Ηρωδιάς (Μασνέ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ηρωδιάς
Jules Massenet portrait.jpg
Ο συνθέτης Ζυλ Μασνέ
Πρωτότυπος τίτλος Hérodiade
Γλώσσα πρωτοτύπου Γαλλικά
Μουσική Ζυλ Μασνέ
Λιμπρέτο Πωλ Μιλλιέ και Ανρύ Γκρεμόν
Λογοτεχνική πηγή Ηρωδιάς (Καινή Διαθήκη)
Πράξεις τέσσερις
Περίοδος σύνθεσης 1881
Πρεμιέρα 19 Δεκεμβρίου 1881
Θέατρο Théâtre Royal de la Monnaie, Βρυξέλλες
Ρόλοι

Σαλώμη (υψίφωνος), Ηρωδιάς (μεσόφωνος), Ιωάννης ο Πρόδρομος (τενόρος), Ηρώδης Αντίπας (βαρύτονος), Φανουήλ, πατέρας της Άννας (βαθύφωνος), Βιτέλλιος, Ρωμαίος αυτοκράτορας (βαρύτονος), Αρχιερέας (βαρύτονος), Μία φωνή (τενόρος), Μία νεαρή Βαβυλώνια (υψίφωνος), Χορωδία: έμποροι, σκλάβοι, Ισραηλίτες, Ρωμαίοι στρατιώτες

Η Ηρωδιάς ή Ηρωδιάδα (πρωτότυπος τίτλος στα γαλλ. Hérodiade) είναι όπερα του Ζυλ Μασνέ, σε τέσσερεις πράξεις, σε λιμπρέτο των Πωλ Μιλλιέ και Ανρύ Γκρεμόν, το οποίο βασίστηκε στο ομώνυμο έργο του Γκυστάβ Φλωμπέρ. Η πρώτη παράσταση του έργου δόθηκε στο θέατρο των Βρυξελλών Μονέ (Théâtre de la Monnaie) στις 19 Δεκεμβρίου του 1881 και τρία χρόνια μετά εκτελέστηκε στο "Ιταλικό Θέατρο" του Παρισιού. Για την επανεκτέλεση του έργου, ο Μασνέ διαφοροποίησε τη δομή του και ενώ αρχικά περιλάμβανε τρεις πράξεις και πέντε σκηνές, κατέληξε στη δομή των τεσσάρων πράξεων. Το κείμενο του έργου έχει αναφορές στην Καινή Διαθήκη, εστιάζοντας στον αποκεφαλισμό του Ιωάννη του Προδρόμου και στα αίτια που τον προκάλεσαν. Εκτός του μίσους της Ηρωδιάδας προς τον Ιωάννη, που συνεχώς την έλεγχε, οι συγγραφείς ποιητές του έργου παρουσιάζουν και τη ζηλοτυπία που έτρεφε ο Ηρώδης Αντίπας, που ποθούσε τη Σαλώμη, την κόρη της Ηρωδιάδας από τον πρώτο της γάμο, όταν αίφνης αντιλήφθηκε ότι την αγαπούσε ο Ιωάννης.

Η Ηρωδιάς θεωρείται από τα αρτιότερα και χαρακτηριστικότερα έργα του Μασνέ, στη μουσική του οποίου κυριαρχεί μια τάση έκφρασης αισθησιασμού, μειονέκτημα βέβαια, αλλά άριστα προσαρμοσμένη στη περίπτωση αυτή του θέματος. Αξιομνημόνευτη πάντως είναι η μουσική των μπαλέτων, ιδίως των Εβραίων γυναικών. Από δε τα υπόλοιπα μέρη του έργου ξεχωρίζουν η άρια της Σαλώμης, η δυωδία (ντουέττο) Σαλώμης - Ηρώδη, το πρελούδιο της τρίτης πράξης καθώς και η περίφημη άρια του Ιωάννη εγκάθειρκτου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου τ.9ος, σ.376.