Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μιχαήλ Καλοφρενάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μιχαήλ Καλοφρενάς
Γενικές πληροφορίες
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβιβλιογράφος
λόγιος
ιερέας
Περίοδος ακμής15ος αιώνας

Έληξαν αυχήν δάκτυλοι τρεις και γόνυ,
όμματα, γραφείς, νους, πτυχαί, μέλαν, στίχοι

— Σημείωση του Μιχαήλ Καλοφρενά
σε κώδικα του 1421

Ο Μιχαήλ Καλοφρενάς ήταν βυζαντινός βιβλιογράφος του 15ου αιώνα.

Βιογραφικά στοιχεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καταγωγή του ήταν από την Αθήνα. Είναι ένας από τους προγόνους της Αθηναϊκής οικογένειας Καλλιφρονά, στην οποία το όνομα Μιχαήλ μεταβιβάζεται από παππού σε εγγονό μέχρι σήμερα. Ο Καλλιφρονάς ήταν ιερέας στην Αθήνα και λόγιος, αν και στις επιστολές του κάνει πολλές ανορθογραφίες. Γνωρίζουμε ότι είχε ένα τουλάχιστο γιό, τον Ιωάννη.

Το έτος 1691 συναντάμε το όνομα ενός άλλου, του Λεονάρδου Καεφρονά που μνημονεύεται σε κάποιο κατάλογο εκπατρισθέντων από τον Μοροζίνη, οι οποίοι μετά την άλωση της Αθήνας μετανάστευσαν στην Γαστούνη.[1]

  • Το 1421 έγραψε τον κώδικα που φυλάγεται στην βιβλιοθήκη της Πάτμου με τον αύξοντα αριθμό ΥΜ. Ο κώδικας περιλαμβάνει Κεφάλαια, Λόγους και Επιστολές του Ιωσήφ του Βρυεννίου.
  • Το 1422 έγραψε τον κώδικα που φυλάγεται στην Εθνική βιβλιοθήκη των Παρισίων με τον αύξοντα αριθμό 239. Ο κώδικας περιέχει το υπόμνημα του Ανδρέα του Καισαρέα στην Αποκάλυψη.[2][3]
  • Το 1449 έγραψε τον ιεροσολυμιτικό κώδικα με τον αύξοντα αριθμό 255. Ο κώδικας περιέχει το «Περί κανόνως κτλ.» του Ιωάννη Ζωναρά, το «Περί υπακοής και κοντακίου κτλ.» του Νικηφόρου Καλλίστου του Ξενοπούλου, το «Περί του Αχαάβ βασιλέως», Απομνημονεύματα εκ ποιητών και ρητόρων, Νέον Παράδεισον, και τα δύο έργα «Περί των οκτώ λογισμών» και «Διδασκαλίαν ωφέλιμον» του Νείλου αββά.
  • Έγραψε επίσης όταν ήταν στην Κρήτη μια επιστολή στον λατινόφρωνα πατριάρχη Μητροφάνη, λατινίζων και αυτός και μνημονεύων το Πάπα. Η επιστολή αυτή σώζεται στην συλλογή χειρογράφων της βιβλιοθήκης του Βρετανικού Μουσείου του Λονδίνου.
  1. Κείμενα του αρχείου Archivio dei Franci στην Βενετία
  2. Omont (επιμ.). Inventaire sommaire des manuscrits Grecs de la Bibliothèque Nationale, Τόμος Α'. Παρίσι. 
  3. Omont, επιμ. (1892). Les manuscrits Grecs datés des XV et XVI siècles de la Bibliotheque Nationale et des autres bibliothèques de France. Παρίσι.