Δάφνη (Τζάκοπο Πέρι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δάφνη
ΤίτλοςDafne
ΓλώσσαΙταλικά
Μορφήόπερα
Βασίζεται σεΔάφνη
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Δάφνη (ιταλ. Dafne) είναι ο τίτλος όπερας με πρόλογο και έξι σκηνές του Ιταλού συνθέτη της Αναγέννησης Τζάκοπο Πέρι, σε λιμπρέτο του Οτάβιο Ρινουτσίνι που με τη σειρά του είναι βασισμένο στις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου. Θεωρείται πως αποτελεί ιστορικά το πρώτο έργο όπερας, και συντέθηκε την περίοδο 1594-8. Μόνο ένα μικρό απόσπασμα της μουσικής διασώζεται, από το οποίο φαίνεται πως ο Πέρι συνεργάστηκε με τον ισχυρό αριστοκράτη και συνθέτη Τζάκοπο Κόρσι. Χαρακτηρίζεται ως το έργο που σφυρηλάτησε το θεατρικό ύφος (stile rappresentativo[1]) του Πέρι, όπως ο ίδιος το περιέγραψε αναλυτικά στον πρόλογο της όπερας Ευρυδίκη (1600)[2].

Το λιμπρέτο είναι εμπνευσμένο από τον ελληνικό μύθο της νύμφης Δάφνης, όπως αυτός εμφανίζεται στις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου, σύμφωνα με τον οποίο ο Απόλλων τη μεταμορφώνει σε φυτό όταν εκείνη αρνείται τον έρωτά του. Σε συμβολικό επίπεδο πραγματεύεται τη φύση της τέχνης. Στο ίδιο θέμα βασίστηκαν εκατοντάδες οπερατικά λιμπρέτι κατά την περίοδο 1600-1866, γεγονός που καθιστά με μεγάλη πιθανότητα το πρωτότυπο κείμενο του Ρινουτσίνι σημαντική επιρροή των μεταγενέστερων δημιουργών. Το 1607, ο Ρινουτσίνι διασκεύασε το λιμπρέτο για την ομώνυμη όπερα του Μάρκο ντα Γκαλιάνο που παρουσιάστηκε το επόμενο έτος στη Μάντοβα. Μια διασκευή της Δάφνης, αποτέλεσε επίσης την πρώτη γερμανική όπερα, σε μουσική του Χάινριχ Συτς και λιμπρέτο του Μάρτιν Όπιτζ.

Οι ακριβείς χρονολογίες των παρουσιάσεων της όπερας δεν είναι γνωστές με βεβαιότητα. Σύμφωνα με τον Μάρκο ντα Γκαλιάνο, η πρώτη παρουσίαση χρονολογείται το 1597 και πραγματοποιήθηκε στο παλάτι του Κόρσι στη Φλωρεντία, παρουσία του Τζοβάνι Άντζελο Μέντιτσι και άλλων ευγενών της πόλης. Κατά τον Ρινουτσίνι, παίχτηκε αρχικά μπροστά σε ένα μικρό και ενθουσιώδες κοινό και αργότερα μια βελτιωμένη έκδοση του έργου παρουσιάστηκε στο Παλάτσο Κόρσι[3].


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Όρος που συναντάται για πρώτη φορά στην όπερα Ευριδίκη του Τζούλιο Κατσίνι και χρησιμοποιήθηκε από τους Ιταλούς συνθέτες του 17ου αιώνα για να περιγράψει ένα νέο δραματικό ύφος για την απόδοση του κειμένου.
  2. Kimbell, 59
  3. Για τη χρονολόγηση της όπερας βλ. O. G. Sonneck, "Dafne", the First Opera. A Chronological Study", Sammelbände der Internationalen Musikgesellschaft, 15. Jahrg., H. 1. (Oct. - Dec., 1913), pp. 102-110.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Hanning, Barbara R.: «Dafne» στο The New Grove Dictionary of Opera, Ed. Stanley Sadie, Grove Music Online, Oxford Music Online, 2009
  • Randel, Don Michael: «Dafne» στο The Harvard dictionary of music, Harvard University Press, 2003
  • Kimbell, David R.B.: Italian Opera, Cambridge University Press, 1994

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα La Dafne (Peri) στο Wikimedia Commons