Στέφανος της Σλαβονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Στέφανος της Σλαβονίας
Elżbieta Łokietkówna z dziećmi.JPG
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 26  Δεκεμβρίου 1332
Θάνατος 9  Αυγούστου 1354
Τόπος ταφής Βασιλική του Σέκεσφεχερβαρ
Χώρα πολιτογράφησης Ουγγαρία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα αριστοκράτης
Οικογένεια
Σύζυγος Μαργαρίτα της Βαυαρίας, δούκισσα της Σλαβονίας
Τέκνα Ελισάβετ της Σλαβονίας
Ιωάννης της Σλαβονίας
Γονείς Κάρολος Α΄ της Ουγγαρίας και Ελισάβετ της Πολωνίας
Αδέλφια Catherine of Hungary, Duchess of Świdnica
Λουδοβίκος Α΄ της Ουγγαρίας
Coloman of Hungary
Ανδρέας της Καλαβρίας
Οικογένεια Οίκος των Καπέτων-Ανζού
Commons page Σχετικά πολυμέσα

O Στέφανος (20 Αυγούστου 1332 - 9 Αυγούστου 1354) από τον Οίκο των Καπέτων-Ανζού ήταν δούκας της Σλαβονίας (1339-1346), της Τρανσυλβανίας και του Σέπες & του Σάρος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τρίτος γιος του Καρόλου Α΄ της Ουγγαρίας και της Ελισάβετ των Πιάστ, κόρης του Βλαδισλάου Α΄ του βραχύ, βασιλιά της Πολωνίας.

Του δόθηκε ο τίτλος του δούκα της Σλαβονίας χωρίς να συμμετέχει στη διοίκηση της επαρχίας αυτής. Ο πρωτότοκος αδελφός του Λουδοβίκος Α΄ της Ουγγαρίας το 1346 του έδωσε τις κομητείες Σέπες & Σάρος και έφτιαξε εκεί το σπίτι του. Το 1349 τον έκανε δούκα της Τρανσυλβανίας και σύντομα τον όρισε διοικητή της Σλαβονίας (ανατολικής Κροατίας).

Ο Λουδοβίκος Α΄ ήταν άτεκνος, έτσι όταν το 1345 απεβίωσε ο δευτερότοκος αδελφός Ανδρέας δούκας της Καλαβρίας, ο Στέφανος έγινε διάδοχος της Ουγγαρίας. Το 1350 που ο αδελφός του έκανε εκστρατεία στη Νάπολη, ο Στέφανος κυβέρνησε την Ουγγαρία μαζί με τη μητέρα τους Ελισάβετ. Το ίδιο έτος έγινε πάλι δούκας της Τρανσυλβανίας και το διάστημμα 1352-53 δούκας του Σέπες & Σάρος. Του ανετέθη η διοίκηση της Κροατίας, Δαλματίας και Σλαβονίας. Μετά από μία εκστρατεία του εναντίον της Σερβίας, κατά την επιστροφή απεβίωσε και τον διαδέχθηκε ο γιος του Ιωάννης στο δουκάτο της Σλαβονίας. Ο γιος του απεβίωσε το 1360, η σύζυγός του το 1374 και ο Λουδοβίκος Α΄ το 1382.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1350 τη Μαργαρίτα των Βίττελσμπαχ, κόρη του Λουδοβίκου Δ΄ της Γερμανίας και είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The Hungarian Illuminated Chronicle: Chronica de Gestis Hungarorum (Edited by Dezső Dercsényi) (1970). Corvina, Taplinger Publishing. ISBN 0-8008-4015-1.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Stephen of Anjou της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).