Εφραίμ Β΄ Ιεροσολύμων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Εφραίμ Β΄ Ιεροσολύμων
Патриарх Иерусалимский Ефрем II.jpg
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος 15  Απριλίου 1770
Ιερουσαλήμ
Θρησκεία Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Νέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα ιερέας
συγγραφέας
αρχιεπίσκοπος
Μητροπολίτης
Πατριάρχης
χριστιανός ιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Πατριάρχης Ιεροσολύμων

Ο Εφραίμ ήταν Πατριάρχης Ιεροσολύμων (1766-1771) και συγγραφέας του 18ου αιώνα. Γεννήθηκε στην Αθήνα και το αρχικό του όνομα ήταν Ευθύμιος. Σπούδασε στη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο, όπου και εκάρη μοναχός με το όνομα Εφραίμ. Το διάστημα 1742-1760 έζησε στην Κύπρο, όπου εργάστηκε ως διδάσκαλος και παράλληλα υπήρξε σύμβουλος στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Το 1760 βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου ονομάστηκε ιεροκήρυκας της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Επέστρεψε στην Κύπρο και εξελέγη Αρχιεπίσκοπος, όμως έφυγε κρυφά στα Ιεροσόλυμα (μάλλον για να αποφύγει τη χειροτονία του σ' αυτό το αξίωμα). Εκεί όμως ακουσίως χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Βηθλεέμ και το 1766 Πατριάρχης, διαδεχόμενος τον Παρθένιο. Αμέσως ξεκίνησε ζητείας, υπέρ της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, φτάνωντας μέχρι τις Ηγεμονίες. Το 1768 πέτυχε την έκδοση φιρμανίου με το οποίο επικυρώνονταν τα προνόμια των Ορθοδόξων επί των Προσκυνημάτων. επέστρεψε στα Ιεροσόλυμα, όπου πέθανε στα 1771.

Ο Εφραίμ διακρίθηκε για τη πνευματική και συγγραφική του παραγωγή, βέβαια πολλά από τα συγγράμματά του εξεδόθησαν μόνο μετά θάνατον, ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν τα:

  • Περιγραφή της σεβασμίας Μονής Κύκκου (Βενετία 1751)
  • Χριστιανική διδασκαλία (1775)
  • Ορθόδοξος διδασκαλία Μελετίου Πηγά (1769)

Ανάμεσα στα ανέκδοτα έργα του, σημαντικότερο φαίνεται μια απαρίθμηση των λατινικών νεωτερισμών. Οι επιστολές του των ετών 1761 και 1762 καθώς και η «του σοφολογιωτάτου εν Βουκουρεστίω διδασκάλου κυρίου Αλεξάνδρου προς τον ζητήσαντα ευσεβέστατον αυθέντην Ιωάννην Κωνσταντίνον Νικολάου Μαυροκορδάτον διήγησις πάνυ συνοπτική περί του αοιδήμου διδασκάλου Μακαρίου του εκ νήσου Πάτμου» περιλαμβάνονται στον ιεροσολυμιτικό κώδικα με αύξοντα αριθμό 424.

Περισσότερη βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σάθας, επιμ.. Νεοελληνική Φιλολογία. 
  • Ιωάννης Σακκελίων, επιμ.. Ανακοινώσεις περί του Αθηναίου πατριάρχου Εφραίμ. 
  • Σ. Δ. Κοντογιάννης, επιμ.. Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα, τ. 25, σ. 268. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]