Ροβέρτος του Τάραντα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Ροβέρτος (αποσαφήνιση).
Ροβέρτος του Τάραντα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1318
Θάνατος10  Σεπτεμβρίου 1364
Νάπολη
Τόπος ταφήςSan Giorgio Maggiore, Naples
Χώρα πολιτογράφησηςΑλβανία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜαρία των Βουρβόνων
ΓονείςΦίλιππος Α΄ του Τάραντα και Αικατερίνη του Βαλουά-Κουρτεναί
ΑδέλφιαΙωάννα του Τάραντα, βασίλισσα της Αρμενίας
Μαργαρίτα του Τάραντα
Φίλιππος των Ανζού
Λουδοβίκος Α΄ της Νάπολης
Φίλιππος Β', πρίγκηπας του Τάραντα
ΟικογένειαHouse of Anjou-Taranto
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠαλατινός Κόμης Κεφαλληνίας και Ζακύνθου
Πρίγκιπας της Αχαΐας
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Οικόσημο του Ροβέρτου του Τάραντα. Είναι συνδυασμός του οικοσήμου των Ανδεγαυών και αυτού της Λατινικής Αυτοκρατορίας της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ροβέρτος του Τάραντα (Roberto di Taranto, 1318 - Νάπολη 10 Σεπτεμβρίου 1364) από τον Οίκο των Καπετιδών-Ανζού, ήταν πρίγκιπας του Τάραντα (1332–1346), παλατινός κόμης (δούκας) της Κεφαλληνίας & Ζακύνθου (13361357), βασιλιάς της Αλβανίας (1332 - 1364), Πρίγκιπας της Αχαΐας (1333 - 1346) και Τιτλούχος Λατίνος Αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης ως "Ροβέρτος Β΄" (1346 - 1364) και Πρίγκιπας του Τάραντα (1331 - 1346).[1].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρώτος γιος του Φιλίππου Α΄ πρίγκιπα του Τάραντα και της Αικατερίνης Β΄ του Βαλουά τιτουλάριας Λατίνας Αυτοκράτειρας της Κωνσταντινούπολης. Μετά τον θάνατο του πατέρα του αναδείχθηκε νόμιμος κληρονόμος του πριγκιπάτου της Αχαΐας, λόγω όμως αντιρρήσεων εκ μέρους του θείου του Ιωάννη κόμη της Γραβίνας, προέκυψε διαφορά για τα κληρονομικά δικαιώματα, η οποία λύθηκε το 1336 με τη μεσολάβηση του πλούσιου Φλωρεντινού Νικολό Ατσαγιόλι, επιτρόπου των παιδιών του Φιλίππου Α΄.[2][3] Σύμφωνα με το συμβιβασμό που ακολούθησε, ο Ιωάννης έλαβε τις κτήσεις του Οίκου του στην Ήπειρο, παραχωρώντας στο Ροβέρτο τα δικαιώματα τού πριγκιπάτου της Αχαΐας και της παλατινής κομητείας (δουκάτου) της Κεφαλληνίας & Ζακύνθου. Από τότε ο Ροβέρτος ετιτλοφορείτο «Κύρης Ροβέρτος, χάριτι Θεού Αχαΐας και Τάραντα πρίγκιψ και Κεφαλληνίας & Ζακύνθου κόμης παλατινός». Λόγω του νεαρού της ηλικίας του, την εξουσία ασκούσε η μητέρα του Αικατερίνη Β΄, μέχρι που αυτή απεβίωσε το 1346.

Τον Οκτώβριο του 1347 ο Ροβέρτος νυμφεύτηκε την Μαρία των Βουρβόνων, κόρη του Λουδοβίκου Α΄ δούκα του Μπουρμπόν, αλλά δεν απέκτησαν παιδιά.[4] Λίγο αργότερα ο Ροβέρτος έδωσε όρκο πίστεως στην Ιωάννα Α΄ της Νάπολης και μετέβη μαζί με τον δευτερότοκο, ετεροθαλή αδελφό του Φίλιππο για να την υπερασπισθεί, ηγούμενος των Ναπολιτάνων στην μάχη του Βενεβέντου ενάντια στον επιτιθέμενο Λουδοβίκο Α΄ των Καπετιδών-Ανζού της Ουγγαρίας. Η Νάπολη όμως κατελήφθη το 1348 και οι δύο αδελφοί αιχμαλωτίστηκαν.

Για την απελευθέρωσή τους επενέβη η σύζυγος του Ροβέρτου, η οποία μετέβη στην Φλωρεντία και με την μεσιτεία του πάπα Κλήμη Ζ΄ και των μεγιστάνων του Βενεβέντου, αδελφών Πέτρου, Λουδοβίκου και Λεονάρδου των Τόκκων, κατόρθωσε -ύστερα από τετράχρονη προσπάθεια- να ελευθερώσει τους δύο αδελφούς.

Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας των δύο αδελφών, στα νησιά του Ιονίου επικρατούσε αναρχία και γινόντουσαν συνεχείς εχθρικές εισβολές. Με την επάνοδό του ο Ροβέρτος επανέφερε την τάξη και, αφού συμμάχησε με τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα στην Κωνσταντινούπολη, καθάρισε το Ιόνιο από τους πειρατές το 1356, συνοδευόμενος πάντοτε από τον Λεονάρδο Τόκκο. Στην συνέχεια επέστρεψε στην Νάπολη, όπου έδωσε σύζυγο στον Λεονάρδο την αδελφή του Φραγκίσκα ως αμοιβή για τις υπηρεσίες του στην διάρκεια της αιχμαλωσίας και του παραχώρησε την παλατινή κομητεία (δουκάτο) της Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Ιθάκης & Εχινάδων το 1357. Από τότε αρχίζει η εποχή της δυναστείας των Τόκκων.

Ο Ροβέρτος απεβίωσε στις 10 Σεπτεμβρίου[4] του 1364 σε ηλικία 46 ετών.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1347 τη Μαρία των Βουρβόνων, κόρη του Λουδοβίκου Α΄ δούκα του Μπουρμπόν· δεν απέκτησαν απογόνους.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Στέφανος Θωμόπουλος, 1888, βλ. πηγές σελ. 298
  2. Μίλλερ, μετάφρ. Λάμπρου, 1909-10, Tόμος A', βλ. πηγές σελ. 374
  3. Miller, W. (1908), βλ. πηγές, σελ. 261
  4. 4,0 4,1 «16 Σεπτεμβρίου» σύμφωνα με Στέφανο Θωμόπουλο, 1888, βλ. πηγές σελ. 299

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ροβέρτος του Τάραντα
Νεότερος κλάδος του Οίκου των Καπετιδών
Γέννηση: 1318 Θάνατος: 10 Σεπτεμβρίου 1364
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Αικατερίνη του Βαλουά-Κουρτεναί
Τιτλούχος Λατίνος Αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης

1346 - 1364
Διάδοχος
Φίλιππος Β΄ του Τάραντα
Προκάτοχος
Ιωάννης της Γραβίνας
Πρίγκιπας της Αχαΐας

1332 - 1364
Παλατινός Κόμης της Κεφαλλονιάς
1336 - 1357
Διάδοχος
Λεονάρδος Α΄ Τόκκος
Προκάτοχος
Φίλιππος Α΄
Πρίγκιπας του Τάραντα

1331 - 1346
Διάδοχος
Λουδοβίκος Α΄ της Νάπολης