηνία δημιουργίας1767
Ημερομηνία δημοσίευσης18ος αιώνας
Μορφήόπερα
Βασίζεται σεΆλκηστις
ΧαρακτήρεςΑπόλλων και Άδμητος
ΤόποςΘεσσαλία
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Άλκηστις.

Άλκηστις είναι ο τίτλος όπερας σε τρεις πράξεις του Κρίστοφ Βίλλιμπαλντ Γκλουκ, σε λιμπρέττο Ρανιέρι ντε Καλτσαμπίτζι, που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βιέννη, στις 26 Δεκεμβρίου 1767 και 9 χρόνια αργότερα, μετά από μικρή τροποποίηση (αναθεώρηση), παρουσιάστηκε και στο Παρίσι, στις 27 Απριλίου το 1776. Βασίστηκε στην τραγωδία Άλκηστις του Ευριπίδη.

Η επιτυχία του έργου χαρακτηρίστηκε κολοσσιαία, αν και αρκετοί ήταν εκείνοι που υποδέχθηκαν το έργο με κάποια δυσμένεια, αποδοκιμάζοντας τον συνθέτη. Σφυρίγματα και δεικτικές ειρωνείες που ακούγονταν στις παραστάσεις προκαλούσαν ενίοτε θλιβερές καταστάσεις που έδωσαν αφορμή στη κυκλοφορία πλήθους ανεκδότων. Χαρακτηριστικά, ένα από αυτά αναφέρει:

Ένα βράδυ που η δις Λεβασσέρ υποδυόταν το ρόλο της Αλκήστιδος, όταν έφθασε στο τέλος της β' πράξης και τραγουδούσε με ωραιότατη φωνή τον υπέροχο στίχο: -"Μου ξεσχίζει και μου ξεριζώνει... την καρδιά" κάποιος θεατής φώναξε "Αχ δεσποινίς, εσείς μου ξεριζώνετε τ΄ αυτιά!". Παρακαθήμενος όμως θεατής που τον είχε συναρπάσει ο τρόπος που αποδίδονταν το έργο σηκώθηκε και του απήντησε: "Α! κύριε, μεγάλη η τύχη σας, αν πρόκειται να σας βάλουν καινούργια!"

Η αξία αυτού του έργου είναι η λυρική μελοποιία στην πληρέστερή της έκφραση με αδιάσπαστη ενδόμυχη ενότητα μουσικής και δραματικής δράσης.

Οι δύο άριες που τραγουδάει η Άλκηστις στην α' πράξη: "Όχι, δεν είναι καθόλου θυσία" και "Θεότητες της Στυγός" θεωρούνται πολύ σημαντικές δημιουργίες. Τα μέλη του χορού στη β' πράξη θαυμάσια σε χρώμα και έμπνευση, ενώ στη γ' πράξη η άρια της Αλκήστιδος "Θεότητες αδυσώπητες!" ως και η άρια του Αδμήτου: "Άλκηστις στο όνομα των Θεών...." θαυμάζονται πάντοτε και παντού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Alceste (Gluck) στο Wikimedia Commons